Gastromand.dk | July 22, 2014

Til toppen

Top

79 Kommentarer

Jagten på den ultimative Chili con carne!

Jagten på den ultimative Chili con carne!
avatar

Efter at have cravet en Chili con carne, som jeg så den første dag på Skanderborg festivalen, skulle den endelig afprøves på festivalens sidste dag – troede jeg! Chili con carne tager tid og derfor var søndagens chili ikke klar til en gastromand – ærefuldt men meget skuffende i situationen:(

Chili con carne - Heston Blumenthal

Det færdige resultat – Dig in…

Chili con carne er populær i store dele af verden, men i de amerikanske sydstater i særdeleshed, hvor retten er “nationalret” i Texas.

Traditionelt bestod retten af skært eller hakket oksekød, løg, chili, hvidløg og spidskommen. Blandt de mest populære tilføjelser er tomater og bønner – faktisk diskuteres det stadig om en rigtig chili indeholder bønner. Faktum er, at Chili con carne ikke må indeholde bønner i de populære Chili con carne konkurrencer i USA.

Dagen efter festivalen måtte jeg så selv i gang. Dagens første 5 timer blev brugt på at researche blev og inspirationen blev fundet i Jamie Olivers America, Heston Blumenthals In Search of Perfection og på Grydesken.dk.

  • Heston Blumenthal gav inspiration til at bruge Bourbon, som giver sødme, kompleksitet og lidt røg, samt at slutte chilien af med en “chilismør” – en chilismør der bl.a. indeholdt lime for at give chilien lidt syre. Denne syre har jeg valgt at tilføre i form af en mango/abrikos-salsa med limesaft.
  • Jamie Oliver gav inspiration til at bruge kaffe og større stykker skært kød, som efterfølgende trækkes fra hinanden.
  • Grydeskeen.dk gav inspiration til en simplere fortolkning af Hestons MEGET avancerede fremgangsmåde.

Første forsøg uden hakket kød…

Som sagt tager en rigtig Chili con carne tid og Gastromands udgave er ingen undtagelse – påregn ca. 4 timer alt i alt…

Da jeg jo jagtede den ultimative Chili con carne, blev der ikke sparet på varerne – Ægte Valrhona-chokolade, luksuskaffe fra Colombia, god amerikansk Bourbon og ikke mindst en håndfuld forskellige chili. Ingen af delene er dog et must og du kan naturligvis vælge at skrue op og ned, hvor du ønsker det.

Ja jeg har glemt hvad hver enkelt hedder – er du tilfældigvis ekspert?

Enough talk! Here we go…

4.2 from 11 reviews
Gastromands ultimative Chili con carne
Forfatter: 
Kategori: Hovedret
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 6
 
Ingredienser
Chiliblanding
  • 2 tsk. tørret chili
  • 4 tsk. røget eller sød paprika
  • 2 tsk. spidskommen
  • 2 tsk oregano
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk. sort peber
  • 1 tsk salt
  • ½ stjerneanis
Chilismør
  • 50 g smør
  • 1 dl rapsolie
  • ⅓ af dine 5 chili - skåret i ringe
  • 2 laurbær
  • 1 spsk. ketchup
  • 1 spsk. Worcestershire sauce
Chili con carne
  • 1 kg. oksebov, bryst el. lign.
  • ⅔ af dine 5 forskellige chilier - hakket
  • 3 forskellige peberfrugter
  • 2 gulerødder
  • 2 store rødløg
  • 5 fed hvidløg
  • Tomatpure
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 2 dl Bourbon
  • 2 kopper kaffe
  • 25 g mørk chokolade
  • 2 spsk brun farin
Mangosalat
  • 1 mango
  • 3 abrikoser
  • ½ finthakket rødløg
  • Lidt finthakket frisk chili
  • Saft fra ½ lime
Øvrigt
  • Go' creme fraiche - i dette tilfælde Thise 18%
  • Et godt blødt brød - Heston bager et cornbread, jeg købte et Naanbrød:)
Tilberedning
  1. Start med at præparere samtlige ingredienser til Chili con carnen og kom dem evt. i små skåle:
  2. Puds kødet fri for evt. sener og skær det i stykker på ca. 2x5 cm
  3. Skær ½ af hver af chilierne fra og skær denne del i ringe (til chilismøret)
  4. Hak de 4-5 forskellige chilier - jeg valgte at tage kerner og frøstol ud, men det er naturligvis op til din toughness:)
  5. Skær peberfrugterne i mindre tern
  6. Skræl gulerødder og skær i 1 cm tykke skiver
  7. Pil og hak rød- og hvidløg
  8. Du er nu klar til t gå i gang...
Chilismør
  1. Hæld rapsolien på en pande og varm olien op ved ca, ⅓ varme
  2. Tilsæt chiliringe og laurbær
  3. Lad ringene stege stille og roligt i olien i ca. 10 minutter (se billedet)
  4. Si olien og smid chiliringene ud
  5. Bland halvdelen af olien med smør, ketchup og Worchestershire sauce - resten af olien skal bruges til at stege i
  6. Stil chilismøret på køl
Chili con carne
Tre en halv time tilbage
  1. Varm en støbejernspande godt op
  2. Tilsæt ¼ af den resterende chiliolie
  3. Brun kort ⅓ af kødet af gangen, så du undgår at kødet koger - sørg for at panden når at varme godt op i mellem hver omgang
  4. Når al kødet er brunet og taget af panden, skruer du en anelse ned for varmen og steger rødløg, hvidløg og halvdelen af den hakkede chili
  5. Tag løg, hvidløg og chili af panden
Tre timer tilbage
  1. Rist chiliblandingen på panden og læg mærke til duften af de mange forskellige krydderurter...
  2. Tilsæt kød, løg, hvidløg, chili og gulerødder og tomatpure
  3. Lad blandingen stege i et par minutter mens du vender den med jævne mellemrum
  4. Tilsæt Bourbon og lad alkoholen dampe af et par minutter
  5. Tilsæt kaffe og hakkede tomater
  6. Læg låg på og lad retten simre minimum 2,5 time
En halv time tilbage
  1. Tilsæt de hakkede peberfrugter og bønner
Umiddelbart før servering
  1. Smag Chili con carnen til med 1-2 spsk brun farin og ca. 25 g mørk chokolade
Mangosalat
  1. Skær mangoen i mindre tern
  2. Skær abrikoserne i mindre tern
  3. Bland med løg og chili
  4. Dryp med limesaft og stil på køl til det er spisetid
Noter og anretning
Server i den store sorte støbejernsgryde midt på bordet og med rigeligt creme fraiche, godt blødt brød (eksempelvis Naan-brød), resten af de hakkede chili og RIGELiGT VAND!

Foreløbig konklusion på jagten…

  • Creme fraiche, det “bløde” brød og ikke mindst den syrlige/søde mangosalat spillede max som tilbehør og vil helt klart været et must fremover.
  • Chilikrydderblandingen var et klart hit og uopfordret blev der blandt gæsterne spurgt til, om der var kardemomme, lakrids og “røg” i gryden.
  • Kaffe, Whiskey og Chokolade er klart kommet for at blive i min chili con carne (og det brune farin ligeså).
  • Det skærte kød frem for det hakkede gav en anderledes ret. Næste gang forsøger jeg med skank, som jeg er sikker på bliver mere mørt.
  • Chilismøret var en sjov detalje, men udover at give chili con carnen en lækker blank overflade og mer echilismag, synes jeg ikke det gav noget, som almindelig tilsætning af ingredienserne kunne have gjort.

Såvel Hestons In search of total perfection og Jamies America kan i høj grad anbefales. In search of total perfection er en rigtig pageturner for madnørder!

Bøgerne kan købes på Amazon UK: Heston Blumenthal – In search of total perfection og Jamies America til henholdsvis 100 og 140 kr.

Har du erfaringer, gode som dårlige, med Chili con carne, så del dem endelig i en kommentar, så vi kan få gang i en rigtig chilisnak! :)

Og så er det vist tid til nogle flere billeder…

Chilikrydderblanding… Bemærk ligheden med den texanske ørken…

Chiliringe…

Chili, hakket…

Chili i olie…

Chili i si…

chiliolie…

chilismør…

VELBEKOMME!

Kommentarer

  1. Ups... Hrhrmmm

    Min chili er blandt andet med en lille smule kanel, mørk chokolade, noget godt balsamico, kun en smule, og en mørk bajer. Jeg kaster også noget fond i, hvis jeg har noget stående – f. Eks. En rødvinsfond som man kan have liggende i fryseren. Og udover cayennepeber bruger jeg tabascochili og sådan en rema1000 chili (medina) – tabascoen er stærk, mens medinaen er sød. Det virker ret godt. Og så synes jeg, det er et godt trick at smide krydderurten sar i, den runder af og gør at al den chili er lidt mere venlig mod maven dagen derpå ;-) fed hjemmeside!

  2. Nina

    Hej…
    Påtænker at lave en ordentligt omgang chili con carne efter ovenstående ret til min fødselsdag lørdag – og har i den forbindelse lige et par opklarende spørgsmål;
    - Stjerneanis fremgår som ingrediens i chiliblandingen, men af billederne ser det ud til at de skal bruges i smøren?
    - Som Pia tidligere har nævnt, har jeg også problemer med at se “tidsangivelserne”. Der står bare;
    ” minutter tilbage
    1. Tilsæt de hakkede peberfrugter…” – hvor lang tid før servingen er det præcist at det skal ske?
    - Og til sidst, hvordan tror du en mørk øl vil gøre sig i stedet for bourbon?

    Glæder mig til at smage den…! :)

    /Nina

    • Nina

      *Ovenstående opskrift, selvfølgelig… :)

    • Hej Nina.

      - Du har helt ret i mht. stjerneanisen som var en del af chiliblandingen, men jeg har åbenbart også haft lidt i chilismøret:)
      - Opskriften skulle nu være opdateret med tidsangivelser.
      - De hakkede peberfrugter må du prøve dig frem med og tage retten af når du synes peberfrugterne har den rette konsistens.
      - Jeg er sikker på at en mørk øl vil gøre sig godt!

  3. Dorte H.

    Hej……
    Dejligt at læse om alle de variationer af Chili Con Carne, særligt når regnen står ned i stænger udenfor.
    Jeg tilsætter også kaffe, chokolade og whisky, men også Chipotles, hvilket jeg syntes giver den et extra spark.
    Derudover SKAL der grøn peber i (spiser ellers aldrig grøn peber).
    Velbekomme …..

  4. Michael Nielsen

    Jeg lavede en chili for et stykke tid siden, det var et lykkeligt resultat. I grove træk:

    Svinenakke og oksetykkam, skåret i stykker – det koger helt i smadder
    dobbelt så meget mørk øl (gerne porter) som stærk kaffe
    chili, flåede tomater, bønner, spidskommen…

    Stak hele skidtet i ovnen natten over på 90 grader, i guder det var godt, det gav fornemmelsen af cowboy med kaffe og øl. Det burde dog nok laves over bål!

    • Lyder fantastisk Michael! Må jeg vist hellere få afprøvet:)

      Hvor meget væske vil du vurdere du havde i?

  5. Claudia

    Hej :))

    Super lækker opskrift – den skal prøves. Jeg vil lige spørge til din mango/abrikos salsa.. Er det friske eller tørrede abrikoser du anvender?

    Claudia

  6. Ann Winther

    Forresten min Chili fra sidste forår blev fantastisk, uden project chiliolie pga dovenskab, men mange roser fra damerne, samt på opfordring udlevering af print:-)

    Hvis man går “gryde i ovnen vejen” ved 90 grader, og vi taler bov/tykkam hvor lang tid ca.? syntes jeg tit er blevet snydt.
    mvh
    AW

  7. SvenErik

    Hvilke bønner bruger du, der står slet ikke bønner i ingredienslisten?
    Og dem i dåse skal da ikke koge med i 10 min, så koger de da helt ud!

    • Hej SvenErik.

      Jeg mener, jeg brugte nogle forskellige – fra dåse (heriblandt røde kidneybønner obv.). Og der var nu ikke problemer med at de kogte ud.

      Hvilke plejer du at bruge? :)

      • SvenErik

        Jeg brugte netop kidneybønner og bønne-mix fra dåse, og de fik kun lige 3 min kogning,
        da jeg syntes de er bløde nok af at have ligge i vandet i dåsen, så de skal bare varmes.
        Spørgsmålet gik på om det var dåse eller tørre bønner selv udvandede tørre bønner,
        og det er jo blevet besvaret :-)
        -
        Men der mangler stadig Bønner i din ingrediens-liste!!
        Jeg brugte lige så mange dåser bønner som jeg brugte dåser tomater.
        ..
        Mht. chokoladen, kommes den først i ved bordet, endte som små klumper eller revet chokolade som gæsterne selv kommer i.
        Det giver også et plus hos børnene.
        Årsagen er, at jeg laver store portioner og fryser ned til andre dage, og det
        kan chokoladen ikke så godt lide, når det varmes op i microovn.

  8. Thomas Kock meinz

    Hej.. Tak for en god siden.. Er i gang med forberedelserne til morgendagens chilli con carne.. Har lige et spørgsmål til det chillismør… Hvad blir det brugt til? Udfra opskriften bruger du det halve af olien til at stege i.. Men hvad blir smørret brugt til? Mvh Thomas.

    • Hej Thomas.

      Det er meningen at det skal vendes i chilien umiddelbart før servering, men den er vist smuttet i opskriften:)

  9. Mika

    Skal prøve din opskrift i weekenden, glæder mig :-)
    Mht. til Chilli navne, fandt jeg denne side.
    http://www.gartneri-toftegaard.dk/index.php/dk/chili/chili-sorter

    mvh.

    Mika

  10. Cathrine

    Mums mums så fandt jeg endelig verdens bedste chili!!! Jeg brugte en okse bov jeg pudsede ren og skar i mundrette stykker det eneste chili jeg brugte var 5 chipottelchilier ingen frisk chili eller chili olie de små røgede og syltede chilier gør det hele mums :-))

  11. Niemann

    Sikke et godt stykke arbejde du har gjort :) glæder mig til at komme i gang med den :)

Smid lige en kommentar, ik'

Smid lige en kommentar, ik'