Weekendtesten: Palæo – Stenalderkost og Træning
Imens vi venter på Thomas Rode Andersens Stenalderkost version 2 har der været tid til, at stykke en lille intermezzo sammen. Thomas Rode har allieret sig med sin bedre halvdel Thilde Jo Maarbjerg og skrevet bogen “Palæo – Stenalderkost og Træning”, som udover en ordentlig omgang råd om træning også indeholder 87 nye opskrifter.
Udseende og førstehåndsindtryk
Bogen er udgivet af Politken, hvilket efterhånden er ved at være synonym med kvalitet, den er bare ikke længere – kraftig indbundet, skarpe farve og følelsen af et gennemarbejdet værk. Jeg må indrømme, at jeg tænkte lidt ved mig selv om dem mon var en bog om træning eller mad? Men kun en lille del af det omhandler kost, træning og kroppen. Hertil kan du så virkelig lære noget, da der bliver gået i dybden med emnerne, og i modsætning til Thomas Rodes første værk “Stenalderkost” så bruges der længere tid på at forklare om dobbeltbindinger i fedt, ketose og “high density lipoprotein” – her må jeg dog indrømme at jeg stod af…
Opbygning og struktur
Ofte kan jeg sige, at kogebøgerne jeg anmelder er traditionelt opbygget, men det er ikke tilfældet her. Vi starter med et forord efterfulgt af delen omkring træning herunder “Menneskeføde” som handler om hvordan vi spiser og hvad vi reelt indtager og hvad fedt i forskellige former gør ved kroppen, protein og kulhydraters virkninger samt vigtige hormoner og meget mere. “Evigt ung” handler om, at vores kroppe kan ses som et forskningscenter og indtaget af føde påvirker os forskelligt. Afsnittet er forholdsvist kort. Inden vi bliver præsenteret for opskrifterne kommer der et afsnit omkring fysisk aktivitet hvor Crossfit naturligvis også bliver nævnt. Mere interessant er det i dette afsnit, hvor Thomas Rodes krop gennemgås fra A til Z. De fleste har nok sat debatterne om hvorvidt Stenalderkost er godt eller skidt for mennesker, ingen kan tilsyneladende finde det endegyldige bevis. Derfor har Thomas Rode ladet sig teste af Umahro Cadogan som er professor og ernæringsekspert, for at undersøge om han er lige så sund indvendig som han ser ud udvendig – skeptikere har jo advaret imod indtag af store mængder animalsk fedt, som jo er en stor del af Stenalderkosten – resultatet vil jeg naturligvis ikke afsløre her:)
Herefter kommer vi til maden! Vi starter med “Småretter”, “Smørrebrød” (et afsnit, som jeg synes enormt godt om), “Hovedretter”, “Tilbehør”, “Brød” og til sidst “Grundopskrifter”. Så der er ikke noget med “Desserter” denne gang, og helt ærligt, så er det heller ikke så vigtigt, når du er Gastromand!
Billeder
Nå, nu til den del, som vi på Gastromand vægter højt – billederne, som vi selv forsøger at sætte en ære i at lave så maskuline, skarpe og inspirerende som muligt – det gælder også her. De ligner til forveksling billederne fra hans første værk “Stenalderkost”, med mørke, rå baggrund hvor retterne er præsenteret i alt lige fra rustikke gamle fade til tunge olierede mørke skærebrætter. Retterne er ligeledes skudt på forskellig vis – nogle er nænsomt anrettet på tallerkener, hvor tankerne næsten leder en til Kong Hans Kælder. Andre er mere rustikke, hvor retten er præsenteret direkte på en støbejernspande eller gryde.
Opskrifter
Jeg må tilstå, at jeg efterhånden er en smule ambivalent ved Palæo, for er der tale om nytækning eller ej? Min konklusion blev så efter jeg havde læst bogen cover to cover, at det er der. Der hvor jeg bliver imponeret er ved, at Thomas Rode og Thilde Jo finder 87 nye opskrifter uden brug af ris, pasta, kartofler, korn, sukker eller mælkeprodukter i større grad – og i modsætning til LCHF, så leger de jo ikke alkymister og opfinder erstatninger for fx ris og pasta. De designer bare retterne, så de er indbydende uden den slags. I denne bog er der mere vægt på vildt kød og indmad end i den første, hvilket må siges at være et klart plus! Dertil er kommet afsnittet om “smørrebrød”, med -bl.a. grillet kalvetunge – en ret jeg allerede i næste uge skal have afprøvet! Og ja, der er en del opskrifter med grøntsager, for det hele kan jo åbenbart ikke indeholde kød (vi undrer os stadigvæk på Gastromand…), men se lige hvordan grøntsags-couscous kan komme til at se ud – det er sgu da i orden!
Opskrifterne var et frisk pust, for selv om, at der er 87 så skal man huske, at nogle af dem er “grillet avocado” eller “grillet asparges”, som jo er ganske lækkert, men ikke lige kan mætte alle Familiefarens børn. Der hvor bogen styrker kommer frem og der hvor den adskiller sig er fx ved retter som “Lillebrors Kanonføde”, som er en led bombe af svesker, mandler og protein samt kakaosmør – fedt lavet! Mere af den slags tak! Du skal dog ikke forvente, at kunne lave retterne ved bare at stikke forbi din lokale Netto eller Rema 1000, da mange af ingredienserne skal findes hos grønthandlere, slagtere og specialbutikker. Hvilket gør at bogens brug kan blive en anelse begrænset. Alternativt skal du bare tænke lidt kreativt, kan du fx ikke skaffe “bolsjebeder” så er jeg sikker på “rødbeder” fungerer mindst lige så godt.
Dommen
Folk elsker at kritisere Stenalderkosten og Palæo – jeg kender det selv alt for godt, da jeg nu har fulgt den on/off i et lille års tid, men det lader nu til, at den er kommet for at blive. Debatten uanset er der tale om endnu en inspirerende bog med super maskuline og ikke mindst tilgængelige opskrifter.
Kogebogen i sig selv er et flot og meget gennemarbejdet værk, du får mulighed for at få en grundig gennemgang af kroppen og hvordan træning kan styrke dig i hverdagen. På Gastromand trækker det naturligt ned, hvis der kommer for meget sundhed ind, da vi jo for længst har lavet vores nytårskur (som af os selv er kåret til universets bedste kur – du kan lige se et eksempel her).
Fakta:
Forfatter: Thomas Rode Andersen & Thilde Jo Maarbjerg
Fotograf: Mikkel Adsbøl
Vejl. pris: 300,-
Sideantal: 256
Forlag: Politikens Forlag
-
Jeg har selv fulgt palæo diæten sammen med min crossfit træning og jeg kan klart mærke at jeg har mere energi til crossfiten
-
Fedt Søren, hånden på hjertet så er faktisk gået helt back to basic hvor jeg får både ris og gryn, resultatet er mere muskelmasse, dog har jeg også tilføjet mere cardio også, men respekt for stenalderkosten. Dog giver kulhydrater dig jo bindinger i musklerne, muskler er jo 80 % væske. Og nu bliver det for nørdet, så jeg vil tilbage til min flæskestegsburger ;-)
-
Kommentarer