Gastromand goes Bourgogne #1
Gastromands Sommelieren aka Rasmus Amdi Larsen har bidt i det sure æble og blev tvunget på en sindssyg hård arbejds- og studietur til Bourgogne.
Der blev heldigvis også plads til lidt hygge, masser vin og besøg hos nogle af Bourgognes mest hæderkronede producenter. Se med og læs hvordan det gik og lær lidt mere om dette mystiske område.
Området Bourgogne i Frankrig er omgivet af en hel del mystik. Det er et område, der faktisk er relativt nemt at blive klog på men helt ufatteligt svært at mestre. Det er sådan set nemt nok at vide en masse om området, dets marker, druer og producenter, men virkeligt at forstå Bourgogne tager længere end en livstid. Der er (i det store hele) kun to druer at huske på: Chardonnay til de hvide og Pinot Noir til de røde. Der er en række kommuner og herefter specielle marker, der ved første øjekast kan virke uoverskueligt, men som faktisk ikke er så svære at lære – og få til at give mening – ved at kigge på et godt kort.
Fotos af Rasmus Holmgård / Winephotos.eu
Det teoretiske i Bourgogne er ikke det svære, men det er alt det man ikke kan læse sig til, alt det, der ikke er nogen facitliste på. Hvordan kan to vine, dyrket samme sted men på hver sin side af vejen give to vidt forskellige vine? Det kan det i Bourgogne og det er det der er det magiske ved dette stykke land.
I denne beretning vil jeg ikke gå så dybt i reglerne for vindyrkningen i Bourgogne, tag et kig i din vinbog eller læs her, så kan vi ved en senere lejlighed gå mere nørdet i dybden.
I Bourgogne betyder årgangen alt!
I et område som Bourgogne betyder årets meteorologiske gang alt for humøret blandt bønderne og i særdeleshed for det vin der kommer ud fra vinkældrene. Jeg er sikker på, at mange bønder indimellem ønsker sig et sted hen med mere sikkert vejr, men generationer efter generationer er blevet i området, for når vejret omtrent hver 3. år arter sig perfekt, kan man opnå så magiske ting på denne lille stribe land, som – tør jeg vove at påstå – alle andre vinbønder i hele verden blot kan drømme om.
At forstå Bourgogne tager længere end en livstid
Der er en slags symbiose mellem mange generationers viden og bånd med hver enkelt vinmarks helt særegne karakterer. Man ved at landet og jorden nok skal performe og levere storhed år efter år hvis man behandler den ordentligt – men der er så meget der kan gå galt fra oven.
Og galt er det gået! I 2012 og 2013 har vejret vist sig fra sine værste sider og hagl, frost, regn og hedebølger har gjort sit for at gøre livet som bourgignon til et sandt mareridt. Nogle producenter har mistet over 50 % af deres normale produktion, to år i træk. Hele vinmarker er ødelagt i flere årgange frem i tiden.
Det gør selvsagt at priserne de næste år vil stige rigtigt meget, og det er jo desværre rigtigt ærgerligt for os med et almindeligt arbejde – men fortvivl ikke – der vil stadigt være rig mulighed for mange gode Bourgogne-oplevelser i de kommende år, man skal bare liiige lidt længere væk fra navnene med størst bevågenhed. Vær dog opmærksom på, at ligesom ved mange andre områder i det franske, italienske og spanske får man aldrig eller i hvert fald meget sjældent noget som helst ud af at tage supermarkedets eller vinhandleres billigste udgaver.
Her får du Bourgogne-value-for-money
Denne tur var præget af besøg hos vinproducenter med ældgammel tradition og indimellem exceptionelt høje priser – og ikke nok med at priserne kan være op under skyerne – så skal du ovenikøbet ofte godkendes, før du får lov til at købe disse dyre dråber. Det gør desværre en del af området uopnåeligt for de fleste, men jeg vil lige starte med at guide dig til et par Bourgogneproducenter hvor man kan smage rigtigt gode ting for menneskepenge.
Domaine Brandis
Importerer mange helt exceptionelle vine og især to af dem giver rigtigt meget vinoplevelse for pengene. Domaine Digioia-Royer. Jeg har tidligere set et online tilbud på Chambolle-Musigny til 200,- flasken, det er billigt samt Domaine Bidault der også laver fantastiske flotte, håndlavede vine
Sigurd-Müller Vinhandel
Listen af vinhuse hos Sigurd-Müller er alen lang. Du finder rigtig fin kvalitet for pengene hos Faiveley (men man skal se sig for), Domaine des Beaumont og Bruno Colin. Spørg efter deres prisliste og bliv tørstig!
Vinrosen
Bourgognenørdernes himmel finds på Tobaksvejen I Søborg! Hvem havde troet det. Søren og resten af slænget har importeret de største Bourgognevine længe før der blev tænkt på TV2 og rigtigt mange af de vine de får hjem er udsolgt længe før de overhovedet lander i Danmark. Vinrosen har dog også rigtigt mange producenter der laver fantastiske i det lidt lavere prisniveau, kig efter Domaine Dublére, DeuxMontille, Devevey og selvfølgeligt de ’mindre’ vine fra stjernen Dominique Lafon fra hans domaine i det sydlige Bourgogne, der hedder Les Heritiers du Comte Lafon – hvor der også virkeligt er gang i det gode håndværk.
Gastromand har været på tur..
Sommelier’en har været på besøg hos de hæderkronede producenter Domaine D’Arlot, Domaine Leflaive, Jean-Marc Roulot, De Montille, Domaine Romanée-Conti, Comte Georges de Vogüé og Bernard Van Berg. Meget forskellige producenter, alle med vidt forskellige holdninger til hvordan og hvorledes stor vin skal laves.
Læs med på del 2 – hvor vi tager med menneskene bag navnene, dykker ned i kældrene og hører deres historier…og smager en masse på deres vine, naturligvis!
Stik os en kommentar-
Super! :)
Har i planer om en del 2 også? -
Skål Lars! :)
-
Cant wait……! Elsker Bourgogne og historien om området og vinene.
Blev så inspireret, at jeg så mig nødsaget til at åbne en Beaune Avaux 2010 1er Cru fra Bouchard Pere et Fils. Super lækker most fra topårgang og -producent. Med lidt tid i glasset sker der ting og sager, og der skrues umærkeligt op for de dyder, der er så enestående ved Bourgogne. Ikke noget kæmpe glas, men kompleksiteten og elegance er til fulde til stede.
Drikker godt nu, som mange ville sige.
Hit så med det Afsnit 2…., NU!!!!
Kommentarer