Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

9 Comments

Mormormad: Æbleflæsk Remake

Mormormad: Æbleflæsk Remake
Gastromand

Nogle gange, så slår man bare to fluer med et smæk, som fx men denne ret, som jeg blev inspireret af, da jeg anmeldte Thomas Rodes nyeste kogebog “Palæo” som så oveni købet gør sig glimrende til vores lille tema omkring “Mormor-mad” som vi også kørte sidste år.

Jeg har altid frygtet denne ret lidt, mest af alt fordi jeg nok ikke synes det lyder så indbydende “Æbleflæsk”? Da jeg var lille var jeg nok ikke garvet nok til at sætte pris på det, når min far fyrede op under den stegte flæsk i køkkenet. Dengang var der så også mere fokus på, at huset absolut ikke måtte stinke af stegt gris, hvilket betød at min Mor fløj rundt og lukkede dørene til køkkenet prompte hver gang nogle skulle ind og ud – imens vores ældgamle emhætte bankede derudaf med fuld skrue, hvilket betyde at man skulle råbe til hinanden når man befandt sig i køkkenet – ydermere så blæste den mere end den sugede, så efterfølgende stank man af stegt gris. Ikke desto mindre et af mine herlige barndomsminder.

En øl gør sig glimrende til denne ret...

En øl gør sig glimrende til denne ret…

Det skal dog ikke afholde mig for at lave den slags mad idag. Thomas Rode bruger lidt nogle andre ingredienser, som jeg ikke lige havde ved hånden den dag jeg skulle i sving, så er her kommer en lidt anden, men sikkert mindst lige så god opskrift.

Mormormad: Æbleflæsk

5 fra 4 stemmer
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 40 minutter
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Antal: 2
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

  • 800 gram flæsk øko
  • 1 pose frisk rosenkål
  • 6 rødløg
  • 4 fed hvidløg
  • 5 syrlige madæbler fx Inge Marie
  • 1 lille kvist rosmarin
  • Salt/peber

Sådan gør du

  • Jeg lavede en lille test, halvdelen af mit flæsk kom på panden ved høj varme og den anden halvdel i ovnen, og det er lidt hip som hap. Personligt synes det er mest rigtigt på panden, men det er ikke den store forskel. Nå, 220 grader varmluft og så indtil det er gyldent og sprødt.
  • Inde da skræller du dine løg (hø-hø) og skærer bunden af så de kan stå op, så smider du dem i ovnen ved 180 grader drypper den med lidt olie, balsamico, salt og peber og bager dem ca. 30 minutter eller til de er godt møre. Herefter tager du dem ud og "smutter" dem når de er kølet af.
  • Så fjerner du bladene på dine rosenkål, hvilket gøres lettest ved at skære bunden af så stokken bliver fri. Det tager noget tid, men fat mod! Tilbage står du med det inderst af kålen, som du skærer i små kvarte. Husk at skylle det hele meget grundigt.
  • Fjern kernehus og skær æblerne i ottendedele.
  • Nu burde dit flæsk være klar, som du ud eller fjerner fra panden, men efterlader ALT fedtet, hvis du har brugt ovnen, så hælder du det på panden - ohh yes!
  • Fyr op for skidtet og smid de inderste som stykker af rosenkålen, lad det får 2-3 min, så smider du hvidløg og rosmarin på. Giv det yderligere et par minutter. Smid så æblerne på og igen 2-3 minutter, til æblerne er faldet lidt sammen. Så skal løgene på sammen med dit flæsk. Giv det her nogle minutter til lige at falde til og drys så lidt salt og peber over, men hold igen - husk dit flæsk er saltet og på at du har givet løgene salt i ovnen. Herefter burde du være klar til servering!
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

 

Bagte løg...

Bagte løg…

Tilberedt korrekt er rosenkål perfekt til denne ret...

Tilberedt korrekt er rosenkål perfekt til denne ret…

Hvis du simpelthen ikke magter rosenkål, så synes jeg du skal forsøge med champion, som du smider på i starten og så slutter af med et par store håndfulde spinat, så har du en konge ret.

Gastromand rules!

Gastromand rules!

Ohh yes!

Ohh yes!

Bag denne ret gemmer der sig faktisk palæo-diæten, men sig det ikke til nogen, så tror de bare Gastromand er gået på diæt – men så igen, hvis ovenstående mængde af mættet animalsk fedt er diæt, så er jeg klar!

Så er der mormor-mad...

Så er der mormor-mad…

Jeps, retten holder altså og hvis du lige smider en lille øl-bajer med, ja så er der faktisk dømt perfekt momor-mad. Husk ikke at give æblerne alt for meget, så bliver de smattede, de skal være sprøde og lækre.

Hvad er din ynglings “mormor-ret”?

Stik os en kommentar

Comments

  1. Pia

    Hvad mener du med at “smutte løgene”😂😂 favorit mormor ret må være gryde kylling m persille og ribs gelé i sovsen👍❤️

  2. Elsebeth

    Thomas Rode laver det, vi i Aalborg kaldte “københavner-stegt-flæsk”.
    Skiverne skal let-saltes, gerne aftenen før. Inden de steges, aftørres de for væske og får en tur med kødhammeren, sådan!

    • Det vidste jeg faktisk ikke Elsebeth, men nu er jeg lidt klogere – retten er faktisk super fed (på flere måder :-))

  3. Jeg kan desuden anbefale at introducere flæsket for en kødhammer inden det steges! Man skulle ikke tro det gør den store forskel, men det bliver den perfekte blanding af sprødt flæsk uden det bliver sejt at tygge.

    • Ingen tvivl om, at nogle solide bask bestem ikke går det ringere, jeg glemmer det som regel, men du har helt ret. Er man ikke lige den lykkelige ejer af en kødhammer (så køber man en) ellers så bruger man bare klør-fem, det virker også ret godt!

      • Sogyn

        Hvad mener du med “Fyr op for skidtet og smid de inderste som stykker af rosenkålen, lad det får 2-3 min”?
        Er det både blade fra rosenkål OG det inderste du tænker på her?

  4. EsbenU

    Jeg plejer at lave retten med Aroma æbler, som er sød/syrlige – det giver en god balance. Hvis jeg ikke har dem, finder jeg nogle syrlige madæbler og giver det lidt rørsukker.
    Husk at beholde skrællen på æblerne, ellers smatter de nemt ud.
    Lækker variant med rosenkålen! :)

    • Jeg må indrømme, at jeg faktisk ikke er knivskarp i de forskellige sorter af æbler Esben, så tak for input – ofte griber jeg lidt det første og bedste, men holder mig dog fra Golden/Pink Lady. Ellers har vi faktisk et æbletræ i haven, som givet nogle ret syrlige æbler (i hvert fald når jeg ikke lige har leget gartner og beskåret det som sidste år – note to self – do not do that again!)… :-)

Submit a Comment

5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Opskrift Vurdering