Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 26. marts 2019

Scroll to top

Top

47 kommentarer

Nytår: Stegte kammuslinger og jomfruhummere med selleripuré og citroncreme

Nytår: Stegte kammuslinger og jomfruhummere med selleripuré og citroncreme
Webmasteren

I sidste uge fik I opskriften på snacks fra nytårsaften, så hvad er mere naturligt end at fortsætte med forretten: Stegte kammuslinger og jomfruhummere med selleripuré, citroncreme, nødder, brunet smør og urter!

forret-nytårsaften

Størstedelen af retten kan forberedes i god tid (i vores tilfælde dagen inden nytårsaften), hvilket er et must medmindre du vil tilbringe din nytårsaften i køkkenet!

Here we go:

4.5 from 6 reviews
Kammuslinger og jomfruhummere
Forfatter: 
Kategori: Kammuslinger, jomfruhummere, selleripuré, nødder, cintroncreme, brunet smør, urter
Køkken: Fransk
Antal personer: 8
 
Ingredienser
  • 16 kamuslinger
  • Min. 24 jomfruhummerhaler
Selleripuré
  • ½ knoldselleri
  • Ca. ½ l sødmælk
Brunet smør med nødder
  • 1 pakke smør
  • 1 håndfuld hasselnødder eller andet
Citroncreme
  • 2 usprøjtede citroner
  • Vand
  • Sukker
Urter
  • Vi brugte hvad vi kunne få fat i - Brøndkarse, karse, purløg og dild
Tilberedning
Selleripuré - kan laves i forvejen
  1. Knoldselleriet skrælles og skræres i grove tern
  2. Smelt lidt smør i en gryde - med plads til selleri og mælk
  3. Tilsæt selleristykkerne og lad dem sautere et par minutter i smøret uden de bliver rigtig brune
  4. Hæld sødmælk over så det dækker
  5. Skru ned på ca. ⅓ varme og lad det simre let i 30 minutter eller indtil selleristykkerne er møre
  6. Si mælk fra i en skål
  7. Smid selleri i en blender og tilsæt lige præcis nok mælk til at blenderen kan køre puréen helt glat
  8. Smag til med salt og syre (citron eller en form for lys eddike) og evt. hvid peber - sort misfarver puréen
  9. Umiddelbart før servering opvarmes puréen
Brunet smør med nødder - kan laves i forvejen
  1. Del nødderne i halve eller hak dem groft
  2. Brun smøret - når der lægger sig et mørkt lag på bunden og smørret dufter og smøger af nødder hælder du det over i en beholder og stiller til side til du skal bruge det
  3. Umiddelbart før servering varmes smørret op og nødderne tilsættes
Citroncreme - kan laves i forvejen
  1. Citronerne skæres i skiver og koges i vand og sukker i 2-3 timer eller til de er møre
  2. Vandet sies fra og citronerne får en tur med Bamix'en, hvorefter du har den lækreste letsyrlige creme
  3. Fyld cremen i en sprøjte- eller frysepose
Kammuslinger
  1. Klargør kammuslingerne og lad den evt. tørre på et stykke køkkenrulle eller rent viskestykke
  2. Drys dem med lidt salt og lidt mindre sukker
  3. Varm en pande (gerne sliplet) op for fuld skrald
  4. Tilsæt lidt olie
  5. Steg kammuslingerne hårdt på hver side, indtil de har fået en fin karamelliseret overflade - giv dem gerne lidt ekstra salt under stegningen
  6. Tag den af panden og læg dem til side
  7. Ummidelbart før servering varmes en pande op med en go' klat smør og kammuslingerne vendes heri
Jomfruhummerhaler - tilberedes umiddelbart før servering
  1. Varm en pande godt op (lige under max)
  2. Tilsæt en go' klat smør samt jomfruhummerhalerne og skru helt op for panden
  3. Lad dem stege 1-2 minutter, mens du vender dem på panden eller til de begynder at tage stegefarve (som bilelder afslører, havde jeg ikke fået skruet højt nok op for varmen)
  4. Giv dem lidt salt
Urter
  1. Umiddelbart før servering plukkes urterne, skylles nænsomt og tørres på køkkenrulle
Noter og anretning
Tallerkenerne varmes. Giv hver tallerken en spiseskefuld puré og træk puréen på tværs af tallerken med bagsiden af skeen. Sprøjt et par eller tre med citroncreme ud ved siden af cremen. Fordel kammuslinger og jomfruhummere jævnt udover puréen. Hæld en spiseskefuld brunet smør med nødder udover tallerkenen. Afslut med rigeligt med urter og drik et glas Planeta Chardonnay til:)

Velbekomme!

Kommentarer

  1. tobias s. hansen

    Ser lækkert ud :)

    • Mange tak tobias! Og tak for stjernene:)

  2. Jomfruhummer, kammuslinger og brunet smør – og så en smuk anretning – virkelig smukt! :)

  3. Super lækkert, men hvad drak i til ;) ?

  4. En lækker opskrift. Og nogle utroligt fede billeder du får taget af maden!

    Keep up the good work :-)

    • Hej Mette.

      Mange tak for roserne – vi skal gøre vores bedste for at leve op til dem! :)

  5. Martin

    Hvornår får vi resten af opskrifterne til nytårs menuen?

    • Ja det var da egentlig et godt spørgsmål Martin.

      Vi må lige en tur i gemmerne:)

  6. Martin

    Ja for der må da være end end jeg, der venter med spænding :-)

  7. Jeg venter også på resten …. Slurp

  8. Morten tor

    Jeg venter også

  9. Henrik Trabjerg

    Ser virkelig lækker ud……hvad er mænge angivelsen for vand og sukker for citroncremen ??

    • Hej Henrik, jeg dækkede citronerne med vand og smed et par spsk. sukker ved:)

      PS. Beklager det sene svar!

  10. Hvor meget af citronerne skal koges? skal de skrælles og hvor meget skal der evt af???

    • Hele citronen skåret i skiver, så køb øko;)

      PS. Beklager det sene svar!

      • Henrik Olsen

        Ja, tak. Har lige lavet citron cremen og besluttet at den ikke skak på tallerknen. Den er så bitter, at jeg ikke vil bydegæsterne det.
        Ja tror man opnår et bedre resultat, ved at rive det gule af og derefter skrælle citronen. Så undgår man det bitre hvide i skrællen.

  11. Blender du bare citronens hele med en stavblender

  12. René Jensen

    Hvor meget vand og sukker bruger i til denne opskrift?

  13. Rikke

    Tak for inspiration:- )
    Vi lavede jeres super lækre opskrift juleaften, den var faktisk så god at vi gentager succes`en nytårsaften.
    Tips: vi pyntede med sprød grøn tang, det var et hit

  14. Sofie Larsen

    Hej :-)

    Jeg er i gang med forberedelserne til denne lækre opskrift. Jeg har nettop kogt mine citroner og de smager meget, meget, meget bittert. Er det meningen? Vi taler “god negl” bittert. Det er øko citroner.

    De bedste hilsner fra Sofie.

    • Hej Sofie.

      Nej det er ikke meningen – det skulle gerne vær en balanceret sur/sød smag:)

      Hvor meget sukker kogte du dem med?

      Jeg vil tro du kan redde dem med sukker, når de blendes…

      • Sofie Larsen

        Hej igen.
        Jeg brugte mere sukker end anført, og kom yderligere en god del i (endte med rigtig meget) da jeg blendede, men det forblev virkelig bittert. Jeg tror jeg vil forsøge igen, og så fjerne noget af det hvide der sidder mellem kød og skal på citronen, da jeg åbenbart har fået fat i nogle meget beske af slagsen. Mon ikke det kan hjælpe?

        • Det er jeg sikker på. Det er jo der bitterstofferne sidder. Let us know om det hjælper:)

          • Sofie Larsen

            Det hjalp, nu har jeg en dejlig sur/sød citron creme, med en lille raffineret bitterhed :-) . Tak for assistance – og rigtig godt nytår!

  15. Rikke

    Ser rigtig godt ud det vil jeg lave til forret imorgen :-)
    Tak for inspirationen ;)

  16. Claus I

    Jeg har netop lavet forberedelserne til denne ret. Citroncremen driller! Selv om jeg skar det meste hvide fra blev det uspiseligt bittert. Jeg forstår simpelt hen ikke hvordan man kan undgå bitterhed hvis ikke alt det hvide fjernes?

  17. Torsten

    Meget ubalanceret ret. Surt citrontilbehør, intetsigende selleritilbehør. Yder på ingen måde skaldyrene ret. Meget skuffende eksperiment til en nytårsaften

  18. Claus Iversen

    Jeg er helt uenig med Torsten. Fik meget ros for forretten nytårsaften, især for de forskellige delikate smagselementer. Jeg giver dog “kun” 4 stjerner ud af fem fordi jeg er virkelig skeptisk over for opskriften på citroncremen. Den er uspiselig bitter! Kan ikke se hvordan bitterstofferne i citronerne skulle kunne fjernes med denne metode.
    Jeg har selv, efter megen søgen, fundet en metode hvor saften fjernes og resten af citronerne skæres i skiver og koges op med dækkende, koldt vand i ca. 1 minut, hvorefter vandet hældes væk og citronskiverne skylles i en sigte. Denne proces gentages 7 – 8 gange(!)for at fjerne bitterstoffer. Herefter blendes citronerne under tilsætning af 1 god spiseskefuld sukker pr. citron og halvdelen af saften. Værsgo! Fint afbalanceret sur/sød citroncreme med et lille bittert twist.

    • Claus Iversen

      En lille tilføjelse: Anbefaler ikke purløg som urter til denne ret. Løgsmag gør intet godt. Dild, karse, brøndkarse – Super!

    • J Ibsen

      Jeg lavede denne forrygende forret i går (nytårsaften 2016/2017) og vil sige dig tak for dit indslag vedrørende citroncremen. Jeg lavede den på din måde, med at koge citronen 8 gange. Tog man et lille nip af den solo, var den en lille smule bitter, men ikke for meget. Men når man spiste den sammen med andet på tallerkenen gav den en dejlig syrlig sødme. Tak Claus Iversen og godt nytår ….!

  19. Claus

    Ganske enkelt genial og ikke mindst lækker ret. Jeg serverede den for gæsterne og de var helt vilde. Jeg kan klart anbefale denne ret.

  20. Claus

    Og en tilføjelse, jeg lavede den uden citroncreme.

  21. Jette Nymand

    Kunne selleripure udskiftes med jordskokkepure?

  22. Mille

    Vores citroncreme er blevet alt for bitter og uspiselig.. hvor meget sukker og vand skal der til og skal kernerne ud af citronerne inden?

  23. Karen L.

    Hi hi – godt i gang med at forberede og ville ønske jeg havde læst alle de gode kommentarer inden jeg lavede… gæt en gang… citroncremen 😂
    Men tror faktisk jeg har reddet den med en masse sukker og lidt ekstra vand i blende-processen.
    Men måske det var en idé at rette opskriften til og som det mindste få mængder på sukker og vand? Vi er jo nogle der er nybegyndere 😉 og derfor tak for inspiration til rigtig lækker mad! 😊 Godt nytår!!!

    • God idé Karen.

      Og godt du kom i mål:)

      Godt Nytår!

  24. Henrik Sørensen

    Hej webmaster … hvad med at rette opskriften til eller i det mindste lave en note om bitterhed. Du har fået en lang stribe kommentarer på præcis samme emne … at citronerne bliver uspiseligt bitre … så er det jo lidt arrogant ikke at tage det til efterretning og rette opskriften til … jeg har netop kasseret en omgang uspiselig bittercitron … øv!

  25. Esben

    Helt enig med de øvrige kommentarer om citroncremen. Jeg lavede cremen om, da første forsøg blev alt, alt for bittert. Mit andet forsøg blev rigtig godt:

    1) Riv citronens yderskal (ikke det hvide)
    2) Skræl citronen, så alt hvid fjernes
    3) Skær citronen i skiver og fjern kernerne
    4) Put skiverne og den revne citronskal i gryden og kog i 2 timer med 2-3 spsk sukker
    5) Si vandet fra
    6) Blend og smag til med sukker

    • Vivian

      Værd at prøve !! ;-)

  26. Lea

    Hej Esben.

    Hvor meget vand kom du ved? Jeg skal lige igang med et forsøg nu ;)

  27. Vivian

    Min blev også noget bitter men tror vi klarer den og at det er ok i kombien – rent og efter gentagne smagninger (teske fulde) så er mund og gane lidt halv surt bedøvet nu :-).. men i kombi og med små “dråber) er det sikkert super.. de bitre stoffer VIL komme ud ved langvarig kogning så..

    GODT NYTÅR!!

Smid en kommentar

Hvad synes du om opskriften: