Gastromand.dk | 24. April 2018

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

2 i 1: Kulgrill og grillvin

2 i 1: Kulgrill og grillvin
Familiefaren

Vi er en nation som elsker at grille! Kender du nogen som undlader at sige ordet “grill” i samme sĂŠtning som “sommer og julimĂ„ned”? Nej vel – det er det vi elsker og navnlig om sommeren, nĂ„r den altsĂ„ kommer…

De sidste mange Är har vi pÄ Gastromand faktisk kun grillet pÄ Weber og Grand Hall, hvor sidste vist nok stÄr uden dansk importÞr, sÄ reelt har det kun vÊret Weber. Vi synes Weber er godt og et lÊkkert produkt, men fakta er jo, at hvilket som helst marked hvor der stort set kun er én udbyder er smÄkedeligt. Ikke fordi produkterne er dÄrlige vi vil bare gerne have muligheden for at vÊlge. Nu ved jeg godt, at der er andre, men det har primÊrt vÊret Weber som har og stadigvÊk dominerer markedet.

Here we go…

Her pĂ„ det sidste er der kommet en del nyt til Gastromand. I sidste uge havde vi kigget pĂ„ Napoleon Gasgrill som kommer fra Canada og er temmelig blĂŠrede. Imellemtiden fik vi muligheden for at kigge lidt pĂ„ Heston Blumenthals Everdure som virkelig er highend og temmelig fede – her kan man tale om et design som trĂŠkker i en helt alternativ retning. Til sidst har jeg gennem nogle uger leget lidt med “Röstle” som jeg faktisk slet ikke kendte.

Ready to go…

Udseende og fÞrstehÄndsindtryk

Röstle er tysk og har eksisteret siden 1888 og er nok mest kendt for vÊrktÞj og kÞkkenredskaber, men har de sidste 10 Är lavet grill i hÞj kvalitet. Nu forsÞger de at komme ind pÄ det danske marked. Jeg har haft fornÞjelsen af, at teste deres Kuglegrill No 1 F60 AIR som er en traditionel kuglegrill pÄ hjul. Umiddelbart ser det hele fornuftigt ud, jeg bakser dog lidt med skruerne til at samle stellet med og undrer mig faktisk lidt over, at meget af det kommer usamlet, men fair nok, det er der sikkert en Ärsag til. Efter 30 min og en enkelt Þl er jeg fÊrdig. De er sendt godt med ekstra udstyr med og endda forskellige kul og briketter samt tÊndvÊske, sÄ der er ingen undskyldning for ikke at starte svinet op her og nu!

Ganske god ide med sĂ„ nem justering af luften…

Kvalitet og design

Nu har jeg jo lige lĂŠrt at det stĂ„l som skulle vĂŠre bedst til grill er typen 304. Her er der brugt noget som hedder “18/10” og hĂ„nden pĂ„ hjertet, jeg ved faktisk ikke hvad der er bedst. Men det er porcelĂŠnsemaljereret stĂ„l og rammen er i galvaniseret og pulverlarkeret stĂ„l sĂ„ mon ikke det holder? Selve grillristen er af rustfritstĂ„l sĂ„ den kan du faktisk banke i din opvaskemaskine! Thumps up! Ellers har vi 60 cm grill areal og 10 Ă„rs garanti pĂ„ emaljen, sĂ„ mon ikke den holder?

Its a Wrap!

Grillvin!

Udover nogle gode store bÞffer og andet lÊkkert som er blevet lagt pÄ grillen gennem den sidste tid hvor vejrguderne rent faktisk har tilladt os at grille sÄ er der ogsÄ blevet drukket en god del vin. Normalt er jeg ikke til det italienske, men siden jeg lavede vildsvineburger i vinter hvor jeg fik en lÊkker Barolo til er jeg blevet omvendt. Cappa Vin havde tilsendt nogle gode bud hvor du af dem var italienske og en enkelt spanier som passede glimrende til grill.

Og sĂ„ mĂ„ der drikkes vin til…

Den fĂžrste italiener som jeg Ă„bnede var denne 2015 Cascina d’Or, Monferrato pĂ„ en blanding af Carbernet Sauvognon (30%) og Nebbiolo (60%) samt lidt Barera (10%). Det er virkelig kun italienerne som gĂžr den slags, total wild west! Vinen er prĂŠcis hvad jeg tĂŠnker om grillvin – den har masser af volume og syre til at styre den fede grillmad. Jeg serverede den helt ned pĂ„ 15 grader hvilket var godt. Navnlig dens duft af trĂŠ og modne rĂžde bĂŠr var godt til bĂžffen. Om den hĂžrer under nogen konstellation aner jeg virkelig ikke, men til 99 kr. pĂ„ tilbud var den godkendt.

Vores grillvin denne dag… Tak til Cappa Vin!

Da vi var hoppet pĂ„ vognen med italiensk mĂ„tte vi hellere gĂ„ til den nĂŠste. En Ripasso som egentlig er en anden presning af Amarone Monteci – San Michele fra 2010. Det er det ogsĂ„ her, dog er der tilsat friske tĂžrrede druer som betyder at den har mulighed for at kalde sig “Valpolicella Ripasso Classico Superiore. Denne var god at drikke efter Cascina da, den nok var lidt mere voluminĂžs og kraftig. Den havde intet problem med vores onglet og fede sauce – syren er ikke helt sĂ„ fremtrĂŠdende som den fĂžrste, bestemt ikke dumt. Prisen ligger lige nu pĂ„ 159 kr. nedsat fra 225 kr. hvilket mĂ„ siges at vĂŠre en god pris, ogsĂ„ grundet det, at den faktisk er flot moden nu.

Vi sluttede af med en tur til Ribera del Duero pĂ„ 100 % Tempranillo med en 2014 Tiempo, Briego med masser af duft og kraft. Denne kunne reelt ogsĂ„ have vĂŠret serveret som den anden vin i rĂŠkken. De fleste af jer kender godt dette omrĂ„de og drue som ofte giver vine med masser af “kĂžlig duft” af kĂŠrnemĂŠlk sammen med blĂ„bĂŠr og vanilje fra faddet, det er lĂŠkker vin som er virkelig godt til grillen.

Testen

Virker grillen? Tjek! Er det gennemfĂžrt? Tjek! Holder den varmen? Tjek! Alt fungerer helt fint og Röstle laver en glimrende grill. Vi vender lidt tilbage til det, men prisen undrer mig lidt. 2995,- virker voldsomt, nĂ„r vi sammenligner med Webers 57 cm der ligger pĂ„ ca. 1800,- Jeg er med pĂ„, at Röstles stativ og hjul er noget mere kompakte og ikke helt sĂ„ “skramlet” som Webers altsĂ„ godt kan vĂŠre, men prisforskellen stikker lidt af.

Starter med et par pĂžlser, bare fordi…

Der er blevet grillet meget de sidste uger, ogsĂ„ selv om vejret ikke har vĂŠret til det. Noget af det bedste blev “Onglet” eller nyretap, som det sjĂŠldent kaldes. Det ĂŠndrer dog ikke ved, at det er en gudespise til fĂ„ penge. Jeg kĂžbte over et kilo for under 100 kr. og det var endda i Irma i KBH som nok ikke er det billigste sted.

Onglet eller nyretap…

Dertil blev der grillet nogle sĂžde kartofler og andre grĂžntsager og naturligvis en herlig bearnaise, som jeg godt vil indrĂžmme skilte fĂžrste gang – ja det sker ogsĂ„ for os – nok mest fordi der var blevet delt lidt for meget vin og cocktails inden da!

Det skader ikke med en GT imens man venter…

Det skal have 2 min… max!

Derudover blev der grillet masser af kĂžd, kylling, laks og en lille sĂžd porchetta og alt fungerer naturligvis upĂ„klageligt. Noget af det som Röstle faktisk gĂžr godt er deres tilbehĂžr, som ligger lavt i pris og udvalget er enormt – der slĂ„r de Weber pĂ„ prisen uden problemer – medmindre Weber er sat ned med 25-50 % som det jo ofte er – men I er forhĂ„bentlig med.

Lidt bearnaise til gĂžr bestemt intet!

Valg af kul

Briketter, kul, trĂŠkul, stenkul, lavasten, CO2 neutrale eller ej? Det kan vĂŠre svĂŠrt at finde rundt i. Men faktisk er det til at overskue. Uden at det skal blive en teste af kul sĂ„ kommer lige lidt tips her. FĂžrst sĂ„ vĂŠlger du om du er nede med miljĂžet og synes CO2 er noget skidt eller ej? Hvis ja, sĂ„ vĂŠlger du de neutrale – ellers det modsatte. VI har begge dele med her. SĂ„ kigger vi pĂ„ det formĂ„l – er det quick fix eller slow? Hvis det er fĂžrste, altsĂ„ du gerne vil hurtig gang og godt kan acceptere, at din grill mister varmen efter kort tid sĂ„ kan trĂŠkul vĂŠre et bud. Det har en god rĂžg smag men grundet det, at det er smĂ„ stykker af trĂŠ sĂ„ brĂŠnder det hurtigt ud.

Lidt at starte op med…

Briketter og kul er bedre hvis du vĂŠre gĂ„ slow – her kan Quick Glow (der er CO2 Friendly) eller Heat Beads – hvor sidste er ret populĂŠre vĂŠre gode bud. De siger begge, at de er mellem 20-30 min at fĂ„ varme hvilket nok er lige i underkanten. Begge rammer en hĂžj varme som snildt ligger over 300 grader. Dog er min erfaring, at du skal bruge lidt flere Head Beads end Quick Glow for at opnĂ„ samme varme. Begge holder dog godt og har kontant varme. Til sidst er der ogsĂ„ “Nature of Barbecuing” som er skaller fra kokosnĂždder der er lavet til briketter som er helt neutrale og miljĂžvenlige. De fungerer faktisk mindst lige sĂ„ godt, men er lidt svĂŠrere at fĂ„ antĂŠndt. Ellers sĂ„ er der disse ting at have in mente:

  • Hold Ăžje med indholdet af vand – ikke over 10 % og gerne under.
  • Hold Ăžje med indholdet af aske, som angivet hvor meget der er igen efter de er brĂŠndt ud – ikke over 20 % og meget gerne langt under.
  • Hold Ăžje med “bundet kulstof” som er evnen til at afgive varme – her skal vi vĂŠre over 70 % og gerne hĂžjere.

Fra venstre mod hĂžjre – Head Beads – Nature of – Quick Glow…

Dommen

Röstle gĂžr det ganske fint – grillen fungere og det er gennemfĂžrt. Prisen skrĂŠmmer mig lidt for deres F60 pĂ„ 2999,- som ikke virker konkurrencedygtig nok i forhold til Weber. Det er muligt, at jeg har ramt deres vejledende udsalgspris og at den sĂŠlges billigere, i givet fald giver det bedre mening. Stativet og “Air Control System” fungerer godt. Grillen opfylder de egenskaber som jeg mener er nĂždvendige – der er godt stort grillareal pĂ„ 60 cm – som faktisk ogsĂ„ kan fĂ„s i 50 cm hvis man mener det er nok (og nej det gĂžr du ikke!) – den har garanti mod rust sĂ„ du er sikret mod denne del. Vi lander pĂ„ 4 flotte stjerner, for det er et godt produkt, men prisen trĂŠkker lidt ned – det er muligt den skal justeres og derefter kunne man sagtens kigge pĂ„ stjernerne efterfĂžlgende for lĂ„ den 1000 kr. mindre ville jeg sige, at det var en no brainer nĂ„r valget skal trĂŠffes med din kommende kuglegrill. Derudover synes jeg det er fedt, at nye brands kommer pĂ„ det europĂŠiske og danske marked – Weber er godt, men friheden til at vĂŠlge er bedre.

God sommer!

4/6 Gastromands BedĂžmmelse' width=

Tech Specs

MÊrke: Rösle
Model: No. 1 F60 AIR
Type: Kuglegrill
Farve: Sort
Materiale: Kuglegrillens bund og lÄg af porcelÊnsemaljeret stÄl. Kraftigt ramme i galvaniseret og pulverlakeret stÄl
Grillrist-materiale: Rustfrit stÄl (tÄler opvaskemaskine)
Askeopsamler: Ja
Integreret termometer: Ja
VĂŠgt i kg: 26
Grillareal: 50 cm i diameter, svarende til et grillareal pÄ 1.886 cm2
MĂ„l i cm: 73 x 83 x 105
Garanti: 10 Är pÄ emaljen
Kulbakker: inkl. 2 stk.
GS Certificering: Ja

Smid en kommentar