Gastromand.dk | 20. September 2018

Scroll to top

Top

8 kommentarer

DIY: Der skal blæs på køkkenet…

DIY: Der skal blæs på køkkenet…
Aarhusianeren

Du kender det sikkert, man laver nyt køkken og synes man træffer de helt rigtige valg… Men så gå der alligevel ikke længe, før man bliver træt af nogle detaljer – typisk fordi man er gået på kompromis og har sparet lidt hist og her.

Artiklen præsenteres i samarbejde med AEG.

 

Da jeg installerede mit køkken, så ville jeg gerne have haft en loftmonteret emhætte, men det projekt døde lidt på grund af vores spær i loftet, som skulle have en grum og dyr overhaling, hvis det skulle lade sig gøre.

 

 

Så det droppede vi til fordel for sådan et skråt vægmonteret sort glas-emfang. Min gamle fars første kommentar var helt kort, har I også fået fladskærms-TV i køkkenet (haha). Men kommentaren har godt nok hængt i mig lige siden – og bare det da også havde været et TV, men det er det ikke. Samtidig giver den et dårligt lys, som blot falder ned af væggen og ikke gryderne. Og for det ikke skal være løgn, kunne den også ved længere kogeseancer samle kondens, som løb ned af væggen – ikke så lækkert, vel. Så helt kort, den emhætte er fortrudt mange gange. Nu skulle der ske noget.    

Projektet her startede faktisk med, at min kogeplade gik i stykker og skulle udskiftes.

LÆS OGSÅ: DIY: Årh nej, kogepladen er i stykker?!

 

 

Det endte med at jeg anskaffede mig en kogesektion, som også havde en ekstra lille feature – som sådan et gadget fikseret fjols som jeg ikke kunne stå for. En kogeplade med en ny mission, som skubbede til en drøm om at få udskiftet emhætten. Med lidt inspiration i Webmasterens køkken med skråt loft, og en lille kasse bygget op i loftet for at skabe et lige loft, blev planen klar – jeg skulle have mig en indbygningskasse til en ny loftmonteret emhætte.

 

Do it yourself…

Den gamle emhætte blev afmonteret og det nye projekt kunne skydes i gang – et ekstra hul i loftet blev det også til.

 

Først skal der laves et skelet i træ, og det er egentlig det vigtigste skridt. Det er her det hele skal måles korrekt op, så emhætten passer ind – fejler du, får du problemer. Vi valgte at lave kassen så lille som mulig i højden, så den passe kun lige til at emhætten kan være der. Ellers har kassen samme mål som kogeøen nedenunder.

 

 

Herefter pakkes emhætten ind i Fermacell fibergips, og begynder så småt at ligne noget, og man får en god følelse af projektet.

 

Herefter skal kassen fuldspartles, så den bliver glat og fin, og kassen skal efterfølgende fuges op i kanterne.

 

 

Sidst har køkkenet og indbygningskassen får et frisk lag maling – kassen skulle have to omgange. Emhætten passede spot on i hullet og projektet er færdigt.

 

Jamen, det er jo bare en emhætte, hvad kan den lige?!

Der var faktisk rigtig fint sug i den gamle emhætte, så tænker egentlig ikke, at jeg har fået større sugekraft i den nye. Men det var heller ikke min begrundelse og motivation til at skifte ud.

  • Meget bedre lys: Jeg har fået et helt andet og meget bedre lys over min kogesektion. Er gået fra to helt små spots til fire større, og et godt lys er bare rart.
  • Hob2Hood: Robin Hood, hvad for noget?! Emhætten kommer med en fjernbetjening, det er meget smart, hvis ikke man kan nå selve emhættens egne kontroller. Men Hob2Hood er faktisk en integration med kogesektionen, som også har en “integreret fjernbetjening”. Det er er pisse fedt, og giver mulighed for at styre emhætten fra kogesektionen.
  • Automatisk lys: Hob2Hood gør at når jeg tænder min kogesektion, tænder lyset automatisk i emhætten – det er bare sådan en lille ting, som man næsten tænker er ubetydelig – men det er så lækker en lille detalje. Lyset sørger kogepladen også for at slukke forsinket efter kogesektionen er slukket.
  • Automatisk sug: Hob2Hood har også nogle forprogrammerede indstillinger som kan aktiveres således at emhætte også tændes og justeres automatisk af kogesektionen. Det er en lille smule kompliceret at indstille og jeg har ikke helt styr på funktionen endnu – men jeg er også så rigeligt oppe at køre over at jeg allerede slipper for at have en fjernbetjening liggende fremme, da kogesektionen dækker mig ind her.
  • Bedre plads: Den gamle emhætte optog hele bagvæggen, men nu er den fri og mit næste projekt er at udnytte dette, tænker der skal en hylde op, som igen kan frigøre bordplads ved siden af kogesektionen.

Faktisk lånte jeg under projektet en projektor til et VM arrangement, som jeg også lige fik testet i køkkenet. Så måske er der alligevel en vej til TV i køkkenet – skulle man have integreret en projektor i kassen? :)

 

.

Hvad synes du om resultatet?

.

Er du gået på kompromis med noget i dit køkken – og har fortrudt?

.

Kommentarer

  1. Jette Sauerberg

    Jeg vil bestemt ikke råde dig til hverken hylder eller andet på væggen ved kogesektionen, medmindre du har lyst til at vaske alting af hver dag. Tænk på, at det fedt m.v. der skal finde vej til emhætten også skal forbi væggen på sin vej med deraf fedtede følger.

    • Jeg kan godt følge dig, men det virker nu også lidt bart nu. Men er vild med at køkkenet faktisk virker større nu. En mindre hylde sag til nogle basale ting som salt, peber, olier tænker jeg der skal være, så må jeg tage bøvlet med rengøring efterfølgende :)

  2. Daniel

    Nu arbejder jeg i hvidevare afdelingen i den kære elgiganten (på deltid). Det vigtigste når man vælger emhætte er faktisk at kigge på sugeevnen. Mange jeg har inden siger: jeg skal bare have den emhætte her, pga. de kigger mere på design future, fremfor sugestyrken.
    En emhætte kan være nok så pæn men suge mindre end en COL patient der suger igennem et sugerør. Her er et eksempel (Eksempel: Er dit køkken 5 meter x 3 meter x 2,5 meter, er rumfanget 5 x 3 x 2,5 = 37,5 m3. Ganget med 10 giver det 375, hvilket vil sige, at du skal lede efter en emhætte med en kapacitet på mindst 375 m3/time.)

    Ydermere kan man også få intern og ekstern motor, hvor den eksterne er monteret på loftet eller ydermuren, for at minimere lyd(dog kræver denne vedligeholdelse)

    Men jeg må da sige, din løsning her, er flot eksekveret. Kan vi få at vide hvad produkter du valgte?

    • Hej Daniel. Tak for din kommentar.

      Håber du ikke misforstod indlægget, men jeg mener bestemt sugevne er en af de vigtigste parametre – vel reelt den vigtigste Men jeg var fint tilfreds med dette før, og det er jeg stadig. Så derfor var det andre parametre, som gjorde at jeg havde lyst til ændre min køkkenopsætning. Angående produkterne er kogesektionen en AEG IKE95474XB, og emhætten en AEG DCE3960HM. Emhætten kan ved dens intensiv program suge op til 705 m3/time – mit køkken er vel reelt den størrelse du selv lige nævner der, så det skulle passe fint. Køkkenet er dog åben mod en stue, så der for at lidt ekstra sugeevne rigtig godt.

      • Daniel

        Tak for svaret! Lækre ting i har valgt jer og fedt indlæg, bliv ved det!

  3. Hanne Henriksen

    Det var dog en god og kreativ ide, i vores køkken havde vi faktisk sammen ønske og udfordring ved valg af emhætte. Stof til eftertanke… tak for indlægget.

    • Mange tak. Vi skulle også bare have gjort sådan her fra start, men når man renoverer hus, er der bare ofte for mange bold i luften…

Smid en kommentar