Hasselback-kartofler – super sprøde og møre kartofler
Indrømmet, jeg har aldrig været kæmpefan af Hasselback kartofler – jeg kunne simpelthen ikke se lyset. Lige indtil i år, hvor jeg satte mig for at lave de perfekte Hasselback-kartofler! Og jeg tror sgu det lykkedes!
Jeg kan huske, at i min 80’er barndom var Hasselback kartofler lig med gæster – det var festmad!
Men hvornår har du sidst set Hasselback kartofler på menuen på en restaurant? Nej vel? De var store i 80’erne – nu er det på tide, de får en velfortjent tur i rampelyset igen. The Hasselbaclks are back!
FUN FACT: Vidste du i øvrigt at Hasselback kartofler er en svensk opfindelse og navnet stammer fra restaurant Hasselbacken i Stockholm, hvor de første gang blev serveret af kokken Leif Elisson?
Tilberedt perfekte bliver dine Hasselback kartofler ultrasprøde på ydersiden og silkebløde indeni – med andre ord: Chips møder bagt kartoffel – yum!
Server dem fx. til en lækker Beef Wellington
Ingredienser
Udstyr
- 2 træspisepinde el. <g class=”gr_ gr_16 gr-alert gr_spell gr_inline_cards gr_run_anim ContextualSpelling ins-del multiReplace” id=”16″ data-gr-id=”16″>lign</g>.
Ingredienser
- 2 kg kartofler
- 100 g smeltet smør
- Olivenolie
- 3-5 fed hvidløg skåret i tynde skiver
- 1-2 kviste frisk rosmarin eller timian
- Havsalt
Sådan gør du
- Skrub eller skræl kartoflerne
- Læg kartoflerne i en skål med koldt vand i min. 30 min.
- Tag kartoflerne af vandet og tør dem med et rent viskestykke
- Skær en skive på 0.5 cm af hver kartoffel
- Placer skiverne med den flade side nedad på en braddepande eller i et ovnfast fast
- Placer kartoflen på den flade side på bordet imellem de to spisepinde
- Skær så tynde skiver, som dine knifeskills tillader – protip: Vend evt. kartoflen halvvejs
- Placer de skårede kartofler på skiverne i fadet
- Åbn kartoflerne ved at presse enderne lidt ned over skiven i fadet
- Stik frisk rosmarin og hvidløg imellem skiverne
- Drys med fint salt
- Pensl kartoflerne med rigeligt smeltet smør og olivenolie – gem lidt til at smøre undervejs
- Bag kartoflerne ved ca. 185 graders varmluft i 60 min.
- Smør kartoflerne med olie/smør et par gange undervejs
Noter
Hasselback kartofler: Trin for trin
Hasselback kartofler er ikke blot en lækker side ret, men også en visuel lækkerbisken, der kan imponere dine gæster ved ethvert måltid. Med deres sprøde ydre og bløde indre er Hasselback kartofler en favorit blandt madentusiaster verden over. Vil du lære, hvordan du laver dem perfekt? Her er en skridt-for-skridt guide til at skabe de mest uimodståelige Hasselback kartofler.
Trin 1: Vælg de Rigtige Kartofler
Start med at vælge faste og jævnt formede kartofler. Ideelt set bør du vælge mellemstore kartofler, da de er lettere at skære og sikrer en ensartet tilberedning.
Trin 2: Forbered Kartoflerne Korrekt
Skyl kartoflerne grundigt og tør dem af med et rent håndklæde. Skræl dem ikke, da skrællen bidrager til den lækre sprødhed. Placer kartoflerne på en skærebræt.
Trin 3: Lav Hasselback Snit
Skær jævne snit i kartoflerne, men pas på ikke at skære helt igennem. Snitene skal være omkring 2-3 mm fra hinanden. Dette skaber den karakteristiske vifteeffekt, når kartoflerne bages.
Trin 4: Lav en Lækker Krydderiblanding
For at give dine Hasselback kartofler ekstra smag, lav en krydderiblanding med olivenolie, hakket hvidløg, frisk rosmarin, og salt. Pensl blandingen mellem snittene for at sikre, at smagen trænger ind i kartoflerne.
Trin 5: Bagningstiden er Afgørende
Forvarm ovnen til 200 grader Celsius. Placer Hasselback kartoflerne på en bageplade og bag dem i cirka 45-55 minutter eller indtil de er gyldne og sprøde. Husk at pensle dem med krydderiblandingen undervejs for at bevare saftigheden.
Trin 6: Server med Stil
Når dine Hasselback kartofler er færdige, server dem med stolthed. Drys lidt friskhakket persille over for et ekstra pift. Disse kartofler passer perfekt som en side ret til enhver festlig lejlighed.
Nu, da du har mestret kunsten at lave Hasselback kartofler, er det tid til at imponere dine gæster med denne delikatesse. Prøv denne opskrift næste gang, du ønsker at tilføre lidt ekstra elegance til dit måltid. Velbekomme!
Velbekomme! Hvad er dit forhold til Hasselback kartofler?
Stik os en kommentar-
Læg kartoflen i en grydeske, når du skal skive den, det er nemt
-
Hej Gastromand
Er du klar over at der flere -vidt forskellige – sorter af kartofler?
Jeg kan ikke tro at det er ligegyldigt, hvilken variant man bruger til Hasselback kartofler. Skal man gå efter en kogefast sort, eller er en bagesort -som jeg tror – langt bedre? FX Royal -
Har man ikke spisepinde liggende kan man med fordel ligge kartoflen mellem 2 små skærebræt
-
Hvor er det for dårligt at I trods mange rettelser bare lader jeres fejl blvie stående.Det viser at I ikke respekterer:
– Hvad retten hedder!
– At de blev udviklet i 1953 på den svenske restaurant Hasselbacken!
– At I udbreder jeres egne fejl til andre.
Alle kan lave en fejl, men de som ikke gider at rette dem fortjener ingen respekt!
Opskriftvurdering: Dumpet på grund af manglende ansvarsfølelse.
-
Okay, jeg referede til jeres tags – jeg fandt den nemlig sådan her:
https://gastromand.dk/tag/hasselbagte-kartofler/Ser først kommentarerne, og først til sidst at I faktisk har rettet artiklen. Godt ord igen, slet gerne min kommentar.
-
-
Hasselbagte kartofler …??? Det hedder det jo altså ikke …
Hasselbackkartofler er det rigtige navn!
-
Kartofler i enhver form er min livret! Men Hasselback er altså toppen! Kartofler er mandemad!
-
Forstår simpelthen ikke der er forsvundet en halv kartoffel i ovnen
-
Det hedder Hasselbach mester, lidt kikset..
-
Faktisk hedder de Hasselback, mester, det er sgu også kikset at rette en fejl med en anden fejl :p
-
-
Hvis det er på grund af SEO, så skriv i parentes (ikke hasselbagte)
-
HasselbaGTe kartofler? Come on dude
-
Dav Gastromand. Jeg er enormt interesseret i, hvordan man hasselbager noget, jf. titlen på din opskrift. Venlig
hilsen Jakob-
Fremgår ikke af opskriften, men kartoflerne skal strøes med hakkede hasselnødder og så pakkes ind i hasseblade.
-
Hasseblade? Er det hamp? ;-)
-
-
-
Jeg bruger et stort spækbræt.! Og så har jeg to mindre skærebrænder.! Et på hver side af kartoflen. Og så skal de være tynde max. 5 mm i højden.!
Ved den teknisk har jeg en større skære flade. Så kan der laves hurtigere snit, uden der ryger en finger ;-) -
Et andet trick er at ligge kartoflen i en grydeske, og derefter snitte den. Så undgår man også at skære igennem.
-
Hej Julie,
Hvis du ikke har fået svar på dit spørgsmål endnu, vil Jeg prøve st svare det som jeg tror spisepindene skal bruges til:
Hvis man lægger kartoflen imellem to pinde så kan man skære i den til man når pindene og ikke skærer dem helt igennem. -
Måske jeg ikke er den skarpeste kniv i skuffen, men jeg forstår simpelthen ikke det med spisepindene ;-) hvad skal man gøre? Er det for at skære næsten hele vejen gennem kartoflen?
-
Bedste kartofler til en god sovs – de kommer på julebordet som supplement til de søde brune.
Tak, Gastromand – du har reddet min r.. mange gange 🎅
-
-
Der er verdensklasse kartofler, lækkert I hiver dem frem igen!
Comments