Anmeldelse: Aduro Prisma Pizzaovn er prima
Du har allerede lavet pizza på grillen et utal af gange – det er blevet rutine. Why not step up your game? Læs videre og find ud af om Aduro Prisma Pizzaovn skal være din næste gastronomiske investering!
Længe har jeg været misundelig på Aarhusianerens monstrum af en pizzaovn, men indtil nu har jeg måttet nøjes med hjemmelavet pizza på stenen i grillen, men det er bare ikke 100% Gastromand-agtigt vel? Så da chancen bød sig for at teste en ny pizzaovn på det danske marked, slog jeg naturligvis til.
Udseende og førstehåndsindtryk
1 stk. Europalle med 120 kg. jern er ikke umiddelbart specielt sexet, men lad dig ikke skræmme. Det gør 4 stærke arme og et par solide IKEA-skills meget ved. Ca. 30 min. senere er vidunderet installeret på terrassen i sommerhuset på den jyske vestkyst, hvor ovnen skal stå sin prøve weekenden igennem. Jeg ved ikke rigtig hvad jeg havde forventet, men ovnen pynter rent faktisk på terrassen – det er langt fra altid tilfældet, når vi snakker de udendørs pizzaovne, hvor der sjældent er lagt den store vægt på design.
Du kan købe pizzaovnen alene, men ovnen vi tester her er inkl. base og måler efter installation 130x72x72 cm. Basen sikrer først og fremmest en fornuftig arbejdshøjde, men fungerer også som opbevaringsplads for grej eller brænde. Går du efter det sidste, foreslår jeg, at vente til foråret.
Materialevalg og kvalitet
Pizzaovnen er fremstillet i Cortenstål, som når det udsættes for vind og vejr, forholdsvist hurtigt får en flot patina i form af et rustlag. Rustlaget nedsætter gennemtæringen og corten udmærker sig ved forøget modstand mod korrosion sammenlignet med andre typer stål. Ovnens indvendige beklædning er udgøres af et samleselvsæt af sten – præcis hvilken type må du ikke hænge mig op på, men de er lyse og skulle efter sigende være “varmefaste” – mere om det senere.
Alt i alt udgøres ovnen altså af hovedsageligt af stål og sten – med andre solide materialer der skulle holde til at stå ude og få nogle seriøse tæsk! Så lad os da komme igang med selve tæskene…
Testen
Optænding
Igen arme, ingen småkager – ingen optænding, ingen pizza! Det er selvsagt afgørende, at det er til at få noget varme i ovnen og når vi snakker en rigtig pizzaovn foregår det altså med et bål midt i ovnen som fejes til side efter x-antal minutter, hvorefter du er klar til at bage pizzaerne direkte på stenen.
På vejen mod sommerhuset havde jeg købt noget brænde ved en vejbod og jeg frygtede det værste da jeg skulle igang med at tænde op, men med to stk. biooptændingsblokke gik det overraskende smertefrit. Efterhånden som de mindre stykker træ blev til gløder blev der lagt et par ekstra kævler på. Undervejs diskuterer jeg størrelsen på bålet med et par af selskabets mandlige gæster. De mener, jeg er for nærig med brændet, men jeg er stædig. Behøver jeg sige, at de fik ret…?
Efter 45 min. fejes resterne af bålet til side og vi er ready to rock!
Bagning
Med 6 sultne gæster ved bordet skulle der langes nogle pizzaer over disken og når du først har opskrift og teknik på plads kan det gå stærkt.
- Aarhusianerens signaturpizza med kartofler, kantareller og confiteret and
- Pizza Bianco med creme fraiche, 2 slags ost, kartoffel, rosmarin og pinjekerner
- “One for the boys” med tomat, frisk mozzarella og rigeligt kød
- Freestyla
Det er med let nervøs mave, at jeg smider jomfrupizzaen på spaden og i ovnen. Det går fint. Der er tydeligvis kommet god varme i ovnen – ca. 300 grader skyder vi den til og første pizza er klar efter ca. 5 min. Bunden er perfekt sprød og fyldet perfekt bagt – god start!
Jeg går ind og forbereder den næste pizza og bemærker at vi nu er oppe på 10 min. bagetid. Ikke desto mindre smager resultatet suverænt og gæsterne er mere end tilfredse!
I den ideelle verden holder ovnen selvfølgelig en konstant varme, men det er jo hverken el eller gas vi har med at gøre her. Kombinationen af 5 grader celcius, en hård vind fra vest og min “grundighed” i forberedelserne af hver enkelt pizza er tydeligvis hård ved Prismaen og vi beslutter at tage frontlågen i brug under bagningen, selvom jeg tvivler på, den er skabt med det formål og det giver da også en udfordring, da den er af ren stål og bliver fandens varm! vi når dog i mål uden skader.
Rengøring
En lille kost og beholder og du er kørende – det bliver ikke nemmere!
Ekstraudstyr
Der følger hverken kost eller pizzaspade (et must) med til Aduro Prisma – ej heller værktøj til at spænde skruerne med, så er du ikke allerede i besiddelse af den slags basisgrej, er det altså en fremragende undskyldning for endnu lidt gadgetindkøb.
Dommen
Udseende og design er naturligvis smag og behag, men i min verden er det til noget nær topkarakterer.
Som nævnt savner jeg kun lidt ekstra plads, et håndtag til frontlågen og et termometer/varmeindikator i en eller anden form havde heller ikke gjort noget.
Alt i alt har vi dog fingrene i et gennemført og lækkert produkt, som du vil blive glad for at se på og arbejde med – og det til en fornuftig pris.
Vi lander på den flotte karakter 5/6!
Opvarmningstid | Ca. 45 minutter |
Dybde | 72 cm |
Bredde | 72 cm |
Bageareal | ca. 50x50cm |
Brændeforbrug | 2-3kg/t |
Åbning bredde | 56 cm |
Åbning højde | 17 cm |
Vægt | Ovn: 98 kg. Base: 23 kg. |
Pris | Pizzaovn: 4995,-
Base: 1995,- |
Forhandlere | Forhandlere kan findes på Aduro.dk |
Har du planer om at anskaffe dig en pizzaovn?!
Stik os en kommentar
-
Kære Webmaster
Hvordan er dit indtryk af ovnen, nu hvor den har et par år på bagen?
Et par tips og tricks til pizza bagningen i denne ovn modtages med kyshånd
-
Jeg har bagt ca. 500 pizzas over de par år i Tommerup ovnen i forbindelse med events. Deltagerne har selv brugt den uden problemer og de bliver super gode.
Varmes hurtigt op og holder varmen. Den kan også bruges som ovn.
Kan varmt anbefales -
Men det hører vel så også med, at prøve at lave pizza udendørs i 5 grader og formentlig en del vind.. Ja, det taler jo ikke for, at man kan skabe den nødvendige varme samt holde den stabilt..
-
Ved nu ikke om jeg syntes den er specielt køn, men ja, i forhold til andre ovne er den i den pæne ende.
Jeg vil dog sige at en bagetid i en pizzaovn på 10 min lyder af ufatteligt meget. Og jeg vil mene at alfa og omega for en pizzaovn er at den nogenlunde holder en konstant varme. Har nørdet en del pizza og også ovnene, og har derved også læst mig frem til at isuleringen af ovnen er vigtig, og i sær for ude ovne. I har ikke skrevet noget om tykkelsen på isoleringen på siderne, men hvis det er samme tykkelse som “stenen” i bunden, så virker der i min optik ret tyndt ? Men men efter lidt øvelse og tilvænning mm. Kan det jo også sagtens være det bliver nemmere at styre temparaturen
Comments