Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

84 Comments

Stegte kammuslinger og jomfruhummerhaler, selleripuré og citroncreme

Stegte kammuslinger og jomfruhummerhaler, selleripuré og citroncreme
Webmasteren
En rigtig festforret

I sidste uge fik I opskriften på snacks fra nytårsaften, så hvad er mere naturligt end at fortsætte med forretten: Stegte kammuslinger og jomfruhummere med selleripuré, citroncreme, nødder, brunet smør og urter!

forret-nytårsaften

Størstedelen af retten kan forberedes i god tid (i vores tilfælde dagen inden nytårsaften), hvilket er et must medmindre du vil tilbringe din nytårsaften i køkkenet!

Er du ikke den store sellerifan kan du erstatte det halve sellerihoved med 1 helt blomkål.

Here we go:

Kammuslinger og jomfruhummere

En rigtig festforret
4.06 fra 88 stemmer
Ret: brunet smør, cintroncreme, jomfruhummere, Kammuslinger, nødder, selleripuré, urter
Køkken: Fransk
Antal: 8
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

  • 16 kamuslinger
  • Min. 24 jomfruhummerhaler

Selleripuré

  • 1/2 knoldselleri
  • Ca. 1/2 l sødmælk

Brunet smør med nødder

  • 1 pakke smør
  • 1 håndfuld hasselnødder eller andet

Citroncreme

  • 2 usprøjtede citroner
  • 3 dl Vand
  • 1 dl Sukker

Urter

  • Vi brugte hvad vi kunne få fat i - Brøndkarse karse, purløg og dild

Sådan gør du

Selleripuré - kan laves i forvejen

  • Knoldselleriet skrælles og skræres i grove tern
  • Smelt lidt smør i en gryde - med plads til selleri og mælk
  • Tilsæt selleristykkerne og lad dem sautere et par minutter i smøret uden de bliver rigtig brune
  • Hæld sødmælk over så det dækker
  • Skru ned på ca. 1/3 varme og lad det simre let i 30 minutter eller indtil selleristykkerne er møre
  • Si mælk fra i en skål
  • Smid selleri i en blender og tilsæt lige præcis nok mælk til at blenderen kan køre puréen helt glat
  • Smag til med salt og syre (citron eller en form for lys eddike) og evt. hvid peber - sort misfarver puréen
  • Umiddelbart før servering opvarmes puréen

Brunet smør med nødder - kan laves i forvejen

  • Del nødderne i halve eller hak dem groft
  • Brun smøret - når der lægger sig et mørkt lag på bunden og smørret dufter og smager af nødder, hælder du det over i en beholder og stiller til side til du skal bruge det
  • Umiddelbart før servering varmes smørret op og nødderne tilsættes

Citroncreme - kan laves i forvejen

  • Citronerne skæres i skiver og koges i vand og sukker i 2-3 timer eller til de er møre
  • Vandet sies fra og citronerne får en tur med Bamix'en, hvorefter du har den lækreste letsyrlige creme
  • Smag evt. citroncremen til med ekstra sukker og lidt salt
  • Fyld cremen i en sprøjte- eller frysepose

Kammuslinger

  • Klargør kammuslingerne og lad den evt. tørre på et stykke køkkenrulle eller rent viskestykke
  • Drys dem med lidt salt og lidt mindre sukker
  • Varm en pande (gerne sliplet) op for fuld skrald
  • Tilsæt lidt olie
  • Steg kammuslingerne hårdt på hver side, indtil de har fået en fin karamelliseret overflade - giv dem gerne lidt ekstra salt under stegningen
  • Tag den af panden og læg dem til side
  • Ummidelbart før servering varmes en pande op med en go' klat smør og kammuslingerne vendes heri

Jomfruhummerhaler - tilberedes umiddelbart før servering

  • Varm en pande godt op (lige under max)
  • Tilsæt en go' klat smør samt jomfruhummerhalerne og skru helt op for panden
  • Lad dem stege 1-2 minutter, mens du vender dem på panden eller til de begynder at tage stegefarve (som bilelder afslører, havde jeg ikke fået skruet højt nok op for varmen)
  • Giv dem lidt salt

Urter

  • Umiddelbart før servering plukkes urterne, skylles nænsomt og tørres på køkkenrulle

Noter

Tallerkenerne varmes. Giv hver tallerken en spiseskefuld puré og træk puréen på tværs af tallerken med bagsiden af skeen. Sprøjt et par eller tre med citroncreme ud ved siden af cremen. Fordel kammuslinger og jomfruhummere jævnt udover puréen. Hæld en spiseskefuld brunet smør med nødder udover tallerkenen. Afslut med rigeligt med urter og drik et glas Planeta Chardonnay til:)
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

Velbekomme!

Stik os en kommentar

Comments

  1. Signe

    5 stars
    Hej super lækker opskrift!

    Kan kammuslingerne steges dagen inden, og varmes op på panden inden servering?

  2. Emil

    Har efterhånden lavet denne opskrift en del gange og det sidder på rygraden. Ville så lige genbesøge den oprindelige opskrift for at se om der over tid var noget der var smuttet for mig. Men det var som det skulle være. Men så kom jeg til at læse kommentarer… har folk fuldstændig misset formålet med citron elementet? (I øvrigt officielt døbt citronguffeluf her i køkkenet) Det er jo netop meningen det skal tilføre syre i bitterhed til en ret der er fuldstændig blottet for netop dette. Jeg synes det er en helt genial måde at tilføre retten syre. Og gør man præcis som opskriften siger så er det helt perfekt. Det er jo lemon-curd man laver. Så til jer der læser med, lad jer ikke skræmme og følg blot opskriften. Og så glæd jer til en af de bedste forretter i nogensinde kommer til at sætte tænderne i.

    • Emil

      Det er jo IKKE lemon-curd man laver… forbandede telefon. 😊

  3. Anja Damsholt

    5 stars
    tak for en fantastisk opskrift. Gæsterne var imponerede.

  4. Helle Osther

    3 stars
    Selleripure smager himmelsk 👍 men citroncreme blev til sirup og var ikke muligt at blende. Mon der er for meget sukker i?

  5. Louise Palmelund

    Hej,
    Vi har også lige lavet citron-cremen og den er meget meget besk og bitter fra skralden? Hvad gør vi forkert? Vi har prøvet at tilføje sukker osv. :(
    Vi læste i kommentarene at nogen lavede den uden skralden?

    • Hej Louise.

      Du skal bare smage den til med sukker:)

    • Britt

      5 stars
      Det er en god ide at skrælle citronen – og bruge skallen – skære det hvide af og kassere dette. Derefter følg bare opskriften så bliver det en himmelsk citron creme.

  6. Jeg har lige lavet citroncremen… altså de 2 spsk. det blev til. Er der virkelig nok til 8 Pers??
    Men glæder mig til at afprøve menuen til nytår🎉

    • 5 stars
      Hej Heidi.

      Det er rigeligt. Der er smæk på smagen.

  7. Lotte

    Hej, jeg vil lave retten til nytår, men har lige et spørgsmål til opskriften: hvad betyder “smøger af nødder”.? Kan ikke forstå udtrykket og ej heller læse mig til, om det blot er smørret det smeltes (kan laves i forvejen står der…), eller om nødderne skal i smørret fra starten? Håber nogen kan hjælpe🙏✍️

    • 5 stars
      Hej Lotte.

      Det er en fejl i opskriften og er nu rettet:)

      Der skulle stå smager…

      • lotte holdgaard

        Tusind tak:-)!! Så giver det mere mening. Vil glæde mig. Hvad med de kommentarer, der er på bitterheden. Er den rettet til i opskriften?

  8. Birgit Laurvig

    Jeg har 2 kg frosne jomfruhummerhaler fra Læsø. Går det an at bruge optøede haler? Opskriften ser så lækker ud

  9. Inge-Lise Rasmussen

    5 stars
    Det skønneste forret, smager fantastisk og meget kan forberedes i forvejen

  10. Betina

    5 stars
    Lækker forret som gjorde nytårsgæster glade :-)
    Har citroncreme i overskud, hvad kan jeg bruge den til??

    • 5 stars
      Dejligt at høre! :)

      • Jacob

        Pilles hummerhalerne før stegning eller lige før servering?

      • Hej Jacob.

        Her pilles de før stegning.

  11. Jette

    Halløj. Skal citronerne blendes med skal?
    Mange hilsner Jette

  12. Annette

    Har lige lavet en fin fin citroncreme efter Esbens anvisning. Kunne man ikke lave retten med ene kammuslinger? Eller gør jomfruhummerhalerne noget uundværligt? Glæder mig til at servere den i morgen🍾

  13. Annisette Bjørn Jeppesen

    Hvordan laver jeg citroncremen, hvis jeg ikke har en Bamixer? Har lavet retten før, men kunne ikke få cremen luftig og nu vil jeg lave den til nytår igen, da det smager herre godt, men kunne naturligvis tænke mig at få den luftige creme. Jeg har kun en stavblender?

    • Hej Annisette.

      Det er ikke meningen at citroncremen skal være luftig – nærmest tværtimod! Så du kører den bare med stavblenderen indtil cremen er helt glat – vær tålmodig:)

      Godt nytår!

  14. Vivian

    4 stars
    Min blev også noget bitter men tror vi klarer den og at det er ok i kombien – rent og efter gentagne smagninger (teske fulde) så er mund og gane lidt halv surt bedøvet nu :-).. men i kombi og med små “dråber) er det sikkert super.. de bitre stoffer VIL komme ud ved langvarig kogning så..

    GODT NYTÅR!!

  15. Lea

    Hej Esben.

    Hvor meget vand kom du ved? Jeg skal lige igang med et forsøg nu ;)

  16. Esben

    Helt enig med de øvrige kommentarer om citroncremen. Jeg lavede cremen om, da første forsøg blev alt, alt for bittert. Mit andet forsøg blev rigtig godt:

    1) Riv citronens yderskal (ikke det hvide)
    2) Skræl citronen, så alt hvid fjernes
    3) Skær citronen i skiver og fjern kernerne
    4) Put skiverne og den revne citronskal i gryden og kog i 2 timer med 2-3 spsk sukker
    5) Si vandet fra
    6) Blend og smag til med sukker

    • Vivian

      Værd at prøve !! ;-)

  17. Henrik Sørensen

    Hej webmaster … hvad med at rette opskriften til eller i det mindste lave en note om bitterhed. Du har fået en lang stribe kommentarer på præcis samme emne … at citronerne bliver uspiseligt bitre … så er det jo lidt arrogant ikke at tage det til efterretning og rette opskriften til … jeg har netop kasseret en omgang uspiselig bittercitron … øv!

  18. Karen L.

    4 stars
    Hi hi – godt i gang med at forberede og ville ønske jeg havde læst alle de gode kommentarer inden jeg lavede… gæt en gang… citroncremen 😂
    Men tror faktisk jeg har reddet den med en masse sukker og lidt ekstra vand i blende-processen.
    Men måske det var en idé at rette opskriften til og som det mindste få mængder på sukker og vand? Vi er jo nogle der er nybegyndere 😉 og derfor tak for inspiration til rigtig lækker mad! 😊 Godt nytår!!!

    • God idé Karen.

      Og godt du kom i mål:)

      Godt Nytår!

  19. Mille

    Vores citroncreme er blevet alt for bitter og uspiselig.. hvor meget sukker og vand skal der til og skal kernerne ud af citronerne inden?

  20. Jette Nymand

    Kunne selleripure udskiftes med jordskokkepure?

Submit a Comment

4.06 from 88 votes (69 ratings without comment)

Opskrift Vurdering