Anmeldelse: Joule Sous Vide by ChefSteps
Vi tager her et kig på et længe ventet produkt i Danmark. Faktisk er det ikke så nyt endda – men relativt nyt er det, at du kan bestille til Danmark. Så en slags verdensnyhed i Danmark.
Lad os spole lidt tilbage, vi har tidligere lavet flere forskellige tests af sous vide apparater, både varianterne med eget vandbad og i kategorien cirkulator – i daglig tale en sous vide stav. Allerede tilbage i 2016, hvor jeg testede to andre modeller, var den aktuelle model i støbeskeen. Modellen vi skal kigge på her i testen er Joule Sous Vide lanceret af ChefSteps. Hvis du ikke kender Chefsteps, så er det en vel en slags amerikansk sammenslutning, hvor en række kokke medvirker i forskellige meget visuelle opskrifter, typisk ret flot og grundigt udarbejdet – særligt deres videobaserede opskrifter. Flere af folkene bag ChefStep har også rødder i Modernist Cuisine, har jeg ladet mig fortælle. Ved ikke helt hvor i processen, det opstod, men tilbage i 2016 blev deres sous vide lanceret, dog kun i USA. Da flere af vores brugere løbende har kommenteret på vores andre tests, om vi ikke kunne teste Joule, forhørte jeg mig faktisk hos Chefstep, om det ville være muligt ekstraordinært at få en sendt til Danmark – men der var endnu ikke lavet en udgave til det europæiske 220V el-netværk, desværre. Men her til efteråret var ventetiden ovre, og det er nu muligt at bestille den på den tyske Amazon med levering til Danmark. Men lad os kigge på sagerne.
LÆS OGSÅ: Weekendtesten: SousVide Supreme
Udseende og førstehåndsindtryk
Du modtager din Joule i en lille fin kasse, som allerede på kassens størrelse og vægt indikerer, at vi har med en kompakt sag at gøre. Kassen er faktisk heller ikke helt uden betydning, det yderste lag er påtrykt nogle generelle oplysninger om, hvad du kan forvente dig om kassens indhold, helt kort og præcist.
Af med det, vi skal kigge på sagerne. Når du åbner den sorte kasse inden i, får du en af de korteste “get started” guides jeg formentlig har set, “Ready, Set, Cook”. 5 korte skridt fra opsætning til spis maden.
- Hent mobil appen – iOS eller Android.
- Vand og Joule i baljen, tænd.
- Grib appen, følg vejledning, vælg tilberedning.
- Vent på maden bliver tilberedt.
- SPIS!
Men er der så ikke nogen manual med?! Jo, den mindste jeg nogensinde har set, 10 mini-sider pr. sprog. Men det er fint, ingen gider manualer alligevel, og vi forsøger alligevel altid uden. Jeg får hentet appen og kommer igang. I Appen bliver man simpelt og intuitivt guidet gennem opsætningen, og det fungerer fuldstændig problemfrit. Plus point på den konto.
Opsætning gik fuldstændig smertefrit, men hov, der er slet ikke noget display på den lille sag – kun en knap og en lille diode. Dette er et punkt, hvor Joule Sous Vide by ChefSteps adskiller sig en del fra de andre på markedet. Den kan nemlig kun benyttes gennem appen, al indstilling og visning af temperatur fungerer således via appen. Er det et problem?! Ja, hvis appen ikke lige virker, men det er ikke sket endnu. Jeg er lidt både og på det område, men forstår det valg de har truffet. Men igen fortæller det mig lidt om, hvor enkelt de har ønsket at lave den. Dioden er heller ikke helt dum, den kan vise 4 tilstande, hvidt lys viser den er klar til brug, orange at den varmer op til den ønskede temperatur (preheating), grøn indikerer den ønskede temperatur er opnået. Og sidst, blinkende rødt betyder problemer.
Kvalitet og design
Ingen tvivl om at det er den mindste og mest kompakte sous vide, jeg har haft mellem hænderne – og nok også på markedet generelt. Den har et langt mindre industrielt udseende end alle de andre sous vide stænger, jeg kender til. Derfor er jeg også helt sikker på, at denne model falder i bedre jord hos de fleste fruer i de danske hjem – end endnu en industri gadget.
Joules ydre er lavet i hvidt plast, som føles kraftigt og i høj kvalitet – og nu bevæger jeg mig ind på at halv-religiøst område, men her man får lidt af den her feel good følelses, som man får med mange Apple produkter (yes, I said it).
Der er også kommet en udgave med rustfri stål i enderne, altså hvor knappen øverst og foden er udført i stål. Denne udgave er så vidt jeg ved ikke tilgængelig i Danmark endnu – men tænker det giver den endnu et kvalitets løft. Se den her.
Et lille lækker detalje er, det den kommer med en magnetisk base, som betyder at den snapper til bunden af din gryder, såfremt den er magnetisk – og det vil den være, hvis ellers du har gryder til en induktionskogeplade, det er nemlig også det, som skal til for at gryden og pander virker dertil.
Udover den magnetiske base, har den også en lille aftagelig grydeklemme. Nogen gange kan det også være rart kunne se, hvor minimum og maksimum grænserne er for vandet, men disse er ikke angivet på Joule, her må du nøjes med cirka angivelserne på kassen – og ellers får du besked af Joule.
Testen
Der skal vand i gryden, og der skal faktisk ikke særlig meget vand i gryden før Joule Sous Viden er tilfreds, så nu kan du blot fylde op til dit kød kan blive dækket. Normalt er det her i test afsnittet, at vi skriver mest. Men hvad angår sous vide, er der reelt set kunne en ting som er vigtigt: Kan den holde en fast og præcis temperatur hele vejen igennem?! Og ja, det kan den, som de fleste andre alternativer også kan. Så kan man kigge om den er hurtigt til at varme vandet op til den valgte temperatur, men det er ikke vigtigt. Du kan i bund og grund hælde lun vand fra hanen på i stedet for, så sparer du også lidt strøm på opvarmningen. Men med sine 1100W får Joule Sous Vide hurtigt varmet vandet op.
Men når du tænder, så er den faktiske igen lidt anderledes, den suger nemlig vandet op, og skyder det ud af det lille aflange hul i lidt højere oppe. Kører du med lavt vand, får du dit helt eget springvand i køkkenet, meget hyggeligt. Jeg vurdere den også som meget støjsvag, hvilket natuligvis er et plus, hvis du skal være hjemme under tilbedredningen. Men det smarte ved sous vide er netop også, at det er en meget kontrolleret tilbedredning, så du ikke skal være nervøs ved at tage hjemmefra uden at kigge til maden fra tid til anden. Joule Sous Vide er dog også baseret på en Cloud løsning, så du også kan følge med, hvor end du har bevæget hen. Smart, men ikke den vigtigste feature.
Rengøring og vedligehold
Rengøring er der heldigvis ikke meget af, til normal brug skal den blot tørres af efterfølgende. Den må naturligvis aldrig komme i opvasker, så det må du holde dig fra. Ved brug i hårdt vand (meget kalk) kan den med fordel køre en tur i eddikevand, som opløser kalken. Hvis den kører en tur på over 60 grader, så bliver de fleste bakterier også slået ned.
Dommen
Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg faktisk er ret begejstret for denne sous vide, som jeg synes er et rigtig godt valg til familien, som laver sous vide med jævne mellemrum. Den kan hurtigt gemmes væk i en skuffe, og fylder en del mindre end andre alternativer. Men hvad koster den så?! Lige i skrivende stund koster den 199€ (~1.500kr.) via den tyske Amazon side. Til sammenligning kan du på samme side købe en Anova Sous Vide til 129€ (~1.000kr.), så Joule kommer altså også med et lidt højere prisskilt. Så der må du selv kigge lidt dybere i lommerne – men husk, du skal ikke lade Amazon veksle til danske kroner, så stiger den nemlig næste 10% i dårlig valutakurs.
Fordele
- Den er lille og kompakt i lækkert design
- Magnetbasen er mega smart
- Den er støjsvag
- Nem opsætning, meget brugervenlig app
- Guides og opskrifter følger med appen
Ulemper
- Ingen temperatur vis på joule
- Ingen mulighed for at styre uden app
- Prisen er i den høje ende
Når jeg kigger på ovenstående liste, må jeg indrømme at jeg faktisk synes at fordelene vejer noget tungere end ulemperne. Jeg har svævet mellem 5 og 6 stjerner, men ender på en god 5’er – som i øvrigt er det højste, vi har givet til et en sous vide stav. Sous vide mangler måske bare den sidste Gastromand faktor for at komme helt op at ringe. Flot gået, lækker gadget!
.
.
Teknisk specifikationer
- 1100W
- Max. 40 liter vand
- Bluetooth / WiFi enabled
- iOS / Android App
- Amazon Alexa og Google Home
-
Hej
Har i fået afprøvet Anovas Nano Sous Vide stav ?
Kunne godt tænke mig at vide lidt om den, sammenlignet med joule sous vide -
Hej Gastromand
Jeg kan se, at Anovas Nano Sous Vide stav netop er blevet tilgængelig i DK. Det kunne være fedt med en test af denne også, da den pt kun koster 79 euro, er temmelig kompakt og ser brandgodt ud.
-
Jeg har haft en Joule i et par aar nu, og ift. min gamle Anova har folkene ved ChefSteps en rimelig god klemme du kan koebe (https://shop.chefsteps.com/products/joule-big-clamp), der goer at Joule passer i utroligt mange situationer – selv i den type hvor du er i paa ferie i et sommerhus og ikke lige ved hvilken slags gryder eller koelere der er tilgaengelig.
I min erfaring ville jeg dog gerne have haft at der var manuelt display og justering paa den. Det er lidt irriterende at skulle saette nyt Wi-Fi op hvis man f.eks. rejser med den.
-
Lækkert at se, der er tænkt lidt mere over designet. Det behøver ikke ligne en dybkoger, selv om det er det :-)
Det kunne godt være et julegave ønske, tak.
-
Det er typisk mænd at sige, at de ikke gider manualer, og at de alligevel ikke bruger dem. Det er så også typisk mænd, at de for det meste må skille tingene ad igen, for at få dem til at virke – måske ikke lige ovenstående, men f.eks. et Ikea-skab.
Jeg er manualfreak og elsker at læse dem. Til gengæld får jeg så heller aldrig ødelagt noget som helst, og tingene virker første gang, jeg afprøver dem.
Kommentarer