Slowcooking: Boeuf Bourguignon
Hvad siger du til en af det franske køkkens klassikere – Boeuf Bourguignon – forberedt i ro og mag om aftenen i fred fra børn og ballade, og næste dag bliver den tilberedt, imens du er på arbejde? Ja tak!
Så er det frem med slowcookeren! Hvis du er i tvivl om, hvad der et for en størrelse, kan du læse mere her i vores guide til banditten.
Det er såre simpelt: man gør alle ingredienserne klar, smider det hele op i gryden, tænder, venter og så er der ellers mad efter 4-6-8 timer alt efter temperament. Det har også den fordel, at man kan gøre maden klar om aftenen og sætte gryden i køleskabet. Næste morgen tages den så ud, sættes i slowcookeren, der tændes, og så passer den sig selv.
Man skal lige være opmærksom på, hvor tæt låget på slowcookeren slutter. Min gamle svend var utæt, så der inddampede væsken automatisk sig selv. På en Crock-Pot Express slutter den helt tæt, fordi den også kan fungere som trykkoger. Derfor kan man evt lige si væsken fra, reducere den og drøne fyldet ned i igen inden servering.
Ingredienser
Boeuf Bourguignon
- 1,5 kg oksekød. Jeg brugte oksebov men everything goes. Jo mere knudret, jo mere smag
- 250 g røget bacon - fra et ordentligt stykke som du skærer i tern
- 4 store løg
- 5 fed hvidløg
- 4 gulerødder
- 4 persillerødder
- 3 portobellosvampe
- 1/2 flaske rødvin - efter smag og budget.
- 1 bløb cognac
- 1/4 L oksefond
- Friske/hele krydderurter - fx timian persille, laurbær og andet godt og kraftigt.
- 200 g smør
- Olie af en slags
- Hvedemel
- Salt og peber
Glaserede perleløg
- 200 g perleløg fra frost. Mit liv er for kort til at pille friske perleløg.
- 50 g smør
- 75 g sukker
Kartoffelmos
- 1 kg bagekartofler
- 150 g smør
- 100 ml fløde
- Muskatnød
- Hvidløgssalt og peber
Udstyr
- Slowcooker
- Skærebræt
- Køkkenkniv
Sådan gør du
Boeuf Bourguignon
- Skær bacon i tern og steg det svagt gyldent på en stor pande. Det skal ikke blive for sprødt, men det skal gerne smide så meget fedt som muligt.
- Skær oksekødet i tern på 2 cm. Bindevæv, sener og andet godt skal blive på, fordi det giver smag og kraft til retten.
- Vend oksekødet i mel, salt og peber, så det hele er godt dækket.
- Smelt lidt af smørret på panden sammen med baconfedtet.
- Brun 1/3 af kødet godt af og giv det godt med tæv. Brun farve og skorpe = velsmag.
Gentag øvelsen to gange med det resterende kød. Det er vigtigt ikke at putte for meget på panden ad gangen, da den skal være varm nok til at brune ordentligt - Sæt alt kødet til side og gør klar til grøntsagerne.
- Brun løg og rodfrugterne af i smør af så de bliver søde og begynde at udvikle smag. Sæt til side.
- Skær svampene i 1 cm tern og steg dem bløde og saftige i smør. Sæt til side.
- Nu bør panden være godt og grundigt snasket, fedtet og klistret af alle de forskellige afstegninger. Det kaldes smag, og det skal med op i slowcookeren. Deglacér panden med cognac og rødvin, så du får det hele med op.
- Bind krydderurterne sammen bouquet garni med lidt kødsnor.
- Nu skal det hele vippes op i gryden på slowcookeren. Rækkefølgen er underordnet - bare alt saft, snask og mad kommer med op i den.
- Når maden er i slowcookeren, hældes oksefonden over.
- Læg låg på, tænd for slowcookeren på Low og vent 8 timer. Det passer lige med, at du kan trisse på arbejde og ikke få udrettet en skid, fordi du sidder og tænker på maden derhjemme.
Glaserede perleløg
- Tør perleløgene op i mikroovnen.
- Hæld evt vand fra og lad dem tørre på noget køkkenrulle.
- Smelt sukkeret langsomt på en pande.
- Tilsæt smørret og lad det bruse af og blive til en ensartet masse med karamellen.
- Tilsæt perleløgene og skrue ned, så de ligger og bobler ligesom brunede kartofler.
- Tag dem af inden karamellen bliver klistret, imens de stadig er bløde og glatte.
Kartoffelmos
- Skræl bagekartoflerne og skær dem i tern på 2 cm på siden
- Kog dem i usaltet vand indtil de let kan vrides åbne med en gaffel
- Hæld vandet fra og lad kartoffelternene ligge i dørslaget og dampe af i 2 minutter
- Mos kartoflerne med en kartoffelmoser - ikke en elpisker eller lignende, der gør den klæg og klistret.
- Bland smør og fløde i kartoffelmosen med moseren og gør den lind og lækker. Små klumper giver bare lidt ekstra struktur.
- Krydr grundigt med muskatnød, hvidløgssalt og peber.
Servering
- Kartoffelmos op i en dyb tallerken.
- Boeuf Bourguignon hældes over i rigelige mængder.
- Drys godt med glaserede perleløg på toppen.
Indtages med et glas rødvin - bourgogne!
Advarsel. Man får akut behov for en lur bagefter.
Stik os en kommentar
-
Så skøn mad, jeg kunne kun få okseklump, lækkert mørt efter 5 timer, det er ikke sidste gang jeg laver den ret i min slowcooker
Comments