Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 29. september 2023

Scroll to top

Top

30 kommentarer

Ronny Emborg indtog Nordjylland

Ronny Emborg indtog Nordjylland
Webmasteren

Torsdag d. 8. marts fyldte undertegnede 30 og det skulle naturligvis fejres Gastromand-style. Helt tilfældigt havde Mortens Kro gæstekokarrangement og det var jo næsten for oplagt at samle de 4 gastromænd med damer til en lille fest.

Eksilsønderjyden og undertegnede har tidligere besøgt AOC, så vi havde en idé om, hvad der ventede os. Vi var dog ikke de eneste gastrobloggere, der havde fået den idé at tage på Mortens Kro i anledningen af Troldmandens lærlings komme og således udviklede det sig til en ren fest (med afterparty hos undertegnede), idet feinschmeckeren, grillkokkerier, bergholts opskrifter, mad og vin, foodzite, madarkitekterne og ikke mindst Honest Cooking alle var repræsenteret ved gode og festlige folk!

Læs også: Roads & Kingdoms artikel om AOC og Ronny Emborg

Herunder følger en billedreportage fra en fantastisk aften, hvor Webmasteren føler, at han blev fejret efter alle kunstens regler – tak til alle som deltog i festlighederne!

Menuen var som følger.

SNACKS

Brændt askebrød med rygeostcreme og tørret laks

Biodynamisk radise med porreaske

Sprødt torskeskind med røget torskerognscreme

Østers med agurkegranité og østersfløde

MENU

Pétoncle kammuslinger med biodynamiske gulerødder, havtorn og sne på søpindsvin

Frossen kalv, æggeblomme, urteemulation og løjrom

Kartoffelskaller med løvstikke, syltet frø og sauce på ristede kartoffelskræl

Oksemørbrad med rødbede, persille og røget marv

Pære med gran og frossen yoghurtmousse

P4

Frysetørret is

Kakaolæder med saltet karamel

 

Morten og Ronny – bemærk hvordan de komplementere hinanden rent farvemæssigt…

 

Brændt askebrød…

 

Bioradiser med porreaske…

 

Østers med agurkegranité og østersfløde…

 

Familifaren havde taget det pæne tøj på til lejligheden…

 

Pétoncle kammuslinger med biodynamiske gulerødder, havtorn og sne på søpindsvin…

 

Frossen kalv, æggeblomme, urteemulation og løjrom…

 

Troldmandens lærling at work…

 

 

 

Kartoffelskaller med løvstikke, syltet frø og sauce på ristede kartoffelskræl…

 

Oksemørbrad med rødbede, persille og røget marv…

 

…med jus…

 

Pære med gran og frossen yoghurtmousse…

 

Stifteren af Honest Cooking i gang med endnu røverhistorie…

 

Kakaolæder med saltet karamel…

 

Aftenen fortsatte med rigeligt af dem og andre %’er…

SKÅL OG VELBEKOMME!

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Du skal da have en “kold-røgningscentral” som James Price har… :-)

  • halv-amerikaneren

   Hvis bare finanserne og pladsen var til det :-). Indtil videre må jeg nøjes med en forlænget weber, men det fungerer nu også fint

   • Man slutter den tæt nok?

   • kommer vel an på hvilken forlænger man benytter :-)
    En JBI forlænger er f.eks. ret tæt hvorimod webers rotisseri forlænger ikke som standard er tæt (det klares dog på 1min med lidt sølvpapir).

   • Lyder ikke dårligt, jeg tror jeg vil forsøge mig lidt på den front inden længe, kunne være lækkert at man lige kan røge lidt af hvert…

   • Det er såmænd let nok at både kold og varmrøge på den almindelige kuglegrill (også uden forlænger). Kommer selvfølgelig an på hvilke ting det er du vil røge, men normal kan det bare placeret på risten og så kan det brændende (det som skaber røgen) ligge enten i den ene ende eller midtpå.
    Se evt. mit seneste blogindlæg hvor jeg har varmrøget laks direkte på kuglegrillen.

   • halv-amerikaneren

    Kim – det er netop JBI forlængeren jeg har øje på, men vil forsøge at få den lavet selv da jeg synes prisen er lidt hamper til mit ydmyge budget

 2. halv-amerikaneren

  Lyder generelt spændende. Vil sige jeg har nydt at læse kommentarerne lige så meget som selve artiklen. Godt med et ordentligt samspil – det mangler lidt efter at bamix-konkurrencen er overstået :-)

  • Helt enig h-a. Det er i kommentarerne vi kan lære af og hjælpe hinanden…

   Kommentarer og forumindlæg har dog hver sit liv – der har eksempelvis været masser af snak i halen på lav-din-snaps-indlægget: http://gastromand.dk/hjemmelavet-snaps/#comments

   • halv-amerikaneren

    Ja den følger jeg også med stor interesse. Som jeg skrev da I søgte emner synes jeg det kunne være interessant med emner omkring det “basale” køkken – altså lavet fra bunden og der falder den hjemmelavede snaps fint i hak. Er selv igang med næste omgang koldrøget bacon og har for nylig lavet første omgang salami og rullepølse. Forsøger at anskaffe mig en “forlænger” til Weberen så den bliver lettere at kold-røge i – dog er jeg bange for at der så for alvor kommer fart på produktionen :-)

 3. Det er jo “farligt” at kritisere de helt store og førende kokke, så der er med en hvis frygt det her, men jeg er glad for du er enig. Jeg tror umiddelbart, at hele menuen ville hænge bedre sammen, hvis der fx var 3-4 retter mere, så man kunne sikre, at der kom nogle retter ind, hvor der også var “fylde”. På Fat Duck fik jo en masse hejs, som ikke smagte vildt godt (for at sige det meget mildt) – “sardinis i lakridsgele med varm sake” fx, men da vi så efterfølgende fik lammekrone lavet til perfektion, så skabte det en helhed – samme fremgangsmåde ville jeg bruge her. Naturligvis ville det gøre arrangementet dyrere, men sådan er det jo…

  • andersk

   Jeg har over de seneste par gange ved besøg på restauranter, der repræsenterer det nordiske køkken, gået med nogle af de samme tanker som du giver udtryk for her. Og et spørgsmål har presset sig på, det vedrører hvorvidt det nordiske køkken, der som udgangspunkt var drevet af en “demokratisk bevægelse” med ønske om brug af lokale råvarer, er gået hen og blevet arrogant? Og måske endda udelukkende forbeholdt en lille lukket skare af smagere der forstår sig på kunsten at få en hvilken som helst krydderurt til at gøre sig ud for noget man vil betale 1000 kr. for. Jeg har efterhånden set flere eksempler på denne tendens, hvoraf den mest fremtrædende var på AOC. Det er som sådan ikke fordi at jeg betvivler Ronny Emborgs evner som kok, men ved mit seneste, eneste og sidste besøg på AOC forlod vi 6 unge drenge restauranten katastrofalt sultne og uforstående indtil en tog modet til sig og spurgte om kejseren overhovedet havde tøj. Samme problematik udspillede sig da jeg for et par måneder siden besøgte Søllerød Kro (glimrende helhedsindtryk), hvor tjeneren efter at vi havde givet udtryk- med en vis respekt naturligvis – for at vi mente at den ene dessert var direkte uspiselig, nævnte at det måske bare var fordi vi ikke var gearet til avantgarde nynordiske udskejelser (frit fortolket). Jeg har meget respekt for den “elitære” strømning der er fulgt med den den nordiske madrevolution og har også i de fleste tilfælde nydt godt af den. Min eneste anke er at man bør være opmærksom på den hårfine grænse mellem nytænkning og arrogance. Jeg har i flere tilfælde forladt restauranter med følelsen af at jeg, måske på grund af min alder, fra starten af måltidet var blevet nedprioriteret alene af den årsag at jeg nok alligevel ikke forstår mig på kunsten udi nordisk minimalisme og smag. Er jeg den eneste der er stødt på dette?

   • Det en lettelse at læse din kommentar Anders, jeg er meget enig, måske er jeg bare Gastromand af hjertet og vil have det hele. Den kære Webmaster har jo besøgt AOC inden de her nordiske blev helt så hypet, og der var han vist rimelig tilfreds… Vi må besøge en lille bistro næste gang, så tager vi Hr. Schulz med :-)

   • Det lyder som en plan :-D

  • Jeg synes sagtens man kan kritisere eliten hvis det er begrundet. Jeg er egenligt ikke uenig i at menuen manglede lidt en rød tråd (ud over at der var stort set frostne ting i alle retterne).
   Generelt manglede jeg umami i flere af retterne (måske det du kalder “friskt”) men jeg er jo også en sucker for umami.

   Missere i min bog:
   – østers i snack var ikke at smage pga. for meget agurk
   – Der var liiidt for meget søpindsvin sne på første ret (det smager meget igennem og overdøvede en del – især når man som jeg ikke er vild med den smag).
   – Oksemørbrad virkere mere som tilskåret filet og så var retten lidt for banal.
   – Pæren i desserten var ikke sød nok (naturligt nok i forhold til sæson).

   Hits i min bog:
   – Det brændte brød med dyp var supergodt, enkelt og velsmagende (en hel kurv af det tak)
   – Kammuslingerne sad lige i skabet!
   – Jeg savnede IKKE kød på kartoffel retten grundet fantastisk umami smag fra sauce mm (det er sjældent jeg ikke savner kød!!)
   – Vinen….nuff said!
   – Kakaolæder var en dejlig dessert snack.

   • Kim – jeg er meget enig – jeg nød nu de østers selv om de havde for meget agurk! Kødet kunne nok have været bedre, eller så var det bare mig, som kunne have spist to stykker :-)

 4. FoodziteRasmus

  Mener “fint niveau” og ikke “dit niveau” :-).

 5. FoodziteRasmus

  Mads – præcis som vi talte om under arrangementet. Er af fuldstændig samme overbevisning, som dig. Første ret synes jeg specielt var alt for naturlig og frisk. En meget vovet ret at servere, for det er virkelig en enten eller ret.

  Ret nummer to synes jeg derimod rigtig godt om, synes den kulde gav et fedt pust. Ret nummer tre var samtidig også fin, intet eksklusivt – men dit niveau. Ret 4 var for ordinær, den kunne man have fået mange steder. Men det smagte godt. Med hensyn til desserten ville jeg nok vente lidt med at putte pære på menuen.

  Synes der manglede lidt en rød tråd gennem det hele.

 6. Men drenge, hånden på hjertet og dyb indånding, jeg ved godt, at jeg risikerer at blive lynchet på den værst tænkelige måde, men jeg må sige, at jeg synes nogle af retterne, (den med kammuslinger/desserten) bliver en kende for friske, rene og ferske – jeg ved godt, at det er det nordiske koncept, og alt respekt for det, men jeg er nok en Gastromand af hjertet, og jeg holder af smør, fløde, chokolade, og kommer lidt til at savne disse elementer… Hvad mener I?

 7. FoodziteRasmus

  Vi fik taget udførlige noter til samtlige af vinene, som vi vil bringe på Foodzite. Må også indrømme at vinmenuen var helt fantastisk. Har en svaghed for dessertvine, og må indrømme at jeg var særlig imponeret over den. Dog er jeg i tvivl om der var tale om ædelt råd, synes ikke den bar præg af det.

  Men som sagt, vi har udførlige notet til vinene.

 8. Som der vel kommer et indlæg om ikke Mikkel? :-)

 9. Kanon! Tak for den korte, men fine gennemgang..Det ser spændende ud.. En skam jeg ikke kunne nå toget den pågældende dag.. :)
  Hyggede mig til gengæld på den lokale om lørdagen.. – Frederikshøj :)

 10. Tak for en god aften.

  Jeg tillader mig at nævne den meget veltilpassede vinmenu, som ledsagede retterne. Det er efterhånden sjældent, at vinene i en vinmenu er ældre end 09/10, men ikke hos Morten Kok.

  Alt godt,
  Rasmus

  • Ja det var bestemt en af de bedre vinmenuer jeg har fået i et stykke tid.

  • Helt enig Rasmus. Super vinmenu hvor specielt Altesinoen fortjener en gensmagning. Vi havde dog ingen brugbare billeder af vinene, men måske der kommer nogen med tilhørende noter andre steder…? :)

 11. Det var en super aften med godt selskab må man sige – sjovt (eller skræmmende?) at det altid er de samme folk man møder dernede :-)
  Spændende at se hvordan Ronny-drengen klarede et lidt større selskab end han normalt er vant til.
  Jeg er nu glad nok for at jeg smuttede hjem (allerede) kl 02.20, for det var godt nok hårdt at køre på arbejde kl 6 næste morgen (det var jo ikke ligefrem vinen der blev sparet på)

  over and out,
  Kim Schulz
  Grillkokkerier.dk

  • Det tror jeg gerne Kim. På det tidspunkt tog vi andre hjem fra byen…

 12. FoodziteRasmus

  Forrygende aften, må vi nok erkende.

  Er sikker på Webmasterens hoved, og helbred i det hele taget, havde set bedre tider dagen efter :-).

  Jeg takker for de utallige glas det blev til i Webmasterens hybel efterfølgende. Det kræver helt sikkert en gentagelse, forhåbentligt? :-)

  Mvh
  Rasmus
  Foodzite

  • Det var så lidt og nej der var vist ingen af os der var direkte friske dagen efter – det forhindrede dog ikke endnu en lille tur:)

Smid en kommentar