Gastromand.dk | 22. October 2018

Scroll to top

Top

23 kommentarer

Hjemmelavet Porsesnaps – fordi du kan!

MAUS porse på rakler 2011

Sidst afstedkom hans opskrift p√• hjemmelavet snaps en storm af kommentarer, s√• hvorfor ikke forts√¶tte successen? Gi’ den op for endnu en omgang med Mads Madglad!

Julen er godt nok overst√•et, men det er ingen undskyldning for ikke allerede nu at t√¶nke p√• dette √•rs julefrokoster og endnu vigtigere p√•skefrokoster! P√• den m√•de har du ogs√• en undskyldning for at starte allerede nu. Porsesnapsen er den vel nok mest udbredte kryddersnaps og det er ikke uden grund. Porsesnapsen er meget anvendelig til adskillige frokostretter, s√•vel sild som k√łdretter. Den er b√•de mild og aromatisk og den skr√¶mmer ikke s√¶rligt mange.

MAUS porse på rakler 2011

Porsesnaps

Denne snaps har en helt s√¶rlig betydning for mig. For det f√łrste var det den kryddersnaps, der startede mit “snapseprojekt”, for det andet er det en af de bedste snapse, man kan lave. Min historie omkring porsesnapsen starter da jeg er p√• ferie i Hustruens families sommerhus p√• L√¶s√ł, hvor der om morgenen af Svigermor bliver serveret et glas gullig snaps. Jeg indr√łmmer gerne at jeg var en smule forbeholden overfor at drikke snaps om morgenen, men det var jo ferie og skik f√łlge‚Ķ – efter at have smagt den snaps var jeg hooked! Derfor laver jeg nu mindst to gange om √•ret porsesnaps. En p√• rakler og en p√• blade.

Porsesnapsen kan du lave enten p√• raklerne eller p√• bladene. Og hvis du har adgang til porseplanten, s√• kan du lave den n√¶sten hele √•ret rundt. Det st√łrste problem for os sj√¶ll√¶ndere er at den prim√¶rt gror i Jylland og i Sverige. Der findes steder p√• Sj√¶lland, hvor jorden er tilpas sur til at porsen kan gro, men stederne bliver holdt meget hemmelige af snapseentusiaster.

Porserakler

Porserakler

Den metode jeg her vil beskrive er med raklerne. Det er nemlig dem som er til rådighed om vinteren og i det tidlige forår. Omkring juni og over sommeren kan de nye blade på planten benyttes.

4.0 from 1 reviews
Porsesnaps
Forfatter: 
Kategori: Snaps
 
Ingredienser
  • 1 flaske smagsneutral snaps eller vodka
  • 10 gram porserakler
  • 1 tsk sukker
Tilberedning
  1. Placer raklerne i et stort glas med låg. Hæld snaps/vodka på og tilsæt en tsk sukker.
  2. Ryst godt og stil glasset til side et m√łrkt sted. Her skal det st√• i op til tre m√•neder indtil du filtrerer raklerne fra og h√¶lder snapsen p√• flaske ‚Äď kig til den i starten, s√• du kan f√łlge hvordan den stille og roligt skifter farve.
  3. Smag på den undervejs. Alt efter hvornår du har plukket dine rakler kan snapsen blive meget kraftig inden der er gået tre måneder. Når den rammer en smag du finder behagelig, så stopper du bare trækkeprocessen. Og hvis du kommer til at glemme den, så er det ikke en katastrofe. Bliver en snaps for stærk i smagen, så kan den altid fortyndes op med mere snaps eller vodka = mere snaps.

Hvis du nu laver denne snaps p√• sp√¶de gr√łnne porseblade, s√• skal du bruge ca. 100 blade til en flaske snaps/vodka. Lad dem tr√¶kke i tre dage med en tsk sukker inden du filtrerer bladene fra og lad snapsen modne i en m√•ned.

L√¶s√łporse i glas

Koncentreret smag af L√¶s√ł – porsesnaps

Bonusinfo

Porsen rundt om i landet smager forskelligt og der er stor forskel p√• porsen fra Skagen, Sverige og L√¶s√ł. Jeg foretr√¶kker personligt porsen fra L√¶s√ł fordi duften og smagen alene kan bringe mig til terrassen p√• sommerhuset med udsigt over √ėsterby Havn og fiskekutterne, der kommer ind med friske jomfruhummere.

Når du laver din porsesnaps kan du justere smagen ved f.eks. at tilsætte appelsinskal, citronskal eller lade bladene sidde på kvistene som kommer med ned og trækker. Der er også dem som sværger til at det kun skal være bladene som er med og at de skal direkte ned i snaps/vodka, nærmest i det sekund de bliver plukket.

Porsesnapsen er en af de snapse, der bliver bedre jo mere tid den f√•r lov til at tr√¶kke. Derfor kan du med fordel lave en stor portion og g√łr det hellere. Jeg garanterer dig at den bliver meget popul√¶r!

Kommentarer

  1. halv-amerikaneren

    Mads – tak for endnu et godt indl√¶g, omend lidt mere “traditionelt” emne i denne omgang. Ville lige h√łre om du har erfaring med porsesnapsen fra Br√¶nderiet Enghaven som er n√¶vnt her: /julesnaps-braenderiet-enghaven/

    Jeg har desv√¶rre ikke kunnet finde den i Aalborg, men endte med en julesnaps fra Nordisk Br√¶nderi som ogs√• var lavet p√• √¶bler og den var absolut fantastisk, s√• er meget interesseret i at h√łre om eventuelle erfaringer med de andre udgaver :-)

  2. Hej halv-amerikaner,

    Vi er lige pr√¶cist ovre i den traditionelle ende nu – og jeg vil allerede nu varsle at der ogs√• kommer et indl√¶g om kongen af alle snapse herhjemme, valn√łddesnapsen, n√•r vi n√¶rmer os den del af s√¶sonen.

    Af de kommercielle porsesnapse har jeg herhjemme kun smagt Aalborgs Porsesnaps og den oplevelse har gjort at jeg ikke har smagt andre kommercielle porsesnapse.

    Hjemme p√• hylderne har jeg seks forskellige √¶blesnapse, tre lavet p√• blomster fra √¶bletr√¶er og tre lavet p√• selve √¶blerne. Resultatet har v√¶ret meget forskelligt og afh√¶nger meget af hvilken √¶blesort man bruger. Umiddelbart foretr√¶kker jeg de s√łde √¶bler til snapseproduktion. Jeg har nogle opskrifter p√• √¶blesnaps p√• min egen blog du kan kigge p√•. Fingerreglen er 2-3 dages tr√¶kketid p√• blomsterne og 3-4 ugers tr√¶kketid p√• √¶blerne.

    /Mads

  3. halv-amerikaneren

    Mads – de √¶blesnapse man kan k√łbe, er de ikke lavet p√• √¶blesaften som laves til vin og destilleres? Ved ikke hvilken og hvor stor forskellen bliver ved at bruge “√¶blemarineret” vodka, men det lyder da sp√¶ndende. Det vil jeg kigge n√¶rmere p√• – har nemlig for nylig erhvervet mig en kolonihave med 3 √¶bletr√¶er :-). Vil lige tilf√łje at kommentarer omkring at det var mere traditionel skulle ingenlunde opfattes negativt – langt fra. Gl√¶der mig til at l√¶se om valn√łdden – min svoger har gjort meget i egne udgaver af b√•de den og porsen.

  4. Pas til de kommercielle – jeg k√łber dem ikke og smager dem kun i forbindelse med at v√¶re g√¶st eller som smagspr√łver. Ikke at k√łbesnapse n√łdvendigvis er d√•rlige, men jeg foretr√¶kker en hjemmelavet snaps – b√•de for dens ikke-standardiserde smag, og nok i s√¶rdeleshed for processen ved at lave den selv.

    At jeg overvejer at anskaffe mig et hjemmedistilleri er så en anden snak.

  5. halv-amerikaneren

    Ja – og nok en du ikke skal n√¶vne for h√łjt da det jo er lidt p√• kant med loven. I hvert fald hvis du v√¶lger at tage det i brug ;-)

    Det er en farlig hjemmeside du har – jeg har allerede planlagt 4-5 slags forskellige snaps til n√•r engang diverse b√¶r mm. er klar til h√łst i haven :-)

    • Lad os bare sige at jeg t√¶nker h√łjt ;-)

      Et vidunderligt sideprodukt ved at lave snaps eller lik√łr p√• b√¶r fra haven er at n√•r b√¶rene sigtes fra, s√• kan der laves det mest vidunderlige fyld til kager eller marmelade, der ikke er til b√łrn!

      Jeg har planer om en lik√łropskrift eller to n√•r vi kommer hen til sommeren. Stay tuned ;-)

      • halv-amerikaneren

        Det vil jeg glæde mig til :-)

  6. ELSKER porsesnaps!
    M√• se om jeg kan hitte noget porse her i K√łbenhavns nordvest kvarter:-)

  7. dengalekok

    Jeg har arbejdet p√• Fan√ł i 3 √•rs tid, og lavet uendeligt mange snaps, min all-time favorit er helt bestemt br√¶nd√¶lde snaps, man fr√¶ser bare ud og plukker alle de sm√• sp√¶de blade inden de begynder at kunne stikke/br√¶nde.. Det giver en helt fantastisk velsmagende snaps, ellers er der jo altid malurt, hvis man er mere til det bitre og parfumerede :)

  8. niul

    Hvordan stopper man trækkeprocessen, når man nu har filtreret raklerne fra?

    • Du stopper tr√¶kkeprocessen i lige pr√¶cist det √łjeblik du filtrerer raklerne fra.

      Trækkeproces = når der trækkes smag ud af et emne
      Lagringsproces = n√•r smagen i snapsen efterf√łlgende f√•r lov til at udvikle sig med tiden.

  9. Jesper

    Hvis jeg vil fors√łge mig med porsesnaps, hvad er d√• bedst at bruge i √łjeblikket blade eller raklerne? Eller er det bedre at vente?

    • Lige nu er vi i det allerseneste af s√¶sonen for porsesnaps. Hvis du skal lave en porsesnaps lige nu, s√• skal du g√• efter bladene og g√• efter de mest lysegr√łnne og “bl√łde” af dem. Personligt ville jeg hellere vente til vinteren og raklerne og allerhelst til april/maj m√•ned, hvor raklerne er ved at springe ud og de sp√¶deste gr√łnne porseblade giver den nok bedste porsesnaps.

  10. Inga madsen

    Hej,jeg har i dag plukket porse, der er b√•de gr√łnne blade og rakler p√•.! Kan man bruge begge dele p√• en gang til snapsen?

  11. kai J√łrgensen

    Jeg kom forbi de store “porseskove” mellem Lyne og N√łrholm de blomstrer helt vildt lige nu, men der er nok af den s√• her beh√łves stedet ikke holdes hemmeligt medmindre en af snapsefabrikkerne kommer med en porsemejet√¶rsker tak for opskriften jeg vidste ikke der skulle lidt sukker i , men den kan ogs√• drikkes uden, gl√¶der mig til den er f√¶rdig og til mange andre snapseurter springer ud – vi ses i naturen

  12. Frank

    Min oplevelse er, at porsesnaps lavet p√• nygr√łnne blade tilsat lidt revet √łkologisk appelsin- og citronskal er toppen.

    Jeg bruger den billige Nordfjord Vodka som basis.

    Skal det v√¶re k√łbesnaps kan jeg anbefale Thylandiasnaps.

  13. Else Brandenborg

    Jeg vil meget gerne lave porsesnaps, men ved ikke, hvordan porseplanten ser ud. Befinder mig i √łjeblikket i Kandestederne.

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: