Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 14. december 2018

Scroll to top

Top

120 kommentarer

Mormormad: Begår du også disse 5 fejl, når du laver frikadeller?

Mormormad: Begår du også disse 5 fejl, når du laver frikadeller?
Familiefaren

Dellen, Dunserne eller blot Frikadeller – kært barn mange navne, og i stort set alle danske hjem findes der er en “Frikadellemester”. Du tænker allerede på en bestemt person – formentlig en af familiens ældre medlemmer. Hos mig var det min nu afdøde far som lavede verdens bedste deller. Dette indlæg har til formål, at gøre dig til Frikadellemesteren!

Titlen har stort set altid har ligget hos vores ældre generation, som sidder på flæsket, ja ikke bogstaveligt talt, men de har sgu magten hvad angår de gamle danske klassiske retter. Frikadellerne er ingen undtagelse. På Gastromand har vi gennem de sidste måneder fra sidste jul og frem til den sommer som aldrig rigtig kom, været på en mission hos vores nærmeste Frikadellemestre.

Se også: Gastromand går til filmen – Sådan laver du de perfekte frikadeller

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=YMWTibGrdf4]

Missionen har været hemmelig men enkel – stjæl så mange tips og tricks som muligt, kog dem sammen til en række “Greatest Hits” og bliv Frikadellemester.

Almost done...

Almost done…

Her er hvad vi har erfaret fra vores mission. Fejl som alt for ofte er blevet begået, men som en Frikadellemester ikke laver:

5 fatale frikadellefejl
  1. Du bruger olie i stedet for smør eller du bruger for lidt smør. Der skal virkelig smides noget smør på panden – op mod en halv pakke. Der skal være så meget smør, at det syder op ad siderne på frikadellerne når de steges.
  2. Du overfylder panden med deller. Det betyder nemlig, at smørret ikke kan syde og stege ordentlig omkring dellerne, som istedet bliver kogte!
  3. Din saltning af dunserne er upræcis. Der skal 12 gram salt pr. 500 gram kød – ikke mere og ikke mindre!
  4. Du rører farsen for voldsomt sammen så den bliver for klæg. Hvis du voldpisker farsen kan du faktisk risikere den bliver klæg. Du skal røre den af to omgange. Første gang er når du salter, næsten gang er når resten røres i.
  5. Du lader ikke farsen hvile længe nok. Mindst 1 time på køl for at være sikker.

Frikadellemesterens opskrift på de perfekte frikadeller:

4.2 from 36 reviews
Mormormad: Sådan owner du mormors frikadeller
Forfatter: 
Kategori: Aftensmad
Køkken: Dansk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • 500 gram hakket svine og kalvekød - det er vigtigt det ikke er ren svinekød Giver 10 store deller!
  • 12 gram salt
  • 2 økologiske æg
  • 1,5 dl sødmælk
  • 1 stort løg
  • 0,5 dl danskvand
  • 2 spsk. rasp - det bedste du kan opdrive!
  • 1 spsk. mel
  • 0,5 tsk. friskrevet muskat
  • 0,5 tsk. allehånde
  • Masser af friskkværnet peber
  • Min. 100 gram smør
Tilberedning
  1. Rør farsen sammen med salten og lad den hvile i 30 min.
  2. Riv løget fint, ikke noget med store stykker og bland det sammen med resten af ingredienserne sammen med farsen.
  3. Lad den hvile yderligere 30 min - kig evt. til den undervejs for at se om den har det godt...
  4. Frem med en stor pande, påblusset med den og smid smørret på - all of it! Lad det bruse af og form nogle store deller med en ske. De må gerne se hjemmelavede ud og være uens - det er nærmest et krav
  5. Steg dem nu ved middelsvag varme i ca. 10 min på hver side

 

Give em the chop, men de skal være finthakket!

Give em the chop, men de skal være finthakket!

Det er lidt underligt men danskvand gør dem faktisk mere bløde...

Det er lidt underligt men danskvand gør dem faktisk mere bløde…

Friskrevet muskat...

Friskrevet muskat…

Det burde på alle måder være lige til og bare rolig – de skal nok få roser når du serverer dem. Hvis nogen skulle nævne en anden Frikadellermesters værk, så responderer du bare hurtigt – “Jeg tror ikke de kan være bedre, jeg har fået tip fra en 5. generations Frikadellemester” – det er der ingen som tør at udfordre…

Så er der snart deller...

Så er der snart deller…

Hvis du tilfældigvis har en lille bajer ved hånden, så gør det ingenting...

Hvis du tilfældigvis har en lille bajer ved hånden, så gør det ingenting…

 

Normalt skal du nok ud i en brun pandesovs og servere nogle hvide kartofler til. Jeg lavede en hurtig hvidkålssalat med langtidsbagte mandler til – det ville min mormor dog aldrig have gjort, men skidt nu med det – næste gang laver vi sgu sovs!

Inden du nu for lov til at overtage titlen – hvem er så “Frikadellemester” i din familie?

Kommentarer

  1. Madfar

    Hej. Gode tips, -og opskriften minder til forveksling om min egen:-)
    Men jeg kan supplere med en 6. Fatal Fejl: Kødet må ikke være for magert, så bliver dellerne tørre! Minimum 10-12% fedt.
    Og, til Julefrokosten steger jeg i Røget Spæk. Samme mængde som smør. Skær spækken i små terninger og steg dem på panden (mens farsen hviler i køleskabet). Fedtegreverne røres i farsen.
    Det er moms!

  2. Frikadelle kongen

    Da min mormor døde for 5 år siden stod der i testamentet at jeg skulle arve opskriften på frikadeller.
    I opskriften var det kyllingekød istedet for svin og kalvekød.
    Desuden 2 fede hvidløg, lidt spidskommen og ellers er opskriften magen til den her.
    Det er de bedste frikadeller EVER.

    • Hej Kongen… gode tips, men synes ikke helt kylling duer her, så bliver det lidt noget andet, tror de skulle prøves med noget sommerkål til og måske lidt flere krydderier? Medmindre din Mormor roterer i graven hvis opskriften laves om 🙄

  3. Nok ikke Moms 😉 men Mums ikke? Hehe… og helt enig! De må ikke være magre så duer det slet ikke! Tak for kommentaren oh tippet!

    • Linda

      Nu skriver Ulrik 5 g salt, så jeg er forvirret. Skal der 5 g salt i pr 500 g kød eller 12 g som der står i opskriften 😱

      • Hej Linda – Ulrik skaber lidt forvirring her – det handler om hvorvidt der er tale om 500 gram hakket kød eller 500 gram fars – men kort svar – opskriften er rigtig 12 gram salt :-)

  4. Ulrik

    Hej Gastromand.
    Allerførst vil jeg rose jer for nogle gode og velsmagende deller.:-)
    Men hvor der er roser er der som bekendt også ris.
    I jeres video som i har gjort jer nok så umage med begår i den første fejl ved tillavning af frikadellefars. I glemmer at røre salt i den hakkede kød som det første, som i ellers nævner i opskriften.
    En anden fejl er at i kalder det kød i køber hos slagteren for fars. I min verden hedder det hakket kød og først fars når det er blevet rørt med de ingredienser man tilsætter. Dette skaber også lidt forvirring omkring tilsætning af salt, for i nævner 5 g. salt pr. 500 g. fars men her menes jo egentlig 500 g. kød.

    Dette er måske nok lidt i peditesse afdelingen, men da artiklen jo netop drejer sig om IKKE at lave fejl syntes jeg at jeg var tvunget til at korrigere jer.:-)

    • Hej Ulrik,

      Filmen blev skudt før vi satte os ned og lavede vores bibel med vores Mormødre så det kan du ikke helt regne med. Det med kød og fars kan du vist have ret i – mener du at 500 gram kød fylder mere end 500 gram fars? Bare lige for jeg er med :-) tak for rosen og kritikken!

      • Ulrik

        Jeg mener det at farsen er tilsat æg, mel og mælk/vand så ja den må jo fylde mere.

        • Hej Ulrik – nu er jeg med! Jeg har rettet det til 500 gram hakket “kød” så kan det ikke misforstås :-) Tak for feedback!

  5. Jonas

    Dumt spørgsmål, men skal de 100 gram smør i kødet eller er det bare til panden? :-o

    • Niels Kubel

      Det skal paa panden min ven. Til at stege med. :)

  6. Niels Kubel

    Mange mange tak for denne opskrift. De smagte lige som de skulle. Ja jeg fik helt “tears in my eyes”

    Min familie kalder mig for Frika dunse mester nu.

    Tak tak! Jeg er saa glad.

    Mvh en utrolig glad mand!

    • Hej Niels… Hold da op for en kommentar! Tak – det glæder os virkelig at høre!

  7. Stonie

    Mht SOVSEN…
    Når jeg laver hakkedrenge, så laver jeg altid flødesovs til.
    De bløde løg tages af panden, drysses over bøfferne og stegesky fra bøfferne tilsættes sammen med 1 dl bouillon.
    Lad det koge op og tilsæt 1/4 PISKEFLØDE !
    Lad sovsen koge stille og roligt ind. Bøfferne med løg over holdes lune.

    NU TIL FRIKADELLE-SOVS-TRIXET. Overskuds(hakkedrenge)sovs fryses ned og bruge som grundsovs til frikadeller. Tilsæt evt. lidt mælk….. eller fløde.

    I dag tilsatte jeg lidt reven hakket peberrod til farsen…. bare for at prøve :)

    • Hej Stonie… Lyder godt da! Faktisk er det ikke dumt med grundsovs som så kan udbygges… Vi bruger samme trick til julen! Hvordan var det peberrod…?

      • Stonie

        Ser det først her lang tid efter !!!

        Peberrod giver en stærkt smag. Brug ikke for meget.
        Jeg har også ind i mellem brugt reven bladselleri. Det er dog besværligt at rive…. så ned i food processoren med dem næste gang. 1 stang selleri pr. 500g kød.
        Gulerødder, Rødbeder, Hakkede Mandler er også gode.
        Samt div. krydderier…. F.eks. Oregano, Timian, Karry og endda Chilli/Cayenne. “Tema Deller” :) dvs…. put ikke alle ovenstående ingredienser i på samme tid/een gang. Skift mellem “smagene”…

        MEN mine egne Mormor-deller (“Neutrale”) er min favorit.
        Jeg bruger i øvrigt 500g Hak Kalv/Flæsk OG 500g Hak Svinekød.
        Så er der deller til Frikadelle Sandwich, Rugbrødsmad med Delle og sennep, Pitabrød med “flækket Delle”….. og som en lille Hånddelle :)
        Bare sådan for at prøve lidt anderledes.

        • Stonie

          Kunne ikke rette i ovenstående…
          Prøv også at bruge deller (evt. gemme-deller genristet på pande) til spaghetti med tomatsovs (hjemmelavet ;))i stedet for rigtige kødboller.
          Anret spaghetti med deller ovenpå og hæld tomatsovsen over… evt. reven ost (hjemmerevet)
          IGEN foretrækker jeg at lave sovsen med fløde :)Men helt klart smag og behag, alle har jo deres helt egen opskrift på Tomatsovs i forskellige udgaver til forskellige retter.

          • Stonie

            HUSKAT:
            Kogevandet fra Hvidkålen (Frikadeller med Stuvet Hvidkål) kan gemmes til dagen efter (2-4 dage) og bruges som væske i en opbagt brun sovs.

      • Stonie

        Uhhh ja…… Andesovs til Dellerene. Evt “udvandet” lidt med fløde til opkogning ;)

    • Stonie

      Jeg bygger videre her ^^
      Mht stegning af Deller….
      Brug enormt meget smør :)
      Tip: (“Bacon Tema”)
      Steger du Bacon, og ved at du skal lave Deller een af de nærmeste dage, så gem et par spiseskefulde baconstegefedt og smid det på panden som start, varm (kraftigt op)og tilsæt derefter smør som bruser op…. skru lidt ned (2/3 power!)
      Smid så Dellerne på og steg ved 2/3 power (varme)…

      • Tak for alle dine kommentarene Stonie – det er rart at se én med så meget iver som dig!

        • Stonie

          SPOT ON…..
          Jeg ER totalt FRIKADELLE FREAK.
          Jeg ÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆLSKER DELLER.
          Og har lavet mange 100. Jeg deler gerne mine erfaringer med “Nybegyndere”. ALLE skal kunne lave en ordentlig DELLE :) :) :)
          Og det er slet ikke svært…..
          Dem der slår emnet op skal kunne regne med af få hjælp. OG inspiration.
          UDRYD FRIKADELLE FORSKRÆKKELSEN….. hehehe. Det er pisse simpelt at lave Deller……. og lege videre. Deller er SÅ taknemmelige… Deller er et GRUNDELEMENT du kan bygge mange retter på ^^
          OG….. Jeg bliver så glad HVER gang jeg laver deller….. En simpel Deller ophøjet til KUNST….. OG man kan smage det, hvis man hygger om de små afhængighedsskabende sataner :)

  8. Bella Jinx Jensen

    hold da op det er ikke mormor frikadeller det her

    • Så må du hellere lære os hvordan de så skal være? :-)

  9. Dennis

    Hej med jer.

    Jeg synes det virker mærkeligt hvis jeg er den første der opdager denne “fejl”, men kan det virkelig passe at I mener at der skal 5 g salt per 500 g kød? Hvis man sammenholder med andre opskrifter derude, giver det væsentligt bedre mening hvis det I mener er, 5 g salt per 100 g kød, og dermed 25 g salt til den opskrift i giver her.

    5 g salt per 500 g, det er jo nærmest mindre end jeg bruger i brød.

    Vh Dennis

    • Hej Dennis – I følge familien så skulle det passe, nogle vil måske have dem mere saltede hvilket er helt fair – men jeg tror 25 gram bliver for meget – men for din skyld så laver jeg dem lige igen og ser om den kan trække 10 gram salt – hvordan lyder det?

      • Stonie

        Jeg har læst mig til 12g Salt til 500g kød !
        Og så må farsen kun stå i en 1/2 mens den emulgere…(kun salt og kød)
        Derefter tilsættes resten og røres. Skal derefter stå igen 1 times tid, og røres let, før stegning.

        • Stonie

          12g er for meget.
          Næste gang bruger jeg ca 6-8g/500g Kød

  10. Annette

    Hej!
    Kan man bare gange op hvis man skal lave en større portion?
    Skal lave af 2 kg. hk. kød.

    • Det kan du sagtens Annette! Jeg har lige justeret saltningen lidt – det skal du være opmærksom på – du kan også lave en lille “prøve-delle” inden du laver hele molevitten for at være sikker – god påske!

  11. Martin

    Det ser ud til at være en rigtig god opskrift – den bliver afprøvet senere i dag. Et lille spørgsmål: Det undrer mig lidt, at det hele er angivet så præcist (og tak for dét!), undtagen peber, hvor mængden er “masser”. Hvor meget er masser af peber? :) Hvis man alligevel står og vejer 12 g salt af, så kan man lige så godt afveje pebret også. Jeg har en idé om mængden af peber, men det kunne være prikken over i’et, lige at få det helt på plads – så bliver de også ens hver gang.

    • Hej Martin – jamen det er jo præcis derfor vi laver det vi laver, det er nemlig for den slags kommentarer – det er super godt og egentlig ikke noget jeg havde tænkt over… Jeg skal lave dem igen så tester jeg, jeg vil nok sige samme mængde, men det er skudt i tågen og så er jeg også vildt med peber – skal du selv igang vil du så ikke komme med et bud også?

  12. Anders Keis Hansen

    Tusind tak for en kongeopskrift, efter flere års søgen, har min datter nu officielt udnævnt mig til familiens frikadelle mester med denne opskrift, som udkonkurrerer både mor, farmor & mormor ! All hail the Gastromand :)

    Mvh en taknemmelig far !

    P.S De smager tæskegodt !

    • Verdensklasse Anders – vi takker for roserne og siger tillykke med din nye titel!

  13. Le chef

    Frikadeller skal steges i svinefedt – det er slet ikke til diskussion :D

    • Jo Chef – det gjorde Mormor altså ikke :-) Så diskutteres kan det altid – jeg ville nok køre noget halv-halv – men ikke ren svinefedt…

    • Stonie

      KORREKT :)
      Hvilket man sikkert altid havde i gamle dage….
      Er du tvunget til at bruge Smør, så kan du jo nappe lidt af din Baconstegefedt du altid har i køleren…..
      Baconfedt må ALDRIG smides ud (før det er blevet for gammelt)
      :)

  14. JR

    Jeg forstår ikke hvordan du kan få en lind fars med al den væske?
    Eller er der en fejl i opskriften mht mel mængden. Min blev meget flydende.
    Til gengæld er saltningen noget nær perfekt.

    • Super godt JR – hmm, altså de skal jo ikke være for tætte, så bliver det ikke godt – min fars er ikke flydende, men du må regulere lidt på væsken så eller tilsætte lidt af det tørre… Lad mig endelig høre hvad du ender op med?

    • Stonie

      Har man ramt det kedelige problem med af Farsen er blevet Flydende, og derfor løber ud på panden !!! så tilsæt noget mere Rasp/evt en skive Franskbrød uden skorpe. Aldrig MEL…… nonononono………Mel og væske = klister…..
      Husk derefter for fremtiden, at tilsætte mælk til sidst, og i flere omgange.

  15. Peter Gregersen

    Hyttemagerens skånekost:

    Fars er bedst, når mor har rørt den!
    Den skal være håndrørt, og så skal den stå i 30 minutter.
    Glem ikke en lille prøvebolle

  16. Nina

    Jeg har brugt opskriften i længere tid med et perfekt resultat. Men jeg har lagt mærke til at saltmængden i ospskriften er ændret fra 5 til 12 gram salt pr. 500 gr. for nyligt. Da jeg forsøgte med 12 gram blev frikadellerne alt for salte. Meget synd efter min mening i en ellers perfekt opskrift. Så jeg er gået tilbage til 5 gr. pr. 500 gr. kød. Hermed en opfordring til at rette det tilbage til denne mængde i opskriften 😊
    Jeg bruger flagesalt t.o.

    • Hej Nina – ved ikke om flagesalt er stærkere – for 5 gram er nok lidt for lidt – nu har jeg testet – vi kan justere ned til 10 – men jeg tror det er mængden – ellers så skal du som flere skriver ud i at lave en lille “prøve-delle” :-)

  17. Emil

    Hejsa, vil give Nina ret her. Lækker opskrift, men med 12 gram salt blev de også for salte til min smag.
    Men det hænger muligvis også sammen med at lykkedes mig at misforstå punkt 1.
    “Rør farsen sammen med salten og lad den hvile i 30 min”
    Jeg læste det som om hele farsen minus løg skulle laves først, og så var det kun løg der skulle tilføjes efter 30 min. Så salten har fået lov at virke noget længere tid på den måde. Jeg tror dog jeg prøver med 5 gram salt næste gang.

    • Hej Emil – det hele skal samles så trækker det smag – synes en “prøve-delle” er vejen frem :-) Det er meget forskellige hvor meget salt folk kan lide – lad mig høre hvor mange gram du endte på…

  18. Stonie

    Frikadellesovs ?
    Frikadellepanden kan IKKE koges af til sovs. Den er “Brændt” !!!
    Deller og Stuvede Hvidkål —> Hvidkåls kogevand til overs gemmes til dagen efter og bruges som væske til opbagt sovs. Som jo helt naturligt skal indeholde fløde :)

  19. Jason

    Kan man bruge samme opskrift til boller i karry?

  20. Jacques C

    Er det revet eller hakket løg, der står én ting under tilberedning og en anden ved billedet?

    Dunsetid i morgen og ville prøve jeres.

    • Hej Jacques – synes du skal rive dem :-) Fedt! God fornøjelse…

  21. Noah

    Den ser sgu fin ud den opskrift, den må afprøves! Personligt kører jeg et væsentligt mere afslappet forhold til mine dunser. Jeg fyrer 500g svin og kalv i en margretheskål, så fjerner jeg en 1/4 af kødet og hælder mel ned i den kvarte cirkel jeg nu har udhulet mig. Derefter fyrer jeg et æg eller to i, for det meste kun et enkelt. Så tilføjer jeg et finhakket løg, (kan evt. karameliseres inden hvis man gider, det smager pænt godt) salz und pfeffer på gefühl, og så skal der filendansme bare æltes igennem, imens man graduelt fyrer skvatter af mælk i. Sådan fortsætter man til farsen er dejlig lind og så skal de fyres i det hede smørocean. Der skal naturligvis laves en tester, så man er sikker på de er saltet nok. Denne ualmindeligt upræcise og fornemmelsesstærke opskrift er et produkt af min gamle vedstjyske bedstes dovenskab, men for pokker om de ikke smager af barndom og salighed. Så skal der bare en ordentlig klat toffelmos, rødbeder og noget brun sovs der så fint klænger fast til hele baduljen.

    Nåå ja… jeg har egentlig også et spørgsmål. Hvorfor lader i farsen stå og hvile inden i fyrer dem på panden?

    • Lyder til du næsten er Mester Noah :) God stil med lidt gefühl – de skal trække for at smagen sætter sig – men hvis du er presset så bare afsted med dem!

  22. Torben

    De værste deller vi nogensinde har(næsten) spist. 12 g salt er 3 gange for meget, de var totalt uspiselige. Prøvede med den mængde salt jeg plejer at bruge, stadig uspiselige men denne gang pga allehånde smagen. Er du 100% sikker på at du bruger 12 g salt til 500g fars ?

    • Hej Torben – Yes – du kan også se kommentarene ovenfor vidner om, at den er god nok – tror du ikke din vægt er utu eller at du har målt forkert? Måske kan du ikke lide allehånde? Det er kun ½ tsk – så det er altså ikke ret meget… Men det er jeg da ked af – du må tilbage til din gamle opskrift så :-)

  23. Torben

    Selv hvis det ikke var for saltet, så smager de jo af bilka frikadeller, nu ved jeg hvor de har deres opskrift fra.
    Jeg lavede frikadeller her til middag(4 timer siden) og kom mindre end et knivspids allehåde i, føj da siger jeg bare magen til “industrielle seriefremstillet robot agtige ” kan hvis kun fås i supermarkedernes vakum afdeling. Nej vægten er god nok, den kan veje 1/100 g

  24. Christian W

    12 gram salt er for meget – og jeg plejer ellers aldrig at synes noget er for sat – prøver med 8 gram næste gang.

    • Henrik H

      Husk at salt er ikke bare salt – men at der mange forskellige typer salt…!
      Så måske den salt du benytter, bare er lidt mere koncentreret end andre salte?

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: