Gastromand.dk | 14. August 2018

Scroll to top

Top

6 kommentarer

DIY: Tid til ny kogeplade…

DIY: Tid til ny kogeplade…
Aarhusianeren

N√•r der er fart p√• i k√łkkenet holder hvidevarerne √•benbart ikke for evigt, desv√¶rre.

Artiklen præsenteres i samarbejde med AEG.

 

Jeg havde en god stor 90 cm induktionskogesektion, som faktisk har fungeret up√•klageligt – 4 sm√•kogezoner i siderne og et stort i midten. Den store var flittigt brugt, men synes ikke rigtig den har kunnet var de st√łrste pander helt til kant – p√• trods af at pandernes kvalitet ikke fejler noget.

Men en ny skulle der til… og der er jo ikke noget der er s√• skidt, at det ikke er godt for noget. En opgradering er altid p√• sin plads, n√•r det handler om k√łkkengadgets.

Men her skal du faktisk tr√¶ffe nogle valg, man kan g√• p√• jagt efter den vildeste model, eller det vildeste tilbud. Desv√¶rre vil du opleve, at med disse parametre, vil du ofte finde nogle kogesektioner, som ikke passer i det eksisterende udsk√¶ring i din bordplade. S√• jeg fors√łgte at forsimple det lidt, og s√łgte nettet tyndt, samt fors√łgte med hj√¶lp fra nogle af vores gode kontakter, at finde en kogesektion som netop passede i den eksisterende bordplade. P√• denne m√•de kunne jeg spare en ret bekostelig udskiftning af bordpladen.

Det lykkedes mig at finde nogle forskellige bud, men udvalget var pludselig nu meget mindre. Valget blev ret simpelt, da jeg fandt en ny model fra AEG. En kogesektion som i√łvrigt d√¶kkede de fleste af mine nye √łnsker til kogepladen. Jeg ville gerne have en som kan bruges til de st√łrre st√łrrelser pander, have et st√łrre grill-area – en plancha, og sidst skulle den ogs√• have et fornuftig layout af de forskellige kogezoner – og selvf√łlgelig s√• meget lir som muligt.

Måske skal vi lige spole tilbage og sige, hvorfor induktion?

Induktion, hvad for en fisk?!

I de fleste moderne k√łkkener, st√•r valget ofte mellem induktion eller gas. Faktisk har jeg tidligere haft gaskomfur – det er fedt og meget r√•t, og du kan justere varmen fra max h√łj til lav p√• ingen tid. Det er super fedt. Men gas har den store ulempe, at hold nu k√¶ft det er b√łvlet og tidskr√¶vende at g√łre rent. Induktion giver dig samme evne til at justere temperaturen hurtigt. En kogezone p√• et induktionskomfur er faktisk en magnetisk spole, og ikke som s√•dan et varmelegeme – der er derimod dit kogegrej, som opvarmes. Derfor skal dine gryder ogs√• v√¶re af et materiale, som magneten kan sidde fast p√•, fx en bund af jern eller titanium. S√• ulempen ved induktion kan v√¶re, hvis du skifter over til induktion fra noget andet, fx et traditionelt keramisk komfur, at ikke alle gryder og pander vil fungere. Men ellers er det i dag mere normalt at nye gryder og pander virker med induktion, end de ikke g√łr. Og s√• har induktion s√• den k√¶mpe fordel over gas, at det er mega nemt at g√łre rent! Og dette var ogs√• grunden til at jeg valgte induktion i sin tid i k√łkkenet. Ideelt ville jeg faktisk helst have begge dele, men det kan der bare ikke v√¶re plads til. Her m√• man b√łje sig og v√¶re misundelig p√• Eksils√łnderjyden.

 

 

 

I dag jeg har mange forskellige typer pander, som alle virker p√• induktion. St√łbejernspanden, min nok √¶ldste pande, st√•r som ny og er helt uopslidelig. Den flotte kobberpande, som er lavet til induktion – ‚Äúrene‚ÄĚ kobberpander vil ikke virke med induktion. S√• har jeg droppet de traditionelle no-stick pander og udskiftet med en keramisk udgave – s√• er man ogs√• fri for PTFE, som findes i mange at de traditionelle non-stick pander. Sidst en lille outsider, pr√łver jeg ogs√• jern-pander af, som faktisk rigtig mange restauranter sv√¶rger til. De bliver ‚Äúmisfarvede‚ÄĚ og det skal du kunne leve med, det er en slags naturlig slip-let lag, som kommer p√• panderne. S√• det er bestemt lidt for en hver smag til induktion.

 

Do it yourself…

Da jeg nu havde fundet en plade som passede perfekt i den eksisterende bordplade, s√• var det ogs√• et projekt jeg helt selv kunne k√łre i m√•l. Step et, SLUK FOR STR√ėMMEN, vigtig vigtig vigtig! Herefter skulle den eksisterende plade fjernes, ud med skufferne i underskabet, og herefter afmontere str√łmmen. Lige borset fra at pladen binder lidt, skulle den nu bare l√łftes af. Nemt nok!

 

 

S√• skulle det hele bare afspilles modsat med den nye plade, ingen problemer – troede jeg lige, men noget af det underl√¶ggende tr√¶ var i vejen. N√•, frem med saven og af med nogle ekstra centimeter af tr√¶v√¶rket. Herefter ingen problemer, og den nye plade falder perfekt p√• plads! P√• med str√łmmen, p√• med skufferne. Done!

Jamen, det er jo bare en kogeplade, hvad kan den lige?!

Det er faktisk et relativt nemt sp√łrgsm√•l at svare p√•, og jeg kan sammenligne med min gamle plade, som egentlig var rimelig straight on, 5 blus, en kontrol til hver, plus en timer. Alt det samme har den nye AEG kogesektion ogs√•. Men herefter stopper ligheden ogs√•.

 

 

  • Touch: Der er markant bedre touch p√• kontrollerne p√• den nye AEG kogesektion, temperaturen er derfor hurtigere og nemmere at justere. Det bliver man glad af.
    .
  • Tilpasningen: Kogesektionen har konceptet Maxisense, som blot helt kort betyder at kogezonerne tilpasser sit kogearea efter grydens eller pandens st√łrrelse. Det vil sige, at du kan s√¶tte alt fra en helt lille til en meget stor pande p√• den enkelte zone.
    .
  • Fleksibilitet: Venstre side er lidt specielt bygget op omkring konceptet kaldet Flexi-bridge, helt enkelt betyder det, at kogeomr√•det faktisk best√•r af 4 varmefelter, som kan kombineres i tre forskellige indstillinger. Splittet som to og to, tre og en, eller blot l√•st som et samlet felt. Sidste indstilling benyttes blandt andet til grill-planchaen, som jeg vender tilbage til.
    .
  • Interval stegning:¬†Venstresiden har flere funktioner, som er super anvendelige – og alle skal √•benbart have funky navne, s√• hermed velkommen til, Power-slide. Bag navnet gemmer der sig en ret intelligent funktion, som justerer varmen alt efter, hvor du s√¶tter din gryde eller pande. Det synes jeg faktisk er ret smart, og du kan nemt og bekvemt justere varme, blot ved at flytte dit kogegrej. S√¶ttes gryden helt bagerst indstiller kogezonen p√• lav varme, tr√¶kke du den ned i midten, mellemh√łj varme, og tr√¶kker du gryde helt ned til dig selv, ryger vi p√• fuld gas!
    .
  • Pause:¬†Ringer telefonen eller skal du p√• det lille hus, s√• har vi ogs√• en pause knap, som s√¶tter alle kogezoner p√• laves varmetrin, s√• undg√•r du at det hele br√¶nder p√• eller koger over.
    .
  • Hub 2 Hood:¬†Kogepladen har ogs√• en sidste fr√¶k detalje, den kan nemlig styre emh√¶tten helt automatisk, l√¶s om det i artiklen:¬†DIY: Der skal bl√¶s p√• k√łkkenet‚Ķ

 

 

Man skulle ikke tro det, men der kan faktisk gemme sig rigtig mange anvendelige funktioner i sådan en kogesektion.

Grill i al slags vejr

Med den maj m√•ned vi netop har haft, kan du m√•ske virke lidt fjollet at snakke om at grill indend√łre – men det skal ikke kigges langt tilbage i det danske vejr, f√łr vejret m√•ske ikke lige har v√¶ret det perfekte grillvejr. P√• disse dage har jeg ofte haft f√• sm√• eller for sm√• grillpander og lignende, n√•r den lige skulle have lidt ekstra gas.

Derfor har en af mine parametre ved en opgradering af kogesektion ogs√• v√¶ret at kunne opn√• et st√łrre grill area. Det kunne jeg netop med denne, hvortil man kan tilk√łbe en AEG Plancha Grill. Det er en massiv plade, det er s√•dan cirka 2 cm tyk i ren metal. S√• n√•r den f√łrst er varmet op, s√• kan du v√¶re sikker p√• at k√łdet ikke begynder at koge, bare fordi det smider lidt v√¶ske. Det bliver alts√• ganske enkelt at f√• en god stegeflade, som er den Maillard-reaktion, som g√łr k√łdet¬†karameliserer og giver den gode smag.

 

 

Blot lige for at n√¶vne et godt og totalt l√¶kkert eksempel p√• noget, jeg havde sv√¶rt ved at grille inded√łre f√łr, s√• kunne det v√¶re s√•dan en beskeden 1,3 kg Tomahawk steak af¬†Black Angus k√łdkv√¶g. Vel en af de udsk√¶ringer med maksimal bl√¶rr√łvs-faktor!

 

 

S√•dan en Tomahawk kan godt li’ bearnaise, masser af bearnaise. Her har jeg valg at servere det direkte fra mit sk√¶rebr√¶t. Men man kunne ogs√• overveje at servere det p√• planchaen, da der simpelthen er s√• meget restvarme i pladen, at den fint kan benyttes til at holde k√łdet lunt og godt!

 

 

Velbekomme!

Kommentarer

  1. Martin

    Lækkert grej!!

    “Hub 2 Hood: Kogepladen har ogs√• en sidste fr√¶k detalje, som jeg vil lade v√¶re en cliff-hanger til et senere indl√¶g. Men fr√¶kt er det :)”

    Det glemte du vist? :)

    • Det er ikke glemt, du m√• blot have lidt mere t√•lmodighed :)

    • Hej Martin, s√• er ventetiden ovre…

  2. MadsD

    Hvor har du kobberpanden fra? Hvis man m√• sp√łrger ūüėČ

    • Du m√• gerne sp√łrge, samt f√• svar ūüėä Kobberpanden er en SCANPAN fra serien Maitre D’ Induction.

Smid en kommentar