Quesadillas -med slowcooked okse
Vi er gået sammen med Kop og Kande for at teste nogle dejlige sager til din stikkontakt. Og det er jo heldigvis sager som skal bruges i køkkenet. Vi er udenfor de mest gængse køkkensager som røremaskiner og elpiskere, da vi tror du i forvejen ved alt om det. Vi er ude de lidt sjovere ting, som rigtigt kan sætte gang i grejentusiaten. Bare roligt, vi tester, så du ved, hvad du skal sætte på ønskesedlen.
Idag skal vi runde to forskellige gadgets. Faktisk er de rigtigt forskellige. Vi er nemlig ude i en gang sloooooow cooking med en slowcooker fra OBH, hvor vi skal lave en ualmindelig god chili con carne. Det er sådan en som bliver lavet med godt kød, som bare får lov til at hygge sig til det falder fra hinanden. Det bedste er så i den sammenhæng, at vi ikke skal gøre meget andet end at brune ingredienserne af og komme i slow cookeren, starte, læne os tilbage og så mærke hvordan duften af mad indtager lokalet på den allermest mundvandsfremkaldende måde.
Jeg tror de fleste ved, at sådan en chili bliver endnu bedre dagen efter. Og her bliver resterne pakket ind til tortillas sammen med ost og så grillet på OptiGrillen fra OBH.
Nu skal jeg ikke forklejne noget, men det her er måske en af de enkleste køkkendimser, som jeg har brugt længe. Hvor sousvide kræver en smule fingerspitzgefühl, er den her ret meget lige ud af landevejen. Enkelt er godt. Reelt set består denne blot af tre forskellige ting. Der er selv keramikgryden, som kan tages op og som du kan servere i. Den står i selv cookeren, som varmer. Den består af en skrueknap i alt, som kan fire ting – Hvor en af dem er at være slukket. Så tilbered ved lav varme, tilbered ved lidt højere varme og hold varm. (Og sluk). Derudover er der et låg.
Slowcookers er ikke helt så stort endnu i Danmark, som det er i USA, hvor det virkeligt er en ting. Så du kan også finde folk som faktisk kan lave alt i denne gryde. Jeg tænker at det er mest oplagt med simreretter og fx risengrød. Det må den være god til. Der findes udgaver, hvor du også kan brune kød af og stege direkte i den. Det kan denne ikke. For jeg ser det virkeligt ikke som et problem, at lige brune tingene af på panden først. Og jo flere ting den kan, lige så mange ting kan gå i stykker. Den her er lige ud af landevejen og det kan vi godt lide. Den er også overraskende nem at rengøre, da du lige kan tage selv gryden op og vaske af. Den kan også gå i opvaskeren. Det eneste du skal være lidt opmærksom på her, er at når du simrer ved høj varme, så er den lidt over kogepunktet, så der er mulighed for at den kan koge tør. Så følg lidt med i tilberedningen, så dette ikke sker. Men derudover tager den dig i hånden og klarer det hele for dig.
Vi springer faktisk direkte ud i en opskrift på – i min verden – verdens bedste chili. Det er ikke så lidt. Men nogen skal jo sige det og hvis der ikke er andre der gør, må man jo selv gøre det. Det her var sådan et søndagsprojekt, hvor man havde alt tid i hele verden. Så jeg valgte også at bruge tykkam i tern. Til en hverdagsversion, kan du klare den noget hurtigere med hakket kød. Jeg synes nogle gange – Nu skal jeg ikke skyde nogen i skoen – at folk ender med at lave sådan en tomatsauce/bolo-ting, hvor de lige smider lidt bønner i og kalder det en chili. Det er også ok, men jeg ville have det lidt mere intenst. Så jeg fravalgte de hakkede tomater fra dåse og gik i stedet en lidt anden vej. Jeg tilføjede en stor dåse tomatpuré, da det har en let jævnende effekt. Derudover kom der 150g soltørrede tomater i, som kommer med en masse umami, der jo passer ret godt til sådan en chili. Det er en smagsbombe. Jeg brugte både kidney og sorte bønner (fra dåse – så god tid havde jeg alligevel heller ikke) og kom dem i efter halvdelen af tilberedningstiden. Da det tilberedes til forsigtigt ved jeg ikke om det har den helt store betydning. Står du og skal ud af døren, så kom det hele i på en gang.
Der er egentlig tænkt til at der skal være chili con carne til 3-4 mennesker på dagen, hvor man så får ris, tortillas, salat og hvad man så ellers normalt spiser til chili con carne til. Og så skulle der gerne være minimum 1/3 tilbage til resterne dagen efter.
Ingredienser
- 1 kg Oksestykkam i grove tern
- 2 stk løg
- 2 stængler bladeselleri
- 4 fed hvidløg
- 140 g tomatpuré (stor dåse)
- 150 g soltørrede tomater
- 4 stk laurbærblade
- 1 spsk oregano
- 2 tsk stødt spidskommen
- 2 tsk stødt koriander
- 10 stk allehånde (evt 1 tsk stødt)
- 5 stk nelliker (evt 0,5 tsk stødt)
- 2 tsk guajillo chili (stødt)
- 2 tsk chipotle (stødt)
- 7,5 dl hønse (eller kalve) fond.
- 2 dåse sorte bønner Drænet
- 1 dåse kidney bønner drænet
Sådan gør du
- Brun kødet grundet i en smule olie. kom i slow cookeren.
- Svits løg, hvidløg og bladselleri i små tern til de er let møre. Kom i slow cookeren.
- Top med krydderier, tomatpuré og soltørrede tomater. Kom fonden på.
- Tænd slowcookeren på high. Lad den simre 4 timer.
- Dræn bønnerne og kom i. Simmer endnu 4 timer.
- Smag til med salt og peber. Eventuelt en smule syre fra eddike eller citron. Spis
Og nu videre til restetrylleriet på anden dagen.
Her skal vi have fingrene i et helt andet aggregat, nemlig optiGrillen fra OBH. Det er sådan et produkt, som jeg har set langt efter, da jeg har set flere bloggere derude være ret glade for, men ikke lige har fået købt. På sin vis er det jo bare en kontaktgrill – Men så alligevel ikke, for den er noget klogere end bare to grillplader, der presses sammen og varmer. Den har nemlig en sensor, som kan fortælle dig hvornår dit kød er færdig. Hvordan den helt præcist gør, ved jeg ikke, for den består af to plader, som man nemt kan tage af og gøre rene. Men jeg brokker mig ikke, for det virker og den er nem at gøre ren. Der er også en lille drypbakke med, som fanger alt overskydende fedt og saft og det er altså ret praktisk. For billedets skyld, er den ikke med her.
Jeg valgte at bruge denne til en gang quesadillas, som er min favoritmåde at brug overskudstortillas og ost. Når jeg så nu også kunne supplere med en virkelig god chili, så bliver det ikke meget bedre. Det er virkelig en god måde at få bugt med en rest kød eller grønt på. JA for den sags skyld også tortillas og ost. Jeg plejer at tørstege dem på en pande, men det her er faktisk meget mere effektivt og du får smeltet ost nemt og bekvemt. Jeg siger ikke du skal købe en optigrill fordi den er god til at smelte ost, for det er jo kødet som er forcen. Men hav det lige i baghovedet. *indsæt Homer Simpson savle gif*
Nu kunne jeg jo ikke lige få fingrene i noget mexicansk ost, så jeg måtte nøjes med noget revet mozzarella, som jeg havde fra et projekt med et stort dansk mejeri i sidste uge. Ja, vi optimerer på madspildet. Dette suppleret op med lidt revet havgus (12). Mozzarellaen giver smeltede ostestrenge, havgus giver smag og dybde. Genial kombo.
Ingredienser
- 8 stk tortillas (medium)
- 100 g revet havgus
- 400 g revet mozzarella
- 600 g chili con carne
- 1 stk Stort løg i tynde skiver
- 3 spsk finthakket frisk koriander
- 2 stk jalapenos i tynde skiver
Sådan gør du
- Fordel den revne ost på tortillaerne. Over hele tortillaen.
- Vend løg, koriander og jalapenos sammen. Fordel på den ene halvdel tortillaen.
- Fordel chilien på løgblandingen. Det er ikke nødvendigt at varme den inden.
- Fold dem sammen og grill 2-3 minutter på "manuel" til osten er smeltet. Tag af varmen og fortsæt med de næste.
- Server med salsa, guacamole og creme fraiche.
Submit a Comment