Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 24. oktober 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Forførende vine til Valentinsdag

VIN UDEN PIS: Forførende vine til Valentinsdag
Vinhjernen

I disse Me2-tider føles det næsten forkert at tage ord som “forføre” og “score” i sin mund. Eller pen, som det er i dette tilfælde.

Men hey, der er altså ikke noget i vejen med at være tiltrukket af en anden person og dermed gøre sine ypperste anstrengelser for at gøre følelserne gensidige. Og måske handler det om noget så oldschool, som at gøre sig umage. At anstrenge sig lidt mere. Ikke, at du skal puste lånte halefjer op, slå større brød op end du kan bage (på) eller gøre dig til mere end du er. Men at anstrenge sig for den andens skyld, uanset om det er en eksisterende eller kommende partner.

Med Valentinsdag coming up, skorter det ikke på kommercielle tilbud der vil rage dine kroner til sig i bytte med noget lyserødt eller velduftende eller begge dele, men hånden på det lyserøde hjerte, så er det sgu lidt åndsfattigt at erklære sin kærlighed til den udkårne med Valentinsbuketten fra Føtex eller et gavekort fra et dealsite på en Valentinsbrunch et sted hvor det alligevel er umuligt at få bord udover tirsdage kl. 1130, hvor melonen ligger ovenpå en fesen skæreost og hvor den billige chorizos kunstige farve allerede har smittet af på den køleskabskolde brie. Det er heller ikke at gøre sig umage.

Du skal selv tage fat. Få ungerne væk fra matriklen, hvis der er nogle og samme vej med opmærksomhedskrævende kæledyr. Og så skal du lave et måltid som dit livs lys og natlampe vil falde pladask for.  Det betyder ikke nødvendigvis at du skal bruge tre dage på at sousvide-molekylærpulverisere-sifonoperere dig igennem Wassim’s seneste kogebog. Det betyder, at du skal tænke over, hvad der rammer et blødt punkt hos din flamme. Det kan være, det bare er lidt hjemmelavede blinis med stenbiderrogn (eller ægte caviar), det kan være en blodig bøf og en håndpisket bearnaise eller en glinsende belgisk vaffel med is. Bare du har tænkt over det.

Og find så det forførende, uimodståelige glas vin, der sætter en vinøs prik over det valentinske “i” og fylder luften med amoriner. Så der er nogen, der mærker, at du virkeligt sætter pris på dem.

Til vintesten har vi denne gang bedt om vine med det ene kriterie, at de er uimodståelige og forførende. Ligesom dig, hvis du gør dig umage. ”Vin uden Pis” har smagt på sagerne og forsøgt at sætte dem i gastronomisk kontekst.  Det var et yderst flot felt, og du går ikke galt i byen med nogen af dem.

Scorevin

Louis Jadot Coteaux Bourguignons 2018

Pris: 99, – (normalpris 149, -)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Diskret næse med blid citrusduft og et touch af vanilje. Munden er rank, mineralsk og sprød. Glimrende vin til fx stenbiderrogn eller østers. Brug den til at score ham, der drikker tilbudsvin fra supermarkedet.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Weingut Heitlinger Pinot Noir Reserve 2017

Pris: 149,- (normalpris 219,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Smuk, ren og rank pinotnæse med et parfumeret strejf af fad.  Saftig, læskende mund med flot syre og en nærmest mineralsk, salt finale. Nydelig vin til hønsefugle, fuglevildt og svampe. Eller pighvar med kalvesky.

Servér til din bourgogneelskende date, der har mod på noget fremmed.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Louis Jadot Chorey-Les-Beaune 2017 [BEDST I TEST]

Pris: 199,- (normalpris 299,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Gavmild næse med en del fad ovenpå citrus og popcorn. Smuk, saftig og cremet mund. Fremragende vin, der kalder på søtunge, smør og kærlighed. Brug til ham eller hende, der ikke må hoppe af krogen. Tilbudsprisen hiver os i top.

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Champagne Rosé Brut Eugène III [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 275,- v. 6 (normalpris 310,-)

Forhandler: Noer&Kofod

Flot rosé-champagne med ganske meget farve. Aromatisk næse med modne skovjordbær.  Tør mund med intens mousse og herlig, insisterende syre. Dejlig vin til flot pris. Find en date, der værdsætter en fasan i flødesovs og forstår at champagne sjældent er sød. Eller drik den om morgenen på sengekanten efter vellykket valentinsdate.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Lucanto Cerasuolo d’Abruzzo 2017

Pris: 100, – v. 12 (normalpris 115, -)

Forhandler: Noer&Kofod

Sart, løgskalsfarvet og lys rosé. Blid og indbydende næse med jordbær og kagedej. Fyldig og harmonisk mund. Servér den til pil-selv-rejer og hjemmelavet mayo for den, du gerne vil sidde længe til bords med.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Chopo Rosé

Pris: 94,95,-

Forhandler: Noer&Kofod

Yderst åben og aromatisk næse med duft af hyldeblomst, frisk armhule og æble. Frisk og syrespændstig mund. Sjov, uhøjtidelig vin på monastrell(mourvedre). Køb et par teaterbilletter og nogle blide oste og servér efter forestillingen.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Ramon do Casar Treixadura 2018

Pris: 139, – v. 6 (normalpris 159, -)

Forhandler: Jysk Vin

Behagelig næse med golden delicious-æble, hø og hvide blomster. Munden er først fyldig og venlig, inden en præcis syre gør opmærksom på sig selv. Harmonisk og bredt anvendelig vin på den spændende treixadura-drue. Steg et højt stykke pighvar og brug den til at score en vinnørd, der selvfølgelig skal have den blindt.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Massimo Rivetti Barbaresco 2016

Pris: 185,- v. 3 (normalpris 219,-)

Forhandler: Jysk Vin

Forførende, ødsel næse med jordbær, kamfer og sort peber. Saftig og rensende mund med heftige, men afrundede tanniner. Æterisk let og meget charmerende barbaresco. Drik til rådyrfilet, kalv eller svamperisotto.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=
Stik os en kommentar

Smid en kommentar