ANMELDELSE: SILD a la Palægade
Det er påsketid og det betyder påskefrokoster i rigtig mange danske hjem. En af de faste retter på et påskebord er sild – og ofte gerne i flere afskygninger.
Bogen Sild a ala Palægade handler lige netop om ja … you guessed it – SILD! Så er du kæmpe fan af sild, så kan du roligt læse videre.
Læs også: Hjemmelavet karrysalat – glem alt om Gråsten og K-salat
Måske er du helt nede med, hvilke sild du elsker at spise, og har hele dit opskriftsarsenal i orden – men hvis nu det ikke er tilfældet, så er der 100 opskrifter i denne bog, som kan inspirere til det kommende påskebord (eller jul).
Læs også: Marinerede Sild ala Gastromand
Det er en god flok prominente og kompetente mennesker, som er kommet med input til bogen og tæller bl.a. Claus Meyer, Jørgen Leth, Nikolaj Kirk, Bente Scavenius og Bo Lidegaard. Derudover så er det “a la Palægade” (som titlen antyder), og som jo ikke er hvilket som helst sted. Restaurant Palægade er jo en vaskeægte dansk smørrebrødsinstitution. Det er derfor ikke så overraskende, at de har en finger med i spillet. Det er nok heller ikke overraskende at netop Restaurant Palægade vandt Årest Sild 2019 fornyligt.
Udseende og førstehåndsindtryk
Det er en stor moppedreng, vi har fat i her, og selvom den for nogen måske kan virke lidt tung og uhandy, så er den virkelig i lækker kvalitet.
Den er flot bundet ind i en mørkeblå farve, og på forsiden slås temaet fast med sølvfarvet “falsk” fiskeskæl. Det hele er holdt i en minimalistisk stil, som mest af alt bringer tankerne hen mod Ronny Emborgs kogebog Troldmandens kogebog.
Læs også: Påskefrokost: Sild med ramsløgscreme
Opbygning, struktur og indhold
Selve bogen starter ud med et citat af Jørgen Leth, og herefter støder du på indholdsfortegnelsen. Bogen indeholder som sagt 100 opskrifter, men inden du når til dem, er der en masse baggrundsviden og basisteknikker som gennemgåes på ganske forståelig manér. Så har du ikke styr på f.eks. fileteringen, er der her hjælp at hente.
Opskrifterne er delt op i årstider/højtider, og det giver ret god mening i forhold til temaet. Det hele afsluttes med “de våde varer”, som egentlig ikke er opskrifter, men mere en hyldest til det, der kommer i glasset, når silden skal indtages.
Billeder
Ingen bog om mad uden billeder, og billeder er der skam masser af. For hver af opskrifterne er der et tilhørende billede af retten. Desuden er der masser af stemningsbilleder, som hele tiden understreger, hvad vi har at gøre med.
Billederne er alle meget mørke, og jeg går ud fra det er for at skabe noget kontrast til nogle af de lidt teksttunge sider.
Selvom de alle er med mørk baggrund, er det stadig muligt at se, hvad de illustrerer – der er virkelig leget med lyset, og det er i sig selv et flot stykke arbejde. Men det hele bliver dog en kende for ens og trivielt til min smag, når man side efter side ikke føler den store forskel. Det er faktisk lidt ærgerligt, at retterne alle er på mørk baggrund – også selvom det uden tvivl er helt bevidst.
Dommen
Er det så den ultimative sildebog? Tjaeh, jeg har i hvert fald ikke tidligere set noget lignende. Opskrifterne virker nemme at gå til, og de praktiske afsnit omkring bl.a. filetering og fiskeri er både spændende og brugbare. Billederne er flotte, omend en smule ensformige. Hvis du er sildeelsker, så kan bogen sagtens blive et must-have. Derudover vil den helt sikkert pynte i bogsamlingen – uanset om det er på et køkkenbord, eller i en bogreol.
Vi ender på 5 ud af 6 gastromænd, for et gennemført stykke håndværk, og en ret lækker bog, som vil kunne bruges som et godt opslagsværk i mange år frem.
Fakta:
Forfatter: Peter Buch Hansen, Kasper Bjerre (Opskrifter: Restaurant Palægade)
Fotograf: Mikkel Adsbøl
Vejl. pris: 395 kr.
Sideantal: 320 sider
Forlag: Salvador
Stik os en kommentar
Comments