Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 26. februar 2024

Scroll to top

Top

28 kommentarer

D.I.Y. vinkælder

D.I.Y. vinkælder
Fynboen

Da vi i 2011 flyttede ind i vores nuværende hus, valgte vi at lave stort set alt om. Alt skulle rives ud og bygges op igen. Det skulle vise sig at blive en meget lang affære med deadlines, der ikke blev overholdt. “Good things come to those who wait” og jeg kan nu kalde mig for vinkælder-ejer. Det er ikke en stor vinkælder – det er nærmere et vinrum – men det tæller også.

Idéen om en vinkælder udsprang egentlig af en aftale, jeg lavede med min kæreste, da vi skulle have nyt køkken. Aftalen lød på, at hun fik en Quooker i køkkenet, og så måtte jeg få et vinkøleskab. Idéen om et vinkøleskab syntes jeg var rigtig lækker, men som vores renovering skred frem, blev det ændret til en vinkælder i stedet. Vi har nemlig en kældertrappe med et rum indenunder, hvor rummet ikke blev brugt til andet end opbevaring. Her var der altså plads nok til et par flasker eller 100.

Læs også: Jagten på det ultimative gastromand-køkken – Før

Pænt var det ikke..

Pænt var det ikke …

En idé kommer sjældent alene, og derfor blev designet og indretningen af rummet ændret flere gange undervejs, efterhånden som planen blev drøftet med andre interesserede. En af hovedtankerne bag var, at man skulle kunne kigge ned til flaskerne, inden man gik ned ad trappen. Det betød, at der skulle støbes et nyt gulv samt lægges fliser på reposen.

Læs også: Jagten på det ultimative gastromand-køkken – Overvejelserne

Gulvet inden der kom glas i.

Gulvet, inden der kom glas i.

 

Gulvet med glas i.

Gulvet med glas i.

Foruden glas i gulvet var det også vigtigt for mig med en god, stabil temperatur. Temperaturen har jo betydning for, hvordan vinen opfører sig, så vi var ude i overvejelser om udluftning, nedkøling m.m. Men som heldet ville det, så har kælderen en rigtig fin temperatur, så vi slap for yderligere tiltag. Skønt både tids- og pengemæssigt.

Vores hus er et gammelt et af slagsen, så målene er lidt ukurante. Jeg ville have glasdør i ind til rummet, så denne måtte laves på specialmål. (Godt at en Quooker er så dyr …)

Indgang til rummet, med glasdør.

Indgang til rummet, med glasdør.

Selve reolen er snedkereret efter mål, så den passer præcis ind i rummet (igen; standardmål og gammel kælder hænger ikke sammen). Bag ved selve trappen blev der også plads til en lille reol, så rummet er godt udnyttet.

Læs også: Jagten på det ultimative gastromandkøkken – Resultatet

Alt i alt er jeg ganske tilfreds med resultatet, og om aftenen når lyset er slukket i gangen, og der kun er lys inde ved vinene, ser det fantastisk ud.

Udsigten med ledlyset tændt i rummet.

Udsigten med ledlyset tændt i rummet.

5 gode råd til gør-det-selv-vinkælder

Jeg indrømmer gerne: jeg har fået hjælp til projektet. Alene det faktum, at jeg hverken er elektriker, gulvlægger eller snedker, gør, at jeg måtte søge lidt ekspertise rundt omkring. Når det så er sagt, så er jeg selv kommet med idéerne (de fleste) og har endda hjulpet lidt hist og pist. Så jeg føler da, at jeg har været med til det.

Men inden du selv begiver dig i krig med et lignende projekt, vil jeg da gerne komme med nogle råd:

 1. Husk at alliere dig med fagfolk. De ser ting, vi andre dødelige amatørkokke tydeligvis ikke ser.

 2. Prøv at lave en tegning, så du får en idé om, hvordan slutproduktet skal være.

 3. Brug nettet. Søg inspiration og kopier gerne løs fra andres idéer. Der er ingen grund til at opfinde den dybe tallerken igen.

 4. Tjek temperaturen i rummet. Det er vigtigt, at temperaturen er stabil og ikke for høj. Jeg vil mene, at en temperatur omkring de 18 grader er ok.

 5. Undgå sollys og andet lys. Vinene er ikke glade for at ligge i lys, så sørg for, at der er så lidt som muligt. (Ja, jeg er desværre nødt til nogle gange at slukke for lyset inde i rummet, selvom det ser brandgodt ud!)

Jeg håber, at mit indlæg kan være god inspiration til alle, som drømmer om lidt mere end et par bogkasser til deres vinopbevaring.

I får lige lidt flere billeder at slutte af på.

winecellar7winecellar6winecellar8

 

Hvor og hvordan opbevarer du din vin?!

 

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Kristina Beck Andersen

  Hej,

  Min mand og jeg er netop selv i gang med at få lavet et vinrum under en trappe og er på udkig efter præcis sådan en glasdør, som du har i dit. Er den helt tæt? Og kan du fortælle, hvor du har fået lavet din? Vores skal laves i specialmål, men det regner jeg også med, er tilfældet hos dig.

  P forhånd tak for hjælpen,

  Mvh,
  Kristina

  • Fynboen

   Hej Kristina

   Døren lukker ikke tæt – der er lige et par millimeter at gi’ af.
   Døren er lavet på specialmål hos en glarmester. Prisen kan jeg ikke lige huske, men jeg mener den lå i 3-4000 kr. inkl. håndtag og beslag.
   Jeg fik min egen håndværker til at bestille den og sætte den i, så jeg ikke skulle bekymre mig med at måle op, og sikre at den kom til at sidde ordentligt.

 2. Jan

  Vinkældre i alle afskygninger kan man drøfte med og lade sig inspirere af: http://www.vintagekeeping.com

 3. Andreas

  Super flot arbejde. Hvilken træsort har du brugt til reolerne? Og hvor fik du dem lavet? Det ser meget lækre ud.

  • Fynboen

   Hej Andreas

   Det skulle gerne være egetræ. Den er lavet af en af mine gode bekendte, som har hænderne lidt bedre skruet på end mig. Jeg har dog selv lakeret den.

 4. Erik

  Det er godt nok ikke en DIY, men den her er da fed!

  http://fredelund.com/spiral-cellars/

  • Fynboen

   Hej Erik

   Den er skam hjemmelavet, hvis man ser bort fra at visse ting er udført af håndværkere. Men jeg har da selv slebet reolen og lakeret den, samt været med til at montere den… joh joh..

   Havde jeg været lidt mere handyman kunne jeg nemt have lavet det hele selv.

   Men når alt kommer til alt, så er det mig selv der har bestemt hvordan det skulle laves og designes.

   • Erik

    Hej Fynboen!

    Det var linket under min kommentar jeg mente ;)
    men den du har lavet er da mega cool! ;)

   • Fynboen

    Ahhhr, okay

 5. Fed kælder, jeg er imponeret! Ville ønske at jeg kunne lave noget i samme stil. Jeg bor i 2 etagers rækkehus og har min vin liggende under trappen, uden temperaturstyring (fy for pokker!) Vinen udvikler sig en anelse for hurtigt, når den ligger for varmt, men ellers er jeg enig med dig i at 18 grader ikke er frygteligt, bare den ikke svinger.

  • Fynboen

   Det er kun fantasien (og pungepungen) der sætter grænser :-)

  • Fynboen

   Update: Nu har jeg lige målt temperaturen på en nyåbnet flaske med et fancysmanchy vintermometer, og vi ramte 18,1 grader…

 6. Klaus Bak Rundqvist

  Ar-men hold nu for fanden…. Det er da for fedt…
  Når det er sagt… Er 18 grader ikke for meget? Der ligger vel både rød-, hvid- og rosévin + champagne i rummet.
  Er meget misundelig på dit rum og går selv i tanker om en kælder eller anden form for vinopbevaring, når vi bygger vores køkken om, men har meget svært ved at bestemme mig til en løsning.
  Jeg tænker en løsning med forskellige temperaturer. Fra 8 – 16 grader, fordelt i 3 trin 8, 12, 16.
  Jeg ved ikke om det er en god løsning, men det er så langt jeg er kommet foreløbig.

  • Fynboen

   18 grader er ikke 100% perfekt.. nok nærmere de 14 grader ville være kanon, men men men jeg lever med det. Til gengæld har jeg ikke oplevet at temperaturen svinger og det er ret vigtigt.

   hvis du selv ønsker at opbevare dine vine på forskellige temperaturer kan du også overveje et vinkøleskab med forskellige zoner. Der findes masser af test på nettet af vinkøleskabe, som du kan gå i krig med.

   • Næste skridt må helt sikkert være at få installeret noget temperaturstyring så du kan få temperaturen ned;)

   • Fynboen

    Puha… ørhm… skriver det på to-do listen så :-p

  • Fynboen

   I øvrigt kom jeg lige i tanke om denne hjemmeside: http://www.kokkenkob.dk/

   Den brugte vi en del, da vi selv skulle have nye køkken. Der er rigtig fine tips og guides til alverdens ting, som drejer sig om køkkenet.

 7. Dan

  Det ser super godt ud.

  • Fynboen

   Tak :-)

 8. Jens P.N.

  Flot og kreativt!

  • Fynboen

   Tak :-)

 9. Halvamerikaneren

  Cool – hvad stod sådan en omgang i af monetære værdier?

  • Fynboen

   Det er lidt svært at sætte et beløb på. Jeg har ikke lige de præcise tal på det hele.. men mit skud er nok omkring de 10.000.

 10. Wobbie

  Det ser godt ud.

  • Fynboen

   Takker. Jeg er også rigtig glad for resultatet.

Smid en kommentar