Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. september 2019

Scroll to top

Top

2 kommentarer

Torsk med blomkål og brunet smør

Torsk med blomkål og brunet smør
Thomas Alcayaga

Jeg har faktisk valgt at overskriften næsten også skal være enslydende med indkøbslisten. Så vi er faktisk ikke ude i den mest komplicerede opskrift til dato. Til gengæld betyder det så også, at når det er så enkelt, kræver det også at råvarerne er af en hvis beskaffenhed, da der ikke er meget til at kamuflere dem.

Reelt set kunne det også sagtens have været en af de andre hvide fisk, som lå på pureen. Både medlemmerne af torskefamilien (sej, lange osv), havtaske og havkat, måske også sandart ville klare sig godt i denne ret. Men nu var det lige den torsk som bød sig til.

Desværre var den kun til at skaffe uden skind. Jeg synes næsten det er nemmere at stege med skind, da der så er noget til at holde lidt sammen på fisken, når den lige skal vendes og have det sidste. Uden skind synes jeg det kan være lidt nervepirrende. Heldigvis gik det lige på den her, som skulle foreviges.  Jeg siges ikke at de andre fik plukfisk, men… Er der skind på din torsk, så er fremgangsmåden helt den samme.

Der er bare noget over kombinationen af brunet smør og blomkål. Hvis man fx får karamelliseret blomkål godt, så kan det faktisk få nogle af de samme nøddenoter som det brunede smør har. Blomkålen gik igen ret mange steder i den her ret. Først og fremmest som puré i bunden, men så var der også lidt blancheret, marineret på siden og til sidst lidt til stokken, som blev skåret tyndt på mandolin og lagt i isvand sammen med de små blade fra blomkålet. Det er altså optimal udnyttelse af sådan en blomkål.

Når man kigger på hvad der så er på tallerknen udover blomkål og torsk, så er det en omgang karse i to versioner. Blomsterkarse (nasturtium, tallerkensmækker, kært barn har mange navne) og brøndkarse. Jeg tog lidt af tallerkensmækkerne og lavede en olie på dem sammen med purløg. Det gav lidt kontrast i smagen. Så blev der også lige pyntet med lidt blomster fra tallerkensmækkeren, bare lige for at sende en hilsen til Juan Juansen, ik?  Syltede sennepskorn er efterhånden bare et staple i mit køkken. Det er så nemt at lave, giver en dejlig smag og kan holde sig noget nær for evigt på køl. Jeg koger bare en lage op af lige dele eddike, vand og sukker. Tilsætter sennepskornene og lad dem simre med i 20 minutters tid. Slukker for varmen og lader dem trække lidt. Så er de klar.

Nu er portionen lige her måske ikke en hovedret, som lige mætter sådan et hærdebredt mandfolk, men du kan altså sagtens servere både en grøn salat eller en stegt/kogt kartoffel til.  Det kan den sagtens klare.

Torsk med blomkål og brunet smør

5 fra 5 stemmer
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 50 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 600 g torskeloin (med eller uden skind)
  • 1 Spsk salt
  • 1 dl eddike
  • 1 dl vand
  • 1 dl sukker
  • 2 spsk sennepsfrø
  • 1 stk blomkål
  • 150 g smør
  • 1 citron
  • 0,5 dl Urteolie*
  • Urter (karse, brøndkarse og tallerkensmækkere, brug det du har)

Sådan gør du

  • Skær torsken ud i 4 stykker. Drys med salt og lad det stå og trække 15-20 minutter.
  • Bring sukker, vand og eddike i kog. Kom sennepskornene i og lad dem koge med i 15 minutter. Lad dem gerne trække ekstra.
  • Skær cirka ¼ af blomkålet fra. Pluk i buketter. Gem stokken. Gem de små fine kålblade under.
  • Skær stokken helt tyndt på en mandolin og læg i isvand sammen med bladene.
  • Skær det resterende ¾ blomkål i stykker - Inkl stok. Kog i usaltet vand i cirka 20 minutter til det er HELT mørt. Sigt vandet fra og blend til det er helt galt sammen med cirka 75g smør, salt, peber og citronskal og saft af cirka en halv citron.
  • Tag de små buketter af blomkål, som du tog fra før og blancher dem blot 2 minutter. Sigt vandet fra og vend dem med urteolie, citronskal, lidt salt og peber. Lad dem stå og marinere mens resten bliver færdigt.
  • Varm en pande op med lidt olie på. Dup fisken tør for safter og overskydende salt. Steg på skindsiden 4-5 minutter - afhænger lidt af tykkelsen på fisken. Du kan se varmen bevæge sig op igennem fisken. Efter det første minut tilføjer du den resterende smør (den du ikke brugte til puré), lad det brune godt uden det branker. Vend fisken når varmen er faktisk helt oppe igennem den. (Så den er mælkehvid). Steg et minut på den side. Tag den af panden og lad den trække mens du plater.
  • Sæt godt med puré på tallerknerne. Herpå fisken. Rundt om kommes nu den marinerede blomkål, cruditeen, syltede sennepskorn og urter. Kom også gerne det brunede smør fra panden ved.
  • Server med det samme for søren.

Noter

  • Urteolien består her af cirka 1 håndfuld purløg og 1 håndfuld tallerkensmækkere, som er blendet med 1 dl olie. Lad det gerne trække lidt før det sigtes igennem et klæde eller en fin sigte.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

Hvordan tilbereder du selv torsk?

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. 5 stars
    Simpelt og lækkert!

    God opskrift, prøvede den i dag :)

  2. 5 stars
    Super opskrift, den skal prøves i dag :).
    Tak for god inspiration, og tak for en god blog…

Smid en kommentar