Blót på Dangleterre med Highland Park
I vikingetiden var det vigtigt, at man var fuldstændig nede med guderne og derfor “blótede” vikingerne. Blót var en slags gaveudveksling, hvor vikingerne ofrede til guderne, for at guderne skulle give noget igen. Onsdag aften på Marchal blev der blótet til den helt store guldmedalje, da jeg var med til at ofre whisky i verdensklasse.
Efter en blót var der en god tradition for, at alle deltagere naturligvis skulle æde og drikke og holde et enormt feast! Jeg tænker lidt, at jo oftere man valgte at ofre noget jo oftere kunne man holde fest – så i virkeligheden var der måske også lidt “noget-for-noget” bag disse ritualer. Nå, men spøg til side og fokus på den aften, hvor jeg deltog i et ægte vikinge blót.
Hotel d’Angleterres michelinrestaurant Marchall fik fornylig lov til at beholde deres stjerne, hvilket vidner om forsat højt niveau. Til denne blót handlede det om whisky og god mad. Nu nåede vi faktisk aldrig at ofre noget andet end masser af “skål”, så det var mere gildet bagefter, der var i fokus denne aften.
Hotel d’Angleterre har tidligere afholdt en lignende smagning med Macallan, som var et fabelagtigt arrangement. The Macallan fylder i modsætning til Highland Park godt i deres bar, men mon ikke snart Highland Park finder vejen til de øverste hylder derinde.
Wednesdays Whisky: Er Macallan whiskyens svar på bilernes Rolls Royce?
En chance for at smage det bedste
Arrangementer som disse handler ikke om enten mad eller whisky – det handler om begge dele. Prisen for at deltage er 1595,- og her får du 6 serveringer, hvor den ene er en snack, så reelt 5 retter på en michelin-restaurant. Dertil får du en cocktail og mulighed for at smage 5 forskellige whiskys hvor prisen går fra ca. 350 kr. pr. flaske til ca. 6000 kr. pr. flaske.
Selv om jeg er Gastromand og whisky-elsker, så smider jeg ikke 6000 kr. efter en flaske Highland Park – men jeg vil utrolig gerne smage den og kombineret med et besøg på en michelin-restaurant giver det god mening. Så for mig er det en aften, hvor der er mulighed for at smage noget af det bedste fra både mad og spiritus!
Blót & Balthazar
Balthazar er blandt de bedste og mest eksklusive cocktailbar i København. Deres champagnekort er 25 sider langt og rummer utrolig mange lækre flasker, og her skal du have den store pung med, hvis du vil slå dig løs. Heldigvis kan du også få en cocktail, som er til at betale for. Vores ofringsfest starter på Balthazar med snacks, en cocktail og et par østers.
Jeg åbner den tunge dør til Balthazar kl. 18.00 sharp og ser en række kendte ansigter bl.a. Martin Markvardsen, som efterhånden er blevet en legende indenfor whisky-verdenen og navnlig indenfor Highland Park. Kort efter sidder jeg med en cocktail kaldet “Kiss of Valkyrie” lavet på Highland Parks Valkyrie til at starte på. Kort efter så er der også østers og snacks på vej – Vores blót er igang!
Hvad gør Highland Park unik?
Imens jeg skrev dette indlæg, hev jeg en bog frem fra Lindhardt og Ringhof om “Whisky med Sjæl” som jeg bladrede igennem. Bogen er vildt inspirerende og indholder billeder af sites og landskaber fra de forskellige destilleier i Skotland. Men billederne du ser ligner hinanden og det gør destillerier sjovt nok også. Fakta er, at lovgivningen for whisky er helt klar – det må kan indeholde vand, byg, gær og ende på et fad i mindst 3 år ellers er det ikke “whisky – so there you have it! Ser vi isoleret på denne opskrift så bliver skotsk whisky en kende ensartet set ud fra den gængse betragtning – jeg er med på, at nørder og eksperter vil modsige mig her!
Dog vil jeg påstå, at Highland Park adskiller sig og det er med den personlighed de lægger ned over deres brand!
Deres fortælling om “Vikingsoul” og Orkney, hvor Jim Lyngvild har været deres Creative Designer på Valkyrie – her trækker de sig væk fra den gængse fortælling og opfattelse af whisky. Deres seneste release, som vi også drak denne aften “Full Volume” som snart kommer i et indlæg om “Wedndesdays Whisky” er et andet godt eksempel, på at de vælger at lave en “Rock N Roll” whisky.
12 – 18 – 25 – 30!
Man skulle tro det var en morsekode, ikke? Men nej, det er de alderen på de whiskies som vi smagte til vores blót som du kan se her. Vi lægger ud med en Highland Park 12 års til vores østers som er pyntet med frossen whisky på toppen. Selvom tøris er brugt tit efterhånden, så ser det godt ud:
Snacks
Østers dampet med frossen whisky
Highland Park 12
***
Menu:
Bouillabaisse på Highland Park whisky med jordskokker, kastanjer og brunet smør
Highland Park 18
***
Tatar modnet med Highland Park whisky rørt med grillede løg, stegt brød og brændt æggecreme
Highland Park Full Volume
***
Canard croissé, røget og stegt på skrog med Highland Park whiskysauce og grillet grønt
Highland Park 25
***
Bagt kvæde med karamelis tilsmagt med Highland Park whisky
Highland Park 30
***
Kaffe og Petit four
Highland Park Dannebrog
***
Mit bedste whisky- og mad-match ever!
Allerede efter først ret kommer vi til Highland Parks 18 års og der til en Bouillabaisse med let brændte og røgede kammuslinger på Highland Park whisky med jordskokker, kastanjer og brunet smør! Det er uden sammenligning det bedste match jeg har fået til whisky nogensinde. Alt ved dette match var perfekt – fedme, røgen, de sprøde jordskokker og den lækre whisky! Godt gået.
Råt kød og whisky!
Sådan burde man spise hver dag, ikke? Det skulle naturligvis være Full Volume da råt kød og whisky betyder “Rock N Roll”, ikke? Et fedt match og yderst velfungerende, hvor der også var både fede, sødmefulde og let brændte elementer i både mad og whisky. Det er lidt sjovt, hvor hurtigt du glemmer lysten til et godt glas vin, når du kun drikker whisky til maden.
Kartoffelmosen som selv Brødrene Price ville have skammet sig over!
Vores blót peakede og feasten nåede sin fulde højde, da vi fik serveret vores hovedret Canard croissé, røget og stegt på skrog med Highland Park whiskysauce og grillet grønt. Highland Park 25 års var min første whisky fra dette mærke, som jeg fik i kombineret jule- og fødselsdagsgave for mange år siden – tilbage til den gang, hvor en flaske “kun” kostede omkring 1300 kr! Det var tider. Det er altid et herligt gensyn og møde når jeg nyder denne dram.
Billederne til denne feast taler for sig selv, lad os bare sige, at der var rigelige med mad og tilbehør hvor navnlig den ekstrem fyldige “kartoffelmos” med så meget smør, at selv Brødrene Price ville have skammet sig stjal alt fokus. Nu må jeg hellere huske at nævne, at den var toppet med brunet smør for at sikre den var fyldig nok! Ohhh yes!
Aftenens dessert havde naturligvis også elementer af whisky i sig – bagt kvæde med karamelis tilsmagt med Highland Park whisky og Highland Park 30 års dertil. Når en whisky har fået lov at hvile i 30 år, så får den en flot dybe, duft og karakter. Den udvikler også langt mere sødme, hvilket sikkert er årsagen til, at den vælges til desserten. Der er masser af honning, vanilje og mandel noter i duften og den er overraskende blød at få i munden. For mig er den i perfekt balance, hvilket virkelig kommer til sin ret med den uendelige lange eftersmag som bare varer ved og ved!
Vores blót sluttede med “Dannebrog” som er en Single Cask, der udkom sidste år – første batch er desværre for længst udsolgt, og der kommer desværre ikke flere men heldigvis flere Single Cask – bl.a. Absalon der udkommer denne uge! Det er en voldsom karl på over 60% men det smager fantastisk og er for mange blevet lidt af et ikon. Vores blót sluttede på toppen en onsdag aften, hvor vi fik skålet, skrålet, ofret og sejret i whisky og lækker mad!
Stik os en kommentar
Submit a Comment