Braiseret svineskank med grøn kartoffelmos, konfiterede løg, ølglace
Det er sidst på måneden og aftenens budget er brugt på god rødvin – what to do? Svineskank er svaret.
Skanken er som kæben en lidt overset spise (medmindre du tager syd for grænsen, hvor Sweinhaxe og Eisbein er kultspisen over dem alle), men i modsætning til svinekæber er prisen (endnu) ikke hypet på skanken.
Ved tilberedning i et par timer var kødet mørt og smagfuldt og mindede (mindede) i struktur om en mellemting mellem pulled pork og svinekæbe – og for dem der ikke har prøvet nogen af delene, er det altså positivt!
Læs også: Eisbein und Schweinhaxe mit erbspure
Pris
Da kiloprisen lå på latterlige 21 kr. endte vi med en middagspris på sølle 150 kr. for 4 personer – så var der råd til ordentlig rødvin:)
Ingredienser
- 4 svineskanke afhængig af størrelse
- 3 fed hvidløg
- 1 spsk hel koriander
- 10 peberkorn
- salt
- 1 spsk smør
- 1 spsk olivenolie
- 4 skalotteløg - jeg havde tilfældigvis skallotte i huset så der blev ikke brug for sitauerne i denne omgang
- 1 mørk øl - her en Semper Ardens Ale
- 1/2 liter vand eller fond
- 1 dl æbleeddike
- Blade fra 1 bdt. salvie
- Blade fra 1 bdt. timian
- 4 røde æbler i grove tern
- 1 håndfuld tørrede tranebær
- 1 dl honning
- 100 g koldt smør i terninger
Sådan gør du
- Snit skankene i sværen uden at skære for meget i fedtet
- Knus hvidløg, koriander og peberkorn i en morter og gnid blandingen ind i skankene sammen med salt
- Smelt smør og olie i en stegegryde.
- Brun skankene på alle sider og læg dem til side.
- Hak skalotteløgene og svits dem i gryden. Læg skankene tilbage i gryden. Hæld øl og æbleeddike over. Tilsæt salvie- og timianblade.
- Tilsæt æbler og tranebær
- Dryp honningen udover
- Læg låg på gryden og sæt den i ovnen på 175° eller lad den simre på semilavt blus i mindst 2 timer.
- Tag skankene op og hold dem lune indtil servering
- Tag æbler, bær og blade op med en hulske
- Si saucen og kog den ind til den begynder at tykne
- Smag til med honning, eddike, salt og peber
- Tag saucen af varmen og monter saucen ved at piske kolde smørterninger i umiddelbart før servering
Noter
Drikke
Kraftig rødvin – I vores tilfælde en tretrinsraket bestående af:
Casalferro – var på tilbud til 150,- i Superbest
Pasque Amarone – fås ofte til omkring en hund i Rema1000
Errazuriz, La Cumbre – var på tilbud hos HJ Hansen til 250,-
Casalferroen skuffede faktisk lidt, men som Familiefar’n før har konstateret er vi nok bare ikke gamle nok til at drikke rigtig italiensk vin (og her tænker vi nok især på Sangiovese og Nebiolo druen:)
Amaronen overraskede faktisk positivt med masser af frugt og fylde, som spillede fint sammen med svinet.
La Cumbre’en var, udover svinet, aftenens højde- og samlingspunkt. Den mørke flaske med de brede skuldre gav lovninger om en ægte herrevin og Chileneren skuffede ikke og kan vel bedst beskrives ved den stilhed der bredte sig ved bordet. Så meget power og alligevel så elegant – hold nu op det var godt! Køb den før din nabo! :)
Opskriften på svineskank er fundet på madogbolig.dk og jeg mener, at jeg fulgte den meget pænt for en gang skyld.
Er du til svineskank, er du helt sikkert også til svinekæber
Stik os en kommentar-
Bare så mega lækkert løgene giver virkelig prikken over iét -
Mangler virkeligt opskrifterne på den grønne kartoffelmos og de konfiterede løg….? 😇 Vil bare så super gerne lave retten til min kæreste. I morgen får han osso buco lavet efter opskriften her fra, glæder mig til at høre hans mening. 😊 Nå men håber at få de to opskrifter, så jeg kan lave mere lækker mad til ham. -
Ikke helt det samme, men….
Jeg laver braiserede spoleben til i morgens gæster.
Et forslag til forret, “noget til et glas” inden den sorte gryde kommer på bordet. Fragilite med med moccais til dessert. -
Tåbeligt med rødvin til “vikingemad” mjød eller ale er det rigtige. – Og lav så rigtig vikingetilbehør!! 0 stjerner til denne opskrift. Er set meget meget bedre.
-
Skal prøves. Men øhh… Det der grønne ved siden af… Hvad er det? En slags pynt? -
Lækkert!! Det er en sand manderet. Mere af den slags :)
-
Jeg synes det samme som Claus Villemöes..
-
Det smagte fortræffeligt – men hvad med dit bud på konfiterede løg og grøn kartoffelmos. Nu improviserede jeg bare, men tilbehøret skal da også beskrives, synes jeg.
-
I skulle prøve at langtidsgrille sådan en omgang svineskanke…DET er altså guf. Evt. første del af grillen med en omgang røg, og så derefter braiseret i øl i en gryde (evt. stadig på grillen).
-
Oh la la….tak for linket ! Det ser skønt ud! Jeg har lige fået fingre i den nye lakridsstout fra Johan Bülow som jeg planlægger at bade lidt svin eller ko i inden længe :-)
-
Langsom braisering kræver tålmodighed, men hver gang kødet dryppes kan der jo altid drikkes lidt rødvin eller af den overskydende øl. Dejlig efterårsmad – tak for den.
-
Og drukket blev der:)
-
-
Du er en inspiration for os alle Anders :-) og tak for mad forresten!
-
Vi har et stor stykke skank ca.3kg.
Skal den stadig have 2 timer ved 175?
-
-
Se det er ægte vinkingemand-mad. Mere af den slags!
-
Ja det er jo lige noget for en kødæder som dig;) !
-
jeg må se at lave det, det smager så godt, men Jeg har ikke meget plads.
Men når det er så dejligt, må man give plads til det.
-
-
Comments