Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 14. december 2018

Scroll to top

Top

4 kommentarer

Guide: Sådan steger du den perfekte lammekrone

Guide: Sådan steger du den perfekte lammekrone
Familiefaren

Har du også nogle gange lidt svært ved at overskue hvordan pokker du for lavet en lækker udskæring som lammekrone? Frygter du også for at komme til at stege den forkert, for meget eller for lidt? Bare rolig – Vi har lavet dette indlæg for, at du sikkert kommer igennem denne lille udfordring og kan servere lækker lam til Pinsen!

Lammekrone er noget af det bedste der findes. Det er nok også derfor det hedder “Lammekrone”! :-) Det er intet mindre end en gudespise – desværre kan prisen også være derefter men alligevel burde du investere lidt ekstra for oplevelsen er helt fantastisk.

Lammekrone…

Lam til Pinse
Forfatter: 
Antal personer: 2
 
Ingredienser
Langtidsbagte løg
  • 1 kg rød
  • Balsamico (1tsk pr. løg)
  • Olie
  • Salt og peber
Lammekrone
  • 1 lammekrone på ben (of course) på ca. 1 kg - min vejede lidt mere.
  • 1 fed hvidløg
  • 1 kvist rosmarin
  • Skallen af ½ citron + lidt af saften
  • Salt og friskkværnet peber
  • Olie og smør til stegning
Ærtepure
  • 300 gram ekstra fine øko frosne ærter
  • 1 spsk smør
  • 2 spsk hønsefond
  • 1 fed hvidløg
  • 1 lille håndfuld mynte
  • Saften af ½ citron
  • Salt og peber
Tilberedning
Langtidsbagte løg
  1. Sæt ovnen på 160 grader
  2. Skær et kryds i alle løgene og giv dem lidt balsamico og olie samt salt og peber. Du kan lige skære bunden af også - så kan de også stå op i ovnen.
  3. Sæt dem i ovnen i 2 timer.
  4. Når de er færdige dækker du løgene til med staniol og et viskestykke så kan de sagtens holde sig lune indtil lammet er færdigt.
  5. Skræl løgene og pres indmaden ud - der bliver overraskende lidt så der skal bruges 1 kg.
Lammekrone
  1. Rids lammet i kryds.
  2. Knus hvidløg og hak citronskal samt rosmarin grundigt.
  3. Bland det med lidt citronsaft og lad det trække i 30 min på køl.
  4. Imens kan du lige lave lidt tilbehør så det springer du til.
  5. Når du er klar til lammet kan du starte med at brune det af på panden i olie og smør på alle sider - du kan også gøre det i ovnen, resultatet bliver næsten det samme.
  6. Når du er klar lægger du lammet i en forvarmet ovn, ved 250 grader i 20 min. Tag kødet ud, og dæk det til med stanniol, og lad det hvile i 20 minutter. Så burde du have en perfekt lammekrone. Hvis du har et stegetermometer så skal den være 55-56 grader - endelig ikke mere og husk på, at den let stiger et par grader efter du tager den ud.
Ærtepuré
  1. Hæld kogende vand over ærterne og lad dem stå i 3 min. Skift vandet ud bagefter og lad dem stå yderligere 3 min - hvis du har en Quooker er det virkelig nemt.
  2. Tilsæt resten af ingredienserne og blend det hele - smag til med salt og peber.

Du kan lave masser af andet lækkert tilbehør en ærtepuré men hvidløg og mynte er lidt lammet gode ven. Flere laver hvidløgspuré hvor du blender en omgang hvidløg som først er kogt i mælk og så efterfølgende tilsæt nogle rodfrugter efter årstiden – det kunne også være et godt bud.

Ærtepuré med mynte…

30 sekunder senere…

Det vigtigste at huske er, at ærterne nemt kan miste noget farve hvis de står for længe, så lav det til sidst og server det straks.

Ærtepuré server straks!

Jeps – du skal bruge mange løg…

Det sødmefulde fra løget er intet mindre end en geni-streg til denne ret. Lam er nemlig en kende sødmefuldt i smagen, så det passer vildt godt sammen. Du skal ikke tænke så meget over, at det er 1 kilo for der går meget til spilde og det er næsten umuligt at få skallen af uden at miste noget.

Den perfekte vin til lam

Det kan være lidt svært at sætte en god vin til lam, da smagen i sig selv er meget delikat, men kombineret med hvidløg, citron og rosmarin samt tilbehør kommer der faktisk en del fylde på retten som helhed. Derfor skal du have en fyldig og kraftig vin.

Meandro Do Vale Meao 2013…

Vi forslår Meandro Do Vale Meao som Jyskvin har til få penge, faktisk kun 99 kr. hvis du tager 6 stk. Den kommer fra Portugal og er til prisende vildt overraskende. Jeg tillader mig, at sammenligne den lidt med vin fra Spanien, dog med den krølle, at du får langt mere for dine penge her.

Vin fra Portugal…. Approved!

Den har en virkelig lækker “kølig” duft af solbar og lidt “flæsk” i næsen – altså ikke på den måde, men lidt røg. Du kan tydeligt fornemme noget sødmefuldt fra fadene og så har den en god afslutning med tørhed og syre som er rigtig godt til denne ret.

Godt match til lam…

Langtidsbagte løg…

Dette lam er fra Wales og ja vi har også dansk lam, men jeg købte udenfor “sæson” i Danmark hvor der faktisk er sæson i Wales. Jeg besøgte Wales og netop den gård hvor ovenstående lam kommer fra derfor føler jeg også et nært forhold til det. Du kan læse indlægget om min tur til Wales her, det forklarer en del :-)

Køb noget godt lam også selv om det kan være en kende dyrt…

 

Jeg var måske lidt ivrig med stegningen først…

Den perfekt pinseret…

Tilbage er der vist bare at ønske en god pinse og håbe på indlægget her har givet lidt inspiration til at lave lam. Inden vi slutter helt ville jeg dog gerne høre hvad din favorit spise til en god pinsemiddag er? 

Kommentarer

  1. Martin

    Du laver ikke en krone men en carré. Det kan først hedde krone når der er to carréer, der er ridset mellem benene og bundet sammen, så benene peger opad. Deraf navnet krone….

    • Jeg tror vi lader det stå Martin – du har egentlig ret – men folk ved sgu ikke helt hvad carré er ;-)

  2. Annemarie Balslev Jespersen

    Jeg synes opskriften er fin, men løgene er for mange. Beskrivelsen af løgene er også al for kort, skal toppene kappes. Hvor meget balsamikoeddike skal der i? Hvordan koordinerer man de to timer i ovnen, når lammet skal ind og have højere temperatur. Eller er det meningen, at løgene skal være kolde ved servering? Venlig hilsen Marie

    • Hej Annemarie – jamen du har da ret – sikke noget sjusk – jeg har opdateret opskriften til dig – håber det er lidt nemmere nu. Du får også lige en kort forklaring her – mængden af løg lyder af meget – men de svinder helt vildt og når du først fjerner skral er der ikke meget igen. Du skal ikke skrælle dem før til sidst – du kan du skære bunden af så de kan “stå op” – tilsæt 1 tsk balsamico og dæk til dem som jeg har beskrevet ved afslutningen…

      Håber det er okay – ellers så må du endelig sige til igen! Det skal jo gerne fungere :-)

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: