Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 22. marts 2019

Scroll to top

Top

43 kommentarer

Mand – lav din snaps!

Egesnaps Mads Madglad

Vinter er ved at blive til forår og inden længe står påskefrokosten for døren. I den forbindelse er vi glade og stolte over at kunne præsentere endnu en ny blogger her på Gastromand. 

Giv en hånd til at Mads Madglad som har i sinde at lære os et og andet om hjemmelavet snaps!

Langt de fleste tænker på den klassiske frosne flaske med flydende kommensmag, der kun kommer frem til jule- og påskefrokoster, når man snakker om snaps. Heldigvis er snaps meget mere end Aalborgs akvavit. I takt med at det nye nordiske køkken vokser frem har flere og flere gravet blandt andet kryddersnapsen frem igen – kommer du f.eks. forbi Dragsholm Slot, så vil du kunne se et imponerende arsenal af spændende kryddersnapse, der er lavet på emner fundet rundt på slottets jorde.

Egesnaps Mads Madglad

Egesnaps

En god snaps er for frokostbordet hvad et godt glas rødvin kan være for en god middag. Og den søde kusine til snapsen, likør, giver kaffebordet eller desserter og oste et ekstra pift. Begge dele er meget simple at lave og du vil uden tvivl hente masser af respekt hos gutterne, når du sætter en flaske hjemmelavet snaps eller likør på bordet.

Igennem den kommende tid vil jeg præsentere dig for de mest grundlæggende metoder når man laver kryddersnaps og også introducere dig for nogle af de mest klassiske kryddersnapse og likører som du nemt kan lave selv. Og så vil jeg give dig noget bonusinfo som du kan fortælle til dine gæster mens du serverer din kryddersnaps eller likør.

Vi starter med kryddersnapse, som skal laves når der er sæson. Specielt det sene forår og sensommeren er højsæson. Når det er vinter – som i skrivende stund – må man oftest ty til emner som ligger i fryseren, typisk bær og frugter, eller til rødder i jorden. En af de forholdsvis få snapse jeg laver fast hver vinter er egesnaps. Det er også den snaps jeg kender til som har den længste trækketid (ja, det hedder det altså!) – den kan nemlig nemt trække op til 12-15 år. Herhjemme får den dog sjældent lov til at trække meget mere end et års tid.

4.8 from 4 reviews
Egesnaps
Forfatter: 
Kategori: Snaps
 
Ingredienser
 • 1 flaske smagsneutral snaps eller vodka
 • 200 g. egespåner eller egetræ
Tilberedning
 1. Sørg for at bruge tørt egetræ, der ikke har rester af olie fra en motorsav, jord eller bark på. Hvis du ikke har direkte adgang til egetræsstykker fra naturen, så kan du i flere specialbutikker købe egespåner, der bruges til at få hjemmelavet vin eller øl til at få smag af fadlagring.
 2. Hvis du vil have en let røget smag i din egesnaps, så rister du lige egetræet på en brandvarm pande inden du smider dit egetræ i et stort glas med tætsluttende låg. Herefter hælder du din snaps eller vodka på og stiller glasset langt væk – mørkt og ikke for varmt.
 3. I starten kan du lige kigge til glasset, så du kan se hvor hurtigt snapsen ændrer farve fra den gennemsigtige spiritus til en flot gylden farve. Lad glasset stå i mindst et år og gerne endnu længere.

Når du ikke har tålmodighed til at vente længere, så sigter du egetræet fra og filtrerer snapsen gennem et kaffefilter og hælder snapsen på en flot flaske. Jeg lavede denne snaps første gang i 2010 og måtte efter et år lave endnu en portion – og denne gang lave tredobbelt portion. Snapsen har været et kæmpe hit blandt gutterne, der kalder den for hjemmelavet whisky.

Egesnaps i glas

1 års egesnaps

Bonusinfo

Denne proces minder meget om den proces en whisky gennemgår. Inden whiskyen kommer på fad er væsken klar som vand. Farven og meget af smagen kommer fra de fade, hvor whiskyen bliver opbevaret i flere år. Tricket med at tilsætte træspåner til f.eks. vin for at få smagen af fadlagring bliver flittigt benyttet af de californiske vinproducenter, som opbevarer deres vin i store ståltanke.

Tilbage er det vist ikke så meget andet at sige, end – kom så I gang – du er jo en gastromand ikke?

Har du prøvet at lave din egen snaps?

Kommentarer

 1. Jan Quist

  Skal ege snaps fortyndes, og hvis hvor meget

 2. Mike

  Jeg har brugt Jack Daniels flis som man kan købe i grilbutikker (60,-). Der står at de er fra 30 år gamle tønder og derefter hugget til flis. Håber man kan bruge det for jeg har lavet 3 flasker?

  Snapsen har nu stået 1 time og den har allerede taget meget farve. Er det godt eller skidt?

 3. Henrik

  Når snapsen er blandet og skal trække, hvor opbevares den bedst? Hvilken temperatur?

  Hilsen Henrik

 4. Vagn Petersen

  Hejsan. Bliver det til en essens, der skal fortyndes, eller er snapsen drikkeklar?

Smid en kommentar

Hvad synes du om opskriften: