Krebinetter eller Karbonader: Smørstegte mirakler
Nogle af de diskussioner som virkelig er morsomme, er omkring opfattelsen af vores spisevaner, retter og måder vi tilbereder dem på. Eksempelvis “The-Birkes” og “Københavnere”, eller hvordan en bøfsandwich i virkeligheden skal laves – skal sovsen på toppen eller ej? Til sidst har vi krebinetter vs. karbonader!
Den sidste vil vi koncentrere os om her, og nej vi har faktisk ikke svaret på den hellige gral men vi syntes det kunne være sjovt at høre jeres meninger og holdninger til det. Så vi kommer med nogle bud på forskellene og så lader vi ellers jer vurdere resten!
Ingredienser
Karbonader
- 500 g økologisk hakket svinefars kvaliteten er altafgørende for resultatet her
- 10 g salt
- Rigelige mængder friskkværnet peber
- 1 LIlle håndfuld havregryn
- 1 Æg
- Olie/smør til stegning
- Panering: 1 æg og masser af hvedemel/rasp
Grønærter og gulerødder
- 5 store økologiske gulerødder
- 300 gram frosne ekstra fine ærter
- 50 gram smør
- 3 spsk mel
- ½ liter sødmælk
- Salt/peber
- Evt. persille
Sådan gør du
Karbonader
- Bland eller ingredienser sammen og rør det til en lind fars
- Smid et på køl i 20-30 minutter
- Form 4 store karbonader eller 6 mellemstore og ret dem pænt til, hvis du har en anretterring i passende størrelse, så kan den hjælpe dig lidt på vej, bare lad være med at røbe det!
- Rør ægget sammen og hæl det på en tallerken.
- Tag en tallerken mere og hæld melet og rasp ud og bland det sammen.
- Dyb dem nu i æg og mel efterfølgende, da du har smidt æg i farsen så burde det ikke være noget problem at få melet til at hænge fast.
- Start med at varme en pande godt op, til middelstærk varme, altså 6-7 på dit komfur, hvis det altså passer. Så får de en fin stegeskorpe, efter nogle minutter så vende dem og efterfølgende skruer du ned til middelsvag varm 4-5 og steger dem færdig.
- Det tager lidt tid, ca. 20 minutter, så vær tålmodig.
Grønærter og gulerødder
- Skræl gulerødderne og skær dem så pænt ud som muligt.
- Kog dem i let saltet vand til de er næsten møre.
- Lav en opbagning af mel og smør.
- Tilsæt sødmælk salt og peber.
- Tilsæt gulerødderne og lad det koge færdigt.
- Inden servering - altså et par minutter før tilsættes ærter.
Vi undlader at begynde at tale om hvorvidt det hedder “stuvede ærter” eller “grønærter”, for så bliver vi vist aldrig færdige – men det lader til, at begge dele er rimelig ens – opbagt sovs på mælk med ærter og gulerødder.
Her kommer vores bud, som er op til diskussion:
- En karbonade skal dobbeltpaneres!
- Krebinetter er mere ovale frem for helt runde!
- Det hedder Karbonader i Jylland og Krebinetter på Sjælland!
- Krebinetter er en decideret fars – altså med æg, mel eller brød som røres sammen!
- Krebinetter har blandet svine- og kalvekød – Karbonader har rent svinekød!
Så kommer spørgsmålet så? Hvad pokker har vi lavet i denne opskrift? Og hvad mener I er det korrekt svar?
Stik os en kommentar-
Det det egentlig drejer sig om er, at en krebinet er paneret, og det er en karbonade ikke😉
-
Krebinetter er halv kalv/flæsk og intet andet. De bliver hakket(som en hakkebøf) krydret med salt og peber, vendt i æg og rasp og stegt i smør. Man kan bruge halv smør/rapsolie
Karbonader er halv kalv/flæsk blandet med revet gulerod, et æg, salt og peber. De bliver hakket(som en hakkebøf) MEN IKKE PANERET!!!
Og så stegt i smør. Man kan bruge halv smør/rapsolie.
Dette er forskellen på krebinetter og karbonader😉😘 -
Hej Gastromand.
her kommer min kommentar. :)Da der er æg i farsen, da det er ren svinekød, og da de kun er paneret en gang, så må det være en karbonette eller måske nærmere en krebonade. ;) :)
-
Hvad så med kribinader? Er det den fynske🤣
-
“økologisk hakket svinekød”
Hvordan hakker man svinekød økologisk???-
Hej Gastromand😊
Jeg falder vist lidt uden for ” konceptet” men jeg bruger altid kalv/ flæsk til mine Karbonader,som bliver paneret med mel,æg og rasp.Dertil blomkål og gulerødder,samt brun pandesovs( det kræver drengene 🤣)
-
-
Ifølge en af mine gode kollegaer, som er kok og en god en af slagsene, er det i har lavet krebinetter. Kreb(i)netter kommer du rasp/mel i, karb(O)nader kommer du du rasp om.
Det skulle efter sigende stå i kokkenes grundbog.Ps. Tak for mange god opskrifter
-
Karbonader skulle være den jyske udgave med mel og den danske 😃 skulle være med rasp og hedder krebinetter. Det siger den ældre generation og de ved noget i vores familie 😃 -
jeg synes vi alle skal lave vores krebinetter/karbonader som vi selv vil, med eller uden panering som vi lyster, rund eller oval who cares, og med den krydring vi synes smager bedst, for der findes altså ingen meninger om sagen som er mere rigtige end de andre,
men jeg er altid glad for gode tips som gør resultatet bedre, (og ja kødets kvalitet betyder alverden så ud med industrigrisen) så fremover vil jeg salte min fars først og røre den grundigt inden jeg tilsætter eventuelle andre ingredienser, og jeg vil nok undlade paneringen selv om det medfører en mindre sprød skorpe, da jeg ikke er vild med at spise for meget af stegefedtet, meen måske vil jeg en gang imellem lige prøve med panering, bare for at vide hvad jeg går glip af. -
Jeg dobbeltpanerer med salt og peber iblandet raspen (altså karbonade), jeg holder dem runde (igen karbonade) og laver dem af hakket kalv/flæsk (krebinette). jeg er fynbo, så er måske påvirket både fra øst og vest mht karbonader/krebinetter. Så jeg må vel hellere foreslå et fynsk navn til denne dejlige spise…… Krebonader LOL !
-
Jeg har ikke lavet det endnu -
Hej gastromand , skal der æg i farsen ? I din fremgangsmåde skriver du. , Dyb dem nu i æg og mel efterfølgende, da du har smidt æg i farsen så burde det ikke være noget problem at få melet til at hænge fast.
Jeg vil bare være sikker , iøvrigt er jeg store fan af din side , jeg misbruger næsten dine opskrifter , tak for at du dele din viden med os andre. Velbekomme. -
Karbonader laves af hakket svin og kalv – og vendes først i mel, så i æg og til sidst i rasp.
-
En kæmpe drys sød paprika i raspen smager skønt og giver god farve
-
Det heder en crebinet fordi den er omsvøbt med et fedtnet som er det net der ligger svøbt om grisens indvolde som på fransk hedder Crebin derfor nogen sp.
-
Fuldstændig korrekt!!!!
-
-
Krebinetter er panerede, en karbonade er ikke og laves som regel i flødesovs, det er sådan jeg har lært det.
-
Det hedder klart karbonader i mit hood i Jylland. Og fordelen ved at blev skilt er, at jeg kan gå amok i ærter, gulerødder, æbler, chili, karry – alt det som husbonden ikke kan tåle.. (ikke et ondt ord om det-,han har så mange andre gode kvaliteter) og derudover, så hedder det grønærter. Men det er nok en regional ting ? 🤔 -
Vi fik af optil krebinetter som barn, fordi mine forældre er henholdsvis Københavner og fra Nordsjælland. Der var aldrig blandet noget i kødet, som bestod af grofthakket kalve og flæskesmåkød. De var panerede og tilbehøret var stuvede ærter og gulerødder. Kun om sommeren, da der i byerne ikke var frysehus. Som voksen flyttede jeg til Thy, der hed det samme karbonader. Jeg tror at forskellen på karbonader og krebinetter er hvor man er fra. Vi putter hakkede løg, Oliven og kapers i. Hvilket er helt forkert i forhold til danske opskrifter, men det smager godt.
-
Krebinetter er runde, karbonader formes ovale, sådan har jeg altid oplevet det. Og begge paneres. Så kan det ikke blive bedre.
-
Jeg blander okse, kalv og flæsk, et æg, rasp, salt, peber og muskatnød.
Dobbeltpanerer ( uden mel ) og serverer med blomkål og skøn hvid sauce😋😋😋 -
Hvis nogen ligesom jeg mangler noget af opskriften så er her et link til hvordan den så ud i sin fulde længde
https://web.archive.org/web/20121121103557/https://gastromand.dk/karbonader/
Comments