Gastromand.dk | 20. October 2018

Scroll to top

Top

4 kommentarer

Weekendrom: Ron Esclavo XO Cask

Weekendrom: Ron Esclavo XO Cask
Fynboen

Vi skal helt tilbage til 2014 da jeg første gang skrev om Ron Esclavo. Siden da er der løbet en del andet i kloakken og denne gang er det ikke just en nyhed jeg kigger pü. Faktisk har Ron Esclavo XO Cask vÌret pü markedet i et godt stykke tid, men derfor kan vi jo stadig godt lige tage et kig pü denne rom.

Jeg skulle egentlig slĂĽ grĂŚs, men det er der vist ingen grund til.

LÌs mere: Weekendtesten: Ron Esclavo, en slaverom?

Hvis vi lige skal tage Esclavo serien hurtigt igennem, for dem, som ikke kender den, sü er der pt. fire forskellige flasker. Der er en 12, 15, XO og XO Cask.  FÌlles for dem alle er at de er fra Den Domonikanske Republik og at de er solera rom. De er forskellige i deres smag og selvfølgelig sammensÌtning af fade.

Xo Cask, som vi kigger pĂĽ denne gang, er toppen af poppen i denne serie af rom. Det er samtidig ogsĂĽ den stĂŚrkeste, da den slet ikke vandet ligesĂĽ meget ned, som dens “søskende”. Den holder 65%, sĂĽ den er naturligvis lidt kraftigere end de andre – and that we like!

Der er tale om en 23 ĂĽrs solera, som jo som bekendt er en blend af flere forskellige romfade hvor det ĂŚldste rom i flasken er 23 ĂĽr. Som hele Esclavo serien har denne rom ogsĂĽ sin oprindelse i den Domonikanske Republik.

Duften i glasset

Som nĂŚvnt sĂĽ er denne rom pĂĽ hele 65%, og det betyder ogsĂĽ en lidt mere sprittet duft lige i starten. Men allerede efter 5-10 minutter aftager sprittetheden lidt, og man fornemmer kraftige noter af vanilje og karamel. Jeg er vild med den kraftige duft, da det pĂĽ en eller anden mĂĽde harmonerer godt med sødmen – som man tydeligt fornemmer.

LÌs ogsü: Weekendtesten: 3 stjerner til Thailandsk rom

Smagen

Dette er en sød rom, det er der ingen vej udenom. Men sødmen er rund og den kraftige smag balanceres godt. Den brÌnder lidt pü vejen ned igennem halsen, men man kan tydeligt smage de søde toner fra vanilje og karamel, og pü grund af den høje alkoholprocent hÌnger smagen bare ufatteligt lÌnge i munden. Det tilsammen gør bare at man kan nyde et glas over rigtig lang tid.

65% heftig sag. Stadig sød, men godt balanceret mellem sødme og “halsbrand”.

Dommen

Jeg er solgt. Jeg mĂĽ indrømme at min smag for rom har flyttet sig henover ĂĽrerne og jeg nu gerne vil have noget power og smag fremfor et sødt glas sirup. NĂĽr det er sagt drikker jeg stadig de søde rom, men falder ikke pĂĽ røven over dem. Jeg falder heller ikke pĂĽ røven over Ron Esclavo XO Cask, men kvitterer gerne med noget topkarakter fordi dette bare er og bliver et lĂŚkkert glas – og det skyldes den her høje alhokol/fadstyrke.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Noget forsvinder, men nyt kommer til…

Det er ingen hemmelighed at Esclavo serien har vĂŚret en rigtig god succes for 1423, som laver den. Derfor kom det mĂĽske heller ikke som nogen overraskelse, da jeg hørte lidt rygter om at 1423 brygger pĂĽ nye udgaver af Esclavo. Til gengĂŚld har jeg ogsĂĽ hørt at Ron Esclavo 12 eller 15 forsvinder eller kommer i nye udgaver. Vi mĂĽ bare alle vente i spĂŚnding og se hvad der sker i denne rom-serie. Hvad de nĂŚste udgaver kommer til at vĂŚre og om de ogsĂĽ vil have den her kraftige alkohol, bliver spĂŚndende at se. En ting er helt sikkert – jeg skal smage dem!

Weekendtesten: S.B.S rom

Er du ogsü til de høje alkoholprocenter og hvilke?

Kommentarer

 1. Lyder ret god. Den er kommet paa den efterhaanden lange liste af rom der skal hentes hjem ;)

  • Fynboen

   Den liste kender jeg godt :-)

 2. SĂĽ skal herreklubben da forkĂŚles nĂŚste weekend. :)

  • Fynboen

   Hej Jens

   God fornøjelse :-)

Smid en kommentar