Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

10 Comments

Weekendtesten: Stenalderkost af Thomas Rode

Weekendtesten: Stenalderkost af Thomas Rode
Gastromand

Palæo og Super Bowl rimer simpelthen bare ikke. Derfor måtte Thomas Rode naturligvis vige pladsen igår og weekendtesten undtagelsesvis udskydes til idag mandag:)

Årets ord i 2012 – “Stenalderkost” og ja det er også nået til Gastromand. Bragt af Thomas Rode Andersen, som du nok bedst kender som køkkenchef på Kong Hans Kælder i København. Thomas har gennem det sidste års tid, udover at lede køkkenet på Kælderen været bannerfører for “Palæo-diæten” eller “Stenalderkosten”. For lige at slå det fast, så betyder palæo – “fra forhistorisk tid” og handler om, at leve af den kost, som var tilgængelig for mennesket før landbrugsrevolutionen. Årsagen er, at vi genetisk ikke har udviklet os ret meget siden dengang, og derfor kan man argumentere for, at vi også er bedst egnet til at leve efter disse kostvaner. Det betyder at kosten er baseret på proteiner og fedt og at stivelse i form af ris, brød, kartofler og pasta ikke hører med. Hvorvidt det er rigtigt eller ej er ingen af os glade amatørkokke på Gastromand egnede til at vurdere. Heldigvis kan vi dog forholde os til værket fra Thomas Rode.

Udseende og førstehåndsindtryk

Armytøj, skægstubbe, tatoveringer, kål og fersk dyrekølle – så er vi ligesom i gang!

Læs også: Følg de danske kokke på facebook

Om Thomas rent faktisk har nedlagt bukken ved jeg ikke, men det ser godt ud!

Om Thomas rent faktisk har nedlagt bukken melder historien ikke noget om…

Opbygning og struktur

Bogen er klassisk opbygget – 264 sider startende med et kort forord og en fortælling af Thomas om hans motivation for at skrive bogen, hans ambitioner, grundlæggende viden om palæo og stenalderkost og sidst men ikke mindst crossfit. Ellers er bogen inddelt i “Morgenmad”, “Hovedretter”, “Mindre retter”, “Tilbehør”, “De fede salater” (et afsnit, som jeg er særlig begejstret for), “Saucer” samt “Desserter & “Brød”. Der er lagt mest vægt på “Hovedretter” og “Mindre retter”, da desserter ikke fylder meget i hele “palæo-diæten”. Hvis du selv hopper på den, så finder du hurtigt ud af hvorfor.

Gastromand likes! "De fede saucer"...

Gastromand likes! “De fede saucer”…

Billeder

Billederne er holdt i samme skarpe stil gennem bogen, hvor der er brugt sammenlignelige mørke, rustikke og ”maskuline” baggrunde. De står godt i kontrast til retterne. Selv om baggrundene er nogenlunde ensartede, så virker de forskellige, da anretningen på billederne varierer fra gamle blik-tallerkener til dekorative fade. Der er ingen tvivl om, at der er lagt stor energi i billederne, så det ikke bliver en bog kun for tilhængere af palæo og stenalderkost.

Grillet kalvekotelet...

Grillet kalvekotelet…

Her tager vi altså hatten af! "Æg Benedict" på chili hakkebøf...

Her tager vi altså hatten af! “Æg Benedict” på chili hakkebøf…

Opskrifter

Man skulle nok ikke tro, at man ville finde retter med pasta bolognese, flæskesteg med brun sovs og burgere  i sådan en kogebog, men jo – det er præcis hvad du gør. Thomas Rode har blot lavet hans fortolkninger af retterne og tilpasset dem til diæten. ”Pastaen” er blevet til tyndskårne skiver af grøntsager, den brune sovs er lavet på stegekraft og sherryvineddike og burgerens boller erstattet med portobellosvampe  – kreativt, nytænkende og lige i øjet. Jeg synes det er imponerende, at bogen formår at lave indbydende og lækre retter, da jeg dybest set og fejlagtigt på forhånd antog, at det var en form for slankebog – jeg tog fejl! Der er i alt 80 opskrifter og variationen er stor – lige fra kråser til brød uden mel og masser af kødretter, så der er bestemt noget for alle og især os mænd:)

"Portebello-burger"...

“Portebello-burger”…

Dommen

Thomas Rode har skabt en innovativ og inspirerende kogebog, som kommer grundigt omkring de forskellige muligheder som stenalderkost tilbyder. Bogen er gennemarbejdet og stringent opbygget, og man får virkelig lyst til at kaste sig over retterne – navnlig hans ”Ægs Benedict” har hjemsøgt mig længe og skal bestemt laves inden længe. Grundlæggende er hans værk på højde med de bedste kogebøger, som vi har anmeldt på Gastromand, men alligevel føler jeg, at denne stikker lidt af fra de andre, den har noget mere at byde på. Den kamuflerer indirekte en slankekur i indbydende retter, som for mange er blevet en livsstil. Om du så er til stenalderkost eller ej, synes jeg faktisk du skal glemme for en kort stund – retterne er lækre og gennemførte, og dine gæster vil aldrig bemærke, at der ”mangler” brød eller pasta. Jeg valgte selv for nylig, at servere de tre indledende morgenmadsopskrifter samt ”brød” uden mel dertil, og gæsterne var henrykt over smag og den efterfølgende behagelige mæthed.

Læs også: Stenalderbrød

Jeg vil så gerne synes at Thomas Rode er for meget, men forhistorien er troværdig og nærværende, Hr. Rode brænder igennem og giver mig som læser en god motivation for at ændre livsstil – hvis det er det man ønsker. Derfor mener jeg, at denne kogebog, som den første på Gastromand, fortjener topkarakter. Foreningen mellem livsstil og nogle af de mest maskuline retter, vi har set til dato, er imponerende. Og så kan jeg ikke lade være med at beundre hans kærlighed til smør, bacon, håndrørt mayonnaise og kød – det er jo ren Gastromand!

Skala 6

Er du hoppet med på Palæo-vognen?!

Fakta:
Forfatter: Thomas Rode Andersen
Fotograf: Mikkel Adsbøl
Vejl. pris: 300,-
Sideantal: 261
Forlag: Politikens Forlag

Stik os en kommentar

Comments

  1. Ja den kære Thomas forstår at formidle det sunde budskab, han har et publikum som de traditionelle sundhedsfreaks ikke når ud til og det jo herligt. Mange af os mænd kan nok finde inspiration i bogen, da den ikke prøver at stoppe noget sundhed ned i halsen på os på en formyndende måde. Men nok nærmere en kærlig opsang til vi mænd om, at tage vores sundhed seriøst.
    Glem alt om fedtreducerede retter, her er der masser af protein, sundt fedt og naturligvis grøntsager som vi ikke kommer uden om.
    Fed anmeldelse som rammer spot-on.

    http://www.madfar.dk/madblog/2013/2/5/parmesanblanquette-a-la-thomas-rode-andersen.html

    • Enig Thomas, det er jo også lige ned den sti du bevæger dig ned af – ingen tilsætningsstoffer og inden lightprodukter! Og så er det jo ganske udmærket hvis man vil smide lidt kilo på en overkommelig møde. Ellers en lækkert opskrift du lige har flækket sammen – den skal bestemt efterprøves!

  2. Lad mig lige slå et slag for Rootza. Pizzabunden udskiftes med revne rodfrugter, rørt op med æg. Bages 10-15 minutter i ovnen ved 200, og så fyld på. Der kan man så vælge at være mere eller mindre palæo.
    Jeg er absolut carnivor, men meatza bliver lige vel meget (tro mig – havde aldrig troet jeg skulle ytre at der kan blive for meget kød)
    Hos os kører vi nærmest et 80-20 projekt. Min hustru følger palæo 80% af tiden. Gæt hvem der lige kan klare 20. :-)
    Jeg spiser stadig paste, kartofler og brød i relativt små mængder. Og cola….mmmmm. Men ellers ryger der hidtil usete mængder grønt og æg ned. Og det er faktisk rigtig ok. Om det er sundt og slankende skal jeg ikke sætte mig til doms over, men jeg er ret sikker på at en sugar detox ikke skader nogen.

    • God ide Kim – ikke at vi skal have for meget af den slags “sunde” vaner på Gastromand – men jeg må indrømme, at det lyder godt – alternativt kunne man vel flette end bund af bacon? :-) Og nej, som Webmasteren siger, når han tonser afsted på crosstraineren, når vi er til træning: “Jeg træner udelukkende for at kunne drikke mere rødvin og spise flere bøffer” – meget godt princip…

  3. Christianhoej

    Men en “kold tyrker” kan jo også være ganske fornøjelig – det syntes jeg ihvertfald :)

    Benedict er også en af mine favoritter. Noget så simpelt, der bare smager klasse godt.

    Jeg kan godt anbefale hans alternative dessert man ser i dette klip. Og self. ogsa meatzzaen og æggene – laks kan fint bruges i stedet for kippers.

    http://www.youtube.com/watch?v=n7B4AZBMFL0

    • Apropos “kold tyrker” som Thomas selv er inde på her… Jeg holder af diæten, men hånden på hjertet så glæder jeg mit jo inderligt til lørdag, hvor der er det syndens dags…

  4. Christianhoej

    Super anmeldelse af en super bog. Kogebogen er IMO af en ultrahøj kvalitet, og man kan godt mærke at der er lagt arbejde i den.

    Jeg har selv prøvet palæo intensivt i 3 måneder og jeg har da kun gode erfaringer med det. Jeg er så hoppet af vognen igen, delvist, da jeg begyndte at få dårlige erfaringer med nøddespisning (gæt selv hvad) og fordi jeg så et indslag om selvsamme på DR 2, hvor der var en ekspert på området der udtalte sig om det. Jeg syntes også det kan være svært at forene med de andre projekter man tager op i sit køkken, så nu kører jeg mest en kombination af “alm.” mad og palæo – det fungerer fint.

    Men bogen kan anbefales hvis man ønsker at variere repertoiret – det giver den rig mulighed for.

    • Hej Christian,

      Tak for rosen, det var en fornøjelse at lave anmeldelsen. Jeg har selv fulgt det 6 ud af 7 dage om ugen, og har også kun gode erfaringer – dog må jeg sige, at ens krop reagerer lidt voldsomt i starten, hvis du altså skifter fra den ene dag til den anden – det er lidt en “kold tyrker” man tager. Men belønningen kommer så efter nogle uger, hvor energi-niveauet stiger meget og hvor det at gå “sukkerkold” faktisk forsvinder helt.

      I bund og grund kører jeg vel også en kombination i og med, at jeg på den 6. dag, for mit vedkommende lørdag holder “snydedag” hvor der konsumeres alt mellem himmel og jord :-) og så tager jeg det heller ikke så “religiøst”, det hænder jo at man spiser steder som ikke følger diæten.

      Og ja, det er rigeligt med retter man kan kaste sig ud i – “Eggs Benedict” kan klart anbefales!

Submit a Comment