Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

No Comments

Tarte Tatin – 19. Etape af Gastromands Tour de France.

Tarte Tatin – 19. Etape af Gastromands Tour de France.
Høvding

Nu er vi ved at være rasende tæt på Paris. Der er lige et par småture og en enkelt etape i Paris før vi er i mål. Vi tager hvil Orléans. Jeg så den på ruten og tænkte meget populært, at jeg lige måtte se hvad det kunne. Det viser sig, at der var to søstre i byen, som for mange år siden havde et hotel, hvor de serverede en æbletærte. Det er æbler som er karamelliseret i godt med sukker og smør, men det der gør den lidt speciel er at den er tilberedt upside down. Og nåh ja, så hed de der søstre Tatin til efternavn. Ja, vi skal have Tarte Tatin idag. Det er godt for sukkerdepoterne, så vi lige kan give gas det sidste af Touren.

Jeg tror de fleste har en holdning til hvordan den skal laves. Man smelter sukker i en pande, kommer smør i og derefter æblerne. Lader det simre til æblerne er letmøre. Så kommer man et låg på i form af enten butterdej eller mørdej. Sådan har jeg faktisk også gjort rigtig mange gange. Men jeg er gået over til en lidt anderledes approach i forhold til karamellen. Faktisk var det en video jeg så på det store internet, hvor det bare gav så meget mere mening at følge den fremgangsmåde i stedet for. Resultatet er pretty much det samme. Du slipper for at røre en masse rundt i lava-temperatur-karamel med den dertilhørende fare for at få gode brandvabler. Du slipper også for at førnævnte lave bliver så varm at den brænder på.

Jeg laver min tarte tatin i ovnen. Jeg smører panden med godt med smør. Drysser sukker i og lægger de klargjorte æbler tilrette heri. På med et låg eller en gang folie, som holder på dampen, så du får mørnet æblerne og smeltet sukkeret. Af med folie så det kan koge ind og karamellisere let. På med låget af dej og bag 20 minutter til det er gyldent. Vend ud med det samme. Tadaaa.

Du kan selvfølgelig også erstatte æblerne med andre frugter, sågar måske løg og grøntsager. Sågar måske også krydderier som komplementerer. Men nu får I den helt straight up her og så må I selv stå for de gastronomiske eksperimenter. Jeg har her en gammel reel, hvor jeg laver den med kvæder og lidt krydderi. Det er primært for fremgangsmåden.

Tarte Tatin

Ingen vurderinger endnu
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 1 time
Samlet tid: 1 time 10 minutter
Antal: 1 stk – ca 25cm
Forfatter: Høvding

Ingredienser

  • 50 g smør
  • 100 g sukker
  • 6 stk æbler (de her var meget små, evt blot 4)
  • 1 stk plade butterdej

Sådan gør du

  • Skræl æblerne og del dem i kvarte. Fjern kernehuset.
  • Smør panden/formen med smør. Den skal have et godt lag. Vær ikke så fedtet. Fordel sukkeret over. Arranger æblerne lidt for sirligt. Læg et lag folie over.
  • Bag ved 180 grader i 20 minutter. Fjern folien. Giv endnu 15-20 minutter ved 200 grader. Karamellen skal helst være lys brun.
  • Læg et lag butterdej over. Stop gerne siderne lidt ned. Pas på, karamellen er varm.
  • Sæt i ovnen igen. Bag endnu cirka 20 minutter til butterdejen er gylden.
  • Tag den fra ovnen. Og med det samme. Jeg gentager, MED DET SAMME. lægges en tallerken eller fad over panden og den vendes ud. Sørg for den er godt større end panden, så du ikke risikerer at smadre rundt med brændende varm karamel.
  • Server med fed creme fraiche, is eller flødeskum. Jeg synes den er bedst varm til lun.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!
Stik os en kommentar

Submit a Comment

Opskrift Vurdering