Svinekæber à la brændende kærlighed
Det er næppe nogen hemmelighed, at vi er blevet helt pjattede med svinekæber. I et forsøg på at fortolke den folkekære vinterret ”Brændende Kærlighed” endte jeg med følgende, som dog smagsmæssigt placerede sig et stykke fra originalen.
Ikke desto mindre synes jeg at retten fungerer super, med en god balance både smagsmæssigt og mellem de forskellige teksturer. For en fortolkning der er lidt mere tro mod klassikeren bør du ty til Rasmus Dalsgaards opskrift.
Ingredienser
- Glaserede svinekæber
- 12 kæbeklumper
- Lidt smør
- Rodfrugter – jeg brugte gulerod og selleri
- 1 løg
- 50 gr. Røget bacon
- Friske krydderurter – jeg brugte timiankviste salvie og laurbærblade
- ½ l mørk øl fx stout eller Ale No. 16
Råsyltede rødbeder
- 2-3 rødbeder
- 3 spsk olivenolie
- 2 spsk balsamicoeddike
- 1 knust fed hvidløg
- Lidt sukker
Confiterede løg med timian
- 2-3 løg
- Fedstof til confitering optimalt andefedt - olie kan sagtens bruges
- Timiankviste
- Peberkorn
Kartoffel/selleri-mos
- kg bagekartofler
- kg knoldselleri
- Lidt sødmælk
- 50-75 gr smør
- Et bundt friskhakket persille
Løgringe - Jeg fandt disse fantastisk lækre og meget nemme løgringe hos www.piskeriset.dk. Tak for lån!
- 2 store løg
- 4½ dl kærnemælk
- 4½ dl hvedemel
- 4 spsk cayennepeber
- 1 håndfuld salt
- 10-15 vrid frisk peber
- olie til friture
Sådan gør du
Glaserede svinekæber
- - Afpuds svinekæberne og drys kødet med salt og peber.
- - Lad smørret blive gyldent i en sauterpande og brun kæberne.
- - Tag svinekæberne op og brun rodfrugter, bacon og løg til de er gyldne. Læg svinekæber og krydderurterne i panden og hæld den mørke øl ved. Læg låg på panden og lad retten simre ved svag varme i 2-3 timer.
- - Tag svinekæberne op. Hæld saucen gennem en sigte og tilbage i panden. Reducer saucen ved kraftig varme til der er et par dl tilbage. Læg svinekæberne tilbage i saucen og varm dem godt igennem.
- - Smag til og hold kødet varmt.
Råsyltede rødbeder
- - Skræl og snit rødbederne i (3-4mm) tynde stave.
- - Bland olie, eddike, hvidløg og sukker sammen i en skål og kom rødbederne heri.
- - Lad rødbederne marinere tildækket i køleskabet.
Konfiterede løg med timian
- - Løgene deles eller skæres i ringe
- - Herefter lægges de i et ildfast fad sammen med timian og peberkorn.
- - Løgene dækkes af olie og confiteres i ovn ved 100 grader i ca. 45 min.
Kartoffel/selleri-mos
- - Skræl kartofler og selleri og skær dem i tern. Kog i usaltet vand til de er møre.
- - Dræn rodfrugterne og mos groft mens der tilsættes sødmælk og smør til konsistensen er passende.
- - Lige før servering tilsættes persillen.
Løgringe
- - Skær løgene tyndt ud i ringe. Jo tyndere desto bedre. Fordel dem i en skål og dæk dem med kærnemælk i mindst en time.
- - Bland de tørre ingredienser.
- - Varm olien til 180-190 grader. Tag en håndfuld af løgringene og vend dem i melet. Ryst det overskydende mel af og kom i frituren. Fjern dem, så snart de bliver gyldenbrune.
Velbekomme!!
Læs også:
- Svinekæber a la Price
- Ølbraiseret svinekæbe med glace og syrligt tilbehør
- Svinekæber med vinaigrette af æble, bacon og perleløg
Husk at du kan abonnere på indlæg ved at oprette dig som bruger, abonnere via RSS, følge os på Facebook eller Twitter
Stik os en kommentar-
Hej, kan man lave løgene før og så varme dem op på dagen og kan de holde sig et par dage? :)
-
Hej,
tak for dejlig opskrift!
Måske en ide at opdatere tiden i introen? Hvis de skal simre 2-3timer og forberedelsen er sat til 30min er det svært at nå på de angivne 2timer :) … -
Er i gang med madlavningen – hvor ser og dufter det godt. Blot et teknisk spørgsmål – hvorfor skal løgene i kærnemælk?
-
Lækker opskrift! Men smider du bare grøntsagerne fra kæbekogningen ud?
-
Det ser lækkert ud skal lave retten på lørdag, men nu skriver du øl, men er det 33 cl eller 70 cl eller mere? Og er øllet noget specielt mærke?
På forhånd tak
Anders Sørensen -
Prisen i en slagterforretning i Spanien for afpudsede Svinekæber er ca. 48.00 Dkr. pr. kilo. Der er mange gode og autentiske opskrifter på “Carrillada de Cerdo” på Google.
Det er ikke en så svær og “Fancy” ret som det gøres til. Den er tidskrævende og derfor er prisen lav. Hilsen fra Andalucien.
P.S. Her er heller ingen Fedtafgift og 25 % moms på fødevarer.
-
Som en af de heldige, der blev udsat for dette eksperiment, kan jeg ikke andet end anbefale retten til andre. Har selv planer om at gå Eksilsønderjyden i beddene en af de nærmeste dage…
-
Forresten! En lille tilføjelse til selleri pure: Smid et stykket svær fra en røget bacon med i gryden og kog det sammen med sellerien. Det giver en let røget smag, som passer vildt godt. Endnu en tilføjelse, man kan koge sellerierne i sødmælk. Så bliver det mere cremet.
-
De herrer og damer – køb en fritese fra OBH Nordica eller lignende – det er jo et must i et hvert overudstyret køkken! Så kan man kontrollere temperaturen perfekt! Min har sågår lamper som lyser og blinker samt et “grill-bar-ejer-net” til at dumpe store mængder af fritter i :-)
-
Ser lækkert ud! Men er olien til de sprøde løg ikke lige varm nok?
-
Det ser godt og lækkert ud – klasse!!! Og Mads, svinekæber steg til hvad det koster nu, da alle jer drengerøve begyndte at få smag for det ;) Da jeg var ung i køkkenet, fik man det kastet i nakken :)
-
Det er altså gået godt – jeg er rørende enig med Madfar – svinekæber er en gudespise – men hvorfor skal det koste mere end mørbrad :-/
-
Kan heller ikke få nok af svinekæber. Det utroligt så meget smag der kan giver ud af dem, har prøvet at brasere i cider og rødvin men med øl synes jeg det smager bedst.
Tror vidst jeg skal have gang i de sprøde løg, ser godt ud drenge
Mvh Thomas MadFar -
You’re welcome – de er søreme kommet i godt selskab! Lækker og spændende udgave af en klassiker :-)
Comments