Rødvinsglace inspireret af Brødrene Koch
Jeg faldt over denne opskrift på en god kraftig rødvinsglace på Carsten opskrifter og har efterfølgende afprøvet den på et par venner til henholdsvis Beef Wellington og et par solide højrebsbøffer – et perfect match, so to speak!
Vær opmærksom på at tilberedningen af denne glace typisk tager mellem 2 og 3 timer!
Pris
Ca. 50 kr. alt efter hvor go’ en rødvin du vælger at bruge
Ingredienser
- 1 dl balsamicoeddike – æble- rødvins- osv. kan naturligvis også bruges, og gerne i kombination
- 1 spsk. honning
- 1/2 flaske rødvin – gerne go’ rødvin
- 1/4 flaske portvin – jeg har også brugt sherry med stor succes
- 50 gram champignon
- 2 fed hvidløg
- 2 stk løg
- 1 liter kalvebouillon eller kalvefond
- 50 gram smør
- tomatpure/en håndfuld cherrytomater - dette er ikke en del af brødrenes opskrift men jeg synes lige det giver det sidste touch
Sådan gør du
- Honning karamelliseres let, eddike tilsættes og begge dele koges ind sammen til en såkaldt gastrique
- Rødvin og portvin tilsættes og det hele reduceres til en tredjedel
- De øvrige ingredienser tilsættes på nær smør, og saucen koges ind til 4 max 3 dl - evt. 2 alt efter hvor kraftigt du ønsker din sauce og hvor tynd/tyk den er på dette tidspunkt
- Saucen sies og koges derefter op - du kan med fordel lave hertil dagen i forvejen
- Efter at saucen er taget af varmen, “monteres” med koldt smør umiddelbart før servering
Noter
/Velbekomme
Har du lyst til at læse mere om den klassiske franske rødvinssauce, har Bergholt skrevet et rigtig godt indlæg om emnet.
Stik os en kommentar-
Hvis man laver til 6 personer skal man så doble den op for at være sikker? Har lavet den før og den er mega god😊
-
Jeg har prøvet den af et par gange – den er fantastisk
Kan man bruge den til juleanden hvis nu man skifter fonnen ud med andefon? Er det set før🤔
-
Tak for opskrift. Men det er ikke en gestrickt I beskriver her? Og hvad betyder “monteres” med koldt smør? Hilsen Thomas
-
Fantastisk sauce -
Under pkt 1. Honning karamelliseres let, eddike tilsættes og begge dele koges ind sammen til en såkaldt gastrique.
Hvor meget skal det koges ind?
-
Kan man bruge masala i stedet for portvin. Har nemlig en rest stående.
-
Hej
Bruger du en hjemmelavet fond eller en købefond? Og i så fald, er der en du kan anbefale? -
Hvad vil det sige at man monterer den??
Bare så jeg ved hvilken effekt det er jeg skal regne med at det giver 😁-
At “montere” betyder at piske/røre kold smør i, efter glacen er taget af varmen. Den må ikke koge efter smørret er monteret, da man så risikerer, at den skiller :-)
-
-
Hej!
Jeg står og vil lave denne i dag til nytårsmaden, men er blevet i tvivl mht. mængden af portvin, da disse varierer i størrelse.. Så hvad vil I ca. vurdere 1/4 flaske til at være?Godt nytår!
-
En hel flaske er 700 ml., så en kvart flaske er 188 ml. Det er den mængde, jeg bruger i hvert fald :-)
-
-
Hvornår og hvordan tilsætter man tomatpuré?
-
Hejsa! Jeg har brugt aftenen på at lave rødvinsglace, som jeg jo godt ved skal være sød, men hvis jeg nu synes den er for sød, og mangler en lidt mere krydret smag, hvad bør man så tilføje, bare peber og salt? eller er vi ude i noget andet der kan klare det?
-
Hej, skal der være låg på når man koger ind? Vh Annbritt
-
Hej igen. Jeg har nu gået i gang med rødvinsglacen da jeg ska arbejde det meste af i morgen. Jeg ska sig først bruge den nytårsaften. Kan den holde sig i køleskab indtil d 31/12 hvor jeg så monterer den umiddelbart før den skal bruges eller ska jeg fryse den?
Tak for hurtigt svar sidst
Maria -
Hej. Hvor meget er to stykker løg? Er det to hele løg?
Hvor svær er denne opskrift, har ikke forsøgt mig med rødvinsglace før
Vh maria-
Det er to hele løg :-)
-
-
Jeg har lavet denne flere gange, for den er jo fantastisk god.
Jeg vil gerne høre, om nogen har lavet den på ande fond, for jeg vil gerne lave den til anden juleaften?
Gode ideer modtages meget gerne.
Tak på forhånd. -
Jeg har lavet denne glace et par gange nu, og har et tip til en tykkere glace uden brug af jævning:
Når glacen er kogt ind til ca. 3 dl. væske (fyldet i gryden ikke medregnet), sies glacen som beskrevet i opskriften. Fyldet blendes grundigt med en stavblender. Dernæst tilsættes dele af fyldet igen under omrøring, indtil den ønskede konsistens opnås. Kog op, tag af varmen, montér, server.
Personligt starter jeg også med at lave løgene til bløde løg i en gryde med lidt fedtstof, samtidig med at opskriftens pkt. 1 og 2 udføres i en anden gryde. Herefter hældes indholdet af gryde nr. 2 over i gryde nr. 1. De bløde løg giver mere sødme, og bidrager også til en tykkere glace pga. karamellisering.
Jeg bruger i øvrigt dobbelt så mange løg og dobbelt så meget honning som beskrevet i opskriften, for at få en sødere glace. Men det er jo en smagssag, hvor sød man ønsker den.
-
Kan man godt lave glacen i forvejen, og så evt. fryse den ned, og så tø op til brug? Jeg skal nemlig holde fødselsdag, og havde tænkt mig at forsøge mig med denne glace til hovedretten, men da den tager så lang tid, så jeg gerne, at den kunne laves i forvejen, så jeg har mere tid til alt det andet der skal laves på selve dagen :)
-
Åh det vil jeg også gerne vide, og hvis den er frysegnet. Monterer man så sovsen før eller efter frysning?
-
-
Jeg testede opskriften i dag. Glacen blev super lækkert :-) Jeg lavede gastrikken med 100 g rørsukker i stedet for honning (sidder i et sommerhus lang pokker i vold og havde ikke lige honning i huset). Det spillede fint og så smed jeg et par kviste timian og lidt persille i.
Tak for en dejlig opskrift :-) -
Har lavet denne glace til vores nytårsmenu. Hold nu op hvor var den god. Vi fik den til krondyr.
Jeg brugte balsamico med rødvin. Hvilke råvarer kan jeg bruge hvis jeg ville lave en til fisk med citrus. Har du et forslag.
Comments