Gastromand.dk | 24. April 2017

Scroll to top

Top

40 kommentarer

Mormormad: Begår du også disse 5 fejl, når du laver frikadeller?

Mormormad: Begår du også disse 5 fejl, når du laver frikadeller?
Familiefaren

Dellen, Dunserne eller blot Frikadeller – kært barn mange navne, og i stort set alle danske hjem findes der er en “Frikadellemester”. Du tænker allerede på en bestemt person – formentlig en af familiens ældre medlemmer. Hos mig var det min nu afdøde far som lavede verdens bedste deller. Dette indlæg har til formål, at gøre dig til Frikadellemesteren!

Titlen har stort set altid har ligget hos vores ældre generation, som sidder på flæsket, ja ikke bogstaveligt talt, men de har sgu magten hvad angår de gamle danske klassiske retter. Frikadellerne er ingen undtagelse. På Gastromand har vi gennem de sidste måneder fra sidste jul og frem til den sommer som aldrig rigtig kom, været på en mission hos vores nærmeste Frikadellemestre.

Se også: Gastromand går til filmen – Sådan laver du de perfekte frikadeller

Missionen har været hemmelig men enkel – stjæl så mange tips og tricks som muligt, kog dem sammen til en række “Greatest Hits” og bliv Frikadellemester.

Almost done...

Almost done…

Her er hvad vi har erfaret fra vores mission. Fejl som alt for ofte er blevet begået, men som en Frikadellemester ikke laver:

5 fatale frikadellefejl
  1. Du bruger olie i stedet for smør eller du bruger for lidt smør. Der skal virkelig smides noget smør på panden – op mod en halv pakke. Der skal være så meget smør, at det syder op ad siderne på frikadellerne når de steges.
  2. Du overfylder panden med deller. Det betyder nemlig, at smørret ikke kan syde og stege ordentlig omkring dellerne, som istedet bliver kogte!
  3. Din saltning af dunserne er upræcis. Der skal 5 gram salt pr. 500 gram fars – ikke mere og ikke mindre!
  4. Du rører farsen for voldsomt sammen så den bliver for klæg. Hvis du voldpisker farsen kan du faktisk risikere den bliver klæg. Du skal røre den af to omgange. Første gang er når du salter, næsten gang er når resten røres i.
  5. Du lader ikke farsen hvile længe nok. Mindst 1 time på køl for at være sikker.

Frikadellemesterens opskrift på de perfekte frikadeller:

4.3 from 10 reviews
Mormormad: Sådan owner du mormors frikadeller
Forfatter: 
Kategori: Aftensmad
Køkken: Dansk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • 500 gram hakke svine og kalvefars - det er vigtigt det ikke er ren svinefars! Giver 10 store deller!
  • 5 gram salt
  • 2 økologiske æg
  • 1,5 dl sødmælk
  • 1 stort løg
  • 0,5 dl danskvand
  • 2 spsk. rasp - det bedste du kan opdrive!
  • 1 spsk. mel
  • 0,5 tsk. friskrevet muskat
  • 0,5 tsk. allehånde
  • Masser af friskkværnet peber
  • Min. 100 gram smør
Tilberedning
  1. Rør farsen sammen med salten og lad den hvile i 30 min.
  2. Riv løget fint, ikke noget med store stykker og bland det sammen med resten af ingredienserne sammen med farsen.
  3. Lad den hvile yderligere 30 min - kig evt. til den undervejs for at se om den har det godt...
  4. Frem med en stor pande, påblusset med den og smid smørret på - all of it! Lad det bruse af og form nogle store deller med en ske. De må gerne se hjemmelavede ud og være uens - det er nærmest et krav
  5. Steg dem nu ved middelsvag varme i ca. 10 min på hver side

 

Give em the chop, men de skal være finthakket!

Give em the chop, men de skal være finthakket!

Det er lidt underligt men danskvand gør dem faktisk mere bløde...

Det er lidt underligt men danskvand gør dem faktisk mere bløde…

Friskrevet muskat...

Friskrevet muskat…

Det burde på alle måder være lige til og bare rolig – de skal nok få roser når du serverer dem. Hvis nogen skulle nævne en anden Frikadellermesters værk, så responderer du bare hurtigt – “Jeg tror ikke de kan være bedre, jeg har fået tip fra en 5. generations Frikadellemester” – det er der ingen som tør at udfordre…

Så er der snart deller...

Så er der snart deller…

Hvis du tilfældigvis har en lille bajer ved hånden, så gør det ingenting...

Hvis du tilfældigvis har en lille bajer ved hånden, så gør det ingenting…

 

Normalt skal du nok ud i en brun pandesovs og servere nogle hvide kartofler til. Jeg lavede en hurtig hvidkålssalat med langtidsbagte mandler til – det ville min mormor dog aldrig have gjort, men skidt nu med det – næste gang laver vi sgu sovs!

Inden du nu for lov til at overtage titlen – hvem er så “Frikadellemester” i din familie?

Kommentarer

  1. Halvamerikaneren

    Da min bedre halvdel er amerikaner, så må jeg nok påtage mig den titel herhjemme :)

    • Så må du lære konen lidt – hvad er den amerikanske udgave? Meatballs? Eller?

  2. Fynboen

    Jeg ville ønske jeg kunne sige at det var mig, men titlen ryger nok til min far.

    • Ja, min far var virkelig også god til det – eller min Mormor, som desværre er for gammel nu til at være Frikadellemester – ellers så har min bedre halvdel en Bedstemor som er helt suveræn!

  3. Hej gastromænd
    Opskriften er bestemt godkendt herfra :)
    Det eneste jeg bare ikke forstår ved opskriften, er jeg lagde 10 stk på panden…….. Men der var kun 6 stk ved bordet?? :)

    • Hej Jakob – tak for roserne, ja der må du have lavet noget forkert i opskriften eller også så har du virkelig ramt rigtigt! Godt gået!

  4. Torben

    Jeg går ud fra at de 100 gr. smør er til stegning og IKKE skal i dellefarsen :-)

    • Kommer meget an på om du skal lave den “rigtige” mandeversion Torben – hvis ikke så er det til stegning :-)

  5. finn

    danskvand brugte min mor også men derudover kartoffelmel og mel i lige mængder. Og så masser af smør til stegningen. Krydderier: salt, peber og allehånde.
    Resultat: de bedste frikadeller efter min og min families mening

    • Lige præcis Finn – dog har jeg aldrig hørt om kartoffelmel, men måske er det noget vores ældre generation “gemmer” for os – lidt hemmeligt :-)

  6. Thomas

    Fin opskrift, men der er da ALT for lidt løg i :)

    Prøv at skrue løgmængden op til halv mængde løg i forhold til fars (altså 250g løg til 500g fars), så skal du bare se løjer. Løgene skal stadig rives fint, eller hakkes til ukendelighed i en minihakker, og hviletiden er stadig mindst en time (overdækket, og gerne i køleskab).

    Så er du ikke bare bare familiens frikadellemester, men hele omgangskredsens…

    • Nå jeg siger et stort løg, så mener jeg det største du kan opdrive, men 500 gram kommer det nok ikke op på, men du har ret i, at mængden skal ramme omkring 300 gram løg. De skal gives eller køres på hurtighakker med fx Bamix – det er svært at hakke dem helt fint, ellers helt enig – tak for rosen Thomas! Jeg fornemmer du er Frikadellemester hos jer :-)

  7. Anders

    Hjemme hos os er jeg mesteren.
    Når jeg laver frikadeller bruger jeg også en stor teskefuld bagepulver. Det gør dellerne lidt mere lette. Resten af din opskrift stemmer godt med min.

    • Det er lige før vi må lave en version af dette indlæg Anders – et hvor vi samler alle jeres gode råd! Tak for det!

  8. Gitte Lund

    Jamen, der mangler da mel i opskriften, det er jo en flydende masse. Kommer mel i og skal til at stege dem.

    • Hej Gitte – ja det vil den ældre generation i hvert fald påråbe sig – jeg er ikke så meget for mel – husk på vi er fra den “glutenforskrækkede” tid – ikke jeg falder under den kategori – men jeg synes rasp er noget bedre – jeg synes mel gør dem seje og for tætte i strukturen… men jeg ved godt nogle gerne vil have mel i – men du justerer jo bare til, så den passer til dig :-)

  9. Bedstemor

    Når du skriver rører farsen – hvordan rører du?
    Ske – røremaskine – håndælter ? ? ?
    Jeg håndælter men det er godt nok noget federi ?

    • Hej Bedstemor. Personligt bruger jeg altid en trægrydeske!

  10. Ali

    Jaj syns den er bedre med lamfars og så put jaj osse en til 4 vidlog i den fars det kan min fætter og kusin godt li og selfolgelig en smul spiskommen.
    Ellers ok opskrift

    • Lyder somom du twister den liiiiiiidt væk fra de danske traditioner Ali – ikke at det gør noget, men lidt en anden ret vi kommer ud i så :-) tak for tippet!

  11. Ann-Mari

    Jeg sitter i solbakte Portugal, og ikke er jeg mann heller, men: Etter min sterke oppfatning,så skal det aldeles ikke Dansk -eller noe annet- vann i. Öl, og intet annet,og i evt. saus skal det et stort glass törr madeira.

    • Det er vist ikke den danske version Ann-Mari :-)

  12. Mads

    Jeg bliver så træt af sådanne overskrifter. Nu kommer gastromand og redder os med sit blær…Pis og papir….Og nej, der smager sgu ikke bedre end dem som min farmor, mor og jeg selv laver. Og det er UDEN det dyreste rasp eller allehånde.
    Jeg har intet imod siden eller nogle andre opskrifter, men overskriften er fordummende og nedladende…

    • Det er vi da kede af at høre Mads – egentlig stammer det fra min barndom hvor min far lavede frikadeller til den helt store guldmedalje. Efterhånden som jeg lærte at lave mad var det dog helt omvendt – jeg lærte at lave en opbagt sovs, frikadeller, flæskesteg og alt det traditionelle til sidst og startede med alt muligt underligt først. Det første jeg lavede var faktisk hjemmelavede tarteletter med hjemmelavet butterdej – det var en udfordring – men pointen er, at vi egentlig gerne vil give denne viden videre – og nej det er bestemt ikke sikkert de er bedre end din farmors – men en dag skal den nye generation jo lære det – hvilket er grunden til indlægget…

      Overskriften kunne måske gode være vinklet anderledes, men “Mere Mormormad” havde vi jo brugt :-) Kritikken er taget til efterretning…

  13. Charlotte

    Uden tvivl de bedste frikadeller jeg har lavet i mit 40 årige liv :)
    Tog en hel del længere tid end min normale sørgelige løsning, men dette er et godt eksempel på at lidt ekstra arbejde betaler sig. Jeg skulle lave fars af 2 kg kød til julefrokost, så var en ordentlig omgang og jeg kom lidt mindre mælk i end i opskriften. Primært fordi der ikke var mere plads i skålen, men de endte meget saftige og velsmagende i forhold til mine sædvanlige stendøde kødkugler ;)
    Takker for opskriften.

  14. Nina

    Virkelig lækre deller! Perfekt saltet ;-)

  15. Pernille

    Tak for den præcise angivelse af salt :) det er altid dér det går galt for mig.

    • Hehe – selv tak Pernille og tak for rosen!

  16. Kirsten

    Til Mads med den hårde kritik af overskriften;var det lige Janteloven der stak sin grimme snude frem?
    ☺️

    • Hej Kirsten – vi har brede skuldre og det er helt okay at få kritik nogle gange :-) Til syvende og sidste glæder vi os jo over, at I bakker os op :-)

  17. Louise

    Min bedstemor(som er frikadellemesteren over dem alle) gav mig, hvad jeg mener er tippet over dem alle: steg dem i halv smør og halv olie. Jeg lover, at resultatet bliver så meget bedre! Helt sprøde og lækre udenpå og saftige i midten

    • Lyder fantastisk Louise – din Bedstemor kunne sagtens have ret! Det bliver testet næste gang!

  18. Glimrende og hjælpsom opskrift og artikel!

    Men jeg kan ikke lade være med at drille. FARS er det færdige, rørte produkt. Råvaren (hakket kalv og flæsk) er hakkekød. Det bliver til fars, når du rører det og gør det klar til stegning :-)

    Men keep up the good work!

    • Hej Laus,

      Tusind tak da! Og ja det har du ret i – du må gerne drille – navnlig når det er omkring sproget :-)

  19. Stephan

    Opskriften var ikke noget succes, der skal helt klart mel i, det var alt for flydende. Ellers smagte de godt.

    • Jeg er faktisk enig Stephan. Jeg tilføjer også altid lidt mel. Jeg har tilladt mig at tilføje det til opskriften:)

  20. Hej gastromænd
    Opskriften er bestemt godkendt herfra :)

  21. Madkundskabslæreren

    Lækker opskrift. Jeg er helt generelt stor fan af jer :-)

    Må jeg foreslå, at I angiver alle ingredienser i gram og evt. l og dl. Det gør det lettere at ramme rigtigt :-)

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften:  

%d bloggers like this: