Boller i Karry – en ægte dansk klassiker
Boller i Karry er en klassisk indisk ret som stammer fra det centralen Indien og blev op gennem 1900 taller spredt udover hele Indien og siden hen verden og endte i 1981 også i Danmark efter en handelsrejsende havde medbragt retten til vores land. Siden da er det praktisk talt blevet en dansk nationalret – Mjaa – måske ikke, men det kunne sgu have været sjovt!
Nej Boller i Karry er nok nærmere en dansk opfindelse som har eksisteret i mange år. Jeg husker den tydeligt fra min barndom og troede faktisk, at det var en indisk ret i mange år. Min Far lavede det med stor fornøjelse og jeg elskede det! Retten er i sig selv utrolig enkel at lave, men netop fordi den er så enkel er der faktisk nogle steder hvor du kan lave fejl som gør, at retten ikke lykkes – kødbollerne kan blive for tunge og faste, salten kan være doseret forkert og risene være udkogte og smattede! Men ro på – Vi har lavet en lille guide og nogle tips som gør, at du ikke fejler!
LÆS OGSÅ: Butter Chicken – en autentisk indisk opskrift
Vi starter med nogle enkelte tips som vil gøre din ret bedre:
- Dosering af mængden af salt – 8 gram til 800 gram svinekød passer perfekt.
- Brænd din karry af på en tør pande!
- Lad farsen trække på køl efter du har rørt den – det gør at smagen sætter sig.
- Kog kødbollerne i fond og ikke bare vand – det gør kødbollerne mere smagsrige.
- Kog risene i 10 minutter i perfekt doseret vand og lad dem trække til de er klar.
Medmindre du er en saltgris så passer ovenstående ret fint. Hvis du vil være 100 % sikker, så laver du en lille ”prøve-bolle” som koger inden du afslutter. På den måde har du også en undskyldning for lige at prøve-smage inden retten er færdig.
Hvis du husker ovenstående tips, så er du godt på vej til at lave en herlig ret som alle elsker – børn som voksne. Lad os kigge på opskriften.
Ingredienser
Kødboller
- 800 gram hakket økologisk svinekød med ca. 10 % fedt.
- 8 gram salt
- Rigeligt friskkværnet peber
- 2 æg
- 1 stort revet løg
- 1 stort revet æble
- ½-1 dl finvalset havregryn
- 1 liter grøntsagsfond til kogning – enten laver du den selv ellers køber du det bedste du kan finde
Karrysovs
Karrysovs
- 2 gulerødder
- 2 æbler
- 1 porre
- 2 spsk mel
- 2 spsk smør
- 4 spsk karry- det bedste du kan opdrive. brug gerne flere foskellige karryblandinger
- 7 dl. kogevand fra kødbollerne.
- 5 dl. let- eller sødmælk
- Evt. kokosmælk hvis du ønsker en lidt mere eksotisk karrysovs
- Salt, friskkværnet peber og sukker
Sådan gør du
Kødboller
- Bland alle ingredienser sammen (minus fond som er til kogning af bollerne) og lad det trække i mindst 30 min på køl
- Imens farsen trækker i køleskabet, går du igang med din karrysovs
- Form nu ca. 25 kødboller og læg dem klar på et skærebræt
- Når alle kødboller er klar, kogger du din grøntsagsfond op
- Nu lægger du alle kødbollerne hurtig og lad dem simre
- Når kødbollerne begynder at lægge sig i overfladen er de færdige. Så snart det sker tager du dem op øjeblikkeligt og slukker for varmen. Læg dem til side indtil karrysovsen er klar. Herefter lægger du dem i sovsen og laver retten færdig.
Karrysovs
- Rengør alle grøntsager og kør dem igennem på en hurtighakker.
- Varm en pande op og brænd 3 spsk. karry af. Det skal have ca. 1 min. Du kan tydeligt dufte det når karryen begynder at blive vækket til livse
- I en stor gryde som kan rumme samtlige boller og karrysovs, smelter du smørret og lader det bruse af. Så tilsætter du mel og det brændte karry
- Tilsæt grøntsagerne og lad det svitse grundigt. Herefter tilsætter du så kogevand som egentlig er blevet til fond nu. Hold gerne temperaturen på middelhøj og rør godt til. Når alt dit fond er brugt tilsætter du mælk indtil du har en perfekt opbagt karrysovs
- Smag karrysovsen til med salt, peber, sukker, mere karry og evt. citron
- Lad nu sovsen koge godt igennem i 10 min og tilsæt til sidst kødbollerne
Dosering af karry er meget individuelt, så det er op til dig selv, vi har naturligvis nogle retningslinjer, men der skal smages til. Vi håber det har givet lidt inspiration til at lave denne herlige danske ret.
Laver du selv Boller i Karry derhjemme og har du nogle tips du vil dele med os?
Stik os en kommentarTags
Boller i Karry-
Virkelig god opskrift. Jeg havde ikke noget letmælk, så jeg blev desværre nød til at supplere minimælken med fløde ;-) -
Et extra fif er at bruge flere karry-typer. I mine lokale discount butikker kan jeg uden problemer finde 3-4 forskellige karry. Brug lidt af dem alle og brænd dem af i fedtstoffet til sovsen. De forskellige nuancer i hver karry løfter smagen til nye højder.
En håndfuld æbletern skader heller ikke på smagen. -
Altså også en dejlig, hjemmebetonet ret.. Men nogen særlig grund til, karryen skal varmes igennem på en tør pande? Man plejer vel i sådan nogle situationer normalt netop at bruge fedtstof til at vække aromaerne? :-))-
Hey CilantroVigilante – du kan sagtens gøre det i fedtstof – det fungerer også – men det er lige så godt på en tørpande og så er det lidt nemmere at styremængden. Ja det er en skøn skøn ret – og ærke Indisk :-)
-
Comments