DIY: Fra møgskur til lækkert udekøkken
Jeg synes ikke Webmasteren og Familiefaren skal være de eneste som får lov til at blære sig med deres fancy køkkener og smarte gadgets, så derfor tænkte jeg, at det var på sin plads at jeg også lige ytrede mig med et lille projekt, jeg har gået og syslet med.
Det hele startede egentlig med at jeg ville have et arbejdsbord ude ved min udendørsgrill, men det viste sig hurtigt at projektet blev lidt mere omfattende end et simpelt arbejdsbord.
LÆS OGSÅ: Udekøkken: Et Køkken Cabriolet fra ByLogstrup
Jagten på den ultimative udekøkken gik igang..
Mit “indekøkken”
Det er som sådan ikke fordi mit almindelige køkken fejler noget, men som gastromand løber man jo hurtigt tør for plads og gadgets, og derfor var idéen om et udekøkken, med plads til ekstra køkkensager bare endnu et “genialt” argument for projektet.
Når projekter stikker af
Når man går igang med små projekter popper der hurtigt en masse ønsker op, og det kan sommetider være svært at begrænse sig. Det skete med min vinkælder, som egentlig bare skulle have været et vinkøleskab – og det skete så også med dette projekt.
Det hele startede med at jeg fik to gamle stålbordplader foræret. De stammede fra et gammelt industrikøkken, og skulle egentlig bare smides ud. Haps, dem tog jeg. De kunne sikkert være fine som et udendørsbord tænkte jeg. Der var ovenikøbet håndvask i den ene, og det er jo smart hvis man nu på en eller måde kunne få fixet noget vand ud i haven.
Samtidig med min idé om udekøkkenet var der et lille projekt om en terrasse igang. Terrassen skulle ligge mellem vores rimelig (dengang) ødelagte drivhus og vores garage. Pludselig dukkede idéen om et slags overdækket udekøkken op – og da der var masser af plads inde i garagen begyndte en udspekuleret plan at dukke op. Jeg ville bruge enden af garagen til et køkken – ja, det gav faktisk meget mening oppe i mit hoved.
Flere idéer og ønsker begyndte at dukke op. Jeg havde f.eks. ikke gas i køkkenet indenfor. Det skulle jeg da have i udekøkkenet – og indbygningsovn, køleskab og musikanlæg.. osv.
Ja, det stak lidt af. Heldigvis endte det dog med et hæderligt resultat, og jeg ejer nu, synes jeg selv, et glimrende udekøkken.
Det hele bygges op fra bunden
Som nævnt er det hele lavet i bagenden af min garage. Da vi gik igang med projektet var der egentligt bare nogen ydervægge og et støbt betongulv. Jeg valgte at lægge fliser, da det er en dejlig taknemmelig overflade at rengøre, som også holder sig godt. Gulvet var utrolig skævt så det skulle rettes med flere centimeter nogen steder. Men resultatet blev rigtig godt. Husk altid at bruge fliser/klinker, som er frostsikre, når det skal bruges udenfor, eller i dette tilfælde i et uisoleret rum.
Efter gulvet var færdigt var det tid til at lavet vægge, loft og elinstallationer. Jeg startede med at få trukket installationskabler rundt til alle de steder, hvor skulle bruges strøm. Bagefter lavede jeg en helt ny væg ind mod garagen, så rummet blev lukket, og herefter kom de øvrige vægge og loftet op. Husk altid at rådføre dig med en autoriseret elinstallatør, da det ikke er alting du selv må lave, når det gælder elinstallationer.
Det hele fik en klat maling med høj glans (30 mener jeg). Det er en god idé med en meget høj glans i malingen, da det gør væggene nemmere at vaske af.
Så var rammerne klar – nu skulle der blot indrettes.
Køb brugt – hvis du kan
En del af inventaret har jeg købt brugt, da der ganske enkelt kan være mange penge at spare, og nogen gange kan man opstøve næsten ubrugte ting, som kan erhverves meget billigt. Jeg har bl.a. købt et SMEG gaskomfur til “ingen penge”, som aldrig have været brugt. Det samme gjaldt lidt for den indbygningsovn, som jeg også har installeret i køkkenet. Stort set alt kogegrej er købt på loppemarkeder eller via DBA/Guloggratis.
Som jeg nævnte tidligere fik jeg stålbordpladerne foræret, og den tredje bordplade (laminat) fandt jeg i IKEA til 25 kr. (ja, du læste rigtig… 25 kr.!!). Selve køkkenskabene er også købt i IKEA, og i forhold til pris og kvalitet, så hænger det meget godt sammen. Det kan også her betale sig at kigge efter brugte skabe eller demomodeller fra forskellige køkkenfirmaer, alt afhængig af ens ønsker og design.
Efter jeg fik køkkenskabene samlet begyndte det endelig at ligne noget. Har man samlet en del møbler fra IKEA er det her altså ret nemt at gå til. Jeg valgte en rustfri stål front, både så det er ekstra holdbart, men også så det passede til bordpladerne.
Efter skabene og bordplader blev sat op blev resten af herlighederne tilsluttet. Dvs. el, lys, køleskab, ovn, komfur og musikanlæg. Tilslutning af vand fik jeg ikke gjort i første omgang. Dette kom først senere, eftersom jeg skulle grave rør ned, og sikre afløb.
Udover alt inventaret blev der også lavet en låge ud til terrassen som kan åbnes – sådan lidt pølsevognsagtigt. Lågen er udstyret med tavlelak på indersiden, så man f.eks. kan skrive dagens menu på.
Udover lågen/vinduet blev der også sat en ny dør ind til køkkenet. Det sidste som blev lavet var vand og afløb. Så det var bare igang med at grave lidt og rode med lidt rør, og til sidst var der rindende vand.
Indrømmet, nogen af valgene er overkill, men det samlede resultat er det hele værd. Jeg har fået alle de nødvendigheder, som jeg skal bruge, når jeg vil lave mad ude i haven, og jeg har fået ekstra opbevaringsmuligheder, som jeg er utrolig glad for. Det kan godt være at det tog et par år at komme helt i mål, men det tager vi bare som en oplevelse.
Det færdige projekt
Hvilke projekter går du og sysler med derhjemme?
Stik os en kommentar-
Hehe nice blære du bare på!
-
Det ser godt nok lækkert ud! Alt for fedt med farvekombinationerne mellem væggene, rammekonstruktionen og køkkenudstyret!
Lige hurtigt: Er der nogen form for emhætte eller udsugning? -
Godt at se køkkenet blev færdigt Daniel. Super flot ??
Kommentarer