VIN UDEN PIS: Krise i Syditalien?
Det her skulle have været artiklen om vinene fra syditalien og øerne. Du ved nok, de kraftige og krydrede vine på druer som negroamaro og primitivo. Vine, der i årevis har været danskerfavoritter, som tiltaler os med deres krydrede solmodne frugt, subtile sødme og store drinkability, den ofte høje alkohol til trods.
Oplagt ”Vin uden pis”-tema, tænkte jeg.
Men hov, da der kun kom tre vine ind til temaet, skulle jeg have lugtet lunten. Syditalien er ikke ”hot” længere, lader det til. Der er ellers masser af vine derfra i supermarkederne, men måske så meget, at det nu primært er dem, der importerer fra støvlehælen og omegn?
Jeg indkøbte en håndfuld fra forskellige kæder, for at teste niveauet her, men ak, der var ikke meget at komme efter. Og selvom flaskerne var tunge og koniske og dermed ”udstrålede kvalitet” så var etiketterne nærmest blottet for oplysninger om hvem, der egentligt havde lavet vinen. Bulk, med andre ord og vinene bar da også præg af, at være fremstillet for at ramme en specifik smag mere end at afspejle terroir og årgang.
Så altså, nærmere ”pis uden vin” end det omvendte. Så denne gang må du tage til takke med disse tre anmeldelser af vine fra det sydlige Italien og derfor giver det heller ikke meget mening at kåre en testvinder eller en ”bedst til prisen”. Det kan du selv gøre, mens vi samler kræfter til næste tema.
3 fra Syditalien
Purato Appassimento 2018
Pris: 95,- (normalpris 115,-)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Næsen er noget reduktiv og giver ikke meget fra sig. Munden er præget af en let frugt og lidt stramme tanniner. Hæderlig, men ikke rigtigt spændende.
Sessola Appassimento Rosso 2018
Pris: 95,-(normalpris 115,-)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Sessola har ret meget fadvanilje i næsen, men det er da en vintype, der kan tåle det. Munden er fed, moden og krydret frugt og blide tanniner. Oppulent stil, men vellavet.
Laeneo 2018
Pris: 169,- v.6 (normalpris 189,-)
Forhandler: Jysk Vin
Vin fra Sicilien på den relativt ukendte drue nerello cappuccio, der sjældent er alene i flasken, men oftest blendes med den nært beslægtede nerello mascalese. Stilen er reduktiv, rank og saftig med masser af både syre og tannin. En intellektuel, mere end hedonistisk vin.
ERSE Etna Rosso 2017
Pris: 120,- v. 6 (normalpris 135,-)
Forhandler: Jysk Vin
Næse af ribs og møbelpolish. Rank, tør mund med fint syrebid og let tannisk finish. Nerello mascalese iblandet lidt cappuccio, minnella og carricante. Flot vin med nebbiolo-ish udtryk og typisk vulkanjordsk præg.
-
Til Anne: Det er ikke utænkeligt, men jeg mistænker at vinen måske mangler syre til at lagre. Men hvis du har en så prøv ad, den er ikke blevet dårlig.
Til Anders: Dejligt, at den appellerer til dig. Prøv da gemneeksperimentet og skriv gerne hvordan det gik. -
Jeg er interesseret i at høre, om Sessolaen fra 2017, kan gemmes og drikkes, f.eks i dag 😊
-
Kære Vinhjerne. Ikke for at gå dig i bedene, eller være bedrevidende. Så meget vin, har jeg trods alt heller ikke drukket (endnu) ;) Men lige netop Sessola’en, som jeg har nydt her til aften (og så på en onsdag), vinder ved nærmere bekendtskab. Husk, at det er en vin til under 100,- kr., der er lavet som en “Norditaliensk” storbror. Den vil i en blindtest, som jeg smager den, kunne udkonkurrerer væsentlig ældre og dyre flasker, der også lader druerne rynke inden, de moser dem ;) Det kunne faktisk være interessant og smide en kasse i kælderen og hente den om 5 – 7 år og se, om det har gjort noget godt?!
Comments