Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 15. oktober 2019

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Smukfest 2019: 40, fræk og flottere end nogensinde før

Smukfest 2019: 40, fræk og flottere end nogensinde før
Aarhusianeren

Der var Robbie Williams, der var Suede, der var Clean Bandit, der var Calvin Harris, der var Martin Garrix, der var skybrud fra helvedet, men vigtigst af alt var der mad og drikke i lange baner!

Der var lagt op til den helt store jubilæumsfest i Bøgeskoven, hvor Skanderborg festival, Danmarks Smukkfeste Festival, Smukfest fyldte 40.

Men Smukfest er ikke 40, fed og færdig. Smukfest står skarpere end nogensinde – og det skal der åbenbart mere end et par skybrud til at lave om.

Som Gastromand er programmet på Smukfest voldsomt! Mere end 80 madsteder, hvoraf 10, som noget unikt på den danske festivalscene, er deciderede restauranter, hvor du har muligehed for at sdde ned og spise med kniv og gaffel.

Med så overvældend et udbud skulle der naturligvis lægges en form for strategi, som blev døbt SPISSPISSPIS! Og strategien var klar:

  1. Fokuser på nye tiltag
  2. Undgå for så vidt muligt at bruge unødig tid på at sidde ned og spise

Burgeren

Burgerudvalget er STORT! Der er de klassiske, dem med pulled pork, dem med flæskesteg, dem uden kød! Alligevel var der lidt langt imellem at vi kom helt op at ringe over en burger.

Der kan dog ikke være tvivl om, at Halifax må have langet klart flest brugere over disken – der var konstant kø til højre for Bøgescenerne. Og det med god grund. Halifax leverer en burger på et stabilt højt festivalniveau – og så til fornuftige 65,-.

 

 

Den politisk korrekte

Bæredygtighed, økologi, CO2-aftryk, vegetariske og veganske tilbud. Festivalmad er ikke længere bare mad og tiden med kønsløse franske hotdogs er endeligt slut. Det har de danske festivaller for længst opdaget.

Hvor Northside og Roskilde Festival har været firstmovers, er Smukfest lidt mere afdæmpede i deres omstilling – if it aint broken, dont fix it virker til at være opskriften.

Et af flere nye initiativer sprang dog i øjnene, nemlig madboden med det geniale navn Wasteland. Bag Wasteland står Foodstudio, der er specialister i ekstraordinære madoplevelser og -events.

Wasteland serverede lækre wraps af overskudsmad og det gjorde de rigtig godt og til fornuftige priser. Derfor er de Smukfests Politisk korrekte.

Den politisk U-korrekte

Hvis Wasteland er Den politisk korrekte, er foie grasen hos Kalunarisk og CANblau uden tvivl Smukfest politisk ukorrekte, hvilket kommentarerne på instagram bl.a. vidner om.

Men Smukfest kender sit publikum ud og ind og de vil have foie gras, kaviar og god vin. Og det samme vil gastromændene!

Tømmermændsdræberen

Hvordan lyder oksemørbrad med håndskårne fritter, foie gras, trøffelmayo og masser af friskrevet trøffel? Hvis du kender det mindste til gastromændene, ved du, at det er som englesang i øregangen.

Derfor afskrækkede prisskiltet på 250,- hos CANblau heller ikke – vi måtte prøve Smukfests mest ekstravagante vulgære måltid. Og vi blev ikke skuffede! Jeg savler stadig bare ved tanken! Måltidet var Smukfests ubetingede tømmermændsdræber.

Den eksotiske

Med mere end 80 madsteder på Smukfest, er der noget for enhver smag – også i den mere eksotiske afdeling. Ingen kommer dog i nærheden af Insekten, der, som navnet meget passende antyder, serverer mad med insekter.

Ligesom med Wasteland er vi ude i en international megatrend, som vi kun har set begyndelsen af. Insekter er bæredygtige og sprængfyldt med protein.

Indrømmet, det var med en hvis skepsis, at vi kastede os ud i de forskellige tacos toppet med melorme og græshopper – ikke på brund af selve insekterne, men fordi den slags har det med at blive en gimmick mere end en gastronomisk oplevelse. Den fælde var Kalunarisk heldigvis ikke faldet i og tacoerne var fremragende! Insekten var Smukfests eksotiske indslag!

Tørstslukkeren

Puha det var vådt i Bøgeskoven – på den ene og den anden måde! Øl, cocktails, vin, champagne, vodka-juice, shots, sangria i forskellige afskygninger, kaffepunch, sparkling tea og ikke mindst Happy Hippie Bars famøse “spande”!

Ja det kan være svært at udvælge en af de mange drikkevarer, der blev sat til livs.

Allerede onsdag aften stiftede vi bekendtskab med en tørstslukker, som ellers ikke indgår i gastromandens normale arsenal af drikkevarer. Flere gange i løbet af festivalen måtte vil tilbage til området omkring Udsigten, hvor den boblende te fra Copenhagen Sparklling Tea flød i stride strømme! Copenhagen Sparklin Tea var Smukfests, meget overraskende, Tørstslukker!

Sparkling tea

Overraskelsen

Det kan næppe komme som den store overraskelse at en Michelin-restaurant kan lave god og velsmagende mad. Men udover det overraskende i at se en Michelin-restaurant på en musikfestival, har historien også vist, at det kræver et særligt setup at levere på et stabilt højt niveau under de krævende festivalforhold.

Men det gjorde Gastromé på Smukfest i 2018 og de gjorde det igen i 2019. Og deres risotto med blåmuslinger og rigeligt lagret parmesan var den helt store åbenbaring på årets madscene og vi måtte forbi igen og igen! Gastromés risotto er Smukfests kulinariske Overaskelse!

Crowdpleaseren

Hvem kan ikke altid spise en bøf bearnaise med sprøde fritter? Festival eller ej ændrer ikke på det faktum og til 85,- har De 4 Årstider skabt en vaskeægte Crowdpleaser på årets Smukfest!

 

GASTROMAND ELSKER SMUKFEST

Men vi hader at gå forgæves, og det skete faktisk ikke så få gange i løbet af den forlængede weekend. Undskyldningerne var mange og mangeartede: Vi har desværre ikke fået leveret den vin, Paella laver vi desværre først i morgen, vi er desværre udgået for dressing til netop den burger, den ret er udsolgt m.fl.

Men alt det tilgiver vi naturligvis – fordi Smukfest er Smukfest og fordi vi ved, at det bliver indskærpet til næste år.

 

 

Vi ses næste år, Smukfest!

 

Stik os en kommentar

Smid en kommentar