Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. maj 2024

Scroll to top

Top

En kommentar

Jagten på Danmarks luksusfestival: Sensationel Smukfest i (Regn)skoven

Jagten på Danmarks luksusfestival: Sensationel Smukfest i (Regn)skoven
Aarhusianeren

Jagten på Danmarks luksusfestival er nået til skoven i Skanderborg. Smukfest blev den første festival på vores tour, som har fået vand fra oven. Det er jo helt uhørt at man skal finde sig i sådan noget – vejrguder, stram op. Det kunne dog ikke ødelægge indtrykket af en Smukfest, der stod strammere end nogensinde.

Skal du nå hele vejen rundt på Smukfest, skal du tidligt ud af festivalteltet. Vi snakker godt og vel 80 spisesteder og 60 barer. Selv for de mest grovædende, turbodrikkende gastromænd (og det var, dem der var sendt i skoven…) er det en stor mundfuld.

Så der blev naturligvis truffet nogle valg undervejs. Efter en lang årrække på Smukfest kender vi efterhånden de faste steder. Enkelte boder og barer har bare virket uinteressante og få vi er blot gået forbi. Andre har vi prøvet og er blevet skuffet. Men men men, vi har har bestemt fundet guld i skoven.

Og har du fulgt med på instagram, ved du, at der har været ekstraordinært meget fart på – hvilket flere af jer da også har kommenteret i løbet af festvialen.

Buckle up, bitch! Vi skal i skoven…

 

Kulinariske Kalunarisk 

Lad os bare springe direkte ud i et af de gastronomiske højdepunkter.

Kalu klinger næppe hos den gængså forbruger – ej heller hos jeres udsendte. Det vil folkene bag Kalu gerne lave om på. Og derfor har virksomheden, der ellers leverer udsøgte råvarer til restaurationsbranchen, besluttet sig for at servere de bedste råvarer fra Europa for festivalgæsterne til Smukfest.

På menuen fandt vi bl.a. charcuteri bræt, ostebræt, foie gras terrine, kaviar anretninger på 10 gram, 30 gram og en bombe på 100 gram. 36 mdr. tørret Iberisk sortfods skinke. cecina, spansk oksekød, saltet, røget og tørret i 36 mdr, lækre stegte chorizo, og vi kunne blive ved.

Hold nu kæft det var godt.

Kalunarisk lå i øvrigt med udsigt til Stjernescenen og S’vinbar som nabo, så de våde varer matchede maden – genialt!

 

 

Stjernedrys og sherry

Der er kommet en lille ny rute på Smukfest, og der gik lidt inden ved fandt ud af  hvad folkene bag Smukfest havde valgt at kalde stedet, Udsigten – men vi nåede at døbe det hurtigt til “Omvejen”. På Omvejen var der som regel god plads og her fandt vi endnu et nyt tiltag, der virkede som skræddersyet til en Gastromand – og vores jagt på Danmarks luksusfestival i øvrigt.

Entreé by Gastromé var navnet på Michelin-restuaranten Gastromés nye Smukfest-initiativ. Og her var forventningerne naturligvis skruet helt i vejret. Kunne Gastromé levere på samme høje niveau, som vi eksempelvis oplevede til Gin & Jazz arrangementet hos Njord gin – og deres restaurant iøvrigt?

Det korte svar: JEPS!

Det lidt længere: Gastromés “Alt på et bræt” er muligvis det lækreste enkeltstående festivalmåltid, vi har sat til livs i sommerens jagt på Danmarks luksusfestival – og det siger altså ikke så lidt efter mange fulde festivaler!

 

 

Som nabo til Gastromé fandt vi også lidt lækkert, I’Cobert de CANBlau serverede tapas pinxos, skinker, sangria og stor glas portvin. Det var super godt, men favoritten i området forblev dog Gastromé.

Vin og bobler

En champagnebar er efterhånden noget rigtig mange festivaler bryster sig af – og det er som regel også her du finder det helt købestærke publikum. Smukfest er ingen undtagelse her, og du fandt champagne i alle prisklasser – og størrelser. Flere gange så vi folk flotte sige med flasker på op til 6 liter – noget der er godt til blærerøven. Men det var nu ikke de helt gode champagner, som kom i den størrelse, tværtimod. Så vi hopper på en almindelig flaske i god kvalitet.

Snakker vi vin, så var S’vinbar, der som nævnt lå ved Stjernescenen, helt unik med sig store vinkort – vi taler op mod 70 vine.

 

 

 

Alene var S’vin bar dog ikke om vinene, Du’ Prop sammen med Brasserie Belli ved Bøgescenen, samt Vinoteket ude mod Sherwood var også gode bud på et godt glas vin. Så ingen tvivl om Smukfest slår fast at festival ikke kunne er fadøl i lange baner –  det bakker vi op omkring, men naturligvis vil den iskolde fadøl altid falde på et tørt sted i en Gastromands mave!

 

Special øl i hobetal

Nu vi har drejet snakke over på øl, så har Smukfest natuligvis klassisk fadøl over det hele. Men de har også meget mere end det, fx finder du Humlen ved Stjernescenen, som har en næsten lige så bredt udvalg af special øl, som S’vinbar havde af vin. Helt fantastisk, og faktisk har jeg lige en periode, hvor IPA lige er mig. Så ikke langt fra tanke til handling, så vi lavede vores egen lille ølsmagning. Her bør faktisk nævnes at Smukfest også tilbyde faktiske øl-, vin- og spiritus-smagninger mod bestilling og betaling – men vi klarede den selv!

 

 

Smukfest har også gennemårene bygget mere mere oven på Smukfest brandede drikkevare, herunder ser du årets velsmagende Bøgeøl brygget af Aarhus Bryghus. I samme boldgade har du også mulighed for at smage en Smukrom i flere forskellige årgange, og så noget ny også en Smukgin. Desværre nåede vi kun øllen.

 

Burgerne

Kongerne af tømmermændsmad – og dermed også festivalmadens konger: Burgerne. De var der naturligvis også at finde i Skoven – og de var gode!

Klassiskeren

De seneste år har vi kendte Gourmensh med den asiatisk inspirerede porchetta burger tilberedt over bål – ja, eller over grillkul, men det har havde noget med afbrændingsforbuddet at gøre. Men som festivalvejret skred frem, var det vist fornuftigt at porchetta tilberedningen foregik under tag :)

Jeg tror faktisk, det var sidste år Gourmensh debuterede på Smukfest, men her var det med en såkaldt skovhotter, eller noget i den dur. Porchetta burgeren er og bliver nu bedre, og derfor var vi glade for at se denne i stedet på Smukfest. Meeeeeen efter et par gange på Northside og nu Smukfest, er vi også klar til at se mere og nye tiltag fra Gourmench!

 

 

Den veganske

I Hollændersvinget er de hollandske foodtruck blevet fast inventar, og det er sgu i orden. Oven en bred kam mad der smager som det skal. En af de nye vogne var The Dutch Weedburger som leverede en vegansk overraskelse, både i form af burger og nuggets. Begge dele og særligt deres nuggets ville nok kunne snyde de fleste i en blindsmagning i med kød eller ej. Så kan man tænke lidt over det…

 

Den bedste

Halifax og Friland co-brandede og langede burgere over disken tæt på Bøgescenerne – en placering der var skabt til tæt trafik. En trafik som de formåede at håndtere på fornem vis. Jojo der var kø, men den blev afviklet i imponerende tempo og burgerne smagte simpelthen bare som den slags skal.

 

 

Lige i enden af burgerne, skal Wassim Hallal Pizza også lige nævnes som et hurtig, lækkert og delevenligt bud på den gode luksus festival mad.

 

 

Alt det andet

Ja og så var der jo alt det andet, men det må du altså ind og finde på https://instagram.com/gastromanddk – men en god Aperol Spirtz fungere perfekt som ganerenser i et stramt madprogram. Og så skal vi jo heller ikke glemme de hele syv barer med friskpresset appelsinjuice og vodka.

 

 

Er Smukfest Danmarks luksusfestival?

Der er ingen tvivl hos denne gastromand om, at Smukfest helt bevidst har givet det gastronomiske niveau en SERIØS overhaling. Hvor festivalen de seneste par år, har haltet lidt efter bl.a. sin Aarhusianske lillebror på mad- og drikkefronten, er Skanderborg tilbage hvor den hører til.

Smukfest har sat sig for at have høj diversitet og mangfoldighed – på madscenen har de alt i højden, bredden og dybden. Du finder ikke meget af det samme, men meget forskelligt – og det er både i pris og kvalitet. Og der må jo stadig være folk, der køber popcorn og baconchips, siden udvalget fortsat er så massivt…

Vi udelukker naturligvis ikke, at vi har overset noget, men skulle vi pege på et punkt, hvor den kræsne gastromand kunne tænke sig endnu mere, er det på cocktailfronten – lad os få nogle flere professionelle barer og bartendere ud i skoven – eksempelvis havde Njord gins bar pyntet. Vi står i hvert fald klar med cashless-chippen.

Vi har fået noget af det allerbedste festivalmad på tværs af alle festivaler. Vi vil gerne fremhæve nogle af vores absolute højepunkter: Entreé By Gastromé, Kalunarisk, S’vinbar, Halifax, CANblau, Wassim Hallal pizza.

I den anden grøft har Smukfest også madboder, som vi helt sikkert kunne undvære, og det kan man siger sænker gennemsnittet en smule – selv om jo bare kan gå uden om. Men der er stadig så meget af det helt gode, at vi som på Musik i Lejet banker luksusbarometret op på de maksimale 6 Gastromænd!

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

HVAD VAR DIT SMUKKESTE ØJEBLIK?

 

Stik os en kommentar

Kommentarer

Smid en kommentar