Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 24. oktober 2024

Scroll to top

Top

4 kommentarer

REJSEGUIDE: Småland – VM i fodbold, Krebinetter og Den Smålandska Kolonin

REJSEGUIDE: Småland – VM i fodbold, Krebinetter og Den Smålandska Kolonin
Gastromand

I adskillige år har vi på Gastromand lavet cityguides når vi har besøgt byer på ferie i Europa og endda også oversøiske. Men hvor pokker skal turen nu gå hen? Måske et sted hvor vi i Danmark får bank i Bocouse D’or og hvor kurset er næsten latterlig lav? Måske et sted som ligger i vores baghave som vi kan komme til i løbet af no time? Du gættede rigtigt – Sverige er vores destination – turen starter i Småland med vores mega awesome venner fra Foodscene

Præsenteres i samarbejde med Visitsweden

Efter Småland kommer vi til at besøge Vestsverige hvor Webmasteren tager turen – Fynboen – vores uoficielle 5. Gastromand slutter vores triologi af med en tur til Skåne – så hold godt fast for nu rykker vi!

Turen starter mandag morgen hvor jeg på vanlig vis lige smutter tværs over Danmark med gode gamle Norwegian. Jeg tager turen flere gange om ugen da mit andet arbejde – I ved – der hvor jeg arbejder i en stor dansk IT virksomhed sammen med Webmasteren – påkræver det.

Foodscene er klar til at rykke!

Sådan rejser du Sverige tyndt….

Vores program er tilrette lagt af Visitsweden, som har sørget for stort set alt. Vi har dog været med til at vurdere områder og restauranter, som vi mener ville have jeres interesse – det betyder en god blanding af gourmet og lokale spisesteder – mit personlige mål er naturligvis også at smage Surströmning for 5. gang i mit liv – no shit!

Vi lander til tiden og kort tid efter sidder jeg i toget på vej til Sverige med Emil fra Foodscene, der for nogle år siden tog en dristig beslutning – at satse på en drøm han havde om at kombinere sin interesse for gourmetrestauranter, vine og video – i dag ejer han Foodscene, som er godt på vej til at blive én af de store spillere indenfor video i Danmark – de har netop lanceret en ny app som du kan downloade her. Ved sin side har han Morten som fotograf og senere på ugen støder Emilie deres Head of Production også til – de har staffet godt op :-)

“Gummifabrikken” hvor Madame Brasserie ligger…

Edin Dzemat – “Mr. Brownbutter”

Efter en tur med Øresundstoget i ca. 3 timer rammer vi Alvesta som for mig lige så godt kunne ligge i Rusland – I am lost – men heldigvis har Emil allerede udnævnt sig selv til rejseleder, så han har fuldstændig styr på pisset. Vi skal mod Värnamo for at møde Edin Dzemat som arbejder på “Madama Brasserie“. Edin har vundet “Kokkenes kamp” – Sveriges mest populære madprogram, hvor kendte svenske kokke konkurrerer mod hinanden i en række programmer, han har tidligere rocket på Noma og så har han medvirket i noget af det fedeste mash-up mellem mad og teknik vi nogensinde har set – tjek det lige ud – det er sgu blæret:

https://www.instagram.com/p/BjcSQylDnFBRCFyOjQT9I5P963ZSszC4SVsbhA0/?taken-by=edindzemat

Madame Brasserie laver en fusion af fransk og svensk – her “smålandsk” mad. Hele idéen er, at det skal være lokal men gerne må være inspireret af det franske køkken. De byder på tatar, soya, mayonaise, karse og små bitte tændstikskartofler – en lækkerbisken, som kombinerer den franske indgangsvinkel med lokale råvarer hvor alt komme fra området eller tæt på.

Der laves tatar klar – det rimer sgu!

Imens Foodscene filmer og jeg skyder lidt billeder og jammer på Instagram kører der VM i baggrunden, hvor størstedelen af kokkene står klistret til en storskæm – pludselig er der straffe – alle holder vejret – MÅL! Køkkenet er ellevilde og der smækkes highfives ud til alle!

Krebinetter eller Karbonade med brunet smør…

Back to work – næste ret skal rulle og det er helt klassisk svensk – tror jeg nok! Kartoffelmos eller puré – da den virkelig er cremet og glat, en lille krebinet eller karbonade? – Den var der i øvrigt stor diskussion på Instagram om hvorvidt det var en krebinet eller karbonade – as you can see:

Om det var det ene eller andet – så var den lavet på det bedste kød der kan opdrives og brunet smør – ohhhh yes! Jeg har ikke nået morgenmaden og klokken slår faktisk 15.30 da jeg får mad – forestil jer lige at starte på en tatar med et glas Bourgogne til – så en krebinet med brunet smør, fløde og en øl til – shit du blev sendt i himmelen og så i seng!

En hurtig dessert kan man altid nå ikke?

Det er skøn mad og lavet med uendelig meget kærlighed! Det er sygt lækkert og priserne er meget rimelige. Vi slutter af med en dessert på marengs, rababer crumble, vaniljeis toppet med karse! Jeg må blankt erkende, at det er første dessert jeg nogensinde har fået med karse og jeg har endda spist hos Bo Bech flere gange – det holder!

Vi tjekker ind og Familiefaren rammer suiten…

Vi tjekker ind på John Bauer Hotel og trækker lod om hvem der må bo i suiten – I am the lucky one og smider mig i sengen med en kop kaffe imens jeg får skrevet et par linjer. En times tid efter er vi på vej til “Den Småländska Kolonin” som er en gourmetrestaurant i Jönköping – faktisk stedet du bør besøge, hvis du er nede med gourmet. De har en 8-retters tastingmenu med tilhørende vin eller beveragemenu til ca. 1800 SEK og det kan jeg godt afsløre allerede nu er sygt billigt.

Et must hvis du besøger Jönköping…

Den Småländska Kolonin har ligget i Jönköping siden 2009 og før det var der en klassisk restaurant – som havde ligger der i over 40 år – indretningen er bibeholdt i den klassiske stil men moderniseret en kende – lige som køkkenet. Jeg vil ikke fortælle om alle retterne i detaljer for så går du lidt tabt – jeg vil hellere starte med at give dig en anbefaling – hvis du besøger Jönköping så læg vejen forbi Den Småländska Kolonin!

Total hyggestemning på Den Smålandska Kolonin…

Vi starter med snacks som er “Jordskokker på tre måder” – Puré, friteret og bagt – fyldt med smag og kærlighed i form af smør. Næste snack er foie gras i en sprød vaffel – tak for kaffe tænker jeg – de starter tungt ud – heldigvis er der en lækker sprød Champagne på Blanc de Noir som lige renser igennem.

Voldsom men lækre snacks…

Så står den på østers med sprøde æbler, brunet smør med friske urter – en god lille lækkerbisken – en af dem du godt kunne have spist to af – men også godt ved, at det ville have været for meget!

Østers og brunet smør…

Lidt “smoke and mirrors” skal der også til hviket klares med røg som lige åbnes ved bordet – jeg valgte at skyde den i slow-motion som fangede det ret godt.

Det er egentlig bare “æg og bacon” – men twisted på den fede måde med skum af æggehvider og en æggeblomme der var rørt sej men alligevel cremet. Dertil havde de lavet det lækreste stykke røget flæsk som var smeltende mørt.

Hotel klassikeren – Æg og bacon – men på en twistet måde…

Sprød og lækker italiensk sag…

Hvide aspages, morkler og beurre blanc…

Maden var tilberedt helt perfekt og med masser af smag, fylde og kraft! Det som imponerede mig mest er nok priserne, jeg troede fejlagtigt at det var dyrt i Sverige, men intet kunne være længere fra sandheden. Det er næsten hvad jeg vil kalde billigt.

Torsk og glaskål – naturligvis med lækker sauce!

Efter vores torsk stod den på tatar med dild og agurk på gelé – for mig en kende undersaltet men nu ret lækker og naturligvis med kød fra lokale kvæg – som det bør være!

Kalvetatar – god – men en kende undersaltet til mig…

Du har også mulighed for at køre en juicemenu til ca. 350 SEK og det er et godt bud, hvis du tilfældigvis er i bil – vi anbefaler dog, at du tager en taxa og kaster dig ud i noget vino!

Vores vært fra Visitsmåland valgte deres juice-menu…

Et ret fedt gimmick fra Den Smålandska Kolonin – de smider lige en opvarmet lille kulgrill ind da vi når til jomfruhummeren og griller den ved bordet imens de fortæller lidt om restauraten og deres historie – enkelt – men det fungerer.

Grilles ved bordet – god stil og fedt med noget adspredelse…

Vinen har de også styr på ved Den Smålandska Kolonin…

For mig så var dette aftenens bedste ret – helt enkelt perfekt stegt jomfruhummer med syrlig creme til den fede fisk – godt gået!

Tit er det enkelte det bedste – jomfru hummer og puré på agurk og dild…

 

Super lækker syrlig mundrenser…

Smålands svar på “Cold Hand Winery” – lækkert “Ice Wein”…

Jordbærsorbet med bagte mandler…

 

Bedst som du tror du er færdig kommer den store finale hvor tjenerne bærer 4 frosne mortere ind og hælder fløde i – “Så laver vi glass alle sammen” og vi bliver bedt om at røre langsomt indtil fløden sætter sig. Imens laver den lille jordbær anretning. Kort efter har du smagen af barndom i form af nogle lækre skefulde fuldfed flødeis med friske svenske jordbær.

Så skal der laves “glass”…

Vi slutter af med kaffe og snacks som du i øvrigt altid på restauranter i denne klasse bør bede om – det er nemlig ofte meget kreativt og for få penge får du ofte et godt udvalg af lækkerier som restauranten selv har sat deres præg på – her lige sweets, som jeg valgte at nappe med hjem til mine tre tøser – man er jo Familiefaren ikke?

Sødt til kaffen – meget sødt :-) Jeg valgte at nappe alle tre og tage dem med hjem til min tøser…

Det var slut på første dag i Småland – i næste indlæg rammer vi PM & Venner hvor jeg godt kan afsløre, at mine forventninger er tårnhøje! Det skulle eftersigende være noget af det bedste i Sverige både restaurantmæssigt og hotellet i sig selv – selv deres bageri skulle være værd at køre en omvej efter…. Du finder ande del af vores eventyr her og tredje del her – god fornøjelse!

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Jette Sauerberg

    Kan se de er væk nu, men i går var det hele plastret med reklamer for film?, så man dårligt nok kunne se indlægget :-)

    • Underligt – altså på mobilen er der en smule men indlægget er til at læse – på PC har vi omkring og det betyder en lille indtægt som gør vi kan holde GM i luften med høj oppetid selv om der er mange brugere 👍🏻

  2. Jette Sauerberg

    Jeg er da sikker på, at hvis I laver jeres indlæg en smule smallere, så kan I få plads til dobbelt så mange reklamer :-(

    • Hej Jette – hvilken reklamer refererer du til? Går ud fra du mener de forstyrrer dit øje?

Smid en kommentar