Gastromand.dk | 20. October 2018

Scroll to top

Top

11 kommentarer

Hjemmelavet Spareribs, pestokartoffelsalat og Ceasar

Hjemmelavet Spareribs, pestokartoffelsalat og Ceasar
Familiefaren

Jeps, grills√¶sonnen er for alvor skudt i gang, og jo jeg ved skam godt, at fanatikere griller √•ret rundt, men i min verden er grillvejr alts√• sommervejr. Gris er fabelagtigt godt p√• en grill, men det kr√¶ver lidt omhu og lidt arbejde. Spareribs er ingen undtagelse, her er det vigtigt, at skaffe nogle gode ben. Kamben er et godt udgangspunkt som du kan f√• hos din slagter. Der m√• naturligvis gerne v√¶re godt med k√łd p√• benene. Der beregnes ca. 750 g. pr. mand, men nogle af Gastromands granvoksne m√¶nd kan formentlig godt konsumere et helt kg…

Dagen f√łr laves marinaden:

Ingredienser

2 store l√łg
2 fed hvidl√łg
3 dl vand
4 dl ketchup (Heinz ofcourse)
4 spsk. citronsaft
4 spsk. vineddike
4 spsk. Worcestershire sauce
4 spsk. brun farin (med top)
2 tsk. Dijon sennep
1/2 tsk. peber
1/2 tsk. paprika
1/4 tsk. cayenne peber
8-10 squiz tabasco

Hak l√łg og hvidl√łg fint og brun det i olien for god varme. N√•r de er faldet lidt sammen og tager farve tils√¶ttes de resterende ingredienser, start med de flydende. R√łr det nu godt sammen og sku ned til middelsvag varme, og lad det simre i ca. 30 minutter.

Imens er det tid til at se p√• benene. Fjern den hinde, som sidder p√• bagsiden, det er meget vigtigt, og bliver ofte “glemt” p√• de f√¶rdigk√łbte industriprodukter. L√¶g benene i et stort ildfast fad eller lignende. H√¶ld nu den varme marinade over og luk t√¶t til med film. S√¶t benene p√• k√łl, gerne natten over, men minimum 6 timer.

Grillen klarg√łres til indirekte varme ved ca. 150 grader, hvis du har lidt flis til rygning, s√• smid det p√•. Det skal have ca. 2¬Ĺ time, s√• skulle de v√¶re godt m√łre. Hvis du er lidt af en grillmand, s√• finder du en forst√łver og blander 2 dl. √¶blejuice og 1 dl. √¶bleeddike og spr√łjter dine ben hver 20. minut. If√łlge grillguru.dk skulle det give lidt ekstra pift, jeg fik det desv√¶rre ikke med.

Hvis man f√•r travlt p√• dagen kan man sagtens lave pestoen dagen f√łr ogs√•:

Ingredienser

Kartofler (nye ville være godt nu, da det ser sommer J)
20 g pinjekerner
10 g solt√łrrede tomater
10 stk. cherry tomater
60 g revet, frisk parmesanost
2 fed hvidl√łg (eller efter smag)
1 helt bundt frisk basilikum
1 spsk. s√łd chilisauce
5 for√•rsl√łg
1-1¬Ĺ dl god olivenolie
salt, friskkværnet peber

Start med at s√¶tte kartofler over i rigeligt saltet vand, evt. lidt koriander fr√ł og et kvist timian, kog dem i 8 minutter (ja du l√¶ste rigtigt), sluk for den og lad dem tr√¶kke resten af tiden. Det giver den perfekte kogte kartoffel (If√łlge Thomas Herman fra Nimb).

Steg pinjekerne i en lille kasserolle for svag varme, til de tager farve, pas p√• de ikke br√¶nder p√•! Brug ikke olie eller fedtstof, de indeholder rigeligt! Det fremh√¶ver smagen. Nu kommer den lette l√łsning, hvis du har en blender s√• smid hele molevitten deri, men kun halvdelen af olien. Blend nu stille og roligt, hvor du giver blender nogle sm√• tryk, p√• min hedder det ‚ÄĚPulse‚ÄĚ, s√• kan man blende det hele hvor man beholder struktur, lidt som hvis man grovhakker det i h√•nden. Jeg synes resultatet bliver lidt s√• godt. Tils√¶t det sidste olien. Konsistensen skal ikke v√¶re flydende, men rustik og halvfast. Lad det gerne tr√¶kke ca. 1 time p√• k√łl, men det kan undlades.

N√•r kartoflerne er k√łlet af, sk√¶res de om n√łdvendigt i mundrette stykker og pestoen vendes deri.

Jeg lavede en hurtig Ceasars salat uden br√łd og kylling som tilbeh√łr:

Ingredienser

Skalottel√łg
Hjertesalat/iceberg
2 dl neutral olie
2 fed hvidl√łg
2 past. æggeblommer
2-3 ansjosfileter i olie
1 spsk sherryvinaigre
Et stænk Worchester sauce
2 spsk revet parmesan
Salt
Peber

Kom alt undtagen olien i en blender og k√łr. Tils√¶t olien lidt efter lidt. Hvis dressingen bliver for tyk kan den fortyndes med lidt vand. Smag til med salt og peber. Sk√¶r salaten i mundrette stykker og snit skalottel√łg i fine, tynde ringe, h√¶l dressing over.

Masser af smag og go’ kvalitet!

Tak til www.grillguru.dk og newyorkerbyheart.blogspot.com for inspiration.

/Velbekomme og go’ grillning!

Kommentarer

  1. Lyder lækkert Рlidt omstændigt og planlægningskrævende Рmen helt sikkert lækkert.
    Lyder dog lidt dyrt med kamben for 750 kr. pr. mand ;-)

    http://klaus-k.dk

  2. Hej Klaus… Ja en smule, s√• skulle det i hvert fald v√¶re meget meget gode ben :-) Godt set, den er rettet nu. Jeg brugte jo forresten dele af dit forslag med cola i marinade til grill-kylling i weekenden, det blev faktisk overraskende godt. Tak for det og velbekomme!

  3. Anne Lind

    Den mængde marinade der er i opskriften Рhvor mange kilo ribben er den til??!!!

    Mvh. Anne

  4. xKRAELx.

    Jeg kaster mig over denne imorgen. Det bliver min f√łrste opskrift herfra siden af.

    Kamben var ikke til at opdrive, men min egen slagter lavede en flot udsk√¶ring af enkelt ribben i stedet. Tror ogs√• det g√łr det lettere at marinere i sidste ende, men nu m√• vi se.

    • Velkommen til da! Uha, det er et gammelt men virkelig godt indl√¶g du har fundet! Og ja de kan v√¶re sv√¶re at finde, men din fremgangsm√•de lyder nu helt fin med ribben. Du m√• meget gerne smide en kommentar om hvordan det er g√•et!

      • xKRAELx.

        Så er weekendens orgie overstået. Det var et supermåltid med nogle af de bedste ben, jeg nogensinde har fået lavet. Jeg lavede marinaden allerede fredag midt på eftermiddagen og lod benene marinere i mere end 24 timer.

        Pestoen lavede jeg samtidig og den stod liges√• lang tid i k√łleskabet for at tr√¶kke. Jeg lavede en ordentlig bummert med blenderen, desv√¶rre – Jeg skulle selvf√łlgelig have brugt en stavblender i stedet for en almindelig bordblender (Jeg har en af de blendere, der nupper et sp√¶dbarn, hvis den kommer for t√¶t p√•).

        Jeg kunne ikke finde en rist til at skabe indirekte varme, men jeg brugte 2 engangsfoliefade med bunden i vejret, hvor jeg havde prikket en hulens masse huller i. Til n√¶ste gang skal jeg have k√łbt mig en ny grillrist. Det bet√łd at nogle af benene blev lidt sorte, fordi marinaden ikke rigtigt kunne l√łbe ordentligt v√¶k fra benene og de derfor karameliserede og blev lidt sorte.

        Alt i alt et superm√•ltid, hvor der var rester til om s√łndagen :)

        • Det lyder som jo et regul√¶rt fest m√•ltid! Men hvorfor var det et problem men din normale blender? Jeg har selv begge dele og bruger nu prim√¶rt min Bamix, men s√• vidt jeg husker s√• lavede jeg ovenst√•ende p√• en “almindelig” blender – det er heldigt, at vi stadigv√¶k har noget sommer tilbage, jeg skal helt sikkert have lavet en omgang “ribs” igen!

  5. Wagner

    Vi elsker også den der Marinade..
    Vi bruger den blandt andet også til Kylling i kyllingeburger. MUMS..

    Jeg har dog et sp√łrgsm√•l.
    Hvis man laver en ordenlig spandfuld marinade fordi man skal bruge den over flere dage, hvor længe kan den så holde sig?
    Og hvis den kan holde sig, skal den s√• st√• p√• k√łl eller i frys?

    • Hej Wagner – nu er jeg jo p√• ingen m√•der pivet med at smide ting i fryseren, s√• der vil jeg sige at den kan ligge l√¶nge, men mit bud ville v√¶re, at den efter 2-3 m√•neder m√•ske vil miste sin smag – p√• k√łl skal du d√¶kke den af et lille lag olivenolie eller andet, og s√• s√łrge for, at glasset “over” olien er helt rent – eller vil det mugne. Men s√• burde den sagtens kunne holde sig et par uger!

  6. MIkkelsen

    Ser fantastisk ud – enkelt opklarende sp√łrgsmp√•l:

    “Kog dem i 8 minutter (ja du l√¶ste rigtigt), sluk for den og lad dem tr√¶kke resten af tiden”

    Skal vandet h√¶ldes fra efter 8 mninutter og hvad er ‘resten’ af tiden?

    • Vandet skal forblive Mikkelsen – tak for rosen – lidt en gammel opskrift du er faldet over!

Smid en kommentar