Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 3. oktober 2024

Scroll to top

Top

2 kommentarer

2 i 1: Kulgrill og grillvin

2 i 1: Kulgrill og grillvin

Vi er en nation som elsker at grille! Kender du nogen som undlader at sige ordet “grill” i samme sætning som “sommer og julimåned”? Nej vel – det er det vi elsker og navnlig om sommeren, når den altså kommer…

De sidste mange år har vi på Gastromand faktisk kun grillet på Weber og Grand Hall, hvor sidste vist nok står uden dansk importør, så reelt har det kun været Weber. Vi synes Weber er godt og et lækkert produkt, men fakta er jo, at hvilket som helst marked hvor der stort set kun er én udbyder er småkedeligt. Ikke fordi produkterne er dårlige vi vil bare gerne have muligheden for at vælge. Nu ved jeg godt, at der er andre, men det har primært været Weber som har og stadigvæk dominerer markedet.

Here we go…

Her på det sidste er der kommet en del nyt til Gastromand. I sidste uge havde vi kigget på Napoleon Gasgrill som kommer fra Canada og er temmelig blærede. Imellemtiden fik vi muligheden for at kigge lidt på Heston Blumenthals Everdure som virkelig er highend og temmelig fede – her kan man tale om et design som trækker i en helt alternativ retning. Til sidst har jeg gennem nogle uger leget lidt med “Röstle” som jeg faktisk slet ikke kendte.

Ready to go…

Udseende og førstehåndsindtryk

Röstle er tysk og har eksisteret siden 1888 og er nok mest kendt for værktøj og køkkenredskaber, men har de sidste 10 år lavet grill i høj kvalitet. Nu forsøger de at komme ind på det danske marked. Jeg har haft fornøjelsen af, at teste deres Kuglegrill No 1 F60 AIR som er en traditionel kuglegrill på hjul. Umiddelbart ser det hele fornuftigt ud, jeg bakser dog lidt med skruerne til at samle stellet med og undrer mig faktisk lidt over, at meget af det kommer usamlet, men fair nok, det er der sikkert en årsag til. Efter 30 min og en enkelt øl er jeg færdig. De er sendt godt med ekstra udstyr med og endda forskellige kul og briketter samt tændvæske, så der er ingen undskyldning for ikke at starte svinet op her og nu!

Ganske god ide med så nem justering af luften…

Kvalitet og design

Nu har jeg jo lige lært at det stål som skulle være bedst til grill er typen 304. Her er der brugt noget som hedder “18/10” og hånden på hjertet, jeg ved faktisk ikke hvad der er bedst. Men det er porcelænsemaljereret stål og rammen er i galvaniseret og pulverlarkeret stål så mon ikke det holder? Selve grillristen er af rustfritstål så den kan du faktisk banke i din opvaskemaskine! Thumps up! Ellers har vi 60 cm grill areal og 10 års garanti på emaljen, så mon ikke den holder?

Its a Wrap!

Grillvin!

Udover nogle gode store bøffer og andet lækkert som er blevet lagt på grillen gennem den sidste tid hvor vejrguderne rent faktisk har tilladt os at grille så er der også blevet drukket en god del vin. Normalt er jeg ikke til det italienske, men siden jeg lavede vildsvineburger i vinter hvor jeg fik en lækker Barolo til er jeg blevet omvendt. Cappa Vin havde tilsendt nogle gode bud hvor du af dem var italienske og en enkelt spanier som passede glimrende til grill.

Og så må der drikkes vin til…

Den første italiener som jeg åbnede var denne 2015 Cascina d’Or, Monferrato på en blanding af Carbernet Sauvognon (30%) og Nebbiolo (60%) samt lidt Barera (10%). Det er virkelig kun italienerne som gør den slags, total wild west! Vinen er præcis hvad jeg tænker om grillvin – den har masser af volume og syre til at styre den fede grillmad. Jeg serverede den helt ned på 15 grader hvilket var godt. Navnlig dens duft af træ og modne røde bær var godt til bøffen. Om den hører under nogen konstellation aner jeg virkelig ikke, men til 99 kr. på tilbud var den godkendt.

Vores grillvin denne dag… Tak til Cappa Vin!

Da vi var hoppet på vognen med italiensk måtte vi hellere gå til den næste. En Ripasso som egentlig er en anden presning af Amarone Monteci – San Michele fra 2010. Det er det også her, dog er der tilsat friske tørrede druer som betyder at den har mulighed for at kalde sig “Valpolicella Ripasso Classico Superiore. Denne var god at drikke efter Cascina da, den nok var lidt mere voluminøs og kraftig. Den havde intet problem med vores onglet og fede sauce – syren er ikke helt så fremtrædende som den første, bestemt ikke dumt. Prisen ligger lige nu på 159 kr. nedsat fra 225 kr. hvilket må siges at være en god pris, også grundet det, at den faktisk er flot moden nu.

Vi sluttede af med en tur til Ribera del Duero på 100 % Tempranillo med en 2014 Tiempo, Briego med masser af duft og kraft. Denne kunne reelt også have været serveret som den anden vin i rækken. De fleste af jer kender godt dette område og drue som ofte giver vine med masser af “kølig duft” af kærnemælk sammen med blåbær og vanilje fra faddet, det er lækker vin som er virkelig godt til grillen.

Testen

Virker grillen? Tjek! Er det gennemført? Tjek! Holder den varmen? Tjek! Alt fungerer helt fint og Röstle laver en glimrende grill. Vi vender lidt tilbage til det, men prisen undrer mig lidt. 2995,- virker voldsomt, når vi sammenligner med Webers 57 cm der ligger på ca. 1800,- Jeg er med på, at Röstles stativ og hjul er noget mere kompakte og ikke helt så “skramlet” som Webers altså godt kan være, men prisforskellen stikker lidt af.

Starter med et par pølser, bare fordi…

Der er blevet grillet meget de sidste uger, også selv om vejret ikke har været til det. Noget af det bedste blev “Onglet” eller nyretap, som det sjældent kaldes. Det ændrer dog ikke ved, at det er en gudespise til få penge. Jeg købte over et kilo for under 100 kr. og det var endda i Irma i KBH som nok ikke er det billigste sted.

Onglet eller nyretap…

Dertil blev der grillet nogle søde kartofler og andre grøntsager og naturligvis en herlig bearnaise, som jeg godt vil indrømme skilte første gang – ja det sker også for os – nok mest fordi der var blevet delt lidt for meget vin og cocktails inden da!

Det skader ikke med en GT imens man venter…

Det skal have 2 min… max!

Derudover blev der grillet masser af kød, kylling, laks og en lille sød porchetta og alt fungerer naturligvis upåklageligt. Noget af det som Röstle faktisk gør godt er deres tilbehør, som ligger lavt i pris og udvalget er enormt – der slår de Weber på prisen uden problemer – medmindre Weber er sat ned med 25-50 % som det jo ofte er – men I er forhåbentlig med.

Lidt bearnaise til gør bestemt intet!

Valg af kul

Briketter, kul, trækul, stenkul, lavasten, CO2 neutrale eller ej? Det kan være svært at finde rundt i. Men faktisk er det til at overskue. Uden at det skal blive en teste af kul så kommer lige lidt tips her. Først så vælger du om du er nede med miljøet og synes CO2 er noget skidt eller ej? Hvis ja, så vælger du de neutrale – ellers det modsatte. VI har begge dele med her. Så kigger vi på det formål – er det quick fix eller slow? Hvis det er første, altså du gerne vil hurtig gang og godt kan acceptere, at din grill mister varmen efter kort tid så kan trækul være et bud. Det har en god røg smag men grundet det, at det er små stykker af træ så brænder det hurtigt ud.

Lidt at starte op med…

Briketter og kul er bedre hvis du være gå slow – her kan Quick Glow (der er CO2 Friendly) eller Heat Beads – hvor sidste er ret populære være gode bud. De siger begge, at de er mellem 20-30 min at få varme hvilket nok er lige i underkanten. Begge rammer en høj varme som snildt ligger over 300 grader. Dog er min erfaring, at du skal bruge lidt flere Head Beads end Quick Glow for at opnå samme varme. Begge holder dog godt og har kontant varme. Til sidst er der også “Nature of Barbecuing” som er skaller fra kokosnødder der er lavet til briketter som er helt neutrale og miljøvenlige. De fungerer faktisk mindst lige så godt, men er lidt sværere at få antændt. Ellers så er der disse ting at have in mente:

  • Hold øje med indholdet af vand – ikke over 10 % og gerne under.
  • Hold øje med indholdet af aske, som angivet hvor meget der er igen efter de er brændt ud – ikke over 20 % og meget gerne langt under.
  • Hold øje med “bundet kulstof” som er evnen til at afgive varme – her skal vi være over 70 % og gerne højere.

Fra venstre mod højre – Head Beads – Nature of – Quick Glow…

Dommen

Röstle gør det ganske fint – grillen fungere og det er gennemført. Prisen skræmmer mig lidt for deres F60 på 2999,- som ikke virker konkurrencedygtig nok i forhold til Weber. Det er muligt, at jeg har ramt deres vejledende udsalgspris og at den sælges billigere, i givet fald giver det bedre mening. Stativet og “Air Control System” fungerer godt. Grillen opfylder de egenskaber som jeg mener er nødvendige – der er godt stort grillareal på 60 cm – som faktisk også kan fås i 50 cm hvis man mener det er nok (og nej det gør du ikke!) – den har garanti mod rust så du er sikret mod denne del. Vi lander på 4 flotte stjerner, for det er et godt produkt, men prisen trækker lidt ned – det er muligt den skal justeres og derefter kunne man sagtens kigge på stjernerne efterfølgende for lå den 1000 kr. mindre ville jeg sige, at det var en no brainer når valget skal træffes med din kommende kuglegrill. Derudover synes jeg det er fedt, at nye brands kommer på det europæiske og danske marked – Weber er godt, men friheden til at vælge er bedre.

God sommer!

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Tech Specs

Mærke: Rösle
Model: No. 1 F60 AIR
Type: Kuglegrill
Farve: Sort
Materiale: Kuglegrillens bund og låg af porcelænsemaljeret stål. Kraftigt ramme i galvaniseret og pulverlakeret stål
Grillrist-materiale: Rustfrit stål (tåler opvaskemaskine)
Askeopsamler: Ja
Integreret termometer: Ja
Vægt i kg: 26
Grillareal: 50 cm i diameter, svarende til et grillareal på 1.886 cm2
Mål i cm: 73 x 83 x 105
Garanti: 10 år på emaljen
Kulbakker: inkl. 2 stk.
GS Certificering: Ja
Stik os en kommentar

Kommentarer

Smid en kommentar