Gastromand.dk | 18. November 2017

Scroll to top

Top

73 kommentarer

Mormormad: Begår du også disse 5 fejl, når du laver frikadeller?

Mormormad: Begår du også disse 5 fejl, når du laver frikadeller?
Familiefaren

Dellen, Dunserne eller blot Frikadeller – kært barn mange navne, og i stort set alle danske hjem findes der er en “Frikadellemester”. Du tænker allerede på en bestemt person – formentlig en af familiens ældre medlemmer. Hos mig var det min nu afdøde far som lavede verdens bedste deller. Dette indlæg har til formål, at gøre dig til Frikadellemesteren!

Titlen har stort set altid har ligget hos vores ældre generation, som sidder på flæsket, ja ikke bogstaveligt talt, men de har sgu magten hvad angår de gamle danske klassiske retter. Frikadellerne er ingen undtagelse. På Gastromand har vi gennem de sidste måneder fra sidste jul og frem til den sommer som aldrig rigtig kom, været på en mission hos vores nærmeste Frikadellemestre.

Se også: Gastromand går til filmen – Sådan laver du de perfekte frikadeller

Missionen har været hemmelig men enkel – stjæl så mange tips og tricks som muligt, kog dem sammen til en række “Greatest Hits” og bliv Frikadellemester.

Almost done...

Almost done…

Her er hvad vi har erfaret fra vores mission. Fejl som alt for ofte er blevet begået, men som en Frikadellemester ikke laver:

5 fatale frikadellefejl
  1. Du bruger olie i stedet for smør eller du bruger for lidt smør. Der skal virkelig smides noget smør på panden – op mod en halv pakke. Der skal være så meget smør, at det syder op ad siderne på frikadellerne når de steges.
  2. Du overfylder panden med deller. Det betyder nemlig, at smørret ikke kan syde og stege ordentlig omkring dellerne, som istedet bliver kogte!
  3. Din saltning af dunserne er upræcis. Der skal 5 gram salt pr. 500 gram kød – ikke mere og ikke mindre!
  4. Du rører farsen for voldsomt sammen så den bliver for klæg. Hvis du voldpisker farsen kan du faktisk risikere den bliver klæg. Du skal røre den af to omgange. Første gang er når du salter, næsten gang er når resten røres i.
  5. Du lader ikke farsen hvile længe nok. Mindst 1 time på køl for at være sikker.

Frikadellemesterens opskrift på de perfekte frikadeller:

4.2 from 17 reviews
Mormormad: Sådan owner du mormors frikadeller
Forfatter: 
Kategori: Aftensmad
Køkken: Dansk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • 500 gram hakket svine og kalvekød - det er vigtigt det ikke er ren svinekød Giver 10 store deller!
  • 5 gram salt
  • 2 økologiske æg
  • 1,5 dl sødmælk
  • 1 stort løg
  • 0,5 dl danskvand
  • 2 spsk. rasp - det bedste du kan opdrive!
  • 1 spsk. mel
  • 0,5 tsk. friskrevet muskat
  • 0,5 tsk. allehånde
  • Masser af friskkværnet peber
  • Min. 100 gram smør
Tilberedning
  1. Rør farsen sammen med salten og lad den hvile i 30 min.
  2. Riv løget fint, ikke noget med store stykker og bland det sammen med resten af ingredienserne sammen med farsen.
  3. Lad den hvile yderligere 30 min - kig evt. til den undervejs for at se om den har det godt...
  4. Frem med en stor pande, påblusset med den og smid smørret på - all of it! Lad det bruse af og form nogle store deller med en ske. De må gerne se hjemmelavede ud og være uens - det er nærmest et krav
  5. Steg dem nu ved middelsvag varme i ca. 10 min på hver side

 

Give em the chop, men de skal være finthakket!

Give em the chop, men de skal være finthakket!

Det er lidt underligt men danskvand gør dem faktisk mere bløde...

Det er lidt underligt men danskvand gør dem faktisk mere bløde…

Friskrevet muskat...

Friskrevet muskat…

Det burde på alle måder være lige til og bare rolig – de skal nok få roser når du serverer dem. Hvis nogen skulle nævne en anden Frikadellermesters værk, så responderer du bare hurtigt – “Jeg tror ikke de kan være bedre, jeg har fået tip fra en 5. generations Frikadellemester” – det er der ingen som tør at udfordre…

Så er der snart deller...

Så er der snart deller…

Hvis du tilfældigvis har en lille bajer ved hånden, så gør det ingenting...

Hvis du tilfældigvis har en lille bajer ved hånden, så gør det ingenting…

 

Normalt skal du nok ud i en brun pandesovs og servere nogle hvide kartofler til. Jeg lavede en hurtig hvidkålssalat med langtidsbagte mandler til – det ville min mormor dog aldrig have gjort, men skidt nu med det – næste gang laver vi sgu sovs!

Inden du nu for lov til at overtage titlen – hvem er så “Frikadellemester” i din familie?

Kommentarer

  1. Madfar

    Hej. Gode tips, -og opskriften minder til forveksling om min egen:-)
    Men jeg kan supplere med en 6. Fatal Fejl: Kødet må ikke være for magert, så bliver dellerne tørre! Minimum 10-12% fedt.
    Og, til Julefrokosten steger jeg i Røget Spæk. Samme mængde som smør. Skær spækken i små terninger og steg dem på panden (mens farsen hviler i køleskabet). Fedtegreverne røres i farsen.
    Det er moms!

  2. Frikadelle kongen

    Da min mormor døde for 5 år siden stod der i testamentet at jeg skulle arve opskriften på frikadeller.
    I opskriften var det kyllingekød istedet for svin og kalvekød.
    Desuden 2 fede hvidløg, lidt spidskommen og ellers er opskriften magen til den her.
    Det er de bedste frikadeller EVER.

    • Hej Kongen… gode tips, men synes ikke helt kylling duer her, så bliver det lidt noget andet, tror de skulle prøves med noget sommerkål til og måske lidt flere krydderier? Medmindre din Mormor roterer i graven hvis opskriften laves om 🙄

  3. Nok ikke Moms 😉 men Mums ikke? Hehe… og helt enig! De må ikke være magre så duer det slet ikke! Tak for kommentaren oh tippet!

  4. Ulrik

    Hej Gastromand.
    Allerførst vil jeg rose jer for nogle gode og velsmagende deller.:-)
    Men hvor der er roser er der som bekendt også ris.
    I jeres video som i har gjort jer nok så umage med begår i den første fejl ved tillavning af frikadellefars. I glemmer at røre salt i den hakkede kød som det første, som i ellers nævner i opskriften.
    En anden fejl er at i kalder det kød i køber hos slagteren for fars. I min verden hedder det hakket kød og først fars når det er blevet rørt med de ingredienser man tilsætter. Dette skaber også lidt forvirring omkring tilsætning af salt, for i nævner 5 g. salt pr. 500 g. fars men her menes jo egentlig 500 g. kød.

    Dette er måske nok lidt i peditesse afdelingen, men da artiklen jo netop drejer sig om IKKE at lave fejl syntes jeg at jeg var tvunget til at korrigere jer.:-)

    • Hej Ulrik,

      Filmen blev skudt før vi satte os ned og lavede vores bibel med vores Mormødre så det kan du ikke helt regne med. Det med kød og fars kan du vist have ret i – mener du at 500 gram kød fylder mere end 500 gram fars? Bare lige for jeg er med :-) tak for rosen og kritikken!

      • Ulrik

        Jeg mener det at farsen er tilsat æg, mel og mælk/vand så ja den må jo fylde mere.

        • Hej Ulrik – nu er jeg med! Jeg har rettet det til 500 gram hakket “kød” så kan det ikke misforstås :-) Tak for feedback!

  5. Jonas

    Dumt spørgsmål, men skal de 100 gram smør i kødet eller er det bare til panden? :-o

    • Niels Kubel

      Det skal paa panden min ven. Til at stege med. :)

  6. Niels Kubel

    Mange mange tak for denne opskrift. De smagte lige som de skulle. Ja jeg fik helt “tears in my eyes”

    Min familie kalder mig for Frika dunse mester nu.

    Tak tak! Jeg er saa glad.

    Mvh en utrolig glad mand!

    • Hej Niels… Hold da op for en kommentar! Tak – det glæder os virkelig at høre!

  7. Stonie

    Mht SOVSEN…
    Når jeg laver hakkedrenge, så laver jeg altid flødesovs til.
    De bløde løg tages af panden, drysses over bøfferne og stegesky fra bøfferne tilsættes sammen med 1 dl bouillon.
    Lad det koge op og tilsæt 1/4 PISKEFLØDE !
    Lad sovsen koge stille og roligt ind. Bøfferne med løg over holdes lune.

    NU TIL FRIKADELLE-SOVS-TRIXET. Overskuds(hakkedrenge)sovs fryses ned og bruge som grundsovs til frikadeller. Tilsæt evt. lidt mælk….. eller fløde.

    I dag tilsatte jeg lidt reven hakket peberrod til farsen…. bare for at prøve :)

    • Hej Stonie… Lyder godt da! Faktisk er det ikke dumt med grundsovs som så kan udbygges… Vi bruger samme trick til julen! Hvordan var det peberrod…?

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: