Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 24. oktober 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Weekendtesten: S.B.S rom

Weekendtesten: S.B.S rom
Fynboen

Fornylig inviterede jeg mig selv på besøg hos romgrossisten 1423. Målet var at smage på tre nye rom fra de danske romgutter fra 1423. 

1423 har efterhånden snart præsenteret en del rom til det danske marked, og hvor de i starten har fokuseret på de sødere romtyper, så går de i en lidt anden retning med S.B.S. udgaverne. Der er tale om et meget begrænset antal flasker, hvor de nøje har udvalgt fadet, og herefter tappet det på flasker, så vi andre kan få glæde af det.

Så skal der smages.

Så skal der smages.

Der er som sagt tale om et meget begrænset antal flasker, da hver aftapning stammer fra et unikt fad. Så når der ikke er mere, ja, så er der bare ikke mere.

De tre rom stammer fra henholdsvis Fiji, Filippinerne og Belize. Det er umiddelbart ikke steder hvor man normalt ser rom fra – og det er også meningen.

Duften i glasset

Vi lagde ud med at smage den fra Fiji øerne. Herefter sprang vi på Filippinerne og til sidst sluttede vi af med den fra Belize.

S.B.S. Fiji: Duften starter lidt kraftig whisky men bliver blid med tiden. Der fornemmes noter af vanilje og banan.

S.B.S. Philippines: Duften præges af frugt og chokolade plus et lille snert af citrus. Den er nærmest helt blommer i madeira-agtig.

S.B.S. Belize: Duften er lidt mere afdæmpet end de to andre. Den er nærmest lidt anonym i starten men udvikler over i noter af tropisk frugt.

Alt i alt må man sige at det er tre vidt forskellige rom.

The line-up

The line-up

Smagen

Rækkefølgen er naturligvis den samme som ovenstående.

S.B.S. Fiji: Smagen er skarp og tør i starten. Der er tale om en rom som udvikler sig meget. Den starter nærmest helt petroleum- og sprittuschsagtig. Med tiden bliver den mere blid og rund og man fornemmer søde noter af vanilje og bitter lime. Det er en rom som Caronifans nok vil tage rigtig godt i mod. Det er den rom ud af alle tre som udvikler sig mest undervejs.

S.B.S. Philippines: Denne er ikke lige så tør som den første, men man fornemmer stadig lidt tørhed i smagen. Duften af blommer i madeira kommer også kraftigt til udtryk i smagen. Der er også noter af nødder, citrus (nærmest citronrengøring), portvin, sherry og anelse appelsin. Dette er ikke en rom til nybegynderne, men nok mere for dem, som ønsker at prøve lidt andet end det sukkersøde. Jeg kunne også nemt forestille mig at den kunne erstatte nogen typer dessertvine.

S.B.S. Belize: Den sidste rom er den mest søde af de tre. Og når man drikker denne som den sidste, så lægger man virkelig mærke til sødmen. Vi er dog ikke ude i det aller sødeste som kan opdrives. Der er noter af vanilje, tropiske frugter melon, papaya og så er der en let brændt smag som også klæder den.

Dommen

Alle tre rom har på hver sin måde sin berettigelse, men smag vil altid være individuel, og derfor er der også forskellige favoritter ud af de tre. Det er vigtigt at nævne at disse tre rom nok ikke lige er for en førstegangs romdrikker.

S.B.S. Fiji

S.B.S. Fiji

S.B.S. Fiji: En spændende rom med mange nuancer og som der udvikler sig meget, hvis man sidder og hygger lidt med den. Tag den med på fisketuren og få varmen.

Vejl. udsalgspris: 599 kr.

Alkoholprocent: 46%

Antal flasker produceret: 222 stk.

skala 3

S.B.S. Philippines

S.B.S. Philippines

S.B.S. Philippines: En kraftig rom som sagtens kunne erstatte et glas portvin til desserten. Smæk den på dessertbordet eller nyd den foran pejsen.

Vejl. udsalgspris: 599 kr.

Alkoholprocent: 46%

Antal flasker produceret: 173 stk.

skala 3

S.B.S. Belize

S.B.S. Belize

S.B.S. Belize: Den sødeste rom ud af de tre. Det er den som vil ramme det bredeste publikum og samtidig den billigste. Nyd den sammen med en du holder af.

Vejl. udsalgspris: 499 kr.

Alkoholprocent: 46%

Antal flasker produceret: 272 stk.

skala-4

Den fjerde S.B.S. er kommet

Den fjerde S.B.S. rom kommer fra Trinidad.

Den fjerde S.B.S. rom kommer fra Trinidad.

Den fjerde S.B.S. i serien er kommet på markedet efter jeg smagte de første tre. Jeg har netop smagt den, og den skuffer ikke. Fadet stammer fra Trinidad og har lidt år på bagdelen – den er nemlig fra 1997. Som de andre er det tale om et enkelt fad, og det er derfor ikke et blandingsprodukt. På 64,4% er vi også ude i noget helt andet end de tre første. Udover den har fadstyrke, så har den også mere karakter. Duften er sprittet og præget af brændt gummi og et eller andet syrligt jeg ikke helt kan definere. Samlet set føles det behageligt. Smagen er kraftig og ikke for sarte sjæle, men når alkoholprocenten er så høj, så får man samtidig også rigtig meget smag. Udover en kraftig smag fra bourbonfadet, så præges den af citrus, eksotiske frugter, rålakrids, læder, samt et særligt snert af olietank og halsbrand. Det lyder ikke nødvendigvis rart, men jeg nyder nu alligevel oplevelsen. Smagen hænger ved, så når du tager et glas så går der længe før du tager det næste. Denne fjerde S.B.S. giver lige hele den foreløbige serie et hak opad, og det har prisen også, som lander på omkring 1100 kr.. For hvor de tre første nok må siges at være okay, så er den fjerde noget ganske specielt. Med 246 flasker på markedet allerede nu, så skal tror jeg den bliver udsolgt ret hurtigt.

Caronifolket vil elske den, og hvis du ikke har hår på brystet i forvejen, så får du det i hvert fald efter du har drukket denne rom. Vi ender på næsten en topkarakter.

skala 5

Er du til rom?

Stik os en kommentar

Smid en kommentar