Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

159 Comments

Chili con Carne – den ultimative opskrift

Chili con Carne – den ultimative  opskrift

Chili con carne er populær i store dele af verden, men i de amerikanske sydstater i særdeleshed, hvor retten er “nationalret” i Texas.

Traditionelt bestod retten af skært eller hakket oksekød, løg, chili, hvidløg og spidskommen. Blandt de mest populære tilføjelser er tomater og bønner – faktisk diskuteres det stadig om en rigtig chili indeholder bønner. Faktum er, at Chili con carne ikke må indeholde bønner i de populære Chili con carne konkurrencer i USA.

Dagen efter festivalen måtte jeg så selv i gang. Dagens første 5 timer blev brugt på at researche blev og inspirationen blev fundet i Jamie Olivers America, Heston Blumenthals In Search of Perfection og på Grydesken.dk.

  • Heston Blumenthal gav inspiration til at bruge Bourbon, som giver sødme, kompleksitet og lidt røg, samt at slutte chilien af med en “chilismør” – en chilismør der bl.a. indeholdt lime for at give chilien lidt syre. Denne syre har jeg valgt at tilføre i form af en mango/abrikos-salsa med limesaft.
  • Jamie Oliver gav inspiration til at bruge kaffe og større stykker skært kød, som efterfølgende trækkes fra hinanden.
  • Grydeskeen.dk gav inspiration til en simplere fortolkning af Hestons MEGET avancerede fremgangsmåde.
Første forsøg uden hakket kød…

Som sagt tager en rigtig Chili con carne tid og Gastromands udgave er ingen undtagelse – påregn ca. 4 timer alt i alt…

Da jeg jo jagtede den ultimative Chili con carne, blev der ikke sparet på varerne – Ægte Valrhona-chokolade, luksuskaffe fra Colombia, god amerikansk Bourbon og ikke mindst en håndfuld forskellige chili. Ingen af delene er dog et must og du kan naturligvis vælge at skrue op og ned, hvor du ønsker det.

Ja jeg har glemt hvad hver enkelt hedder – er du tilfældigvis ekspert?

Enough talk! Here we go…

Chili con carne – den ultimative gastromand-opskrift!

4.32 fra 69 stemmer
Antal: 6
Forfatter: Gastromand

Ingredienser

Chiliblanding

  • 2 tsk. tørret chili
  • 4 tsk. røget eller sød paprika
  • 2 tsk. spidskommen
  • 2 tsk oregano
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk. sort peber
  • 1 tsk salt
  • 1/2 stjerneanis

Chilismør

  • 50 g smør
  • 1 dl rapsolie
  • 1/3 af dine 5 chili – skåret i ringe
  • 2 laurbær
  • 1 spsk. ketchup
  • 1 spsk. Worcestershire sauce

Chili con carne

  • 1 kg. oksebov bryst el. lign.
  • 2 dåser Bønner fx kidneybønner
  • 2/3 af dine 5 forskellige chilier – hakket
  • 3 forskellige peberfrugter
  • 2 gulerødder
  • 2 store rødløg
  • 5 fed hvidløg
  • Tomatpure
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 2 dl Bourbon
  • 2 kopper kaffe
  • 25 g mørk chokolade
  • 2 spsk brun farin

Mangosalat

  • 1 mango
  • 3 abrikoser
  • 1/2 finthakket rødløg
  • Lidt finthakket frisk chili
  • Saft fra 1/2 lime

Øvrigt

  • Go’ creme fraiche – i dette tilfælde Thise 18%
  • Et godt blødt brød – Heston bager et cornbread jeg købte et Naanbrød:)

Sådan gør du

  • Start med at præparere samtlige ingredienser til Chili con carnen og kom dem evt. i små skåle:
  • Puds kødet fri for evt. sener og skær det i stykker på ca. 2×5 cm
  • Skær 1/2 af hver af chilierne fra og skær denne del i ringe (til chilismøret)
  • Hak de 4-5 forskellige chilier – jeg valgte at tage kerner og frøstol ud, men det er naturligvis op til din toughness:)
  • Skær peberfrugterne i mindre tern
  • Skræl gulerødder og skær i 1 cm tykke skiver
  • Pil og hak rød- og hvidløg
  • Du er nu klar til t gå i gang…

Chilismør

  • Hæld rapsolien på en pande og varm olien op ved ca, 1/3 varme
  • Tilsæt chiliringe og laurbær
  • Lad ringene stege stille og roligt i olien i ca. 10 minutter (se billedet)
  • Si olien og smid chiliringene ud
  • Bland halvdelen af olien med smør, ketchup og Worchestershire sauce – resten af olien skal bruges til at stege i
  • Stil chilismøret på køl

Chili con carne

    Tre en halv time tilbage

    • Varm en støbejernspande godt op
    • Tilsæt 1/4 af den resterende chiliolie
    • Brun kort 1/3 af kødet af gangen, så du undgår at kødet koger – sørg for at panden når at varme godt op i mellem hver omgang
    • Når al kødet er brunet og taget af panden, skruer du en anelse ned for varmen og steger rødløg, hvidløg og halvdelen af den hakkede chili
    • Tag løg, hvidløg og chili af panden

    Tre timer tilbage

    • Rist chiliblandingen på panden og læg mærke til duften af de mange forskellige krydderurter…
    • Tilsæt kød, løg, hvidløg, chili og gulerødder og tomatpure
    • Lad blandingen stege i et par minutter mens du vender den med jævne mellemrum
    • Tilsæt Bourbon og lad alkoholen dampe af et par minutter
    • Tilsæt kaffe og hakkede tomater
    • Læg låg på og lad retten simre minimum 2,5 time

    En halv time tilbage

    • Tilsæt de hakkede peberfrugter og bønner

    Umiddelbart før servering

    • Smag Chili con carnen til med 1-2 spsk brun farin og ca. 25 g mørk chokolade

    Mangosalat

    • Skær mangoen i mindre tern
    • Skær abrikoserne i mindre tern
    • Bland med løg og chili
    • Dryp med limesaft og stil på køl til det er spisetid

    Noter

    Server i den store sorte støbejernsgryde midt på bordet og med rigeligt creme fraiche, godt blødt brød (eksempelvis Naan-brød), resten af de hakkede chili og RIGELiGT VAND!
    Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

     

    Foreløbig konklusion på jagten…

    • Creme fraiche, det “bløde” brød og ikke mindst den syrlige/søde mangosalat spillede max som tilbehør og vil helt klart været et must fremover.
    • Chilikrydderblandingen var et klart hit og uopfordret blev der blandt gæsterne spurgt til, om der var kardemomme, lakrids og “røg” i gryden.
    • Kaffe, Whiskey og Chokolade er klart kommet for at blive i min chili con carne (og det brune farin ligeså).
    • Det skærte kød frem for det hakkede gav en anderledes ret. Næste gang forsøger jeg med skank, som jeg er sikker på bliver mere mørt.
    • Chilismøret var en sjov detalje, men udover at give chili con carnen en lækker blank overflade og mer echilismag, synes jeg ikke det gav noget, som almindelig tilsætning af ingredienserne kunne have gjort.

    Såvel Hestons In search of total perfection og Jamies America kan i høj grad anbefales. In search of total perfection er en rigtig pageturner for madnørder!

    Bøgerne kan købes på Amazon UK: Heston Blumenthal – In search of total perfection og Jamies America til henholdsvis 100 og 140 kr.

    Har du erfaringer, gode som dårlige, med Chili con carne, så del dem endelig i en kommentar, så vi kan få gang i en rigtig chilisnak! :)

    Og så er det vist tid til nogle flere billeder…

    Chilikrydderblanding… Bemærk ligheden med den texanske ørken…
    Chiliringe…
    Chili, hakket…
    Chili i olie…
    Chili i si…
    chiliolie…
    chilismør…

    VELBEKOMME!

    Stik os en kommentar

    Comments

    1. 5 stars
      Den bedste chili con carne! bruger altid denne opskrift.

    2. Jacob

      4 stars
      Hej,
      Jeg er lige nysgerrig i forhold til kødet. Lader I det været i disse stykke på 2×5 cm (ved godt at de bliver mindre og måske også falder lidt fra hinanden)?
      Jeg spørger fordi jeg før har prøvet med større stykker oksebov eller tykkam og så har jeg efter et par timers simren, trukket kødstykker fra hinanden fra 2 gafler…
      Men er det bedte bare at lade dem være i stykker som I gør det?
      Mvh Jacob

    3. Dorthe Frimann

      Kan retten laves dagen før? Skal bruge den til en 40-års fødselsdag, og har ikke så meget tid på selve dagen.

      • Den bliver kun bedre af at blive lavet dagen før!👏

        • Mikkel

          1 star
          Forkert valg af kød. Det blev med garanti ikke mørt. Lidt pinligt, når du skriver hvor mange kilder og research du laver.
          Du bør skifte billedet af kødet ud i din opskrift til feks. Cuvette, der vil være et langt bedre alternativ.

    4. Gitte

      Halløj. Har lavet denne opskrift mange gange gennem årene. Og det er nu min “standard”. Laver den som regel med bov eller lign.
      Mit spørgsmål er om jeg kan bruge oksemørbrad? Nej. Det er ikke snobberi. Men faktisk fordi jeg har en I fryseren og har lidt stram økonomi pt. Så tænkte at jeg kunne bruge den i stedet for at købe for et par hundrede kroner andet kød (skal lave til 11 personer)
      Håber at få svar.

      • Tanken er god, men jeg tror ikke mørbrad er velegnet til netop denne type ret.

    5. Sidse Gade

      Jeg har lavet retten en del gange efterhånden, og det er mig stadig en gåde at der kun skal 1 tsk salt i. Som jeg ser det, kommer der jo ikke salt fra andre steder? Jeg tilføjer selvfølgelig bare salt, men jeg forstår det ikke…

    6. Jacob

      4 stars
      Hej

      Tak for en super fed opskrift, der er helt klart elementer herfra jeg skal prøve i min chili.

      Nu har jeg ikke læst alle de gamle kommentarer, så dette er måske blevet nævnt, men jeg synes okse tykkam gør sig rigtig godt i sådan en chili. Den lange tilberedningstid gør at kødet trævler ligesom pulled pork – det giver en fed autencitet til retten.

    7. Kennie Bülow Johansen

      Hvad bliver chillismøret brugt til

    8. Anna

      Måske jeg spørger dumt, men er det tørrede, dåse eller friske abrikoser du bruger til mangosalsaen?😊

    9. Fritz

      Hey kok,

      jeg skal serverer verdens bedste chilli con carne (ovenstående) i morgen. Kan den tilberedes i dag og så bare opvarmes i morgen uden at noget af smagen går tabt? Hvis ja, er det fortsat bare at følge opskriften og så opvarme i morgen?

      Mange tak for tilbagemelding :-).

      • 5 stars
        Helt sikkert!

        Chili con carne bliver kun bedre med Tiden!

    10. Lene

      5 stars
      Total score chili con carne <3 Har læst opskriften igennem flere gange og kan ikke læse mig til hvad/hvornår chili smørret skal bruges/kommes i, men det kom i næsten til sidst og gav super god smag.

    11. Amatørkokken

      Nu sidder vi her og har godt gang i bålet og con carnen, men vi er en smule forvirret…
      Hvad skal der ske med den chillismør vi har stående i køleskabet????

    12. Hanne Jørgensen

      Bønner – skal de i eller ej – de står ikke i ingredients listen men skal putte i 30 min før servering

      Hvis de skal i, hvilke bønner anbefales så?

      • Emil

        Smag og behag, Jeg bruger personligt altid et mix af røde kidney bønner eller chili beans og baked beans… Men jeg elsker også bønner

    13. Christian

      5 stars
      Super opskrift! Enig i konklusionerne. Jeg har forsøgt mig med at tilsætte ‘klodser’ af røget bacon som brunes og koger med i retten. Jeg synes det fungerer godt og giver en snert af røg, som sammen med bourbon og sukker spiller godt!

      • Amatørkokken

        Hejsa,
        Skal lave denne spændende opskrift til ølsmagning i morgen sammen med “drengene”
        Jeg glæder mig rigtig meget til at smage denne udgave af Con Carnen, men jeg er lidt forvirret…
        Skal der bønner i eller ej? og hvis ja, hvilken slags vil i anbefale og hvor mange?

        • Det bliver et hit!

          Brug 2 dåser af dine favoritbønner – det klassiske valg er naturligvis kidneybønner:)

    Submit a Comment

    4.32 from 69 votes (35 ratings without comment)

    Opskrift Vurdering