Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 10. december 2022

Scroll to top

Top

47 kommentarer

Mand – lav din snaps!

Egesnaps Mads Madglad

Vinter er ved at blive til forår og inden længe står påskefrokosten for døren. I den forbindelse er vi glade og stolte over at kunne præsentere endnu en ny blogger her på Gastromand. 

Giv en hånd til at Mads Madglad som har i sinde at lære os et og andet om hjemmelavet snaps!

Langt de fleste tænker på den klassiske frosne flaske med flydende kommensmag, der kun kommer frem til jule- og påskefrokoster, når man snakker om snaps. Heldigvis er snaps meget mere end Aalborgs akvavit. I takt med at det nye nordiske køkken vokser frem har flere og flere gravet blandt andet kryddersnapsen frem igen – kommer du f.eks. forbi Dragsholm Slot, så vil du kunne se et imponerende arsenal af spændende kryddersnapse, der er lavet på emner fundet rundt på slottets jorde.

Egesnaps Mads Madglad

Egesnaps

En god snaps er for frokostbordet hvad et godt glas rødvin kan være for en god middag. Og den søde kusine til snapsen, likør, giver kaffebordet eller desserter og oste et ekstra pift. Begge dele er meget simple at lave og du vil uden tvivl hente masser af respekt hos gutterne, når du sætter en flaske hjemmelavet snaps eller likør på bordet.

Igennem den kommende tid vil jeg præsentere dig for de mest grundlæggende metoder når man laver kryddersnaps og også introducere dig for nogle af de mest klassiske kryddersnapse og likører som du nemt kan lave selv. Og så vil jeg give dig noget bonusinfo som du kan fortælle til dine gæster mens du serverer din kryddersnaps eller likør.

Vi starter med kryddersnapse, som skal laves når der er sæson. Specielt det sene forår og sensommeren er højsæson. Når det er vinter – som i skrivende stund – må man oftest ty til emner som ligger i fryseren, typisk bær og frugter, eller til rødder i jorden. En af de forholdsvis få snapse jeg laver fast hver vinter er egesnaps. Det er også den snaps jeg kender til som har den længste trækketid (ja, det hedder det altså!) – den kan nemlig nemt trække op til 12-15 år. Herhjemme får den dog sjældent lov til at trække meget mere end et års tid.

Egesnaps i glas

Egesnaps

4.34 fra 9 stemmer
Forfatter: Gastromand

Ingredienser

 • 1 flaske smagsneutral snaps eller vodka
 • 200 g. egespåner eller egetræ

Sådan gør du

 • Sørg for at bruge tørt egetræ, der ikke har rester af olie fra en motorsav, jord eller bark på. Hvis du ikke har direkte adgang til egetræsstykker fra naturen, så kan du i flere specialbutikker købe egespåner, der bruges til at få hjemmelavet vin eller øl til at få smag af fadlagring.
 • Hvis du vil have en let røget smag i din egesnaps, så rister du lige egetræet på en brandvarm pande inden du smider dit egetræ i et stort glas med tætsluttende låg. Herefter hælder du din snaps eller vodka på og stiller glasset langt væk – mørkt og ikke for varmt.
 • I starten kan du lige kigge til glasset, så du kan se hvor hurtigt snapsen ændrer farve fra den gennemsigtige spiritus til en flot gylden farve. Lad glasset stå i mindst et år og gerne endnu længere.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

Når du ikke har tålmodighed til at vente længere, så sigter du egetræet fra og filtrerer snapsen gennem et kaffefilter og hælder snapsen på en flot flaske. Jeg lavede denne snaps første gang i 2010 og måtte efter et år lave endnu en portion – og denne gang lave tredobbelt portion. Snapsen har været et kæmpe hit blandt gutterne, der kalder den for hjemmelavet whisky.

Egesnaps i glas

1 års egesnaps

Bonusinfo

Denne proces minder meget om den proces en whisky gennemgår. Inden whiskyen kommer på fad er væsken klar som vand. Farven og meget af smagen kommer fra de fade, hvor whiskyen bliver opbevaret i flere år. Tricket med at tilsætte træspåner til f.eks. vin for at få smagen af fadlagring bliver flittigt benyttet af de californiske vinproducenter, som opbevarer deres vin i store ståltanke.

Tilbage er det vist ikke så meget andet at sige, end – kom så I gang – du er jo en gastromand ikke?

Har du prøvet at lave din egen snaps?

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. 5 stars
  Inspireret af Mads’ passion for snaps har jeg netop erhvervet mig Amamanns snapsebog og den kan varm anbefales!

 2. Hej Bisgaard,

  Glimrende spørgsmål du stiller! Først og fremmest – hvilken slags eg der er bedst er umulig at sige. Ligesom forskellige druer har forskellig smag, så tilføjer forskellige egesorter forskellig smag (også alt efter om de er ristet, brændt eller ej).

  Jeg har ingen erfaringer med rødeg, derfor kan jeg kun snakke generelt omkring ege. Herhjemme vokser de forskellige egesorter langsomt grundet vejret og det giver en anden slags eg, end de sorter som vokser under varmere himmelstrøg. I store træk findes der to store typer ege som bliver brugt til fadlagring. De langsomtvoksende (Frankrig og Nordeuropa) og de hurtigvoksende (USA, Spanien og Sydamerika). De hurtigtvoksende afgiver masser af smag til det de bliver tilsat og de langsomtvoksende afgiver mindre smag – til gengæld er de langsomtvoksende medvirkende til at smagen holder længere.

  Jeg kan ikke give dig et svar på hvor tykt træet skal være for at være optimalt. Det kommer alt sammen an på hvor hurtigt træet har groet. Og som skrevet tidligere, så vokser visse sorter hurtigere end andre. Når jeg bruger kernen, så har træet ligget udenfor og tørret i et års tid. Herefter flækker jeg træet og benytter kun kernen. Dem “fin-flækker” jeg til tynde spåner som så enten bliver ristet eller kommer direkte ned i den alkohol jeg bruger. Det vigtigste her er at træet har tørret i et år udenfor og at det ikke er friskt. Benytter man friskt træ, så risikerer man at ødelægge den snaps man er ved at lave.

  Jeg har som skrevet kun erfaring med de danske egetræer, men Hustruen og jeg har nogle kontakter i Californien som jeg arbejder på får sendt noget amerikansk eg og noget redwood til mig som jeg meget gerne vil eksperimentere med!

  Fik du svar på dine spørgsmål? Hvis ikke, så skriv igen. Held og lykke!!

  /Mads

  • Brygger Gammelby

   Kommentar til snakken om at benytte frisk vs. tørret egetræ:
   I slutningen af juni savede jeg to X 10 cm. armstykke stykker af mit egetræ, snittede barken af og flækkede dem i 10 pinde. Jeg hældte en flaske Stolichnaya vodka på de friske egepinde og har dem nu stående og trække i en flaske med prop og plads til luft.

   I starten piplede det med små bobler fra træet, og væsken antog hurtigt en gylden nuance. Jeg luttede på proppen hver anden dag hele juli. I staten var der overtryk, som aftog hen imod august. Siden har jeg hver fjortende dag skvulpet og letter på proppen.

   Væsken er smuk mørk gylden, duften er frisk og intens og smagen er sød og rund. Jeg agter at lade en trække til udgangen af oktober, for derefter at lagre den frem til sommer. Det tegner meget lovende for en smagfuld ekstrakt! Og metoden svarer til fremgangsmåden til valnød… ?

 3. Bisgaard

  Hej Mads!
  Fantastisk blog, og jeg glæder mig vildt til at følge den yderligere.
  Jeg er af den overbevisning at man skal lave tingene fra bunden, så jeg skal ud og fælde nogle egetræer på fredag – hertil kommer selvfølgelig lige lidt ekstra spørgsmål:
  Hvilken type eg er bedst? Jeg regner med at bruge en traditionel rød-eg, men hvad er din erfaring? Hvor kraftigt (tykt) skal træet være for at kernen er optimal? ved godt at det er en anelse nørdet, men jeg vil nødig ligge et par flasker til lagring i flere år, blot for at konstatere at det smager skidt :( og hvad med tørringen – ovn eller ved stue temp?
  på forhånd tak :)

 4. Sukkerhjerte

  Lyder rigtig spændende! Her i familien laver vi også selv snaps, blåbærsnaps og mælkebøttesnaps er altid i høj kurs til julefrokosterne, samt en helt fantastisk appelsinlikør… Følger med interesse tråden her! :)

  • Halvamerikaneren

   Kan vi ikke få opskriften på den appelsinlikør? :-)

 5. Mr.Hudson

  Tak for svaret! Vender tilbage med en opfølgning, hvis jeg vælger spånerne.

 6. Hvis ikke man har direkte adgang til egetræ fra egen eller omgangskredsens haver, så synes jeg at køb af egespåner hos øl- eller vinbryggeforretninger er meget oplagt!

  Det man skal være opmærksom på er at de egespåner man kan købe ofte er fra tidligere fade og derfor kan der være afgivet smag til træet af det som har været lagret på fadene. Det er ikke i sig selv dårligt, men man skal lige være opmærksom på det. Det er heller ikke altid til at vide om der har været flere lagringer på de pågældende fade (f.eks. forskellige slags spiritus) eller om der kun har været en lagring (visse lande har love om at der kun må lagres en gang på et fad, andre lande kan et fad nemt blive brugt i 50 år). Mængden af garvesyre kan derfor variere kraftigt og trækketiden kan derfor variere en del.

  Det leder bare tilbage til mit faste mantra – smag, smag, smag undervejs.

  Long story short – jeg ville ikke holde mig tilbage fra at købe de egespåner og lade dem trække. Jeg ville også sagtens undersøge hvad der var af forskellige slags egespåner på markedet og lave forskellige slags egesnapse af dem.

 7. Mr.Hudson
 8. halv-amerikaneren

  Det må jeg gøre – kræver jo en stor omgang tålmodighed at vente mindst et år :)

 9. Gør som jeg gør. Lav en lille portion af hver slags og prøv at smage på dem om et års tid og vælg din favorit. Du kan også bare lave en større portion af hver og så lade den udvikle sig mens du drikker af den undervejs. Den sidste løsning er som regel den hyggeligste.

 10. halv-amerikaneren

  Ok – tak. Har kunnet læse mig til at hickory har et højt garvesyreindhold – men det er vist en anelse lavere end egetræ. Kunne være man skulle prøve at smide lidt chips i noget vodka og se hvad det bliver til. Er lidt usikker på om jeg bør riste dem først eller om det gør den lidt for røget

 11. Det kommer an på hvor meget tålmodighed du har. En høj mængde garvesyre er godt hvis du har god tid. I starten vil en snaps med højt garvesyreindhold være næsten udrikkelig, men med tiden vil den udvikle en god og meget behagelig dybde. Men hvis du ikke har så god tålmodighed, f.eks. kun nogle få år, så vil jeg gå efter træ med lavt garvesyreindhold. Eller bare træ som har tørret i meget lang tid. Jo længere tid træ tørrer, jo mere vand og dermed garvesyre vil forsvinde.

 12. halv-amerikaneren

  @Mads – man bruger det jo til koldrygning så der er ingen kædesavsolier eller lign. deri. Kræver det højt eller lavt garvesyreindhold for at være anvendeligt?

 13. @halv-amerikaneren – der bliver brugt mange forskellige slags træ til fadlagring, f.eks. ask, kirsebær og valnød. Det vigtigste er at træet er tørret ordentligt, helst kernetræ og at træet ikke er giftigt. Jeg kender ikke nok til hickory og til dets garvesyreindhold til at jeg personligt vil sige god for det. Prøv at undersøge dets indhold inden du hælder sprut på og meld gerne tilbage om det bliver godt – det lyder i hvert fald meget spændende!!

 14. halv-amerikaneren

  Kan man bruge andre former for træ? Jeg har jo bl.a noget hickory liggende der kunne være interessant at prøve

 15. Hej Mads

  Tak for svar. Jeg henviste selvfølgelig også til trækketiden, på trods af at jeg af uforklarlige årsager skrev lagringen.
  Det er rart at vide at du har god succes bare temperaturen er stabil, så kan jeg også nøjes med at sigte efter det mål, i stedet for et specifikt temperaturmål.

  Jeg glæder mig til videre indlæg i serien.

  Jesper Jarlskov

 16. @Jesper – jeg indrømmer gerne at jeg ikke fokuserer specielt meget på temperaturen og derfor lagrer ved en konstant temperatur i et mørkt rum eller i et lukket skab. Jeg skal ikke kunne afvise at forskel på temperatur kan gøre en marginal forskel i smagen. Det som jeg fokuserer på når jeg laver kryddersnaps er at spiritussen er så smagsneutral som overhovedet muligt (dette kommer jeg mere ind på i et senere indlæg), alkoholprocenten på spiritussen og trækketiden på emnet.

  Når kryddersnapse opbevares, så gælder der de samme “regler” som for al anden spiritus. Den skal helst opbevares mørkt i det daglige, da sollys godt kan påvirke smagen og farven på snapsen.

  Nogle gange kan sollys dog have en positiv virkning på en snaps – det er dog under trækkeperioden og ikke under opbevaring/lagring. En valnøddesnaps skal f.eks. stå i sollys i den første del af trækkeperioden inden den skal stå mørkt. Det kommer jeg meget mere ind på når vi rammer sensommeren og det er tid til at lave valnøddesnaps.

  /Mads

 17. Har du gjort dig noget overvejelser i forbindelse med opbevaring under lagring? Går du efter en bestemt temperatur (varmt/koldt?) eller går du mere efter at det bare skal være nogenlunde stabil temperatur, eller er du helt ligeglad?
  Det samme med sollys, skal det helst undgås som med de fleste andre alkoholiske drikke når de opbevares eller hvordan?

  Jesper Jarlskov

 18. Dejligt, at se andres interesse om hjemmelavede kryddersnapse. Især når du bruger årstidens bær, blade eller hvad der ellers kan bruges.

  Ang. temperatur drikker jeg dem helst ved stuetemperatur.

 19. Først og fremmest tak for rosen.

  Det er med snaps som med vin. En forskel på temperatur kan enten fremhæve eller skjule en smag. Personligt foretrækker jeg at drikke kryddersnapse mellem 8 og 18 grader og lige præcist denne egesnaps mener jeg er bedst ved stuetemperatur. I det hele taget er kryddersnapse bedst når de ikke er for kolde.

  … og så er der jo en grund til at kommensnapsen bliver frosset ned og kastet hurtigt forbi smagsløgene!

 20. Christianhoej

  Super artikel.

  Et væsentligt spørgsmål presser sig på – hvilken temperatur mener du/I snaps skal serveres ved? Jeg er mest på den “varme” udgave – dvs. en god stuetemperatur. Hvad mener I andre?

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering
ANNONCE