Guide: Sådan steger du den perfekte lammekrone
Har du også nogle gange lidt svært ved at overskue hvordan pokker du for lavet en lækker udskæring som lammekrone? Frygter du også for at komme til at stege den forkert, for meget eller for lidt? Bare rolig – Vi har lavet dette indlæg for, at du sikkert kommer igennem denne lille udfordring og kan servere lækker lam til Pinsen!
Lammekrone er noget af det bedste der findes. Det er nok også derfor det hedder “Lammekrone”! :-) Det er intet mindre end en gudespise – desværre kan prisen også være derefter men alligevel burde du investere lidt ekstra for oplevelsen er helt fantastisk.
Ingredienser
Langtidsbagte løg
- 1 kg rød
- Balsamico 1tsk pr. løg
- Olie
- Salt og peber
Lammekrone
- 1 lammekrone på ben of course på ca. 1 kg - min vejede lidt mere.
- 1 fed hvidløg
- 1 kvist rosmarin
- Skallen af ½ citron + lidt af saften
- Salt og friskkværnet peber
- Olie og smør til stegning
Ærtepure
- 300 gram ekstra fine øko frosne ærter
- 1 spsk smør
- 2 spsk hønsefond
- 1 fed hvidløg
- 1 lille håndfuld mynte
- Saften af ½ citron
- Salt og peber
Sådan gør du
Langtidsbagte løg
- Sæt ovnen på 160 grader
- Skær et kryds i alle løgene og giv dem lidt balsamico og olie samt salt og peber. Du kan lige skære bunden af også - så kan de også stå op i ovnen.
- Sæt dem i ovnen i 2 timer.
- Når de er færdige dækker du løgene til med staniol og et viskestykke så kan de sagtens holde sig lune indtil lammet er færdigt.
- Skræl løgene og pres indmaden ud - der bliver overraskende lidt så der skal bruges 1 kg.
Lammekrone
- Rids lammet i kryds.
- Knus hvidløg og hak citronskal samt rosmarin grundigt.
- Bland det med lidt citronsaft og lad det trække i 30 min på køl.
- Imens kan du lige lave lidt tilbehør så det springer du til.
- Når du er klar til lammet kan du starte med at brune det af på panden i olie og smør på alle sider - du kan også gøre det i ovnen, resultatet bliver næsten det samme.
- Når du er klar lægger du lammet i en forvarmet ovn, ved 250 grader i 20 min. Tag kødet ud, og dæk det til med stanniol, og lad det hvile i 20 minutter. Så burde du have en perfekt lammekrone. Hvis du har et stegetermometer så skal den være 55-56 grader - endelig ikke mere og husk på, at den let stiger et par grader efter du tager den ud.
Ærtepuré
- Hæld kogende vand over ærterne og lad dem stå i 3 min. Skift vandet ud bagefter og lad dem stå yderligere 3 min - hvis du har en Quooker er det virkelig nemt.
- Tilsæt resten af ingredienserne og blend det hele - smag til med salt og peber.
Du kan lave masser af andet lækkert tilbehør en ærtepuré men hvidløg og mynte er lidt lammet gode ven. Flere laver hvidløgspuré hvor du blender en omgang hvidløg som først er kogt i mælk og så efterfølgende tilsæt nogle rodfrugter efter årstiden – det kunne også være et godt bud.
Det vigtigste at huske er, at ærterne nemt kan miste noget farve hvis de står for længe, så lav det til sidst og server det straks.
Det sødmefulde fra løget er intet mindre end en geni-streg til denne ret. Lam er nemlig en kende sødmefuldt i smagen, så det passer vildt godt sammen. Du skal ikke tænke så meget over, at det er 1 kilo for der går meget til spilde og det er næsten umuligt at få skallen af uden at miste noget.
Den perfekte vin til lam
Det kan være lidt svært at sætte en god vin til lam, da smagen i sig selv er meget delikat, men kombineret med hvidløg, citron og rosmarin samt tilbehør kommer der faktisk en del fylde på retten som helhed. Derfor skal du have en fyldig og kraftig vin.
Dette lam er fra Wales og ja vi har også dansk lam, men jeg købte udenfor “sæson” i Danmark hvor der faktisk er sæson i Wales. Jeg besøgte Wales og netop den gård hvor ovenstående lam kommer fra derfor føler jeg også et nært forhold til det. Du kan læse indlægget om min tur til Wales her, det forklarer en del :-)
Tilbage er der vist bare at ønske en god pinse og håbe på indlægget her har givet lidt inspiration til at lave lam. Inden vi slutter helt ville jeg dog gerne høre hvad din favorit spise til en god pinsemiddag er?
Stik os en kommentar-
Forstår ikke de negative kommentarer.
Hvis man har lidt erfaring i et køkken, er den nem og overskuelig. -
Altså – det hedder en lammekrone, dvs. – i hvert fald inden madbloggerne kom til – kødet blev samlet til en krone(krans), så hele stegen stod op i ovnen og mindede om den fineste krone – de renskrabte ben fuldendte billedet. Benene blev renset til en krone, ikke på en almindelig lammekotelet.
Prøv lige at give dronning Margrethe en stang guld og vove at kalde det en krone – så skal I få at vide, at I render med en halv vind …
Det, I laver, hedder lammekoteletter!
-
Reklamerne dækker for opskriften. Man kan ikke se ret meget af fremgangsmåden :(
-
mekrone
Rids lammet i kryds.
Super dårligt forklaret. Aner ikke hvad jeg skal stille op med citron, rosmarin osv.
Hvad betyder: så det springer du til?
Prøv selv og læs:
Knus hvidløg og hak citronskal samt rosmarin grundigt.
Bland det med lidt citronsaft og lad det trække i 30 min på køl.
Imens kan du lige lave lidt tilbehør så det springer du til.
Når du er klar til lammet kan du starte med at brune det af på panden i olie og smør på alle sider – du kan også gøre det i ovnen, resultatet bliver næsten det samme.
Når du er klar lægger du lammet i en forvarmet ovn, ved 250 grader i 20 min. Tag kødet ud, og dæk det til med stanniol, og lad det hvile i 20 minutter. Så burde du have en perfekt lammekrone. Hvis du har et stegetermometer så skal den være 55-56 grader – endelig ikke mere og husk på, at den let stiger et par grader efter du tager den ud. -
Hvornår skal knust hvidløg citronskal og rosmarin marinade bruges ?
-
Hej,
Det smagte forrygende.
Stegetiden og temperaturen passede med få sekunders mellemrum 😊
Jeg vil også lige gøre opmærksom på den (stadig) manglende forklaring i teksten angående citron-blandingen. Jeg læser først kommentarerne nu.
Jeg læste derfor opskriften sådan, at jeg skulle sætte selve blandingen i køleskabet i en halv time, hvilket jeg gjorde. Jeg undrede mig godt nok. Imens stod lammekronen udenfor på køkkenbordet og fik temperatur. Så røg det hele ind på køl sammen igen.
Så vi spiste 19.30 på en alm. onsdag, ups. Heldigvis var de andre ude at jagte et juletræ.
Jeg brugte i øvrigt et af løgene til en rødvinssauce, en pludselig indskydelse i ventetiden, og det fungerede rigtig fint. Ærtemosen var også dejlig.
Store søn var vist nærmest lykkelig.
Vh Mette -
Skal hvidløg/citron/rosmarin smøres på lammet med det samme eller er det til servering?
-
Jeg synes opskriften er fin, men løgene er for mange. Beskrivelsen af løgene er også al for kort, skal toppene kappes. Hvor meget balsamikoeddike skal der i? Hvordan koordinerer man de to timer i ovnen, når lammet skal ind og have højere temperatur. Eller er det meningen, at løgene skal være kolde ved servering? Venlig hilsen Marie
-
Hej Annemarie – jamen du har da ret – sikke noget sjusk – jeg har opdateret opskriften til dig – håber det er lidt nemmere nu. Du får også lige en kort forklaring her – mængden af løg lyder af meget – men de svinder helt vildt og når du først fjerner skral er der ikke meget igen. Du skal ikke skrælle dem før til sidst – du kan du skære bunden af så de kan “stå op” – tilsæt 1 tsk balsamico og dæk til dem som jeg har beskrevet ved afslutningen…
Håber det er okay – ellers så må du endelig sige til igen! Det skal jo gerne fungere :-)
-
-
Du laver ikke en krone men en carré. Det kan først hedde krone når der er to carréer, der er ridset mellem benene og bundet sammen, så benene peger opad. Deraf navnet krone….
-
Jeg tror vi lader det stå Martin – du har egentlig ret – men folk ved sgu ikke helt hvad carré er ;-)
-
Det var en ordenenlig mundfuld.Jeg har kun købt en halv krone,altså i forstår hvad jeg mener. Havde jeg bare haft min kone.men det har jeg ikke mere. Så jeg kaster mig ud i det.Jeg er også lidt trvl med alle de rødløg.Jeg synes det en god ide
med opskrifter på telefonen.
-
-
Kommentarer