Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 19. december 2018

Scroll to top

Top

4 kommentarer

Weekendrom: Ron Esclavo XO Cask

Weekendrom: Ron Esclavo XO Cask
Fynboen

Vi skal helt tilbage til 2014 da jeg første gang skrev om Ron Esclavo. Siden da er der løbet en del andet i kloakken og denne gang er det ikke just en nyhed jeg kigger på. Faktisk har Ron Esclavo XO Cask været på markedet i et godt stykke tid, men derfor kan vi jo stadig godt lige tage et kig på denne rom.

Jeg skulle egentlig slå græs, men det er der vist ingen grund til.

Læs mere: Weekendtesten: Ron Esclavo, en slaverom?

Hvis vi lige skal tage Esclavo serien hurtigt igennem, for dem, som ikke kender den, så er der pt. fire forskellige flasker. Der er en 12, 15, XO og XO Cask.  Fælles for dem alle er at de er fra Den Domonikanske Republik og at de er solera rom. De er forskellige i deres smag og selvfølgelig sammensætning af fade.

Xo Cask, som vi kigger på denne gang, er toppen af poppen i denne serie af rom. Det er samtidig også den stærkeste, da den slet ikke vandet ligeså meget ned, som dens “søskende”. Den holder 65%, så den er naturligvis lidt kraftigere end de andre – and that we like!

Der er tale om en 23 års solera, som jo som bekendt er en blend af flere forskellige romfade hvor det ældste rom i flasken er 23 år. Som hele Esclavo serien har denne rom også sin oprindelse i den Domonikanske Republik.

Duften i glasset

Som nævnt så er denne rom på hele 65%, og det betyder også en lidt mere sprittet duft lige i starten. Men allerede efter 5-10 minutter aftager sprittetheden lidt, og man fornemmer kraftige noter af vanilje og karamel. Jeg er vild med den kraftige duft, da det på en eller anden måde harmonerer godt med sødmen – som man tydeligt fornemmer.

Læs også: Weekendtesten: 3 stjerner til Thailandsk rom

Smagen

Dette er en sød rom, det er der ingen vej udenom. Men sødmen er rund og den kraftige smag balanceres godt. Den brænder lidt på vejen ned igennem halsen, men man kan tydeligt smage de søde toner fra vanilje og karamel, og på grund af den høje alkoholprocent hænger smagen bare ufatteligt længe i munden. Det tilsammen gør bare at man kan nyde et glas over rigtig lang tid.

65% heftig sag. Stadig sød, men godt balanceret mellem sødme og “halsbrand”.

Dommen

Jeg er solgt. Jeg må indrømme at min smag for rom har flyttet sig henover årerne og jeg nu gerne vil have noget power og smag fremfor et sødt glas sirup. Når det er sagt drikker jeg stadig de søde rom, men falder ikke på røven over dem. Jeg falder heller ikke på røven over Ron Esclavo XO Cask, men kvitterer gerne med noget topkarakter fordi dette bare er og bliver et lækkert glas – og det skyldes den her høje alhokol/fadstyrke.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Noget forsvinder, men nyt kommer til…

Det er ingen hemmelighed at Esclavo serien har været en rigtig god succes for 1423, som laver den. Derfor kom det måske heller ikke som nogen overraskelse, da jeg hørte lidt rygter om at 1423 brygger på nye udgaver af Esclavo. Til gengæld har jeg også hørt at Ron Esclavo 12 eller 15 forsvinder eller kommer i nye udgaver. Vi må bare alle vente i spænding og se hvad der sker i denne rom-serie. Hvad de næste udgaver kommer til at være og om de også vil have den her kraftige alkohol, bliver spændende at se. En ting er helt sikkert – jeg skal smage dem!

Weekendtesten: S.B.S rom

Er du også til de høje alkoholprocenter og hvilke?

Kommentarer

  1. Lyder ret god. Den er kommet paa den efterhaanden lange liste af rom der skal hentes hjem ;)

    • Fynboen

      Den liste kender jeg godt :-)

  2. Så skal herreklubben da forkæles næste weekend. :)

    • Fynboen

      Hej Jens

      God fornøjelse :-)

Smid en kommentar