Gastromand.dk | 22. November 2017

Scroll to top

Top

En kommentar

International Champagne Day: Dobbelt op på Dom Pérignon

International Champagne Day: Dobbelt op på Dom Pérignon
Familiefaren

I dag er det International Champagne dag og det skal fejres med manér og det betyder Dom Perignon! Hvis du ikke har hørt om disse bobler endnu, så er det enten fordi det er første gang du besøger Gastromand, eller fordi du slet ikke ved, hvad Champagne er. Men tag det helt roligt, for det gode er nemlig, at en hel ny verden vil åbne sig op for dig nu!

Alt hvad jeg ønsker mig til jul…

Læs også “20 år med gourmet! Vi hylder Aalborgs ukronede “gourmet-konge

Dom Pérignon opfandt (næsten) Champagnen! 

Sådan hedder det hvert fald populært og hvem ville ikke gerne være opfinder af denne skønne vin? Vi skal tilbage til midten af 1600-tallet, hvor vi finder munken Pierre Pérignon i byen Saint-Menehould, i Champagne området i Frankrig. Her blev der pludselig skabt en vin med naturlig kulsyre, som var til stor begejstring, hvortil udtrykket fra den glade munk “Jeg drikker stjerner” bredte sig som en steppebrand. “Stjerner” var boblerne i vinen og champagnen var født. Den historisk korrekte udlægning er dog, at den berømte munk, i virkeligheden ville undgå bobler i sin vin. Hvidvin dyrket, i Champagne, i Frankrig starter nemlig under visse omstændigheder en naturlig 2. gæring, som frembringer bobler.

Tjek lige udstyret på P2 2000!

Så skønt Pérignon ikke opfandt champagnen, ydede han et væsentlig bidrag, ved at eksperimentere med at blande vin fra forskellige marker og forskellige druesorter. Derved skabte han et bedre produkt, end hvad man tidligere havde kendt – og var meget nøjagtig med kvalitet af druer og fremstilling.

Open and behold!

Dom Perignon P2 2000

Vi starter lige med at nørde den en lille smule, for Dom Pérignon er ikke bare Dom Pérignon! Vi har deres vintage som kun udgives i det bedste år. Derudover er der naturligvis rosé som følger samme princip. Herefter kommer så Dom Pérignon Blanc P2 Plénitude Deuxième. Denne udgave kommer i P2 2000, som er Dom Pérignons anden udgivelse af årgang 2000, hvoraf den første udgivelse af Dom Pérignon Vintage 2000 blev lanceret i 2008. Ved første frigivelse i 2008 tilbageholdte Dom Pérignon et parti af Vintage 2000 for at kunne modne champagnen yderligere, og senere frigive denne som en Plénitude 2 på et tidspunkt. Det tidspunkt er nu – efter 17 år.

P2 2000…

Lad os lige gå tilbage til år 2000 i Champagne, som måtte og skulle blive et godt år i Frankrig! Når jeg skriver skulle var det fordi, at det var skiftet for et årtusind og Frankrig skulle derfor ud af året med succes. I Champagne var det også et godt år, hvor Bordeaux eksempelvis havde et lidt sværere år.

Oplyst Dom P…

År 2000 var generelt varmt, men køligere end gennemsnits temperaturer i juli måned, og flere storme havde bragt betydelige mængder regn og hagl til området. Dette bryder vinstokke sig ikke om! Men hvor der er vilje, er der vej – og både Chardonnay og Pinot Noir, som Dom Perignon indeholder, udgør alligevel sublime bobler, som kan nydes nu og de næste 10-15 år.

Også perfekt til dig selv…

For mig ville jeg servere en mild-røget fisk, som eksempelvis laks med en limecreme for at fremhæve noterne i Champagnen. For mig er den fremtrædende duft nemlig ristet brød, som ligger bag en smuk miniraltiet (flint) efterfulgt af en let fedme med citrus noter. Dermed får du noget sprød, noget fedt fra fisken og noget syre. Laksen kunne også udskiftes med hvidfisk, men så ville jeg ryge den en smule.

Klar til nytår?

Dom Pérignon Rose 2005

Hvad så med 2005? Hvis vi skal tro Winespector.com så var dette år faktisk en kende bedre end 2000 i Champagne. Så ja, det var også et fornuftigt år, hvor Dom Pérignon udgav både vintage og rosé. Denne har lagt flere tropiske noter og mere sødme – men det er på alle måder en tør rosé, så når jeg skriver “sød” er den på ingen måder sød som demi-sec.

God til starter eller til dessert om man vil…

 

Vintage Rosé 2005…

Til disse bobler ville jeg faktisk lave en dessert velvidende om, at denne rosé også kunne bruges til både appertif og til forret, men fat mod, for der er mening med galskaben. Champagnen her har nemlig et strejf af bitterhed i smagen og duften indeholder bestemt nogle ristede noter. Jeg ville derfor lave en blodappelsin sorbet, serveret på ristede hasselnødder for at fange begge noter – og ja, det ville sgu skabe respekt.

Blodappelsin…

Er der så scoregaranti med Dom Pérignon? Ærligt talt så er det lidt som historien med munken tilbage i 1600-tallet. Historien er god og spændende, men ikke helt sand. Det betyder dog ikke, at du ikke får en fantastisk aften i selskab med smukke dråber som oser af god stil og historie.

Smukt ser det ud…

 

Du tænker sikkert hvad ovenstående mon koster, og champagne som Dom Perignon er ikke i den billige ende, men som Zlatan Ibrahimovic udtalte da han blev udfordret på sin høje løn “Kvalitet koster!” – sådan er det også her.

Du kan godt finde 2005 Rosé på nettet til ca. 1800 kr. og P2 koster omkring 2300 kr. men den er svær at finde.

Du kan se meget mere her på Dom Perignons hjemmeside.

Kommentarer

Smid en kommentar