Krebinetter eller Karbonader: Smørstegte mirakler
Nogle af de diskussioner som virkelig er morsomme, er omkring opfattelsen af vores spisevaner, retter og måder vi tilbereder dem på. Eksempelvis “The-Birkes” og “Københavnere”, eller hvordan en bøfsandwich i virkeligheden skal laves – skal sovsen på toppen eller ej? Til sidst har vi krebinetter vs. karbonader!
Den sidste vil vi koncentrere os om her, og nej vi har faktisk ikke svaret på den hellige gral men vi syntes det kunne være sjovt at høre jeres meninger og holdninger til det. Så vi kommer med nogle bud på forskellene og så lader vi ellers jer vurdere resten!
Ingredienser
Karbonader
- 500 g økologisk hakket svinefars kvaliteten er altafgørende for resultatet her
- 10 g salt
- Rigelige mængder friskkværnet peber
- 1 LIlle håndfuld havregryn
- 1 Æg
- Olie/smør til stegning
- Panering: 1 æg og masser af hvedemel/rasp
Grønærter og gulerødder
- 5 store økologiske gulerødder
- 300 gram frosne ekstra fine ærter
- 50 gram smør
- 3 spsk mel
- ½ liter sødmælk
- Salt/peber
- Evt. persille
Sådan gør du
Karbonader
- Bland eller ingredienser sammen og rør det til en lind fars
- Smid et på køl i 20-30 minutter
- Form 4 store karbonader eller 6 mellemstore og ret dem pænt til, hvis du har en anretterring i passende størrelse, så kan den hjælpe dig lidt på vej, bare lad være med at røbe det!
- Rør ægget sammen og hæl det på en tallerken.
- Tag en tallerken mere og hæld melet og rasp ud og bland det sammen.
- Dyb dem nu i æg og mel efterfølgende, da du har smidt æg i farsen så burde det ikke være noget problem at få melet til at hænge fast.
- Start med at varme en pande godt op, til middelstærk varme, altså 6-7 på dit komfur, hvis det altså passer. Så får de en fin stegeskorpe, efter nogle minutter så vende dem og efterfølgende skruer du ned til middelsvag varm 4-5 og steger dem færdig.
- Det tager lidt tid, ca. 20 minutter, så vær tålmodig.
Grønærter og gulerødder
- Skræl gulerødderne og skær dem så pænt ud som muligt.
- Kog dem i let saltet vand til de er næsten møre.
- Lav en opbagning af mel og smør.
- Tilsæt sødmælk salt og peber.
- Tilsæt gulerødderne og lad det koge færdigt.
- Inden servering - altså et par minutter før tilsættes ærter.
Vi undlader at begynde at tale om hvorvidt det hedder “stuvede ærter” eller “grønærter”, for så bliver vi vist aldrig færdige – men det lader til, at begge dele er rimelig ens – opbagt sovs på mælk med ærter og gulerødder.
Her kommer vores bud, som er op til diskussion:
- En karbonade skal dobbeltpaneres!
- Krebinetter er mere ovale frem for helt runde!
- Det hedder Karbonader i Jylland og Krebinetter på Sjælland!
- Krebinetter er en decideret fars – altså med æg, mel eller brød som røres sammen!
- Krebinetter har blandet svine- og kalvekød – Karbonader har rent svinekød!
Så kommer spørgsmålet så? Hvad pokker har vi lavet i denne opskrift? Og hvad mener I er det korrekt svar?
Stik os en kommentar-
Mangel på ingredienser for at få retten til at gå op.
Den linde fars består nemlig kun af 3 ting.
Øko svinefars, salt og pepper.-
Det er ligesom om der mangler noget i opskriften
-
-
Krebinetter er uden panering, karbonader er panerede.
-
Åh nej – er det mig eller er den oprindelige opskrift på stuvede gulerødder og grønærter forsvundet? Med fløde og gulerødder på skrå? Jeg savner den, er det mon muligt at få den?
-
Nå. Uanset rettens navn, så smager der herligt.
I dag laver jeg dem panerede, den ene cirkulær, den anden oval.
Da jeg har nogle små nye Danske kartofler, bliver det dem, med nogle frosne ærter, i stuvning, med persille.
Kald hvad i vil. Jeg spiser det med glæde.😺😺😺 -
Jeg mangler den også 😮 den var så god.
-
Du er ikke den eneste! 😭
-
-
crepine fransk forskelligt hakket kød i fint fedt net fx kyling indmad svin eller andet kød. cabonare mad over kul italiensk og altid som karbonade af hakket svinekød, i crepine kan fedtnettet erstattes af panade og i cabonara omskrevet til karbonade er paneringen en tilføjelse. – – – eller hvad og ligemeget det smager!-
Det sidste er så rigtigt Erik! :-) Er du sikker på det med indmad? Så er det vel ikke en krebinet som Sjællænderne kender den er det?
-
-
Karbonader: Svinekød og runde former
Navnet ‘karbonade’ stammer, sjovt nok ligesom carbonara, fra det italienske carbonata, der betyder kul. Karbonader blev nemlig oprindeligt stegt over kul. Skal man være tro mod den originale karbonadeopskrift, består retten af udelukkende af hakket svinekød, der formes som store, runde og flade bøffer. I dag laves karbonader af alle slags kød, dog primært hakket svine- og kalvekød, ligesom retten har fået en sprød opgradering og nu vendes i æg og rasp, før den steges på panden.
Krebinetter: Fedtnet og ovale former
Mens karbonadens navn har rødder i det italienske, har krebinetten det i det franske. Navnet krebinet stammer nemlig fra det franske crépine. En krebinet var nemlig oprindeligt en aflang bøf, bestående af hakket kød, fjerkræ eller indmad, der blev svøbt i crépine, hvilket betyder et fedtnet. Dog var det også acceptabelt at panere i æg og rasp, hvis man ikke lige lå inde med sådan et net …
kilde; https://opskrifter.coop.dk/artikler/hvad-er-forskellen-paa-karbonader-og-krebinetter -
Fra en barndom i Nordvestsjælland:
Krebinetter er det, jyder kalder karbonader. Same same. En gang hakket paneret i æg og rasp.Fra et voksenliv i Kbh:
Krebinetter er det, jyder kalder karbonader. Same same. En gang hakket paneret i æg og rasp.-
Jeg er vild med dig! Vi (min kæreste og jeg) er begge fra hovedstadsområdet, og måske en smule yngre, end resten af panelet ;)
Vi har dog klarer holdninger til sagen! En krebinet er nemlig dét jyderne kalder en karbonade!
– hakket kød (det kan være både kalv/flæsk eller ren svin), paneret i æg og rasp og stegt i smør!
Tilbehøret er og må være kogte kartofler, opbagt sovt og dampede porrer og gulerødder! ;)
-
-
I min barndom i Midtjylland fik vi altid karbonader af hakket kalv/flæsk, vendt i 1 omgang æg og rasp, stegt i rigeligt med smør og grønærter og gulerødder til. Mine københavnske børns favoritspise, og de kalder dem karbonader.
-
Som barn af restautører, far kok og mor smørrebrødsjomfru, lærte jeg at når vi fik krebinetter var de panerede, mens karbonader kun var vendt i mel. Så i min opfattelse er ordet krebinetter forbundet med noget crispy, nemlig den sprøde panering.
-
Jeg kommer fra Lolland og der er definitationen på karbonader og krebinetter som følger: at når vi fik krebinetter var de panerede, mens karbonader kun var vendt i mel. Så i min opfattelse er ordet krebinetter forbundet med noget crispy, nemlig den sprøde panering.-
Lyder helt korrekt i min bog da – jeg må vist hellere lave begge dele snart 😋 du skal vel spise dem i dag ikke?
-
-
Det hedder klart karbonader i mit hood i Jylland. Og fordelen ved at blev skilt er, at jeg kan gå amok i ærter, gulerødder, æbler, chili, karry – alt det som husbonden ikke kan tåle.. (ikke et ondt ord om det-,han har så mange andre gode kvaliteter) og derudover, så hedder det grønærter. Men det er nok en regional ting ? 🤔
-
-
På Fyn er det krebinetter når, det er kalv og flæsk der bruges til krebinetterne, de skal dobbeltpaneres og stege i MASSER af smør, som “skovles” over dem under stegningen, så får de en god og gylden skårpe( eller hvad det nu hedder) dumme stavekontrol , dertil får vi altid stuvet grønærter og gulerødder og en god smørstegt kartoffel til. Det er mums
Hilsen Benny-
Det lyder som en perfekt ret lige nu Benny! Tak for kommentaren! Det ville nok hedde karbonader hos mig :-)
-
Hej BennyDu er bare super-dupper. Hvis jeg engang kommer til Fyn, vil jeg glæde mig meget til at spise sammen med dig, og du selvfølgelig serverer din udgave af krebinetter.
Jeg giver dig 5 stjerner og et lille kødben til din hund.
Hilsen Jytte
-
-
Hvad siger I til, at Gastromand udgiver “svaret på alle bønner” hvor sandheden kommer frem? :-)
-
Hej!Jeg er fra det næsten nordligste Jylland, og vi får karbonader (med panering) af flæskefars. Dertil får vi kogte kartofler, stuvet (er blevet “vokset op” med de verse stuvninger! Så, det kalder jeg det!) grøntsager og måske asparges i den opbagte hvide sovs.
Og sådanne får vi det i min hjemby! ;-)
-
Hov! Glemte liiiige at tilføje; Vores karbonader er vendt i æg og rasp (İKKE mel!). OG “stuvet grøntsager” er selvfølgelig grøntærter! BUM! ;-)Velbekomme! :-D
-
Karbonaderne er selvfølgelig fine runde (og İKKE “ægge-ovale”). İkke som målt efter en passer, selvfølgelig! ;-)Det er MEGET land tid siden, jeg fået “krebinette”, før. Det nægter resten af familien at sætte tænderne i! :-( He-he! :-P Er selv en fattig “stud”, så bor stadig hjemme. :-/
Slut herfra! He-He. :-P
-
-
-
Karbonader er med panering.
Krebinetter er uden panering, derfor får vi altid kun krebinetter, da de er meget sunder. Uden alt det hvide mel og fettelse, om det er smør eller margarine.
Og det er ikke frikadeller for det er ikke en rørt fars.
Sådan var det i mit barndoms hjem, også hos mine bedsteforældre og sådan prøver jeg at give det vidrer til mine børn og børnebørn.
det var en super diskution du fik sat i gang. Det viser at vi selv i et lille land som Danmark er inddelt i forskellige mad sektioner, og efterhånden som vi flytter fra en del af landet til en anden, tager vi vores “rigtige” madopskrifter med. Vi mener at vores opskrift er den endegyldige. Men jeg mener at, vi skal lave den mad vi kan lide. om det så hedder karbonader eller krebinetter er vel ikke så vigtigt.
Mvh jeanette-
Krebinetter med panering
Karbonader uden-
Altså min far lavede altså karbonader som var paneret Anja – er du nu helt sikker? :-)
-
-
-
Sjovt som opskrifter kan ændre sig på 5 år ;)
-
Vi skulle da gerne have udviklet os på 5 år Jens :-)
-
-
Altså, her får vi udelukkende karbonader (eller karboLader, som mine unger kaldte det som små). Lavet af hakket skinkefars, paneret (én gang) og med en ordentlig, god stegeskorpe! Mmmm…. Og det var midt-/Vestjylland ;-)
-
Hej Signe – lyder fremragende og måske stegt i margarine :-) Hvad spiser I så til?
-
Stuvede ærter er grønærter i en stuvning vel… Her spiser vi stuvede ærter og gulerødder til begge dele..altså både karbonader og krebinetter.. Ofres karbonader.. Lolland speaking btw.. Ellers så er vi ret pjattede med mælkeærter 🤩og flæsk.. D lig t
-
-
-
Her I Sydvestjylland får vi karbonader af kalv og flæsk som er paneret.
-
Samme som i Nordjylland vil jeg sige Marianne :-) hvad får I til?
-
-
Karbonade: Rent kød, rund, meunierestegt.
Krebinet: Rørt fars, oval, paneret i æg og rasp.
End of discussion. 😘 -
Karbonader her.. Opvokset lige nord for den klistret kanal ved Aalborg..
Men ligegyldigt hvad de hedder, når de bliver serveret for mig, så kan jeg ikke lade være med at sidde og tænke: “Du kunne være blevet et lækker saftig frikadelle.. Suk”..
-
Og man kan da ihvertfald konstatere, at jeg ikke er fra Skive, når jeg magter at skrive “et” istedet for overdreven brug af “en” ;o)
-
Haha – Det må næsten være Limfjorden hvor jeg også kommer fra – dog fra Nørresundby hvor jeg er opvokset – min far lavede karbonader, desværre døde han for mange år siden, ellers havde jeg spurgt ham hvordan han mente de skulle laves!
-
Vester Hassing ;o)
-
-
-
Krebinetter laves af en rørt fars, mens karbonader laves af ren hakkekød – begge dele formes til “bøffer” og paneres. Det vil et hurtigt kig i kokkebogen også kunne fortælle jer :)
I mit barndomshjem, i det mørke midtjylland, har vi altid fået karbonader med grønærter.
-
Hej Lykke – selv om kogebogen har en mening, er det langt fra det som den almene befolkning er enig i – men jeg tror du/den har ret i, at karbonader er rent kød – men nogen vil så sige, at det SKAL være halv flæsk/kalv…Så kommer næste spørgsmål så om “grønærter” og “stuvede ærter” er det samme? :-)
-
Karbonade/krebinet-diskussionen har jeg ingen kommentar til, jeg har givet op, men de stuvede ærter og gulerødder laver jeg ikke med opbagt mælkesovs, jeg skærer gulerødder i tern og koger i grøntsagsbouillon (fra terning) så det lige præcis dækker gulerodsternene, når de er lige knapt møre tilsætter jeg ærter (fra frost, det er nemmest) og laver en smørbolle af lige dele hvedemel og smør, som jeg smider ned til grøntsagerne, lægger låg på og lader koge et par minutter, derefter rører jeg godt rundt, smager til med salt, peber og evt hakket persille, hvis jeg har.
-
-
Jeg har altid lært – som indfødt fynbo (krebinetternes hjemland) – at krebinetter er hakket kalv og flæsk, som paneres og steges. Karbonader er hakket kalv og flæsk, som IKKE paneres, men bare steges på panden. Facon og størrelse er ellers ens.
Begge de smager fremragende, og mit barnebarn bestiller altid krebinetter, når hun skal spise hos os.
Hilsen Jette-
Hej Jette – men hvis de ikke paneres er det så ikke en frikadelle? :-)
-
En frikadelle indeholder jo æg, løg, krydderier og væde, så det bliver en fars – det gør krebinetter/karbonader ikke.
-
-
Det er utroligt, at nærmest hvilken ret i det fællesdanske køkken, der nævnes, findes der en fynbo der vil påstå det er en af deres egnsretter!
-
Jeg er også indfødt fynbo, og min familie spiste aldrig krebinetter, men derimod med stor appetit masser af karbonader. De var panerede. Krebinetter var noget fra Sjælland, såvidt jeg husker.Men som vi siger på fyn, det ve´Jette. Og hun er ret klog.
Hø, hø
-
Hej Jette Sauerberg Casmose. Når det er krebinetter – er det så ikke halvt kalv og flæsk ? Mange venlige hilsener
-
Kommentarer