Gastromand goes Tapas III: Albondigas (kødboller i sovs)
Det er en almen misforståelse af tapas er lig med brød med mere eller mindre interessant fyld, men definitionen er altså noget bredere end som så.
Albondigas betyder egentlig fars eller farsbrød, men når man bestiller det i Spanien, får man altid kødboller i sovs – gerne tomatsovs, men det kan variere. Kødbollerne kan også variere i størrelse og indhold.
Jeg har valgt at lave meget traditionelle kødboller i en tomatsovs. Sovsen kaldes også sofrito, der egentlig er en spansk grundsovs, som bruges til rigtig mange spanske retter.
Ingredienser
- 400-500 gr. hakket kalv og flæsk
- 3 løg 2 til sovsen, 1 revet til farsen
- 2 fed hvidløg
- 2 æg
- 6 to mater
- Olivenolie
- Salt
- Peber
- Timian
- Persille
- Mælk
- Mel
Sådan gør du
- Start med at lave sofritoen (grundsovsen).
- Hak løg i tern
- Hak hvidløg fint
- Kom olivenolie på en pande, så det lige dækker hele bunden. Varm op til middel varme.
- Kom løg og hvidløg på panden, drys med salt. Steg et par minutter - det må ikke tage farve.
- Fortsæt ved lav varme i 10-15 min. indtil løgene er bløde og har lidt farve.
- Hak tomater i tern og kom på panden. Tilsæt salt.
- Lad det hele simre i 20-35 min. ved lav varme.
- Det hele skulle gerne ende ud i en grov sovs.
- Sæt nu sovsen til side.
- Lav nu dine kødboller
- Bland din fars, brug gerne en foodprocessor. Skift også gerne urter ud med andre. Det vigtigste er farsens konsistens, som skal være forholdsvis fast.
- Form kødbollerne og kog dem nogle minutter i letsaltet kogende vand.
- Læg de færdige kødboller i sovsen og vend det forsigtigt rundt, så sovs og kødboller er blandet. Retten skal serveres varm, så brug evt. en ovn til at varme det op, hvis det bliver lunkent.
Velbekomme!
Stik os en kommentar-
Vil også gerne påpege at din opskrift minder mere om en frikadelle opskrift end albondigas. Igen mælk og erstat mel med rasp. Er også enig med at de ikke skal koge, men vedes i mel og friteres -
Albondigas betyder ikke fars eller farsbrød…det er nu bare navnet på retten.
Svarer lidt til at frigadeller skulle betyde fars…adios amigo!Ellers en god side i har fået slået op! Forsæt med det.
-
Og et råd….kog ikke bollerne…form kødbollerne til små kødboller, vend dem i mel og steg dem på en pande med mild olivenolie. Lav sovsen som beskrevet og hæld den over bollerne lige inden servering.
Som min spanske farmor lavede dem!
-
Kommentarer