Oksefilet på bund af blandede svampe
En hver Gastromand med respekt for sig selv må en gang imellem tage den tunge byrde på sig at flække en romantisk middag for to sammen til en heldig pige. Følgende menu skulle egne sig særdeles godt til en date (konens afsluttende bemærkning var i hvert fald, at hun var scoret). Menuen består af:
til 2 personer (selvfølgelig:) Pris: ca. 220 kr. afhængig af bøfferne.
• Bøf af oksefilet på bund af blandede svampe med marsala
• Smørkogte kartofler med timian og hvidløg
• Svampesovs
• Grillet squash med tomatpesto
• Syltet rødløg
• Frisk gulerod med ingefær
Synes man tallerkenen er lige lovlig rustik, kan man vælge et andet stykke kød – svinemørbrad eller kylligefilet kunne give et mere “feminint” udtryk.
Det kan virke uoverskueligt, men betragt evt. hver enkelt af ovenstående, som små kapitler i en bog. Gennemgangen af menuen tager udgangspunkt i forberedelserne, således du til sidst står med alle retterne kørt så langt frem som overhovedet muligt.
Løgene skal have længst, så start med dem. Herefter så klargør kartofler, gulerødder og svampene. Start op med dem på samme tid. Mens de er i gang, så laves squash og tomatpesto. Så bliver de enkelte dele færdige nogenlunde samtidigt.
Syltet rødløg
2 store rødløg
1 spiseskefulde olie
½ deciliter sukker
½ deciliter mørk portvin
½ deciliter ribsgelé
1 spiseskefulde rødvinseddike
1 deciliter vand
Salt/peber
Rens løget og skær det i over på midten. Kom olie og løg i en gryde, og steg det et par minutter. Kom de øvrige ingredienser i, og lad det simre i 1 time. Pas godt på, at løgene ikke får for høj varme, så går de i stykker. Her skal du faktisk kun bruge et halv løg til hver person, men for en sikkerheds skyld, så lav to ekstra, så har du backup!
Tomatpesto
15 soltørrede tomater
4 fed hvidløg
25 g pinjekerner
60 g parmesanost
saft af 1/2 citron
1-1,5 dl olivenolie
Salt/peber
Udblød tomaterne i vand i ca. 15 minutter, gem vandet. Kom alt resterende i en blender og kør til den en lind. Du kan tilsætte lidt af vandet fra tomaterne, hvis du synes det er for tør. Sæt den på køl til den skal bruges.
Frisk gulerod med ingefær
4 friske gulerødder med top
3 deciliter juice
20 gram ingefær
Salt/peber
Toppen skæres af gulerødderne (lad eventuelt en lille stump sidde for syns skyld) og skrubbes for jord. Kog appelsinjuicen op og tilsæt hakket ingefær og gulerødderne og kog indtil disse er møre. Gulerødderne sættes til side indtil de skal bruges. Juice og ingefær koges videre ind til der er en fjerdedel tilbage. Når du er klar til servering, og det vil sige ca. når bøfferne kommer på, så grilles gulerødderne færdige i den indkogte juice ved høj varme. Tilsæt en klat smør lige inden afslutning.
Smørkogte kartofler med timian og hvidløg
500 g nye kartofler
250-350 g smør
Frisk timian
10 fed hvidløg
Salt/peber
Skrub kartofler grundigt for jord. Find en kasserolle eller passende gryder, hvor kartofler ikke skal ligge ovenpå hinanden, men sørg for, at det lige passer med, at bunden af gryden er fyld med kartofler således smørret kommer til at dække kartoflerne. Kog kartoflerne for ganske svag varme i ca. 5 minutter. Smelt i mens smørret i en gryde. Herefter hældes smørret over kartoflerne, og de koges for svageste blus i ca. 30 minutter. Tilsæt timian og skær hvidløgene igennem, du behøver ikke skrælle dem. Tilsæt salt og peber.
Grillet squash
1 squash
Olivenolie
Salt/peber
Vask squashen grundig. Skær to stykker på fem cm af, og udrul dem indvendigt. Varm olien op i en lille gryde og steg dem langsomt på begge ender. Tilsæt salt og peber.
Svampesauce
3 skalotteløg (eller 1 stort alm.)
500 g blandede svampe (jeg brugte dansk champion og marksvampe)
1,5 deciliter creme fraiche 38 % (ja, 38 %)
1,5 piskefløde
Timian, 2 spsk. friskhakket.
1 halv spsk. Dijonsennep
1 deciliter Marsala
Citron
Jomfru olivenolie
Salt/peber
Hak løgene fin og svits dem I olien. Stjæl nu noget af smørret fra kartofler, som godt kan undvære lidt på dette tidspunkt. Tilsæt svampene og svits dem grundigt med dijonsennep og timian, gerne 10 min., men skru lidt ned til middelvarme. Herefter skrues op til høj varme, og marsalen tilsættes. Lad det koge ind og skru igen ned. Lad det simre yderligere 5 min. Du kan nu fjerne ca. 200 g. af svampene, som vi skal bruge til bund, når kødet skal anrettes. Efterfølgende tilsættes creme fraiche og fløde. Lad det simre 10 min. ved svag varme. Tag nu sovsen og hæld i en blender, men pas på ikke at blende for hårdt, så sprænger det! Så vær forsigtig. Sæt bøfferne over nu. Kig nedenfor. Blend det til en jævn sovs og hæld det tilbage på panden/gryden. Smag nu til med salt/peber og citron. Så skulle den være der. Konsistensen skal være cremet og ret tyk. Du kan selvfølge tynde den med vand hvis din udkårne ønsker det.
Bøffer
Du vælger naturligvis selv hvilke bøffer du ønsker – jeg brugte oksefilet. Varm olie op på en pande. Giv bøfferne salt/peber. Løg dem på den varme pande i 40 sekunder på hver side. Skru ned til middelvarme og sjæl lidt smør fra kartoflerne og lad dem stege færdige i ca. 3-4 minutter. Lad dem hvilke lige så længe, som du har stegt dem.
Anretning
Varm tallerkenerne i mikroovnen. Læg en bund af svampe, del kødet i fire stykker. Skær dem skråt igennem. Stil en squash øverst med den klat tomatpesto på. Læg løget ved siden af. Gulerødderne placeres langs kødet. Læg til sidst en stribe sauce eller server sauce og kartofler i opvarmede skåle ved siden af.
Afsluttende bemærkning
Server med en lækker kraftig rødvin til – vi valgte denne La Cumbre 2006 fra Chile ved producenten Errazuritz. Den kan altså varmt anbefales!
Er man til forretter kunne Kokkeelevens jordskokkesuppe med kammusling være svaret
Til dessert skal der naturligvis noget sødt til og det kunne jo passende være tarte tatin
/Velbekomme og go’ jagt!
Stik os en kommentarTags
SLOW FOOD-
Hej Signe, Tak for det da – og tak for linket, havde ikke lige regnet med, at det kom fra en kvinde – thumps up herfra!
Som gastromand er den eneste scorereplik man behøver dog: Så er der serveret:)
-
hih:) gode opskrifter til maden:) Nu skal man bare lære at score piger på scorekursus – http://adambraff.dk/
Comments