Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

No Comments

Verdens bedste whiskyambassadør kommer fra Danmark!

Verdens bedste whiskyambassadør kommer fra Danmark!

Sidste tirsdag besøgte Gastromand Lindholm Høje for at høre verdens bedste whiskyambassadør gennemgå nogle af de fornemste flasker, fra det nordligste destilleri i verden Highland Park! Gastromand havde pladser på første række!

Der ligger stadigvæk sne rundt omkring på det smukke Lindholm Høje, som ligger præcis 42 meter over havets overflade i den lille by Nørresundby, som efterhånden er vokset sammen med Aalborg. Jeg står med en whisky i hånden og lytter på en fortælling om vikinger – men hvordan pokker hænger det sammen?

Indgangen til Lindholm Høje…

Lad os starte kort med Orkney-øerne for at placere dem. Åben maps og skriv “Orkney-øerne” – så burde du være med! Det er alle de små øer, der ligger så smukt helt oppe nord på, det er 70 øer i alt og kun 17 af dem er beboet. Der bor kun 21.000 indbyggere og de 7000 af dem bor i hovedbyen Kirkwall, hvor du formegentlig er landet – medmindre du naturligvis er kommet med færgen. I Kirkwall finder du i øvrigt Skotlands nordligste destilleri Highland Park og det er netop årsagen til, at jeg denne tirsdag aften stod og varmede mig på et glas whisky.

Highland Park på Lindholm Høje…

Stort set alle jeg har fortalt, at jeg skulle til Lindholm Høje for at høre om whisky og vikinger har spurgt hvordan pokker det hænger sammen. Jo ser du – en meget stor del af befolkningen på Orkney har rødder hos de gamle vikinger. Det skyldes, at vores forfædre rejste dertil og bosatte sig for mange hundrede år siden. Disse rødder står den dag i dag meget stærkt hos befolkningen på Orkney og spørger du dem selv, så vil de uden at tvivle sige, at de føler sig mere skandinaviske end skotske. So there you have it – the viking soul lives on Orkney!

Der blev lyttet godt efter til vores gennemgang om vikinger…

Det er ikke første gang jeg har været til smagning med Highland Parks skønne whiskies og hver gang er jeg imponeret. Jeg har endda haft fornøjelsen af at besøge deres destilleri i 2013 på Orkney. Vores sæt denne aften var:

Highland Park 12 Year Old – Viking Honor
Highland Park Ambassador’s Choice
Highland Park Valkyrie
Highland Park Full Volume
Highland Park 18 Year Old – Viking Pride
Highland Park Fire
Highland Park Ice
Highland Park Dannebrog
Highland Park 25 Year Old

Velkommen!

Den første whisky vi fik var deres 12 års, som vi tog med i hånden efter velkomst ved Lindholm Høje Musset og Cafe Lindholm samt en salut på væskeægte skotsk manér; nemlig sækkepipe! Herefter fortalte vores guide os om vikingerne og Lindholm Høje. En fantastisk åbning, hvor man virkelig følte sig som ægte viking, som vi stod der i sneen med en whisky i hånden.

Røget skinke…

Herefter gik vi tilbage til Museet, hvor vi fik en rundtur og til sidst samledes vi i Lindholm Højes sal, hvor jeg faktisk aldrig har været før. Det var virkelig hyggeligt og jeg var helt klar på at høre og ikke mindst smage noget whisky! På vej ned var der lidt snack i form af en lækker skinke, lidt grov salat og gammeldags modnet sild – haps!

Gammeldags modnet sild…

Martin Markvarden – verdens bedste whisky ambassadør

I år fik Martin denne eksklusive titel af “Whisky Magazine”. Prisen uddeles faktisk i denne uge og Martin er den eneste dansker som nogensinde har modtaget denne fornemme pris. Denne hæder har dog på ingen måder ændret på den lune og rare whisky-elsker fra Falster, som bød os alle velkommen! Meget passende lagde vi ud med hans “egen” whisky. Highland Park Ambassador’s Choice, som er udvalgt af Martin selv og lavet præcis som han mener en whisky skal smage. Den er tæt på at være udsolgt, så hvis du vil have fingrene i den skal du være hurtig – skål!

“Martins Whisky”…

Rock N Roll Whisky!

Inden vi skulle smage et af de nyeste skud fra Highland Park – nemlig deres Rock N Roll inspirerede “Full Volume” skulle vi have lov til at smage deres Valkyrie, som blev frigivet sidste år. Begge dele er flotte whiskys, men vidt forskellige hvilket primært skyldes fadene der er brugt.

Rock N Roll Whisky…

Valkyrie har ligget på både ex-bourbon, ex-sherry og så europæisk eg – det giver mere varme noter af vanilje og mørk chokolade. Vores Rock N Roll whisky Full Volume, som lige er kommet på gaden og næsten udsolgt, har ligget i rene ex-bourbon fade og har derfor mere frugtige noter. Begge er temmelige awesome, men Full Volume har noget mere kant – fornylig postede vi dette billede vist taler for sig selv – Rock on!

Ice and Fire!

En år række tilbage lancerede Highland Park en særlig Valhalla serie, hvor udgaver som Thor, Freja, Loke og Odin udkom. Serien blev efterfulgt af med Highland Park Ice og Highland Park Fire der begge havde stor succes, og som faktisk godt kan købes endnu for omkring 2200 kr. Skal vi nørde den lidt mere så er der 9 riger i den Nordiske Mytologi og Niflheim – Tågernes rige hvor der er koldt repræsenteres af “Ice”. Dens kølige kys med 53,9 % kan sagtens mærkes, men heldigvis er det afrundet efter 17 år på førstegangs fyldte bourbon fade.

Ice and Fire…

Dens modsætning Fire er fra Muspelheim – Ildens rige og har en helt anderledes historie. Den er nemlig som den eneste nogensinde fra Highland Park lagret på portvinsfade, hvilket har givet den en mørkere kulør. De første år på fadene tog den så meget farve, at den var lyserød. Det er kun grundet nysgerrighed og et spinkelt håb at den blev liggende og efter små 15 år var der pludseligt en enestående whisky med en hidtil uset karakter fra Highland Park!

Ice and Fire…

Der er to vidt forskellige whiskys som vi smagte mod hinanden hvilket betyder, at du virkelig kan smage forskellen! Skål!

Dannebrog

Highland Park har gennem de sidste år lavet nogle Single Casks, hvilket betyder, at der kun laves ét fad som typisk rummer omkring 650 flasker. Den første jeg kender til var Braunstein som er lavet i samarbejde med bryggeriet i Køge. Det blev en enorm succes og på få timer var der total udsolgt. Herefter kom der flere til, hvor Dannebrog var én af dem – og for mange er det blevet en stor favorit. Den holder mere end 60% alkohol, hvilket vidner om kvaliteten af de fade de bruger på Highland Park – den aftappes også på fadstyrke.

Service i Dannebrog…

Jeg har haft fornøjelsen af at smage den før, og holder meget af den – det er en kraftig whisky, men efter alkohollen har lagt sig kommer der masser af sødmefulde noter fra sherryfadene, som den har hygget sig på i gennem de sidste 13 år.

Min første whisky

Believe it or not – men min første Highland Park whisky var faktisk denne 25 års udgave, som jeg fik i gave da jeg fyldte 30 år. Den gang kostede den vist omkring 1300 kr. hvilket jeg til en hver tid ville smide efter den idag, men prisen ligger nok omkring de 3500-4000 kr. idag.

Highland Park 25 års er en smuk whisky, men også en whiksy for kendere. Nu havde vi lige fået Dannebrog så munden var varmet op – for mig er der et væld af dufte og smagsnoter tli denne dram – hvid chokolade, kanel, krydderier, vanilje, abrikos, honning og en smule antydning af nødder – alt sammen med en let røget og meget blid afslutning. Smagen varer ved i 40-50 sekunder, så nyd det!

Madfar serverer!

Efter en række spørgsmål og adskillige klapsalver til Martin og arrangørene var der mad i Café Lindholm som Thomas Farsinsen, eller Madfar som han faktisk er bedre som, havde stået for. Når man drikker whisky så skal der naturligvis også spises mad, hvor whisky naturligt kan indgå, så den stod på røget laks stænker med Highland Park og dertil en god Thy Classic øl.

Røget laks stænket med whisky…

Meat Pie med Mos…

MadFar kan bare lave mad og han forstår sig på “Comfort Food” – vi har tidligere besøgt ham nogle gange og har udnævnt ham til Nørresundsby svar på Jamie Oliver (hvis vi altså skal have sådan en titel). Efterfølgende var der “Meatpie” med svin, en god grov mos med whiskysauce til. Der blev skålet i øl og havde vi været tilbage i Vikingetiden var det et full blown feast!

God stemning på Café Lindholm…

Stik os en kommentar

Submit a Comment