Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 31. oktober 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Sukkerchok

VIN UDEN PIS: Sukkerchok
Vinhjernen

Denne gang kaster vi os sgu over de søde vine, der ikke har fået meget spalteplads. Men der findes jo altså et væld af søde vine derude, også hvis vi trækker al portvin fra.  Stort set alle vinregioner laver en eller anden form for sød vin, måske med undtagelse af Bourgogne, hvor jeg aldrig er stødt på andet sødt end smil fra franske femmes.

I den nordiske gastronomi har der i nyere tid hersket en trend hvor vinene til desserter blev mindre og mindre søde, måske i takt med at desserterne også blev friskere og mindre søde.  Det er ikke altid velfungerende, du skal i hvert fald huske at vinen altid skal være sødere end desserten ellers kommer den til at fremstå sur.

Det er spændende bud, der er kommet ind til denne artikel og lad os da lige løbe hurtigt igennem typerne inden vi kommer til de aktuelle anmeldelser. Der er fx en ”Muscat de Beaumes de Venise”, ærkeklassisk dessertvin fra Rhône som har plaget mangt et forsamlingshus i fingerbølstore glas. Muscatparfumen er let genkendelig, de billigste vine er dræbende kedelige, så det bliver spændende at prøve en i den dyre ende. Fra samme drue men i nabolandet Italien kommer en Moscato d’Asti der med sin lette perlen har bread appeal og er en af de få vine, der rent faktisk kan håndtere den forbandede kransekage til nytår.  

Tilbage i Frankrig kommer der også to vine fra Loire, en coteaux du layon og den endnu sødere bonnezeaux, der også har botrytis(”ædelråd”) som du kender det fra Sauternes. Det byder vi ikke på denne gang, men dog en typemæssigt lignende vin fra byen Cadillac i Entre-deux-meres og ligesom sauternes også på semillon og med botrytis. Sidst, og mindst, to tysktalende halvflasker. En Mosel riesling auslese og en østrigsk beerenauslese på et blend af hvide druer.

Jeg har haft bisserne i de flydende sukkerknalder og her får du min vurdering af dem.

Søde vine

Chateau de Fesles Coteaux du Layon Vielles Vignes 2017

Pris: 159,-

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Vintypen her er lavet på chenin blanc og har intens, tung honningnæse med syltet ananas. Ganske sød mund holdt i skak af blid syre inden den hvidpeberkrydrede finale runder af.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Schmitges Treppchen Riesling Auslese 2017

Pris: 169,-

Forhandler: Propperiet

Skøn næse af syltet citrusskal og jasmin. Fremragende harmonisk mund med perfekt balance mellem syre og sødme. Herlig vin med et langt liv foran sig.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Domaine Wachau Terrassen Beerenauslesse 2017

Pris: 189,-

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Gavmild og blomsterspicy næse med botrytis. Ret sød og koncentreret mund, god balance og ret charmerende vin. Kalder på creme brûlée eller din hjemmelavede citronfromage.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Massimo Rivetti Moscato d’Asti Maggiorina 2019 [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 95,- v. 6 (normalpris 105)

Forhandler: Jysk Vin

Ærketypisk næse med floral muskatparfume. Vinen er kun meget lidt mousserende, som forventet ret sød, men let drikkelig pga den lille perle og den lave alkohol(4,5%). Fin Moscato.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Rèserve Saint Dominique Muscat de Beaumes de Venise 2017

Pris: 175,-

Forhandler: Jysk Vin

Her er muscatparfumen mere afdæmpet og giver plads til en fræk salmiaktone og søde urter. Vinen er meget mindre sød end forventet, men charmerende og bredt anvendelig. Jeg tænker spicy asiatisk mad eller oste.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Chateau Haut-Mouleyre Cadillac 2017

Pris: 119,-

Forhandler: Jysk Vin

Tung, næsten moskuskrydret næse med abrikos. Munden er cremet og supersmooth med fedladen sødme. Afsted på blåskimmeljagt og rist et stykke brød, så kører det.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Chateau de Fesles Bonnezeaux 2013 [BEDST I TEST]

Pris: 369,-

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Testens mest komplekse næse med enghø og gule æbler. Munden er juicy og nærmest sprød inden den delikate sødme sætter ind. Vinen afslutter krydret og blidt og er virkeligt herlig.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=
Stik os en kommentar

Smid en kommentar