Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

18 Comments

DIY: Ny emhætte i køkkenet…

DIY: Ny emhætte i køkkenet…

Du kender det sikkert, man laver nyt køkken og synes man træffer de helt rigtige valg… Men så gå der alligevel ikke længe, før man bliver træt af nogle detaljer – typisk fordi man er gået på kompromis og har sparet lidt hist og her.

Artiklen præsenteres i samarbejde med AEG.

Da jeg installerede mit køkken, så ville jeg gerne have haft en loftmonteret emhætte, men det projekt døde lidt på grund af vores spær i loftet, som skulle have en grum og dyr overhaling, hvis det skulle lade sig gøre.

Så det droppede vi til fordel for sådan et skråt vægmonteret sort glas-emfang. Min gamle fars første kommentar var helt kort, har I også fået fladskærms-TV i køkkenet (haha). Men kommentaren har godt nok hængt i mig lige siden – og bare det da også havde været et TV, men det er det ikke. Samtidig giver den et dårligt lys, som blot falder ned af væggen og ikke gryderne. Og for det ikke skal være løgn, kunne den også ved længere kogeseancer samle kondens, som løb ned af væggen – ikke så lækkert, vel. Så helt kort, den emhætte er fortrudt mange gange. Nu skulle der ske noget.    

Projektet her startede faktisk med, at min kogeplade gik i stykker og skulle udskiftes.

LÆS OGSÅ: DIY: Årh nej, kogepladen er i stykker?!

Det endte med at jeg anskaffede mig en kogesektion, som også havde en ekstra lille feature – som sådan et gadget fikseret fjols som jeg ikke kunne stå for. En kogeplade med en ny mission, som skubbede til en drøm om at få udskiftet emhætten. Med lidt inspiration i Webmasterens køkken med skråt loft, og en lille kasse bygget op i loftet for at skabe et lige loft, blev planen klar – jeg skulle have mig en indbygningskasse til en ny loftmonteret emhætte.

Do it yourself…

Den gamle emhætte blev afmonteret og det nye projekt kunne skydes i gang – et ekstra hul i loftet blev det også til.

Først skal der laves et skelet i træ, og det er egentlig det vigtigste skridt. Det er her det hele skal måles korrekt op, så emhætten passer ind – fejler du, får du problemer. Vi valgte at lave kassen så lille som mulig i højden, så den passe kun lige til at emhætten kan være der. Ellers har kassen samme mål som kogeøen nedenunder.

Herefter pakkes emhætten ind i Fermacell fibergips, og begynder så småt at ligne noget, og man får en god følelse af projektet.

Herefter skal kassen fuldspartles, så den bliver glat og fin, og kassen skal efterfølgende fuges op i kanterne.

Sidst har køkkenet og indbygningskassen får et frisk lag maling – kassen skulle have to omgange. Emhætten passede spot on i hullet og projektet er færdigt.

Jamen, det er jo bare en emhætte, hvad kan den lige?!

Der var faktisk rigtig fint sug i den gamle emhætte, så tænker egentlig ikke, at jeg har fået større sugekraft i den nye. Men det var heller ikke min begrundelse og motivation til at skifte ud til en AEG DCE3960HM.

  • Meget bedre lys: Jeg har fået et helt andet og meget bedre lys over min kogesektion. Er gået fra to helt små spots til fire større, og et godt lys er bare rart.
  • Hob2Hood: Robin Hood, hvad for noget?! Emhætten kommer med en fjernbetjening, det er meget smart, hvis ikke man kan nå selve emhættens egne kontroller. Men Hob2Hood er faktisk en integration med kogesektionen, som også har en “integreret fjernbetjening”. Det er er pisse fedt, og giver mulighed for at styre emhætten fra kogesektionen.
  • Automatisk lys: Hob2Hood gør at når jeg tænder min kogesektion, tænder lyset automatisk i emhætten – det er bare sådan en lille ting, som man næsten tænker er ubetydelig – men det er så lækker en lille detalje. Lyset sørger kogepladen også for at slukke forsinket efter kogesektionen er slukket.
  • Automatisk sug: Hob2Hood har også nogle forprogrammerede indstillinger som kan aktiveres således at emhætte også tændes og justeres automatisk af kogesektionen. Det er en lille smule kompliceret at indstille og jeg har ikke helt styr på funktionen endnu – men jeg er også så rigeligt oppe at køre over at jeg allerede slipper for at have en fjernbetjening liggende fremme, da kogesektionen dækker mig ind her.
  • Bedre plads: Den gamle emhætte optog hele bagvæggen, men nu er den fri og mit næste projekt er at udnytte dette, tænker der skal en hylde op, som igen kan frigøre bordplads ved siden af kogesektionen.
Den færdige kogeø klar til brug, nice and clean.

I stedet for den gamle emhætte, kan vi nu have en fin hylde fra danske Noyer lavet i amerikansk valnøddetræ. Det giver en langt bedre udnyttelse af pladsen i køkkenet. Valget af hylden udsprang faktisk af deres skærebræt, som jeg længe har nyt at bruge. Disse er også lavet i amerikansk valnøddetræ og har lidt mere kant end så mange andre altid firkantede udgaver.

I stedet for den gamle emhætte, kan vi nu have en fin hylde fra danske Noyer.

Hvad synes du om resultatet?

Er du gået på kompromis med noget i dit køkken – og har fortrudt?

.

Stik os en kommentar

Comments

  1. Per Christiansen

    Hej Gastromand – er du stadigvæk glad for løsningen? Og har du – efter et par års erfaring – et par tips til forbedring :)
    Venlig hilsen
    Per

    • Super glad for løsningen, særligt sammenlignet med den gamle. Emhætten her har motoren i kassen, og ikke at det er den mest støjende, men det kunne nok blev mere støjsvag ved at have en loftmonteret motor.

  2. Thomas Sommer

    Vil rigtig gerne lave en tilsvarende emhætte, som din. Men jeg kan ikke gennemskue hvordan emhætten er fastgjort, da jeg ikke kan se en eneste skrue. Vil du løfte sløret for det?

    • Beklager det sene svar. Der er i bunden lavet en træramme, som passer i størrelsen til emhætten. Denne har så nogle skruer, som kan stramme op omkring trærammen. Det giver mening, når man kigger på emhætten og skruerne.

  3. Jacob Friderichsen

    Superfed løsning, thumbs up! Jeg påtænker at dublikere den i vores nye køkken.
    Et par spørgsmål;
    1) Er der en grund til den store bredde?
    2) Vores nuværende emhætte laver ulideligt meget. Er der tænkt lydisolering ind i denne løsning?
    Mvh Jacob

    • 1) Grunden til bredden er udelukkede, at det passer med køkkenelementet nedenunder med kogepladen. Det var det jeg synes ville være pænest.

      2) Der kan være ret stor forskel på emhætter i forhold til støj, synes ikke denne larmer så meget. Men det bedste er jo, at få motoren installeret oppe på loftet. Det er ikke gjort noget for yderligere isolering, så der er bare hulrum. Men set i bakspejlet kun man da have fyldt det op med noget isolering af en art.

  4. Brian Hedevang

    Fedt projekt, søger selv noget af det samme. Tak for tippet med farmacel plader. Har tidligere arbejdet med dem på badeværelset, skruefast ! Fedt

  5. Ole linge

    Hej . Så kommer det store spørgsmål så : Hvordan virker emhætten , suger den fint deroppe ?

    • Ingeniøren

      Ja, der er ikke noget nævneværdigt effekttab. Jeg har det også i mit nye hus, og det fungerer perfekt.

  6. Hanne Henriksen

    Det var dog en god og kreativ ide, i vores køkken havde vi faktisk sammen ønske og udfordring ved valg af emhætte. Stof til eftertanke… tak for indlægget.

    • Mange tak. Vi skulle også bare have gjort sådan her fra start, men når man renoverer hus, er der bare ofte for mange bold i luften…

      • Julie

        Er det en underbygningsemhætte, loftemfang eller en helt tredje? Kan man vælge hvilken som helst type emhætte?

  7. Daniel

    Nu arbejder jeg i hvidevare afdelingen i den kære elgiganten (på deltid). Det vigtigste når man vælger emhætte er faktisk at kigge på sugeevnen. Mange jeg har inden siger: jeg skal bare have den emhætte her, pga. de kigger mere på design future, fremfor sugestyrken.
    En emhætte kan være nok så pæn men suge mindre end en COL patient der suger igennem et sugerør. Her er et eksempel (Eksempel: Er dit køkken 5 meter x 3 meter x 2,5 meter, er rumfanget 5 x 3 x 2,5 = 37,5 m3. Ganget med 10 giver det 375, hvilket vil sige, at du skal lede efter en emhætte med en kapacitet på mindst 375 m3/time.)

    Ydermere kan man også få intern og ekstern motor, hvor den eksterne er monteret på loftet eller ydermuren, for at minimere lyd(dog kræver denne vedligeholdelse)

    Men jeg må da sige, din løsning her, er flot eksekveret. Kan vi få at vide hvad produkter du valgte?

    • Hej Daniel. Tak for din kommentar.

      Håber du ikke misforstod indlægget, men jeg mener bestemt sugevne er en af de vigtigste parametre – vel reelt den vigtigste Men jeg var fint tilfreds med dette før, og det er jeg stadig. Så derfor var det andre parametre, som gjorde at jeg havde lyst til ændre min køkkenopsætning. Angående produkterne er kogesektionen en AEG IKE95474XB, og emhætten en AEG DCE3960HM. Emhætten kan ved dens intensiv program suge op til 705 m3/time – mit køkken er vel reelt den størrelse du selv lige nævner der, så det skulle passe fint. Køkkenet er dog åben mod en stue, så der for at lidt ekstra sugeevne rigtig godt.

      • Daniel

        Tak for svaret! Lækre ting i har valgt jer og fedt indlæg, bliv ved det!

  8. Jette Sauerberg

    Jeg vil bestemt ikke råde dig til hverken hylder eller andet på væggen ved kogesektionen, medmindre du har lyst til at vaske alting af hver dag. Tænk på, at det fedt m.v. der skal finde vej til emhætten også skal forbi væggen på sin vej med deraf fedtede følger.

    • Jeg kan godt følge dig, men det virker nu også lidt bart nu. Men er vild med at køkkenet faktisk virker større nu. En mindre hylde sag til nogle basale ting som salt, peber, olier tænker jeg der skal være, så må jeg tage bøvlet med rengøring efterfølgende :)

Submit a Comment