Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 29. maj 2022

Scroll to top

Top

87 kommentarer

Weekendtesten: Den ultimative test af Bamix stavblender

Weekendtesten: Den ultimative test af Bamix stavblender

Den er kaldt ”verdens bedste blender” – ”blenderen som kan alt” og sidst men ikke mindst, ”blenderen som overflødiggør alt andet køkkenudstyr”. Medmindre du lige er droppet ind rent tilfældigt og dette indlæg er det første du læser på Gastromand, så ved du, at vi elsker køkken-gadgets og gerne så voldsomme som muligt.

Efter at have kigget langt efter de andre gastromænds eksemplarer gennem længere tid, tog jeg naturligvis imod udfordringen, da en Bamix Swissline 200 med tilbehør dumpede ind af døren med beskeden om, at vi gerne måtte teste den og teste den grundigt – so I did…

Bamix har eksisteret i mere end 50 år, og udseendet har ikke ændret sig meget – ej heller kvaliteten. Store kokke som Gordon Ramsay har også taget Bamix til sig, og promoverer den også gennem ”hans” Gordon Ramsay Bamix edition.

Udseende og førstehåndsindtryk

Smag er heldigvis individuelt ellers ville verden være frygtelig kedelig – når det så er sagt, så er denne model af Bamix ren porno, den knaldrøde farve brudt af det hvide logo og den rustfrie klinge skriger af et køkkenredskab, som bare vil noget mere end at performe – den vil gå forrest, som man fornemmer, den har gjort de sidste 50 år.

“Tryllestaven” som den populært kaldes – uden en skramme på klingen efter 150 gange brug

Materialevalg og kvalitet

Bamix ligger godt i hånden, den er tung og robust og virker til at være bygget solidt. Jeg forstår godt, at nogen har ejet den samme over 50 år – den ligger virkelig godt i hånden. Belægningen slutter meget tæt til knapper og alle steder, hvor man kunne forestille sig skidt og snavs ville sætte sig, så rent hygiejnemæssigt er den også i top. Rengøring foregår videre let ved at skylle den grundigt i brandvarm vand.

Klar til jomfrurejsen

Selve testen

Testen udført således, at der blev taget tid fra blenderen blev startet, til at jeg vurderede at retten var færdig. Tiderne på retter er udregnet som gennemsnit, men varierede med få sekunder.

  • Humus: 2 min. 4 sek. – testet 3 gange
  • Pesto: 45 sek. – testet 3 gange
  • Frosne bær: 18 sek.  – testet 50 gange
  • Milkshake med isterninger: 22 sekunder – testet 50 gange
  • 2l varm ærtesuppe: 3 min. 20 sek. – testet 1 gang
  • 150 ml. fløde pisket til flødeskumskum: 7 sek! – samme test udført med standard mixer med “turbo-funktion” 43 sekunder…
  • 150 ml.  mini-mælk pisket til skum: 21 sek. – testet 1 gang

Pesto – done!

Shake – done!

Humus – done!

Endvidere er ”hurtig-hakkeren” brugt til parmesan, nødder af forskellig art, løg, gulerødder, hvidkål, hvidløg og selleri. Til det ”tørre” altså parmesan og nødder fungerer den perfekt, dens voldsomme kraft pulveriserer alt, hvis ikke man passer på – vi snakker sekunder her. Processoren fungerer dog kun til det tørre, hvis der skal blendes “vådt” altså løg, kål, gulerødder og frugt, så er det klar bedst at brug SliceSy, som har fem forskellige kniv, som så kan skive eller rive, hvad du end ønsker. Dog undrer det mig en smule, at SliceSy ikke “låser” når man skruer den sammen, det fungerer egenlig fint nok, men virker bare lidt mærkeligt.

Bamix accessories – we like! (Pulverdish, knive til SliceSy og Drygrinder)

Dommen

Bamix har nu knust isterning og været brugt i nærheden af 150 gange, og den bliver ikke skånet, den får tæsk hver gang, men lige meget hvad, så beder den bare om mere… Mit bedste bud er, at den er uopslidelig og medmindre du direkte smider den gennem køkkenet (hvis du rent faktisk har prøvet, så smid gerne en kommentar om resultatet) så holder den i årtier. Det undrer mig faktisk lidt at der ”kun” ydes 3 års fuld garanti, de kunne roligt sætte et 0 bagved, nå – back on track – Bamix leverer varen og med en kraftig motor og meget høj ydeevne, så pulveriserer den stort set alt du propper den i.

Humus – udfordringen der tog livet af Webmasterens tidligere blender

Som du sikkert kan fornemme er jeg stadigvæk vildt imponeret over at den pisker selv skummetmælk op! Du skal lære at bruge og arbejde med den, da den skal bevæges lidt, men når du mestrer det, så bliver den uundværlig i dit køkken.Den suger sig ikke fast til bunden af gryden eller kanden, som andre blendere kan have tendens til, hvilket er endnu et plus.

Om Bamix så rent faktisk i sig selv overflødiggør resten af dit køkkenudstyr mener jeg umiddelbart ikke (i hvert fald ikke hvis man elsker køkkengadgets), men det er rigtig godt skridt på vejen. Hvis man erhverver sig ”SliceSy”, som kan rumme en del mere end ”hurtighakkeren” som i øvrigt hedder ”Processer”, så er man faktisk er dækket temmelig godt ind. Dog kan SliceSy aldrig erstatte fx en “MagicMix”, men til hverdagsbrug, så er den fin. Jeg kan dog ikke lade være med at tænke, at Bamix virker mere gennemført end SliceSy, jeg savner nok lidt samme robusthed som Bamix har.

Denne udgave af Bamix med 3 knive, bordstand, processor og kande koster ca. 1500 kr., men ønsker man hele molevitten, så er det muligt at købe Bamix Superbox, som nogle gange er på tilbud til 2100 kr., her får du så SliceSy, “Drygrinder” (som er beregnet til fx at knuse krydderier), ekstra bægre og en kniv til at hakke kød med. Og ja, så er du rent faktisk godt dækket ind.

Er det så pengene værd? Jeg kan nu tilslutte mig koret, hvorfor vi 4-stemmigt kan sige JA! Tænk på en fornuftig blender fra andre kendte mærker med tilbehør koster mellem 500 og 700 kr., og chancen for den går til er altså større – jeg ved det, da jeg for nylig har måtte sig farvel til en af mine tidligere blendere og ved at Webmasteren har lidt samme skæbne.

Forhandlere kan findes hos experisense.dk
Pris: ca. 1500 kr.
Tekniske specs:
Håndbygget i Schweiz
3 års garanti
Levetid ca. 20-50 år
Udskiftelige værktøjer i knivstål
Ydeevne: 200 w – op til 18.000 omdrejninger pr. minut
Vægt: Ca. 1050 g
Tilbehør: Multikniv, piskerblad, blenderblad, bordstander, processor, 900 ml. kande

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Henriette

    Hejsa. :-)
    Her i mit køkken er min Bamix også undværlig og jeg er derfor i tvivl om, hvorvidt jeg tør udsætte den for mandelsmør – ville du turde?
    DBH Henriette

    • Hej Henriette – nu anser jeg jo mig selv for at være lidt nede med alt mad – men du bliver nok nødt til lige at forklare hvad mandelsmør er? :-) Men som udgangspunkt så kan du godt høre og mærke på din Bamix om du presser den for hårdt – den kan godt nok til at hvine lidt og bliver meget varm…

  2. Det er den skarpe klinge du skal benytte, tålmodighed så skal den nok blive fin…

  3. Jeg er lidt nysgerrig. Er blevet den heldige ejer af samme model som i testen, men ikke Superboxen.
    Hvilken ‘kniv’ bruger du til shake/ frosne bær. Jeg ville lave tyk smoothie i går, men synes slet ikke, den blev findelt nok med blenderkniven? Var jeg ikke målmodig nok måske?

  4. margrit christensen

    min anke mod bamixen er at den er meget tung

  5. Asbjørn

    Min bamix er fra ca. 1970 . begyndte at “Hyle” sidste år, det skyldes at det plast som akslen berører, kvælder op en smule(udvider sig), det kan pudses af med forsigtighed og masser af tid idet maskinen skal skilles ad.

    • Tak Asbjørn – ellers har flere faktisk skrevet, at en grundig rengøring af Bamix også fjerner denne “hylen”…

  6. Dorte Mortensen

    Jeg er den lykkelige ejer af en BAMIX, der har tjent mig trofast i flere år. Nu er den begyndt at ‘hyle’. Har nogen her oplevet det samme?
    Jeg har forsøgt at hælde en dråbe olie i ‘knivholderen’, men det havde ikke den ønskede effekt.
    Dorte

    • Hej Dorte – ja det har jeg faktisk – det hænder det sker, hvis “enderne” du sætter på ikke sidder helt fast – det har jeg i hvert fald oplevet. Så blokerer den – men ellers så kender jeg ikke til det.. kunne du beskrive det yderligere?

  7. Nina

    Hej.

    Jeg er næsten overbevist om, at jeg skal købe denne, men vil først lige høre om I har prøvet at lave nødder til nøddesmør. Jeg synes nemlig ofte at det virker til, at man skal lave ret store portioner på en foodprocessor (for at knivene kan nå nødderne), men jeg har behov for at lave mindre portioner og tænkte derfor at denne ville være et godt bud.

    Tak på forhånd

    • Hej Nina – beklager det sene svar, kommentarer var lige druknet :-) Den kan den bestemt, enten med grinderen eller den lille “hurtig-hakker”, jeg går ud fra dit mål er, at få malet nødder fuldstændig fint ikke?

  8. Tror efterhånden min Superbox er rundet de to år.. eneste anke jeg har mod den er at den har tendens til at blive varm hvis man kører længe med den. Det kan være sig mens man pisker sig en bearnaise. :) Bliver lidt bange for den er ved at brænde sammen nogle gange..

    Har ikke købt mayonnaise siden jeg fik bamix i huset og der er ikke noget bedre en hjemmerørt til fritter. Følger i øvrigt Ramseys opskrift med hele æg.

    Jeg fik min Superbox i Bilka til hvad jeg sidenhen har opdaget var en intropris.. ren tyveri.. 1500kr! :)

    Glæder mig til at se en “Hvad vi ønsker os til jul i år(2013)” liste over gadgets til køkkenet..

  9. god dag:

    Har du brug for et akut lån til at løse dine økonomiske behov, tilbyder vi lån spænder fra $ 5,000.00 til $ 10.000.000,00 Max, vi er pålidelig, effektiv, hurtig og dynamisk, med 100% garanti Vi giver også ud lån (euro, pund og dollars.) den gældende rente for alle lån (2%,), hvis du er interesseret komme tilbage til os via ([email protected]) med nedenstående oplysninger:

    Dit fulde navn:
    land:
    By:
    adresse:
    Beløb Needed:
    Varighed:
    lån Formål
    Månedlig Indkomst:
    Alder:
    Sex:
    Beskæftigelse:
    Telefonnummer:

    Thanks.
    Hr. Clifford Elam

    • Hej Clifford.

      Det lyder vel nok spændende – Gastromand kunne da godt bruge et økonomisk boost og 10.000.000$ er alligevel en sjat penge…

      Du skal være velkommen til at overføre – vi lover at betale dem tilbage – vi er pålidelige, effektive, hurtige og dynamiske (alt samme med e til sidst).

      God dag i spamland!

  10. Doris

    jeg kan ikke piske æg og sukker skummende…det bliver tyndt i stedet , det samme gælder for æggehvider, vil ikke skumme op men bliver tyndt. Flødeskum bliver ikke luftigt. Skal bruge dobbelt så meget fløde for at få den samme mængde skum som med håndmixeren. Mayonaisen vil ikke stivne men bliver tynd og varm. Hvad gør jeg forkert??? hvorimod skummetmælk bliver til skum i en håndevending. Kartoffelmosen blev “lang” og sejt og til “babymos”

    • Hej Doris – Uha – først ville jeg nok spørge om du er sikker på det er en Bamix :-) Men det er du jo naturligvis, men intet vil jeg mene – bruger du de “rigtige” ender til at piske med? Den helt lukkede bruges til skum, og jo hvis det ikke er frisk mælk så er det vanskeligt at piske op, men det fungerer tilsyneladende. Med æg så duer burhønsæg (Gud forbyde det) ikke rigtig, jeg måtte låne et æg af min nabo sidste tirsdag, og tror desværre det var et burhønsæg, for hviden ville ikke stivne overhovedet! Kunne det være en forklaring?

    • Hej Doris.

      Til både mayo og flødeskum skal du bruge en af de flade skiver og ikke blender-skiven. Mon ikke det er problemet? :)

    • Peter

      Doris, det er en stavblender, ikke en røremaskine… Brug en røremaskine. Og drop også håndmixeren til flødeskum, den tvinger luften unaturligt ind i fløden. Bliver aldrig specielt god.

      Kartoffelmos skal moses, ikke hverken blendes eller piskes. Og så bruger du sikkert også en uegnet kartoffelsort.

      Bamix er et fantastisk værktøj, men det erstatter altså ikke resten af køkkenet.

      Jeg er dessertkok btw.

  11. RK
    • Og der er kun 1 ting at gøre – køb køb køb! :-)

  12. Meatlover

    Nu har jeg også købt mig Bamix M200 Swissline, og er vildt imponeret ind til videre. Jeg overvejer at anskaffe mig Slicesy så jeg kan lave salater/råkost til at tage med på arbejde.
    Tror også der skal lavet dvs drikke når sommeren for alvor kommer ;)

Smid en kommentar