The ultimate pie – Double crust apple pie
Det er stadigvæk mørkt, ondt og ruskende koldt! Så derfor er det blevet tid til apple pie. Og hvad er bedre end apple pie? Double crust apple pie naturligvis! Denne æbletærte har en fed crust og et himmelsk æblefyld der har en let smag af kanel, uden at blive for “meget”.
Om det er sæson for æbletærte er nok en smagssag, men i min verden er det apple pie sæson året rundt! Jeg går ikke så højt op i hvilken slags æbler jeg lige kan få fat i og hvad de hedder osv., som regel sørger jeg bare for at have 1/3 del søde æbler og 2/3 syrlige æbler. Den syrlige æblesmag giver en god kontrast til sukkeret og den fede crust.
Tærten skal nydes lun og gerne med en creme fraiche eller en god vanilleis til.
Ingredienser
- Æblefyld:
- 1½ kg. æbler
- 100 gr. smør 50 gr. + 50 gr.
- 1½ dl. sukker
- 1 tsk. kanel
- 2 spsk. citronsaft
- 2 spsk. maizena
- Crust:
- 6 dl. hvedemel
- ¼ tsk. bagepulver
- 250 gr. Smør
- ½ dl. iskold vand
- + 1 æg og 2 spsk. vand til pensling
Sådan gør du
- Æblefyld:
- Skræld æblerne, fjern kernehus og del dem alle i 8 både.
- Smelt 50 gr. smør i en tykbundet gryde. Tilset æblerne, og lade dem simre i 6-8 minutter, mens der røres rundt i dem.
- Tilset sukker og kanel og lad det simre yderligere et par minutter, så sukkeret smelter og danner en tynd form for karamel i æblerne.
- Bland citronsaft og maizena, bland i æbleblandingen og lade dem afkøle helt.
- Crust:
- Smuldr den kolde smør i melet.
- Når blandingen er fint "smuldret" så tilsæt en smule vand ad gangen, så dejen lige akkurat bliver lind og kan samles.
- Del dejen i 2 lige store dele, pak dem ind i en frostpose og læg dem på køl.
- Samling af tærten:
- Smør et tærtefad og drys med mel.
- Rul den ene del af mørdejen ud og beklæd tærtefadet.
- Hæld æblefyldet i en si, så det meste af den flydende sukkerblanding løber fra.
- Put nu æblefyldet over i tærtefadet.
- Ta´ de resterende 50 gr. smør og fordel det i små klumper hist og pist oven på æblefyldet.
- Rul den anden del af mørdejen ud, og læg det på tærten som et låg. Pres let ned på æblefyldet og lav en nogenlunde ensartet kant.
- Prik små huller i mørdejs låget.
- Pisk ægget og vandet let og pensl låget.
- Drys med lidt sukker/kanel.
- Bag tærten i 35-40 minutter ved 180 grader. Tærten er færdig når låget er sprødt og gyldent.
Mørdejslåget skal være gyldent og sprødt. Ved at pensle med æg og vand og derefter drysse med kanelsukker, opnår man en sprød og “kikselignende crust”.
Ønsker man en apple pie i den tunge ende, er den her lige sagen. Personligt synes jeg at tærten er bedst med syrnet fløde rørt med vanille. Man kan selvfølgelig og give den fuld gas med is, letpisket fløde osv. men den gør sig bedst med lidt syrligt til.
Hvilken tærte er din favorit?
Stik os en kommentar-
Vild god opskrift, jeg serverede den med vaniljeis -
Hmmm, har lige forsøgt mig i dag. Syntes ikke der er så meget smag i den? Måske jeg bare har været uheldig? Der er selvfølgelig valg af æbler og hvor meget kaneldrys til sidst? Men ellers fulgte jeg opskriften.
-
Jeg undrer mig over bagepulveret er henne i opskriften? Det står under ingredienser, men ikke i selve opskruften.
-
Åh, den ser god ud denne tærte. Mmmm…
Min ynglings æbletærte er med frangipane og en god klat creme fraise med vanilie.
Vh Charlotte G-
Udover at den er vildt lækker, så er det også bare visuel smuk – lidt “old school” på den fede måde – thumps up herfra…
-
Comments